Arvioitu lukuaika: 17 minuuttia

Yrityksen perustaminen: Yrittäjyyden aloittamisessa muista nämä!

yrittaja-nainen-tietokoneella

Yrityksen perustaminen ja yrittäjyyden aloittaminen itsessään käy netissä nopeasti, mutta tie yrittäjäksi ei välttämättä ole helppo. Hyvän liikeidean lisäksi yrityksen perustaminen vaatii paljon lakisääteisiä velvollisuuksia ja asioita, jotka on pakko ottaa huomioon ennen kuin yritystoiminta voi alkaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki yrityksen perustamisen vaiheet aina liiketoimintasuunnitelmasta nimen valintaan ja oikeiden lomakkeiden täyttämiseen!

Yrityksen perustamisen vaiheet – Klikkaa listalta kohtaan, josta haluat lukea tarkemmin!

  1. Määrittele liikeidea
  2. Laadi liiketoimintasuunnitelma
  3. Valitse yritysmuoto
  4. Valitse yritykselle nimi
  5. Selvitä onko toiminta luvanvaraista
  6. Hoida vakuutukset kuntoon
  7. Hoida rahoitus kuntoon
  8. Rekisteröi yritys
  9. Avaa pankkitili yritykselle
  10. Hanki kirjanpitäjä
  11. Hanki laskutusohjelma

Yrityksen perustamisen jälkeen muista myös arvonlisävero, ennakkovero ja veroilmoitukset.

Yrityksen perustaminen on helpointa netissä

Tässä kolme tapaa, joilla voit päästä helpommalla ja ohittaa yllä olevan listan vaiheet 6 (vakuutukset), 8 (yrityksen rekisteröinti), 10 (kirjanpitäjän hankkiminen) ja 11 (laskutusohjelman hankkiminen). Tämän jälkeen artikkeli jatkuu kattavalla kuvauksella yrityksen perustamisen vaiheista.

Vaihtoehto 1: Laskuta kevytyrittäjänä (ilman Y-tunnusta)

UKKO Kevytyrittäjänä et tarvitse lainkaan Y-tunnusta ja pääset töihin vaikka jo tänään. Sinä hoidat työn tekemisen, hinnoittelun ja laskujen luomisen, me UKKO.fillä hoidamme paperityöt puolestasi. Testaa liikeideaasi ensin UKKO Kevytyrittäjänä!

  • Et tarvitse Y-tunnusta tai kirjanpitoa
  • Olet vakuutettu UKKO-turvalla (tapaturma- ja vastuuvakuutus)
  • Huolettomin tapa kokeilla yrittäjyyttä

Vaihtoehto 2: Perusta kevytyritys (oma Y-tunnus)

UKKO Kevytyritys -palvelussa saat ilmaiseksi oman Y-tunnuksen ja pääset hyödyntämään Y-tunnuksellisen yrittäjyyden veroedut. Me hoidamme paperihommat ja sinä voit keskittyä työn tekoon.

  • Ilmainen Y-tunnus
  • Olet vakuutettu UKKO-turvalla (tapaturma- ja vastuuvakuutus)
  • Mahdollisuus starttirahaan, alv-alarajahuojennukseen ja yrittäjävähennys

Vaihtoehto 3: Perusta yritys

UKKO Yrittäjässä toiminimen perustaminen onnistuu helposti ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi. Olemme tukena myös kirjanpidon ja taloushallinnon asioissa tarjoamalla toiminimiyrittäjille räätälöidyn kirjanpitopalvelun.

Sinun tulee täyttää vain tarvittavat tiedot lomakkeelle koskien uuden yrityksesi perustamista. UKKO  Yrittäjän kautta saat toiminimen veloituksetta, eikä sinun tarvitse pelätä, että jostain putkahtaisi rekisteröintimaksuja, jotka saattavat joskus tulla yllätyksenä.

Muutama helppo askel, ja yrityksen perustaminen on hoidettu!

Täytä tämä lomake ja me hoidamme loput.

  • Lomake osaa kysyä kaikki tarvittavat tiedot yrityksen perustamiseen: yrityksesi toimialan, ja yrittäjän perustiedot, kuten nimen, osoitteen, henkilötunnuksen jne.
  • Perustaaksesi toiminimen ja saadaksesi Y-tunnuksen kauttamme sinun tulee olla vähintään 18-vuotias. Tunnistautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne.
  • Rekisteröinnin yhteydessä sinulla on myös mahdollisuus hankkia kauttamme yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL-vakuutus.

Kaupparekisteriin vai ei?

Helpointa on ilmoittautua yritystä perustaessa ainoastaan verohallinnon rekistereihin. Toinen tapa on tehdä ilmoitus sekä verohallintoon, että kaupparekisteriin.

Kaupparekisteriin tulee ilmoittautua mikäli harjoittaa luvanvaraista toimintaa, käytössä on erillinen liiketila, palkkalistoilla on perheen ulkopuolinen henkilö tai haluaa yrityksen nimelle suojan.

Kaupparekisteriin voi ilmoittautua myös vasta y-tunnuksen saatuaan. Tällöin YTJ-palvelussa tehdään muutosilmoitus. Kaupparekisterin sähköinen ilmoitus maksaa 60 euroa ja paperilomake 115 euroa (2022).

Mikäli kuitenkin haluat tehdä asiat pitkän kaavan mukaan, voit edetä seuraavasti:

Vaihtoehto 4: Tee asiat vaikeimman kautta.

  • Perusta toiminimi Verohallinnon ja PRH:n ylläpitämässä YTJ-palvelussa, jolloin kaupparekisteriin liittyminen kustantaa 60 euroa (2022).
  • Hoida perustaminen paperitse sekavalla Y3-lomakkeella. Olet valmis maksamaan tällöin kaupparekisteriin liittymisestä 115 euroa (2022) ja tyydyt pitkiin käsittelyaikoihin.
  • Olemassa olevan y-tunnuksen kanssa voit hakeutua kaupparekisteriin YTJ-palvelussa tekemällä muutosilmoituksen. Kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa 60 euroa netin kautta ja 115 euroa paperitse.

Pääset kuitenkin helpoimmalla, jos aloitat yrittämisen UKKO.fin kautta!

Yrityksen perustaminen – Kattava opas

Yrityksen perustamiseen liittyy paljon muutakin kuin vain y-tunnuksen hankkiminen. Seuraavaksi käymme kattavasti läpi kaiken yrityksen perustamisesta.

1. Aloita määrittelemällä liikeideasi ennen yrityksen perustamista

Pohdinnat yrittäjäksi ryhtymisestä ja yrittäjyyden aloittamisesta alkavat yleensä siitä, kun mielessä alkaa kyteä liikeidea, jonka haluaa toteuttaa. Kaikki ideat eivät ole toteuttamisen arvoisia, joten omaa liikeideaa tulee pohtia monelta eri kantilta.

Koska tänä päivänä kilpailu on kovaa, yrityksellä tulisi olla joitakin valtteja, minkä vuoksi se menestyy paremmin kuin kilpailijat. Tällaisia kannattaakin pohtia. Voisiko yritys tarjota jotakin sellaista, mitä kilpailijat eivät ole keksineet tarjota? Joskus joukosta voi erottua myös imagon avulla. Yrityksen imagoa kannattaa siis pohtia ja kehittää ajan kanssa. Toki myös hyvälaatuiset tuotteet ja palvelu ovat sellaisia asioita, joita asiakkaat arvostavat.

2. Hyvä liiketoimintasuunnitelma kantaa pitkälle

Yrityksen perustaminen vaatii suunnitelmallisuutta. On mietittävä omia valmiuksiaan toimia yrittäjänä sekä luonnollisestikin myös perustettavan yrityksen mahdollisuuksia toimia.

Aivan aluksi ennen yrityksen aloittamista on pohdittava yrityksen toiminta-ajatusta ja liikeideaa. Toiminta-ajatuksessa on kyse siitä, että kuvaillaan niitä puitteita, miksi yritys on olemassa. Liikeidea puolestaan kertoo sen, miten yritys aikoo toteuttaa toiminta-ajatuksensa mukaista toimintaa.

Näiden ajatusten pohjalta kehittyy pikku hiljaa liiketoimintasuunnitelma, jolla jäsennetään ja suunnitellaan toiminnan kannattavuutta. Liiketoimintasuunnitelma vaaditaan myös liitteeksi, jos yrittäjäksi ryhtyvä aikoo hakea uudelle yrittäjälle tarkoitettua starttirahaa työ- ja elinkeinotoimistosta.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Mies kirjoittaa muistilapuille

Hyvä liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään ainakin kuvauksen liikeideasta, myytävistä tuotteista, kohderyhmistä, markkinoista sekä rahoitussuunnitelman ja kannattavuuslaskelmat. Lisäksi on olisi hyvä selvittää yrityksen perustamisen edellyttämät järjestelyt kuten toimitilat, laitteet, työvälineet ja muut hankinnat. Hyvin suunniteltu on jo ainakin puoliksi tehty.

Kannattavuuslaskelmiin sisältyy muun muassa

  • kiinteät ja muuttuvat kustannukset,
  • tuotteiden hinnoittelu ja katerakenne,
  • paljonko myyntiä tarvitaan,
  • milloin saavutetaan kriittinen piste.

Suunnitteluun saa tukea esimerkiksi yrittäjäkursseilta, mutta myös kysymällä suoraan työ- ja elinkeinotoimistosta. Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämällä Suomi.fi-sivustolla on myös tuhti tietopaketti ja erilaisia linkkejä yrittäjiksi aikoville.

3. Valitse yritysmuoto ennen yrityksen rekisteröimistä

Yritysmuodon valintaan kannattaa perehtyä, sillä yritysmuoto vaikuttaa muun muassa perustamiskuluihin, kirjanpidollisiin velvollisuuksiin, yhtiön päätöksentekoon sekä siihen, kuinka vaikeaa toiminta on lopettaa.

Yritysmuoto on yksi ensimmäiseksi päätettävistä asioista, kun ollaan aloittamassa yrittäjyyttä. Kaikissa yritysmuodoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joita pitääkin punnita ennen kuin yritysmuodon päättää. Tulevan yrittäjän on mietittävä omalle yritykselleen sopiva yritysmuoto viiden vaihtoehdon joukosta. Varsinaisia yritysmuotoja ovat yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta. Näiden lisäksi uudenlainen yrittäjämäinen toimintamalli on kevytyrittäjyys, jossa ei tarvitse y-tunnusta. Kevytyrittäjyys ei siis ole virallisesti yritysmuoto, mutta mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman oman yrityksen perustamista.

Jos yrityksen perustamisen kohdalla kiinnostaa eri yritysmuodot, niin lue lisää aiheesta täältä: Yritysmuodot vertailussa

Jos yrityksen perustamisen hinta kiinnostaa ja paljonko yrityksen perustaminen maksaa niin lue lisää aiheesta täältä: Yrityksen perustaminen hinta

4. Yrityksen nimen valitseminen on tärkeä toimenpide

Nimestään yritys muistetaan. Siksipä kannattaa valita sellainen yrityksen nimi, joka pysyy hyvin mielessä niin yrityksen asiakkailla kuin sopimus- ja yhteistyökumppaneillakin.

Nimen olisi hyvä kuvastaa jotenkin yrityksen toimialaa, vaikka pakollista tämä ei kuitenkaan ole. Pelkkä toimiala ei kuitenkaan käy nimeksi, vaan siihen tulisi esimerkiksi yhdistää myös paikannimi.

Toiminimiyrittäjän on helppo muodostaa nimi oman nimensä pohjalta, mikäli mieleen ei tule kekseliäitä nimi-ideoita. Näin yritys ja henkilö yhdistyvät toisiinsa kätevästi. Toiminimeksi on kuitenkin mahdollista valita myös sellainen nimi, mikä ei liity millään tavalla yrittäjän nimeen.

Suurten yritysten kohdalla on tärkeää panostaa nimeen, joka jää mieleen. Jos nimi hukkuu monien nimien joukkoon, eivät asiakkaat löydä sitä. Sen vuoksi voidaankin suositella, että nimen tulisi olla jopa vähän leikkisä tai räväkkä. Näin asiakkaat muistavat sen ja se jää hyvin mieleen vaikkapa yrityksen mainoksen yhteydessä.

Ennen kuin valittu nimi voidaan ottaa yrityksen käyttöön, se pitää hyväksyttää kaupparekisterissä. Tämä siitä syystä, että Suomessa ei voi toimia kahta samannimistä yritystä.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Nainen mietiskelee tietokoneen äärellä

Toiminimilaki määrittää, että nimen tulee yksilöidä nimen haltija. Nimi ei voi siis olla vaikkapa pelkästään toiminnan laatua kuvaileva sana, pelkkä verbi, yleinen paikannimi tai yleinen etu- tai sukunimi. Nämä toki saavat olla mukana yrityksen nimessä, mutta nimeen tulee liittää muutakin. Myöskään verkkotunnuspäätteet, kuten .fi tai .com, eivät ole yksilöiviä nimiä, joten niitäkään ei hyväksytä sellaisenaan yrityksen nimeksi.

Nimessä ei myöskään saa koskaan käyttää suojattua nimeä. Jos henkilö tai yritys on patentoinut jonkin kansainvälisesti tai valtakunnan tasolla tunnetun nimen, patentti suojaa tällöin sitä, eivätkä muut pysty käyttämään nimeä oman yrityksensä toiminnassa. Patentti- ja rekisterihallitus tarkastaa nimen olevan säännösten mukainen ennen kuin se voidaan hyväksyä. Suomessa ei myöskään saa olla olemassa toista samannimistä yritystä. Jos samalle nimelle rekisteröity yritys on jo olemassa, tulee yritykselle keksiä uusi nimi.

Kaupparekisteristä vahvistetaan valittu nimi vasta sitten, kun on tutkittu, että nimi on kelvollinen eikä toista samannimistä ole toiminnassa. Kun nimi sitten vahvistetaan, on yrityksellä siihen yksinoikeus Suomessa.

Lisätietoa yrityksen nimen valinnasta ja sen taustojen tutkimisesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta.

5. Selvitä toiminnan luvanvaraisuus

Toisinaan yritystoimintaan voidaan tarvita lupa. Suomessa myönnettäviä lupia on kolmea erilaista.

Yleensä toiminnan harjoittamiseen ei tarvita erillistä lupaa, mutta esimerkiksi taksiyrittäjäksi ryhtyminen on luvanvaraista. Yrityksen perustaminen edellyttää perehtymistä lainsäädäntöön ja ennen perustamista onkin selvitettävä toiminnan luvanvaraisuus ja se, mistä toiminnan käynnistämiseen tarvittavia viranomaislupia voi hakea, jos tarpeen.

Jos liiketoimintaa ei vielä harjoiteta, voi toiminnan aloittamiseen tarvita terveystarkastajan hyväksynnän tai ympäristöluvan. Sen lisäksi Suomessa on vielä ilmoituksenvaraisia elinkeinoja.

Toiminnanharjoittamiseen liittyy kolmenlaisia lupia:

  • terveystarkastajan hyväksyntä tai ympäristölupa tiloille, joissa toimintaa harjoitetaan
  • ammattitaitoon liittyvät vaatimukset
  • elinkeinon harjoittaminen on luvanvaraista

Ympäristölupa tarvitaan esimerkiksi metsäteollisuuden, metalliteollisuuden, kemianteollisuuden, energiantuotannon, kemikaalien tai polttoaineiden varastoinnin, käsittelyn ja käytön sekä jätevesien käsittelyn alalla.

Luvanvaraisia elinkeinoja ovat muun muassa seuraavat: päivittäistavarakauppa, monet terveydenhoitoalan työt, ravintola- ja kahvilatoiminta, autojen katsastus ja korjaamot, postitoiminta, teletoiminta, luotto- ja sijoituspalvelut, vakuutustoiminta, kauneuden ja terveyden toimiala, perintä toisen lukuun sekä henkilö- ja tavaraliikenne. Hoiva-alan kohdalla luvanvaraisuus koskee niin kunnallisia kuin yksityisiä yrityksiä.

Ennen yrityksen perustamista on tarpeen selvittää, vaatiiko yrityksen toiminta mitään lupia tai ilmoituksia. Ne tulee nimittäin hoitaa kuntoon ennen kuin yritystoiminnan voi aloittaa.

Lue lisää luvanvaraisen toiminnan aloittamisesta

6. Yrityksen rekisteröinti – yrityksen perustaminen käytännössä

Yrityksen perustamisilmoitus

Yritystoiminta aloitetaan siten, että yrityksestä tehdään perustamisilmoitus. Yleensä yritys rekisteröidään myös kaupparekisteriin. Kuitenkaan toiminimiyrittäjien ei tarvitse ilmoittautua kaupparekisteriin, mikäli toiminta ei ole luvanvaraista, käytössä ei ole erillistä liiketilaa tai palkkalistoilla ei ole perheen ulkopuolisia ihmisiä. Perustamisilmoituksella voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin, kuten arvolisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin sekä työnantajarekisteriin.

Jokaisen yritysmuodon kohdalla tulee siis tehdä perustamisilmoitus. Yritysmuodosta ja toimintatavasta riippuen ilmoitus tehdään joko ainoastaan verottajalle tai vaihtoehtoisesti sekä kaupparekisteriin että verottajalle. Perustamislomake ja sen täyttöohjeet löytyvät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n verkkosivuilta.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Nainen ja mies työskentelevät tietokoneella

Yrityksen perustaminen ja yrittäjyyden aloittaminen netissä on usein edullisempaa kuin paperitse. Kaikkia yritysmuotoja ei voi kuitenkaan perustaa sähköisesti.

Toiminimen rekisteröiminen onnistuu sähköisesti niin verohallintoon kuin Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Sähköisen rekisteröinnin kulut ovat edulliset ja rekisteröinnin saa voimaan jopa samasta päivästä lähtien. Jos kyseessä sen sijaan on kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö tai osakeyhtiö, rekisteröityminen onnistuu ainoastaan paperilomakkeen avulla. Tosin jos osakeyhtiön pääoma on nolla euroa, voi senkin rekisteröidä sähköisesti.

Perustamisasiakirjojen on oltava kunnossa

Kaikkien muiden paitsi toiminimen kohdalla perustamisilmoituksen tueksi tarvitaan liitteitä. Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön rekisteröiminen vaatii yhtiösopimuksen. Osakeyhtiö taas vaatii perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Toiminimen perustajan ei tarvitse tehdä perustamisasiakirjoja, vaan pelkkä ilmoitus verohallintoon tai kaupparekisteriin riittää.

Muiden yhtiömuotojen kohdalla sen sijaan täytyy tehdä perustamisasiakirjoja, joihin kuuluu avoimen ja kommandiittiyhtiön kohdalla yhtiösopimus, osakeyhtiön kohdalla perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja hallituksen kokouspöytäkirja puheenjohtajavalinnasta.

Osuuskunnassa puolestaan on välttämätöntä laatia osuuskunnan säännöt, kirjoittaa perustamiskirja sekä tehdä hallituksen kokouspöytäkirja.

Näitä edellä mainittuja perustamisasiakirjoja uusi yritys saattaa tarvita myös rahoituksen hankkimiseen, sillä esimerkiksi starttirahan hakemisessa edellytetään pitkälle harkittua yritystoimintaa, joskaan rekisteröitymistä ei saa suorittaa ennen tuen myöntämistä.

Kevytyrittäjät eivät saa toiminnalleen starttirahaa, mutta lähtökohtaisesti kevytyrittäjyys ei estä starttirahan hakemista myöhemmin, kun oman yrityksen perustaminen ja yrittäjyyden aloittaminen tulee ajankohtaiseksi.

Myös monien yrityslainojen saamiseksi yllä esitellyt asiakirjat tulee löytyä.

Mistä apua yrityksen perustamiseen?

7. Yrityksen rahoitus mahdollistaa investoinnit

Yrityksen perustaminen vaatii alkupääomaa ja siksi onkin pohdittava, paljonko rahaa tarvitaan ja miten rahoitus yritykselle järjestetään. Mikäli liikeidea vaatii paljon investointeja ei tulevalla yrittäjällä välttämättä ole mahdollisuutta itse sijoittaa koko tarvittavaa rahasummaa yritykseensä. Tällöin tarvitaan ulkopuolista rahoitusta.

Liiketoimintaa ei juuri koskaan rahoiteta ainoastaan omalla rahalla. Aloittavan yrittäjän kannattaa selvittää, mitä tukia hänen on mahdollista saada. Monesti yritystoiminnan aloittamiseen voi tarvita esimerkiksi starttirahaa tai lainarahaa. Yrityslainaa voi hakea pankista tai Finnverasta tai yksityisiltä sijoittajilta eli niin sanotuilta bisnesenkeleiltä.

TE-toimistosta voi saada starttirahaa, joka on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan käynnistämisvaiheessa. Starttirahaa tulee hakea ennen yrityksen perustamisilmoituksen tekemistä. Starttiraha auttaa aloittelevaa yrittäjää selviytymään taloudellisesti siihen asti, kunnes yritys alkaa tuottamaan.

Starttirahan saamisen edellytyksenä on erinomaisesti laadittu liiketoimintasuunnitelma ja näyttö siitä, että yritys tulee menestymään markkinoilla. Starttirahaa on mahdollista saada yrityksen perustamisesta lähtien minimissään kuusi kuukautta. Pisimmillään starttirahaa voi saada jopa vuoden verran. Starttiraha on veronalaista tuloa.

Yrityksen rahoitus yritystä perustettaessa. Naiset neuvottelemassa

Uuden yrityksen toiminta on varsinkin investointeja vaativilla aloilla usein alussa tappiollista noin kaksi vuotta, ennen kuin se alkaa tuottaa voittoa.

Varsinaista yrityksen perustamista varten on mahdollista hakea lainaa. Lainaa voi hakea joko netin lainapalveluista, suoraan pankista tai sitten erikseen yrityslainaa myöntävistä rahoituslaitoksista. Nopeiten lainan hakeminen onnistuu suoraan netin kautta. Parhaimmillaan päätöksen saa saman tien ja jopa laina voidaan maksaa hakijan tilille saman päivän aikana.

Yrityksen perustaminen – rahoitus yritykselle

8. Yrityksen vakuutukset määräytyvät toimialan mukaan

Sekä yrittäjä että yritys tarvitsevat erilaisia vakuutuksia. Niillä voidaan luoda turvan tunnetta ja varmistaa oma selusta.

Yritykselle ja yrittäjille tarjottaviin vakuutuksiin kannattaa tutustua huolella. Yrittäjän ja yrityksen vakuutukset luokitellaan pakollisiin ja vapaaehtoisiin vakuutuksiin. Vakuutusten tarve riippuu hyvin pitkälti siitä, millä toimialalla yritys toimii. Esimerkiksi rakennusalan yrittäjäksi aikova tarvitsee kattavampia vakuutuksia kuin vaikkapa parturi-kampaaja.

Monissa tapauksissa yrittäjille on ainoastaan yksi pakollinen vakuutus, joka on yrittäjän eläkevakuutus. Se on yrittäjän keino turvata saamansa eläke. Koska yrittäjä on itsensä työnantaja, ei eläke kerry samaan tapaan kuin palkkatyössä olevilla. Yrittäjän on lain mukaan otettava yrittäjän eläkevakuutus eli YEL, joka maksaa yleensä noin 24 % yrittäjän ilmoittamasta työtulosta.

Toimialasta riippuen yrittäjillä voi kuitenkin olla muitakin pakollisia vakuutuksia. Myös ne on hyvä käydä läpi. Maatalousyrittäjät tarvitsevat erikseen juuri maatalousyrittäjille tarkoitetun eläkevakuutuksen. Myös apurahansaajat tarvitsevat oman eläkevakuutuksensa. Potilasvakuutus on pakollinen, jos yrityksen toimialalla hoidetaan potilaita. Ympäristövahinkovakuutus on pakollinen toimialoilla, joissa ympäristövahingon riski on normaalia korkeampi. Liikennevakuutus vaaditaan silloin, kun yritys omistaa autoja.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Työnantaja kättelee työntekijää

Mikäli yritys palkkaa työntekijöitä, on otettava työntekijän eläkevakuutus ja tapaturmavakuutus.

Jos yritykseen palkataan työntekijöitä, joudutaan heille hankkimaan lakisääteiset työnantajavakuutukset, kuten TyEL eli työeläkevakuutus ja työtapaturmavakuutus. Sen lisäksi työntekijöille voi ottaa työntekijöiden työttömyysvakuutuksen.

Yrityksen toimintaa suunniteltaessa on otettava huomioon myös riskien mahdollisuus ja siksi kannattaakin tehdä riskienhallintasuunnitelma. Pakollisten lakisääteisten vakuutusten lisäksi yritys voi ottaa vapaaehtoisia vakuutuksia. Näistä kannattaa huomioida ainakin vastuuvakuutus ja tapaturmavakuutus.

Yrittäjän tapaturmavakuutus kuuluu yrittäjän vapaaehtoisiin vakuutuksiin. Tapaturmavakuutuksen voi ottaa kuka tahansa yrittäjä. Sillä ei siis ole väliä, onko yrittäjällä toiminimi vai osakeyhtiö, Yrittäjän tapaturmavakuutus korvaa erilaiset tapaturmat ja niistä johtuvat sairaalakulut sekä mahdollisesti jopa työttömyyden. Tapaturmavakuutuksen sopimusehtoihin kannattaa tutustua tarkasti, sillä vakuutukset eroavat huomattavasti toisistaan. Yritykselle taas voi ottaa vapaaehtoisesti omaisuusvakuutuksen, keskeytysvakuutuksen ja vastuuvakuuden. Näiden vakuutusten tarpeellisuutta kannattaa pohtia yrityskohtaisesti. Aivan kaikki vakuutukset eivät ole tarpeellisia kaikille yrityksille.

Lisää aiheesta yrittäjän pakolliset vakuutukset

9. Pankkitilin avaaminen yritykselle

Yritykselle kannattaa avata pankkitili jo ennen kuin sillä on liiketoimintaa. Yrityksen asioita ei ole koskaan järkevää hoitaa henkilökohtaisen tilin kautta, vaan yritystilin avaaminen on paljon helpompaa.

Yrityksen rahat ja omat rahat tulee pitää erillään. Avaa siis pankkitili yritykselle. Usein yrittäjä tarvitsee myös laskutusohjelman ja maksupäätteen.

Toiminimen kohdalla raha-asioita voi hoitaa tavallisen käyttötilin kautta. Jos toiminimelle haluaa kuitenkin avata maksullisen yritystilin, pankkiin tulee ottaa mukaan kaupparekisteriote sekä liiketoimintasuunnitelma.

Kaikille muille yritysmuodoille on avattava erillinen yritystili, jonka kautta yrityksen raha-asiat hoidetaan. Yrityksen pankkitili ilmoitetaan aina sekä kaupparekisteriin että Verohallinnolle. Myös näiden yritysmuotojen kohdalla pankki haluaa nähdä kaupparekisteriotteen.

Kaikki suomalaiset pankit antavat mahdollisuuden avata erillisen yritystilin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että yritystilien käytöstä veloitetaan erikseen. Kuukausimaksu vaihtelee pankin mukaan, joten yritystilin kohdallakin kannattaa kilpailuttaa pankit. Pienikin säästö voi olla merkittävä loppujen lopuksi.

10. Yrityksen kirjanpito kannattaa jättää ammattilaiselle

Yrittäjä on kirjanpitovelvollinen. Mitä suurempi yritys on kyseessä, sitä tärkeämpää oikeanlainen kirjanpito on. Jo pienetkin virheet kirjanpidossa voivat käydä kalliiksi.

Monet toiminimellä toimivat yrittäjät hoitavat kirjanpidon itse, sillä yhdenkertainen kirjanpito ei vaadi liikaa hallinnollisen puolen osaamista. Tärkeintä on merkitä kirjanpitoon yrityksen tulot ja menot. Myös kuitit on hyvä säilyttää, sillä Verohallinto saattaa joissain tapauksissa haluta nähdä ne. Toiminimiyrittäjä voi myös hyödyntää kirjanpito-ohjelmaa, jonka avulla kirjanpito hoituu helposti. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa esimerkiksi kirjanpidon lisäksi alv- ja veroilmoitukset hoidetaan asiakkaiden puolesta. Samoin asiakkaille haetaan automaattisesti alv-alarajahuojennus.

Jos yrittäjällä itsellään ei ole osaamista kirjanpidosta, kannattaa se ulkoistaa tilitoimiston hoidettavaksi tai ottaa käyttöön kirjanpito-ohjelma. Huomaathan, että vaikka kirjanpidon ulkoistaisi, on yrittäjä kuitenkin aina itse lopulta siitä vastuussa. Aloittavakin yrittäjä voi kuitenkin ulkoistaa kirjanpidon ja monessa tapauksessa se on viisasta. Ammattimainen kirjanpitäjä tietää, mitä tehdä, jotta kirjanpito on taatusti kaikkien säännösten mukainen.

Isompien yritysmuotojen kohdalla ulkoistettu kirjanpito on melkeinpä pakollista. Kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osakeyhtiö vaativat kahdenkertaista kirjanpitoa, joka vaatii ammattilaisen hoitamaan asian. Yrittäjän kannattaa keskittää kaikki energia siihen, mitä hän osaa parhaiten. Kirjanpito vie kohtuuttomasti aikaa ja on näin ollen pois yrittäjän muusta ajasta. Sen vuoksi kirjanpito kannattaakin ulkoistaa ammattilaiselle.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Koska kirjanpitäjiä on moneen lähtöön, voi aloittelevan yrittäjän olla hankala löytää itselleen paras kirjanpitäjä. Muilta yrityksiltä voi kysellä kokemuksia ammattitaitoisista kirjanpitäjistä. Sen lisäksi Taloushallintoliiton sivuilta voi löytää auktorisoituja kirjanpitäjiä ja tilitoimistoja, jotka osaavat takuulla hommansa. Auktorisoituja tilitoimistoja valvotaan viranomaisten toimesta. Niiden henkilöstöä velvoittaa kirjanpitolaki, joka on aina hyödyksi myös yritykselle. Näin kirjanpitäjään voi luottaa, joten palvelu on aina parasta mahdollista laatua.

11. Yrityksen käyttöön tarkoitetut laskutusohjelmat

Laskutus on yksi yritystoiminnan tärkeimmistä asioista. Se on syytä hoitaa kuntoon samalla kun yrityksen perustaminen tulee ajankohtaiseksi ja ennen yritystoiminnan aloittamista.

Laskuttamisen avulla yritys pystyy saamaan tuloja. Lasku lähetetään asiakkaalle yleensä mahdollisimman nopeasti palvelun tai tuotteen toimittamisen jälkeen. Joissakin tapauksissa asiakasta voidaan laskuttaa jo etukäteen.

Pienyrittäjien kannattaa pyrkiä saamaan laskuille mahdollisimman lyhyt maksuaika; se on yleensä lyhimmillään seitsemän päivää. Yleisimmin maksuaika on kuitenkin 14–21 päivää ja pisimmillään 30 päivää. Mitä nopeammalla tahdilla yritys pystyy laskuttamaan, sitä paremmin kassavirta pysyy aktiivisena.

Monet asiakkaat suosivat nykyisin suoraan verkkopankkiin lähetettäviä laskuja, ja ne ovat myös yrityksen kannalta kätevimpiä. Verkkolaskuihin on merkitty valmiiksi kaikki laskun tiedot, joten asiakkaan on todella helppoa ja nopeaa maksaa verkkolasku. Sen lisäksi käytössä ovat yhä edelleen perinteiset paperiset laskut ja sähköpostitse lähetettävät laskut. Nykyään kuitenkin paperisten laskujen kohdalla yritykset ovat ottaneet tavaksi periä ylimääräisen kulun. Se onkin järkevää, sillä paperisten laskujen lähettäminen ei ole kovin ympäristöystävällistä.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Mies työskentelee kannettavalla tietokoneella ulkona

Laskuista tulee löytyä tietyt tiedot, jotta maksaminen onnistuu. Tällaisia tärkeitä tietoja ovat:

  • laskun luomispäivä
  • juokseva tunniste
  • myyjän Y-tunnus
  • tavaroiden määrä ja kuvaus tai palvelun laajuus ja kuvaus
  • tavaroiden toimituspäivä, palvelujen suorituspäivä tai sovitun ennakkomaksun maksupäivä
  • veron peruste verokantojen mukaan eriteltynä ja yksikköhinta ilman veroa sekä mahdolliset hyvitykset ja alennukset, joita ei ole eritelty yksikköhinnassa
  • verokanta
  • suoritettavan veron määrä
  • verottomuuden peruste, jos veroa ei tarvitse maksaa
  • muutoslaskujen kohdalla viittaus aikaisempaan laskuun

Suomessa käytetään monia eri laskutusohjelmia. Toiminimeä käyttävät ja itse kirjanpitonsa hoitavat suosivat yleensä ilmaisia tai pienen budjetin laskutusohjelmia. Mitä enemmän ominaisuuksia laskutusohjelmassa on, sitä vaativampaan ja ammattitaitoisempaan käyttöön se sopii.

Jos kirjanpito ja laskutus on ulkoistettu, ei yrittäjän siinä tapauksessa tarvitse huolehtia laskuttamisesta. Laskutuksen hoitava yritys pitää huolen myös mahdollisista muistutuksista sekä perinnästä, jos asiakkaalta ei saada perittyä maksuja. Tässäkin suhteessa kirjanpidon, laskutuksen ja kaiken hallinnon ulkoistaminen on järkevää.

Yrittäjän ei tarvitse vaivata päätään sellaisilla asioilla, jotka eivät kuulu hänen toimialaansa. Joskus siis pienet investoinnit johtavat siihen, että yrittäjä saa enemmän vapautta ja hänelle jää aikaa keskittyä kehittämään liiketoimintaa. Näitä asioita kannattaakin pohtia heti, kun yritystoiminnan ja yrittäjyyden aloittaminen tulee ajankohtaiseksi. Jo yrityksen perustamista ennen voi ottaa selville, mitkä asiat kannattaa ulkoistaa ja mitä voi hoitaa itse.

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla

Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla!
Lue lisää

Oman yrityksen perustaminen mielessä?

Oletko haaveillut oman yrityksen perustamisesta, mutta ajatus oman unelman toteutuksesta pelottaa? Kenties epäilet onko sinusta siihen? Mietit, milloin olisi sopiva hetki irrottautua tutusta ja turvallisesta palkkatyöstä? Mietitkö kannattaako yrityksen perustaminen työttömänä?

Et ole ajatuksien kanssa yksin. Moni yrittäjäksi halajava pohtii samoja asioita ja odottaa oikeaa hetkeä yrityksen perustamiseen. Oikeaa hetkeä on kuitenkin mahdotonta määritellä, sillä yrityksen perustaminen vaatii aina riskinottoa. Näin ollen on mahdotonta merkitä suoraan kalenteriin, milloin yritys kannattaisi perustaa.

Tuntuuko yrityksen perustaminen pelottavalta?

Moni haaveilee yrityksen perustamisesta, mutta usein päätöstä jarruttaa kauhukuvat epäonnistumisesta. Tämä on kuitenkin turhaa, sillä mitä menetettävää sinulla on, jos kokeilet? Ilman kokeilua et voi myöskään saavuttaa mitään uutta. Jos siis mielessäsi on muhinut pitkään kiinnostava liikeidea, luota itseesi ja testaa sitä!

Voit ensin perustaa toiminimen vaikkapa palkkatyön rinnalle ja toimia yrittäjänä sivutoimisesti . Näin saat hieman käsitystä siitä, millaista yrittäjänä oleminen on ja kuinka liikeideasi toimii. Jos liikeidea lähtee lentoon, voit halutessasi siirtyä myöhemmin kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja jättää palkkatyösi. Jos kuitenkin käy niin, että huomaat liikeideasi toimimattomaksi, et ole vielä ehtinyt tehdä peruuttamattomia päätöksiä palkkatyösi suhteen. Näin riski kokeilla liikeidean toteuttamista on tavallista pienempi.

Ja muista, että tukea yrittäjyyteen saa aina. Esimerkiksi uusyrityskeskukset tarjoavat yritysneuvontaa laajalti ympäri Suomen. Apua kannattaa myös pyytää omalta kirjanpitäjältä/taloushallinnon kumppanilta. UKKO Toiminimiyrittäjyys on myös tukenasi yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. Voit myös jättää kirjanpidon kokonaan meidän huoleksemme.

Ilmoittaudu yrittäjyyskurssille!

Maksuton videokurssi yrityksen perustamisesta
Varaa paikka

Mitäs sitten, kun yrityksen perustaminen on tehty?

  • Olet valmis aloittamaan liiketoiminnan. Markkinoi, myy ja hanki ensimmäiset asiakkaat ja naura matkalla pankkiin.
  • Varmista, että yrityksen kirjanpito tulee tehtyä oikein alusta alkaen. Verottajalle ja muille viranomaisille on ilmoitettava yrityksen taloudesta säännöllisesti. Toiminimen kirjanpitoon suosittelemme UKKO Toiminimi-palvelua.
  • Hanki tarvittavat vakuutukset, jotta toimintasi on turvattuna.
  • Perehdy myös toiminimiyrittäjille suunnattuun oppaaseen.
  • Tässä vielä aloittavan yrittäjän muistilista

Jos et vieläkään ole uskaltanut klikata ja aloittaa yrittämistä, niin tässä on viimeinen mahdollisuutesi:

Hanki Y-tunnus

Huom! UKKO.fi ei vastaa tällä sivulla olevien tietojen oikeellisuudesta tai ajantasaisuudesta. Juttu julkaistu ensi kerran 30.1.2017 ja sitä on päivitetty 7.6.2024.

Lue myös

Yrityksen nimi – millainen on hyvä nimi?

Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

Starttiraha alkavalle yrittäjälle – Näin sitä saadaan!

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Uusyrityskeskukset – Apua oman yrityksen perustamiseen

    Uusyrityskeskukset ovat paikallisia toimijoita, jotka auttavat monissa oman yrityksen perustamiseen liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Uusyrityskeskukset tarjoavat sekä neuvontaa, että asiantuntijayritysten apua. UKKO.fi on monien uusyritysten kumppani, ja tarjoamme palveluja sekä kevytyrittäjille että toiminimiyrittäjille. Millaisia nämä kaksi yritysmuotoa sitten pääpiirteittäin ovat? Kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto yrityksen perustamiselle silloin, kun varsinaisen yritystoiminnan alottaminen ei tunnu vielä kannattavalta. Kevytyrittäjä toimii hyvin samaan tapaan…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Yrityksen nimi: Mikä on hyvä yrityksen nimi?

    Kun on päättänyt aloittaa yritystoiminnan, yksi ensimmäisistä tehtävistä päätöksistä on yrityksen nimen valitseminen. Hyvä nimi on yritykselle valttikortti: se kiinnittää huomion ja jää mieleen. Mutta miten keksiä se juuri oikea nimi? Tähän artikkeliin keräsimme tärkeät ohjeet ja parhaat vinkit loistavan nimivalinnan tekemiseen. Yrityksen nimeen viitataan termillä toiminimi. Se on helppo sekoittaa yleistyneeseen termiin, jolla tarkoitetaan itsenäistä yrittäjää, arkikielessä siis toiminimiyrittäjää.…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Työosuuskunta vai laskutusosuuskunta

    Työosuuskuntaa voidaan luonnehtia sellaiseksi yhteisyritykseksi, jonka tarkoituksena on luoda ja ylläpitää työpaikkoja omistajilleen, eli työntekijöilleen. Yleensä se myös markkinoi jäsentensä tekemää työtä ja heidän tarjoamiaan palveluita. Huomaathan, että UKKO.fi-palvelu ei ole työosuuskunta. UKKO.fi tarjoaa vaihtoehdon, jossa työsuoritteet voi laskuttaa helposti verkkopalvelun kautta ilman, että tarvitsee perustaa omaa yritystä. UKKO.fi:n käyttäjät rekisteröityvät palvelun käyttäjäksi. UKKO.fi-palvelun tarjoaa UKKO Yrittäjyyspalvelut Oy niminen yritys,…

    Lue lisää