Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrityksen kuitti kateissa? Lue ohjeet, kuinka toimia

yrityksen-kuitti-kateissa-kuitteja-poydalla

Joskus saattaa käydä niin, että kaiken hälinän keskellä yrityksen kuitti katoaa tai muuttuu lukukelvottomaksi. Tämä ei ole harvinaista, vaan oikeastaan hyvinkin yleistä yrittäjille. Miten sitten tulisi toimia, kun kirjanpitäjä soittelee puuttuvan kuitin perään? Kerromme ohjenuorat tämän tilanteen ratkaisemiseksi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Kadonneen kuitin metsästys – puuttuvaa kuittia ei löydy

Kadonnut kuitti saattaa saada yrittäjän verenpaineen nousemaan, mutta syytä paniikkiin ei ole. Syitä kuitin katoamiseen voi olla useita, esimerkiksi kuitti on voinut pudota lompakosta, paperi on voinut loppua maksupäätteestä tai kuitin päälle on kaatunut nestettä, jolloin se on mennyt lukukelvottomaksi.

Mikäli kuittia ei löydy pitkän ja uuvuttavan etsimisenkään jälkeen, eikä kuittikopiota ole mahdollista saada, tulee yrittäjän laatia itse selvitys ostosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yrittäjä kirjoittaa itse selvityksen ostotapahtumasta. Selvityksessä tulee käydä ilmi mitä on ostettu, keneltä, milloin sekä mitä se on maksanut ja millä verokannalla. Huomioitavaa tässä on se, että itse laadittu kuitti ei täytä arvonlisäveron vaatimuksia. Näin ollen yrittäjä ei voi hyödyntää alv-vähennystä ostokseensa.

Jos siis kirjanpitäjäsi soittelee kadonneen kuitin perään, riittää yleensä selvitys ostoksesta sähköpostitse. Myös muu kirjallinen selvitys kelpaa.

Aiheutuuko itse laadituista tositteista riskejä?

Kirjanpitolaissa ei oteta kantaa siihen, kuinka paljon itse laadittuja tositteita voi tilikauden aikana viedä kirjanpitoon. Tästä voi kuitenkin aiheutua riski verotukseen, sillä verotarkastuksessa teko voidaan katsoa tahalliseksi, ja verottaja voi katsoa tapahtuman yrittäjän omana kuluna eikä yrityksen kuluna.

Yrityksen kuiteista kannattaa pitää aina huolta, ja toimittaa kirjalliset selvitykset kadonneista kuiteista omalle kirjanpitäjälle. Järjestelmällinen ote myös säästää rahaa, sillä itse laatimista kuiteista ei saa alv-vähennyksiä talteen. Lisäksi tilitoimistot voivat veloittaa lisäselvityksien hoitamisesta erikseen, jolloin tulet maksaneeksi kirjanpidostasi enemmän.

Tee itsellesi palvelus – kuitit talteen sähköisesti

Näppärin tapa huolehtia kuiteista on tallentaa ne sähköisesti kirjanpito-ohjelmaan. Kun kuvaat kuitit puhelimellasi ja lisäät ne suoraan kirjanpito-ohjelmaan, ei sinun tarvitse tuskailla kadonneiden kuittien kanssa. UKKO Yrittäjä -palvelussa kuittien kuvaaminen ja lisääminen onnistuu parissa minuutissa. Yrityksen kuitteja on helppoa hallinnoida, tarkastella ja viedä kirjanpitoon, kun ne ovat tallennettuna samassa paikassa.

UKKO Yrittäjä toiminimen kirjanpitoon on paljon muutakin kuin pelkkä kuittien tallennuspaikka. Saat yhden palvelun kautta kirjanpitäjien laatiman kirjanpidon, työkalun laskuttamiseen, viranomaisilmotukset puolestasi tehtyinä, sekä YEL-vakuutuksen halutessasi kauttamme. Hinta on räätälöity pienyrittäjille sopivaksi.

Olemme saaneet helpotettua monen yrittäjän kuittirumbaa, joten helpota sinäkin kuittien säilyttämistä UKKO Yrittäjän avulla! Palveluumme tutustuminen on helppoa ja veloituksetonta. Tutustuminen ei sido sinua mihinkään.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

    Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Mitä pakollisia kenttiä laskussa täytyy olla?

    Laskutuspohja on yrityksen lasku, jossa on kaikki pakolliset laskutusmerkinnät. Nämä laskutusmerkinnät ovat kaikille yrityksille samanlaiset ja ne on vahvistettu vuoden 2004 alusta. Kevennettyjen laskutusmerkintöjen raja puolestaan on tarkistettu vuonna 2006. Kevennetyt laskutusmerkinnät tarkoittavat tässä yhteydessä sellaisia pienen summan tai harvoin laskutettavia laskuja, jolloin kaikki pakolliset laskutusmerkinnät eivät ole käytössä, vaan käytetään niin kutsuttua kevennettyä laskutusmerkintää. Laskulla täytyy olla sellaiset laskutuksen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen ALV-ilmoitus – Tee arvonlisäveroilmoitus ajoissa

    Mikä on arvonlisäveroilmoitus ja kuinka se tehdään? Varsinkin uudelle yrittäjälle ALV-ilmoitus voi tuntua monimutkaiselta ja hankalalta. Siksi keräsimme tähän artikkeliin kaiken, mitä toiminimiyrittäjän tulee ALV-ilmoituksesta tietää. Toiminimiyrittäjän tulee yleensä maksaa toiminnastaan ainakin kahdenlaisia veroja: tuloveroa ja arvonlisäveroa. Tuloverot toiminimiyrittäjä maksaa yleisimmin ennakkoveroina. Sivutoimisen yrittäjän on mahdollista huolehtia yritystoimintansa tuloverosta myös toisella tavalla: nostamalla palkkatyönsä veroprosenttia sisällyttämällä tularvioonsa myös yritystoiminnan tulot.…

    Lue lisää