Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjyys on trendikästä – uusia yrityksiä perustettu viime vuotta enemmän

yrittajyys-kasvaa-suosiossa

Tuntuuko sinusta, että yrittäjyys on teemana tapetilla yhä enenevässä määrin? Voit olla oikeassa, sillä yrittäjyys on nyt trendikästä Suomessa. Uusia yrityksiä on perustettu tänä vuonna viime vuotta enemmän, kertoo tiedotteessaan myös Suomen Uusyritykset ry.

Uusyrityskeskukset tarjoavat ympäri Suomen laadukasta ja käytännönläheistä neuvontaa aloittavan yrittäjän tarpeisiin, sillä heidän tavoitteenaan on auttaa yrittäjyydestä kiinnostuneita saamaan paras mahdollinen alku yritystoiminnalle.

Uusyrityskeskusten mukaan tämän vuoden tammi-syyskuun aikana uusyrityskeskusten maksuttoman yritysneuvonnan avulla perustettiin yhteensä yli 6 000 uutta yritystä. Tämä on seitsemän prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Päätoimisten uusien yritysten lisäksi myös sivutoimisen yrittäjyyden suosio näyttää kasvaneen.

”Yrittäjyyden into on noussut. Se trendi on näkynyt jo jonkin aikaa”, kertoo Jari Jokilampi, joka on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Yrittäjyysneuvontaan tulevilla yhä valmiimpia ideoita

Uusyrityskeskuksista kerrotaan, että tavallisesti noin kolmasosa yritysneuvontaan tulevista asiakkaista päätyy yrittäjiksi. Tänä vuonna kuitenkin yli puolet uusista asiakkaista on perustanut yrityksen. Jokilampi selittää ilmiön taustoja Kauppalehdessä näin:

”Pakkoyrittäjyys on vähentynyt työmarkkinoiden ja palkkatyön vetäessä. Samalla epätoivoiset yritysideat ovat karsiutuneet pois. Aines on nyt parempaa. Kyse ei ole enää ajatuksenpoikasesta vaan moni on jo alustavasti tehnyt liiketoimintasuunnitelmaakin.”

Yritysneuvonnassa käyneiden aloittavien yrittäjien liikeideoita on testattu, kehitetty ja sparrattu huolella. Tämän vuoksi Jokilampi uskoo myös nyt hyvässä taloustilanteessa perustettujen yritysten kestävän suhdannevaihteluita tulevaisuudessa.

Jari Jokilampi

Juuri nyt suosittuja aloja uusien yrittäjien keskuudessa ovat Jokilammen mukaan erityisesti terveyspalvelut, rakennusala, ohjelmointi- sekä kauneudenhoitoala.

Sivutoiminen yrittäjyys polkuna yrittäjyyteen

Kevytyrittäjyys on kasvava työntekemisen muoto ja moni aloittaakin yrittäjäuransa sivutoimisesti laskutuspalvelun kautta ja siirtyy sitten myöhemmin täysipäiväiseksi yrittäjäksi, jos omalle palvelulle riittää kysyntää. UKKO.fi:n käyttäjät perustivat viime vuonna yli 700 uutta yritystä, mikä on usean prosentin osuus kaikista viime vuonna Suomeen perustetuista yrityksistä.

yrittäjyys kasvattaa suosiota

Sivutoimisia yrityksiä perustettaessa on monella mielessä ajatus siitä, että yritystoiminta kehittyy jossain vaiheessa päätoimiseksi. Toisaalta joillekin sivutoiminen yrittäjyys tai kevytyrittäjyys on vain tapa ansaita hieman ekstraa tai työllistää itsensä oman intohimon pariin. Aina tausta-ajatuksena ei ole laajentua ja kasvaa päätoimiseksi yrittäjäksi.

Monille kevytyrittäjyys on välivaihe kohti unelmaa omasta yrityksestä. UKKO.fi onkin mielellään mukana tukemassa käyttäjiensä matkaa kohti yrittäjyyttä ja omien unelmien tavoittelua. Teemme myös yhteistyötä Uusyrityskeskusten kanssa mahdollistaaksemme jouhevan siirtymän yrittäjyyteen. Yksi esimerkki kevytyrittäjästä potkua saaneesta yrittäjästä on markkinointialan osaaja ja bloggaaja Maiju Markkanen, joka vastikään kirjoitti omista kokemuksistaan blogiinsa.

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Osakeyhtiön lopettaminen ja konkurssi – ja uuden yhtiön perustaminen

    Osakeyhtiön toiminta pitää joskus syystä tai toisesta lakkauttaa. Tässä kirjoituksessa käymme lopetusprosessin läpi kohta kohdalta ja kerromme, kuinka osakeyhtiön lopettaminen tai konkurssi saattaa vaikuttaa uuden yhtiön perustamiseen. Syitä sille, miksi yritys lopetetaan, voi olla monia – kuten unelmatyöpaikan vastaanottaminen, muutto toiselle paikkakunnalle tai jokin muu merkittävä muutos yrittäjän elämäntilanteessa. Yritystoiminnan päättäminen ei siis automaattisesti tarkoita, että yrittäjä olisi jotenkin epäonnistunut.…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys 5+4 kevytyrittäjän työvälinettä – joko hyödynnät näitä?

    Kevytyrittäjyys! Monelle jo vanha tuttu, toisille vielä uusi tuttavuus. Mitä kaikkea kevytyrittäjä tarvitsee aloittaakseen? Vastaus on yksinkertainen: kevytyrittäjyyden aloitukseen ei oikeastaan tarvita muuta kuin verokortti, henkilötunnus ja sähköpostiosoite. Liiketoiminnan pyörittäminen jatkuvana kuitenkin helpottuu, kun osaa hyödyntää kaikkia tarjolla olevia apuvälineitä. Vaikka kevytyrittäjyyden tunnuspiirteisiin kuuluukin itsenäinen työnteko ja yrittäjämäisyys, ei kevytyrittäjän tarvitse tehdä kaikkea itse. Byrokratian ja palkanmaksun hoitaa laskutuspalvelu ja…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Yrittäjä saa nyt myös tienata - EVAn selvitys paljasti muuttuneet asenteet

    Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti viime vuonna suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen ja totesi sen muuttuneen myönteisemmäksi verrattuna aiempiin vuosiin. Yrittäjyyden positiivinen vaikutus yhteiskuntaan korostuu nyt vastauksissa aiempaa enemmän. Suomalaiset ovat perinteisesti varovaista kansaa, eikä turhia riskejä ole tapana ottaa. Tämä on ehkä heijastunut myös suhtautumiseen yrittäjyyteen. Yrittäjäksi ryhtyvä joutuu aina heittäytymään, keräämään rohkeutensa ja ottamaan riskin. Varovaisten suomalaisten maltillinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyi…

    Lue lisää