Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Yrittäjän oikeusturvavakuutus ja lakiapu – näissä tilanteissa oikeusturvavakuutus on yrittäjälle elintärkeä

yrittajan-oikeusturvavakuutus-juristin-tyopoyta

Yrittäjän oikeusturvavakuutus turvaa yrittäjää taloudellisesti riitatilanteissa. Oikeusturvavakuutus auttaa, jos yrittäjä joutuu kiistatilanteeseen esimerkiksi asiakkaan, tavarantoimittajan tai vuokranantajan kanssa. Oikeusturvavakuutus kattaa asianajajan palveluiden hyödyntämisen riidan selvittämiseksi tarvittaessa oikeudessa asti.

Tässä artikkelissa kerromme:

  • Mikä on yrittäjän oikeusturvavakuutus
  • Mitä yrittäjän oikeusturvavakuutus sisältää
  • Milloin yrittäjän oikeusturvavakuutus tulee tarpeeseen
  • Miten lakiapu eroaa oikeusturvavakuutuksesta
  • Mistä ja milloin yrittäjän kannattaa hankkia oikeusturvavakuutus

Mikä on yrittäjän oikeusturvavakuutus?

Yrityksen oikeusturvavakuutus tarkoittaa vakuutusta, joka korvaa kuluja silloin, jos yritys joutuu selvittelemään riitatilanteita oikeusteitse. Sen voi ottaa minkä kokoinen yritys vain: yksinyrittäjä, toiminimiyrittäjä, pieni tai suuri osakeyhtiö. Oikeusturvavakuutus voi olla tarpeellinen yritykselle toimialasta riippumatta – alalla kuin alalla voi joutua setvimään riitatilanteita sopimusasioissa, työntekijöiden tai asiakkaiden kanssa.

Yrittäjän oikeusturvavakuutus kattaa oikeudenkäyntikuluja tilanteessa, jossa yrittäjä tai yritys haastetaan oikeuteen – tai jos yrittäjä tai yritys puolestaan joutuu itse selvittämään riitatilannetta oikeusteitse. Oikeudenkäynnin kustannuksia ovat asianajajan palkkiot sekä valtion oikeudenkäyntimaksuja, joiden avulla rahoitetaan tuomioistuinten toimintaa. 

Oikeusturvavakuutus korvaa lakiapupalveluiden käyttöä jo ennen kuin riita päätyy oikeuteen asti. Asianajajan avulla riita voidaankin saada sovittua jo ennen kuin on tarpeen puida kysymystä tuomioistuimessa.

Yrittäjän oikeusturvavakuutukseen voi kuulua myös veloituksetonta lakiapua tai -neuvontaa. Lakiapua voi hyödyntää esimerkiksi sopimusten laadinnassa ja tarkistamisessa. Aloittavalle yrittäjälle monet laki- ja sopimustekniset aiheet voivat tuntua hankalilta ja siksi lakiapu voi olla merkittävä apu yrittäjyyden alkutaipaleella.

Yrityksen oikeusturvavakuutuksen hinta vaihtelee joistain kymmenistä euroista yli kahteen tuhanteen euroon kuukaudessa. Iso yritys, joka haluaa kattavamman vakuutusturvan ja isomman maksimikorvausmäärän, voi budjetoida vakuutukseen isomman summan kuukaudessa, mutta pienyrittäjän tai yksinyrittäjän on syytä vertailla vakuutusta hankkiessa myös hintoja. Yrittäjän oikeusturvavakuutuksen omavastuu vaihtelee yleensä 1000 ja 2000 euron välillä.

 

UKKO Turva sisältää yrittäjän tärkeimmät vakuutukset

UKKO Yrittäjä -palvelun käyttäjille UKKO Turva tarjoaa myös yrittäjän oikeusturvavakuutuksen ja If Lakiavun. UKKO Turvan voi aktivoida parilla klikkauksella UKKO Yrittäjä -palvelussa!
Tutustu UKKO Turvaan

 

Vältä nämä riskit: milloin yrittäjän oikeusturvavakuutus tulee tarpeeseen

Yrityksen oikeusturvavakuutus auttaa yrittäjää tilanteessa, jossa esimerkiksi tilaaja, tavarantoimittaja tai vuokranantaja on yrittäjän kanssa eri mieltä, eikä kiistaa saada sovittua osapuolten kesken. Joskus riidanselvitykseen riittää lakimiehen apu ja neuvot, joskus taas täytyy kiistaa selvittää oikeudessa asti.

Yrittäjän oikeusturvavakuutus korvaa näissä tilanteissa juristin palkkioita ja oikeudenkäyntikuluja turvaten yrittäjän selustaa taloudellisesti. Yrittäjän on oikeusturvavakuutuksen ansiosta mahdollista hyödyntää juristin ammattitaitoa jo riitatilanteen alkuvaiheessa: näin hän säästää omia voimavarojaan, eikä riidan selvittely pitkity. Jos oikeusturvavakuutukseen kuuluu lakineuvonta, josta yrittäjä voi kysyä esimerkiksi sopimusten laadinnasta, voidaan jotkut tyypilliset riitatilanteet välttää jopa kokonaan ennalta!

Tässä muutama esimerkkitilanne, joissa yrittäjän oikeusturvavakuutus tulee yrittäjän avuksi:

 

Esimerkki 1: Kiista liiketilan vuokraamisessa

Yrittäjä vuokraa liiketilan myymäläkäyttöön. Harjoitettuaan toimintaansa tilassa muutaman kuukauden, huomaa yrittäjä, että taloyhtiöön ollaan aloittamassa remonttia ja hänen näyteikkunansa eteen pystytetään rakennustelineitä. Vuokranantaja ei ole ilmoittanut remontista vuokrasopimusta tehtäessä ja nyt uuden myymälän näyteikkuna peittyy pressun taakse useaksi kuukaudeksi ja yrittäjä pelkää jo lupaavaan alkuun päässeen liiketoiminnan nyt sakkaavan, kun ohikulkijat eivät huomaa uutta liikettä. Yrittäjä miettii, mitä tehdä – onko hän oikeutettu vuokranalennukseen tai korvauksiin?

Oikeusturvavakuutuksen ansiosta yrittäjä voi konsultoida juristia ja saada neuvoja siihen, mitä hän voi vaatia. Tarvittaessa yrittäjä voi vakuutuksensa turvin viedä asian oikeuteen asti.

 

Esimerkki 2: Tavarantoimittaja ei toimita tuotteita sopimuksen mukaan

Yrittäjä tilaa tuotteita myyntiin tavarantoimittajalta. Tilauksesta laaditaan sopimus, jossa on määritelty tuotteiden laatu ja määrä sekä sovittu päivämäärä, jolloin tuotteet toimitetaan. Kuorma saapuu sovittuna päivänä, mutta siitä puuttuu kuitenkin noin puolet tilatuista tuotteista. Yrittäjä soittaa tavarantoimittajalle, joka kertoo omista yllättävistä haasteistaan ja lupaa toimittaa loput tavarat seuraavalla viikolla.

Yrittäjä kuittaa toimitetut tavarat ja maksaa laskun. Seuraavalla viikollakaan puuttuvia tavaroita ei kuitenkaan näy ja nyt tavarantoimittaja ei enää vastaa yrittäjän puheluihin tai viesteihin.

Yrittäjän oikeusturvavakuutuksen avulla yrittäjä voi tässä tilanteessa lähteä selvittämään tilannetta juristin avulla ja tarvittaessa viedä jutun oikeuteen asti saadakseen korvauksen puuttumaan jääneistä tuotteista.

 

Esimerkki 3: Tyytymätön asiakas haastaa yrityksen oikeuteen

Yrittäjä saa postia: puolisen vuotta aiemmin yritykseltä tuotteita ostanut asiakas on saanut tuotteista allergisen reaktion ja haastaa nyt yrityksen oikeuteen. Tässä tilanteessa yrittäjän oikeusturvavakuutus kattaa asianajajan kulut tilanteen selvittelyssä ja oikeudenkäynnissä, sekä tuomioistuimen maksut.

Mitä muita vakuutuksia yrittäjällä olisi hyvä olla? Lue artikkelimme yrittäjän tärkeistä vakuutuksista.

Milloin yrityksen oikeusturvavakuutus kannattaa ottaa ja mistä tunnistat itsellesi sopivimman oikeusturvavakuutuksen?

Oikeusturvavakuutus turvaa niin ison kuin pienenkin yrityksen selustaa erilaisissa tilanteissa. Oikeusturvavakuutusta valitessa kannattaa huomioida ainakin seuraavat seikat:

  • Vakuutuksen hinta: sopiiko se omaan budjettiisi?
  • Omavastuun suuruus: liian iso omavastuu voi olla pienyrittäjälle riski
  • Maksimikorvausmäärä
  • Mitä vakuutus korvaa? Kiinnitä huomiota myös siihen, mitä vakuutus EI korvaa
  • Kuuluuko vakuutukseen lakiapua?

Oikeusturvavakuutus kannattaa ottaa heti kun aloitat yritystoiminnan: oikeusturvavakuutus nimittäin korvaa yleensä vain sellaisten riitojen kuluja, jotka ovat ilmenneet vakuutuksen ollessa voimassa. Kun jo allekirjoittamassasi liiketilan vuokrasopimuksessa ilmenee epäselvyyttä tai tavarantoimittajasi katoaa taivaan tuuliin toimittamatta maksettuja tuotteita, on jo myöhäistä ryhtyä hankkimaan vakuutusta!

 

Juristi neuvoo sopimuksen laatimisessa. Yrittäjän oikeusturvavakutuus.

 

UKKO Yrittäjän oikeusturvavakuutus ja lakiapu sisältyvät UKKO Turvaan

UKKO Turva on yrittäjän turvapaketti, joka sisältää vakuutuksia, sopimuspohjia ja oppaita. Se antaa loistavat eväät aloittavalle yrittäjälle ja turvaa liiketoimintaa alusta lähtien: se vakuuttaa liiketoimintasi kahteen miljoonaan euroon asti. UKKO Turva kuuluu UKKO Kevytyrittäjä -palveluiden palvelumaksuun automaattisesti, UKKO Yrittäjä -palvelussa sen taas voi aktivoida käyttöön erikseen. UKKO Yrittäjä -palvelussa UKKO Turvaan kuuluu myös oikeusturvavakuutus ja lakiapu.

UKKO Turva sisältää seuraavat yrittäjän vakuutukset:

  • Tapaturmavakuutus
  • Vastuuvakuutus
  • Oikeusturvavakuutus (UKKO Yrittäjä -palvelussa)
  • Lakiapu (UKKO Yrittäjä -palvelussa)

UKKO Turvan sisältämä oikeusturvavakuutus on suunniteltu nimenomaan UKKO Yrittäjille: toiminimiyrittäjille, yksin- ja pienyrittäjille ja pienille osakeyhtiöille. Se korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja 30 000 euroon asti vahinkoa kohden kohtuullisella 1000 euron omavastuulla.

UKKO Turvaan kuuluu vakuutusyhtiökumppanimme If:n lakiapu. UKKO-yrittäjille suunniteltu lakiapu neuvoo erityisesti pienyrittäjiä koskevissa aiheissa: sopimusten laatimisessa, työsuhde- ja palkkausasioissa sekä kiinteistöihin liittyvissä kysymyksissä. Lakiapua voi käyttää UKKO Turvan puitteissa 5 tuntia vakuutuskautta kohden (1 vuosi).

 

Oikeusturvavakuutus helposti ja edullisesti?

UKKO Turvan hintaan kuuluu UKKO Yrittäjä -palvelussa myös yrittäjän oikeusturvavakuutus ja If Lakiapu. Aktivoi UKKO Turva UKKO-palvelussa!
Tutustu UKKO Turvaan

 

Lue myös:

Yrittäjän vakuutukset: Mitä yrittäjän vakuutuksia on?

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus: Turvaa yrittäjän eläke

Yrittäjän toimeksiantosopimus, ole hyvä!

Mitä ovat luvanvaraiset toimialat?

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista Palkkaa vappuna? – UKKO.fi ja Suomen ensimmäinen pikapalkka

    UKKO.fi on yhdessä rahansiirtopalvelu Pikasiirto.fi:n kanssa lanseerannut Suomen ensimmäisen pikapalkan. Yhteistyön ansiosta UKKO.fi-laskutuspalvelun asiakkaat pystyvät nostamaan palkan omalle pankkitililleen reaaliaikaisesti ympäri vuorokauden. Suomessa tällä hetkellä ainoa laatuaan oleva pikapalkka sai ansaittua huomiota myös valtakunnallisessa mediassa. Tyypillisesti pankkien välisissä rahansiirroissa on yhden yön pankkiviive, sillä rahansiirrot tapahtuvat öisin. Pankkien välillä raha liikkuu ainoastaan pankkipäivinä eli arkisisin, joten pankkiviive on tavallisesti 1–3 päivää. Pahimmillaan viive UKKO.fi…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista UKKO.fin toimitusjohtajaksi Ukko Kumpulainen 1.1.2022 alkaen

    UKKO yhtiön johdossa on tapahtunut muutoksia vuoden 2022 alussa ja toimitusjohtaja Sami Ranta jättää tehtävänsä. UKKO yhtiön hallitus ja Sami Ranta päätyivät ratkaisuun yhteisymmärryksessä. UKKOn toimitusjohtajana toimii 1.1.2022 alkaen Ukko Kumpulainen. – Tänä vuonna juhlimme yrityksen 10-vuotista taivalta ja olemme erityisen ylpeitä tästä kymmenen vuoden matkastamme, jolla olemme päässeet helpottamaan yli 140 000 yrittäjän arkea. Erilaiset muutokset matkan varrella ovat…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Toiminimen verovähennykset: Kaikki kuluista ja vähennyksistä

    Miksi toiminimen verovähennykset ovat niin merkittäviä? Toiminimen verovähennykset ovat tärkeä etu yritystoiminnassa, ja yrittäjän kannattaakin hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennyskelpoiset toiminimen kulut. Verovähennyksellä tarkoitetaan verotettavasta tulosta vähennettävää todellisia kuluja vastaavaa rahamäärää. Näin ollen verovähennyksen avulla verotettava summa pienenee, mikä myös vähentää maksettavien verojen määrää. Toiminimen kulujen verovähennyksen saamisessa yrittäjän tulee muistaa, että kaikki kuitit ja tositteet tulee toimittaa joko kirjanpitäjälle tai…

    Lue lisää