Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjähaastattelussa Pauliina Mäkelä

 

Haastattelimme Pauliina Mäkelää yrittäjyyteen liittyen. Pauliina on perustanut Kinda Oy:n vuonna 2010. Kinda Oy tarjoaa yrityksille, yhteisöille ja yksilöille sosiaalisen median koulutus-, konsultointi- ja luennointipalveluja ympäri Suomen. Uudet ammatit ja uudet työskentelytavat kiinnostavat Pauliinaa. Hän on aktiivisesti mukana luomassa kansallista robotisaatiostrategiaa Robotics Finland -verkoston kanssa sekä on järjestänyt useampana vuonna sosiaalisen median tapahtumia yhteisöllisesti, kuten SomeTime ja Community Manager Appreciation Day Finland.

Miten lähdit yrittäjäksi?

Nokian verkkopuolen 11 vuoden asiantuntijana työskentelyn jälkeen Pauliina päätti lähteä yrittäjäksi. Eräänä kevätaamuna juuri ennen työhaastattelua Pauliina soitti haastattelijalle, että hän lähteekin yrittäjäksi. Loppu onkin sitten historiaa. Pauliina on tehnyt yrittäjyyden rinnalla oppimiseen liittyvissä hankkeissa osa-aikatöitä, mitä hän voi myös muille suositella. “Se tuo taloudellista turvaa varsinkin yrittäjyyden alkutaipaleelle.”

Pauliina kertoo, että yrityksen nimen päättäminen oli aluksi hankalaa. “Kyselin Facebookissa ja Twitterissä verkostoiltani, että mikä nimi laitetaan koulutusyritykselleni. Sain lähes 100 nimiehdotusta, joista nousi esiin ehdotus Some Kind saatesanoilla kuinka sosiaalinen media tarvitsee kiltteyden lähettilään, ja olisin siihen sopiva. Tästä ehdotuksesta muovautui Kinda yritykseni nimeksi.”

Pauliina työn touhussa, kuvan on ottanut Antti Keskitalo

Pauliina työn touhussa, kuvan on ottanut Antti Keskitalo

Mitä etuja yrittäjyys tuo työntekoon?

Yrittäjyyden hyviä puolia lueteltaessa Pauliina mainitsee heti ensimmäisenä hymyssä suin vapauden. Vapauden tehdä sitä mitä itse haluaa. “Tällä hetkellä teen juuri sitä, mistä nautin eniten. Työni hyviä puolia on tavata päivittäin uusia ihmisiä. Pidän myös paljon siitä, etten tiedä mitä huominen tuo tullessaan!”

Entäpä yrittäjyyden huonot puolet?

Huonoista puolista puhuttaessa Pauliina nostaa esiin oman henkilökohtaisen hyvinvoinnin. “Jos olet itse yrityksesi tuote eli tarjoat palvelua asiakkaillesi, et voi tehdä työtäsi, ellet ole itse kunnossa. Jos makaat sohvalla sairaana, yrityksesi makaa vierelläsi sohvalla. Jos verkostosi ovat kunnossa, apua voit saada helposti ja nopeasti verkostoista. Facebookin Friendtrepreneur-ystäväyrittäjyys -sivun verkostoon kannattaa myös tutustua.”

Yrittäjänä olemiselle hankaluuksia voi tuottaa myös oman työn hinnoittelu. “Millä hinnalla suostut työsi tekemään? Liian halvalla ei kannata itseään myydä. Muuten käteen ei jää tarpeeksi rahaa”, Pauliina mainitsee. Pauliinan mielestä verkostoa kannattaa tässäkin asiassa hyödyntää. Neuvoja voi kysyä muilta yrittäjätutuilta.

Pauliina ja robotit, kuvan on ottanut Antti Keskitalo

Oma osaaminen näkyväksi!

Omaa osaamista kannattaa Pauliinan mielestä tuoda mahdollisimman paljon esille. “Tähän löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja sosiaalisen median avulla, esim. Twitter, blogit, wikit, kuva- ja videopalvelut. Yrityksen pitää olla näkyvillä, muuten sitä ei huomata. Jos henkilöllä ei ole tähän osaamista, apua voi hankkia ammattilaisilta.”

Tärkeimpänä asiana Pauliina pitää verkostoja. Ilman verkostoja Pauliina ei olisi varmasti päätynyt sinne, missä hän on nyt. Aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä Pauliinalla on verkostoissaan yli 10 000 henkilöä. “10 000 ihmisen joukosta löytyy aika paljon osaamista, jota voin omassa työssäni hyödyntää.”

Mitä kannattaa tehdä, jos yrittäjyys kiinnostaa?

Pauliina neuvoo muita panostamaan verkostoon ja sen kasvattamiseen. Verkostojen rakentaminen kannattaa aloittaa ajoissa ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Yrittäjä Pauliina Mäkelä, kuvan on ottanut Antti Keskitalo

“Jos olet tehnyt taustatyötä ja sinulla on myytävä palvelu sekä olet luonut itsellesi toimivan verkoston, sinulla on hyvä pohja yrittäjyydelle. Liian aikaisin ei kannata lähteä kikkailemaan. Yrittäjyyskursseja kannattaa myös katsastella, jos sormi menee suuhun yrittäjyysasioissa.” Pauliina kannustaa myös hankkimaan hyvän kirjanpitäjän.

“Hyvä kirjanpitäjä säästää aikaasi ja hermojasi.”

Haastattelussa mainittuja:

Pauliina Mäkelä – Twitter https://twitter.com/PauliinaMakela

Kinda Oy:n nettisivut http://kinda.fi/

Kinda Oy:n aineistowiki http://kinda.purot.net/

Robotics Finland https://www.facebook.com/groups/roboticsfinland/

SomeTime http://sometime.fi/

CMAD.fi http://cmad.fi/

Friendtrepreneur https://www.facebook.com/friendtrepreneur

 

Ota rohkeasti Pauliinaan yhteyttä, mikäli kiinnostus hänen palveluita kohtaan heräsi!

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat “Jos jokin on tekemisen arvoista, on se myös täysillä tekemisen arvoista” – Viikon kevytyrittäjä Janne Göös

    Kuka olet? Olen Janne Göös, jyväskyläläinen kiinteistönvälittäjä, kirvesmies sekä Elvis-imitaattori. Mitä teet? Toimin kiinteistönvälittäjänä REMAXilla, jonka lisäksi teemme kollegani Jasun kanssa UKKO.fi-palvelun kautta huoneistoremontteja asiakkaillemme. Lisäksi teen silloin tällöin Elvis-imitaattori keikkoja. Minulla on myös oma Youtube-kanava Don Göös, jossa jaan vinkkejä ja ajatuksiani asuntosijoittamiseen liittyen. Tällä hetkellä koen eläväni kiireistä kiireistä, mutta hyvää vaihetta elämässäni. Kiireestä huolimatta näen asioiden niin…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Riitan lapsuuden unelmasta tuli totta – kevytyrittäjyyden kautta yrittäjäksi

    Riitta Luhtala ehti olla 25 vuotta työelämässä toisen palveluksessa ennen kuin hän päätti muuttaa uransa suuntaa. Irtisanoutumisen jälkeen piti miettiä, mihin omaa aikaa alkaisi käyttää. Kuin tilauksesta Riitan vanha asiakas antoi Riitalle kiinnostavan toimeksiannon. – Pyörittelin ajatusta oman yrityksen perustamisesta, mutta mietin toisaalta, olisiko tätä toimeksiantoa varten olemassa joku helpompi ratkaisu. Laskutuspalvelu oli se helpompi ratkaisu Verkossa surffailu tuotti kuin tuottikin…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Melina Aikala on projektijohtaja, joka nauttii toimeksiantajiensa vaihtuvuudesta

    Kuka olet? Olen projektipäällikkö, tuottaja, freelancer, äiti, vaimo, tytär, sisko, ystävä sekä Airbnb-superhost. Oikeastaan kaikki alat tarvitsevat satunnaisesti projektijohtajaa, joka hoitaa sovitut asiat maaliin tehokkaasti. Resurssit eivät aina riitä talon sisällä ja silloin minua tarvitaan. Mitä teet? Olen ulkoistettu projektijohtaja ja teen tällä hetkellä töitä tapahtumatoimistoille sekä mainostoimistoille. Voisin hyvin kuvitella tekeväni projektiluonteisia töitä myös muille aloille. Toivon saavani myös…

    Lue lisää