Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Verkosto on yksin yrittävän ystävä

verkosto-on-yksin-yrittava

Useimmat kevytyrittäjät mainitsevat itsensä työllistämisen parhaimmaksi puoleksi vapauden.

Yksin yrittävän vapautta on saada itse päättää, kuinka paljon ja kenelle töitä tekee ja tämä onkin usein yksi isoimmista eroista yrittäjän ja tavallisen palkansaajan välillä.

 

Toinen ero löytyy työnteosta itsestään ja vielä tarkemmin työyhteisöstä. Yksinyrittäjä tai itsensä työllistäjä törmääkin jatkuvasti ennen kaikkea yhteen neuvoon:

“Verkostoidu”

Työelämässä verkostoitumisesta puhutaan usein ennen kaikkea benchmarkkauksen näkökulmasta. Ja miksipä ei puhuttaisi. Vertailukohteiden kartoitus auttaa totta kai tunnistamaan sekä omia että yrityksen kehityskohteita samalla kun se antaa draivia kasvuun.

Vaikkakin tärkeää ja trendikästä, ei benchmarkkauksen tulisi kuitenkaan koskaan olla verkostoitumisen ainoa motiivi ­­­­­­­­– ei ainakaan yrittäjällä.

Mikä sosiaalinen ympäristö?

Etenkin yksinyrittäjillä ja itsensä työllistäjillä yrittäjämäisen toiminnan alkutaival pohjautuu usein paikkariippumattomaan vapauteen. Toisin sanoen töitä tehdään käytännössä kotisohvalta. Monelle tämä sopii ja usein varmasti vastaa myös juuri sitä vapauden tarvetta, johon yrittäjyydellä on tähdännyt.

Paikkariippumattomuus tarkoittaa kuitenkin myös, ettei arkinen työympäristö ole sosiaalisesti enää lainkaan verrattavissa siihen, mihin useimmat palkkatyössä ovat tottuneet.

Tunteeko yksin yrittävä siis helposti hiljaista yksinäisyyttä?

Ei ehkä ole salaisuus, että yksinyrittäjän tai itsenäisen freelancerin työarki saattaa toisinaan olla myös yksinäistä. Mutta kuinka usein muistat keskustelleesi aiheesta suoraan yhdenkään yrittäjän kanssa?

Koska yrittämisen luonne itsessään on usein melko vaihtelevaa (ja jokseenkin ennakoimatonta), on jatkuvuutta hyvä luoda elämän muilla osa-alueilla. Ja kuten tiedetään, yrittäjillä kaikki elämän osa-alueet sekoittuvat ennemmin tai myöhemmin omalla tavallaan työhön. Se on yhtä lailla yrittäjyyden plussa kuin se on miinuskin.

Miten verkostoituminen sitten liittyy tähän kaikkeen?

Vahvan verkoston luominen rakentaa tiettyä kivijalkaa, joka omalta osaltaan tukee jatkuvuuden tunnetta. Vaikka takaiskuja työrintamalla toisinaan tulisikin, toimii vahva pohjaverkosto nimensä mukaisesti ja nappaa putoavan kiinni ajoissa. Verkostot eivät ole siis vain benchmarkkeja, ne ovat myös yrittäjän ystäviä.

Ja olitpa sitten yrittäjä tai et, on hyvistä ystävistä aina apua.

Järjestämme Twitterissä uuden kuukausittaisen UKKO-tuokio sarjan, jonka tarkoituksena on herättää ja käydä matalan kynnyksen keskustelua työelämään ja yrittämiseen liittyvistä aiheista. Ensimmäinen #UKKOtuokio (kyllä, tällä hashtagilla voit osallistua keskusteluun) järjestetään ensi viikon tiistaina eli 13.2. klo 12.

Tule mukaan!

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Yritteliään Joonas Kukkosen ja unelman välissä on vain 10 000 euroa – ”olisi sääli jättää matka kesken näin lähellä määränpäätä”

    Voimistelija Joonas Kukkosen, 25, tarinasta moni yrittäjä voisi ottaa mallia. Se on tarina itsensä voittamisesta ja siitä, että unelmat on aina asetettava korkealle. Nyt matka seuraavaan saavutukseen on enää kymppitonnin päässä ja senkin voimistelija aikoo kasata sponsoreilta itse. Moni Kukkosen tilalla olisi luovuttanut jo monta kertaa, mutta Kukkonen ei itse kuulu luovuttajiin. Oikeastaan koko luovuttaja-sana ei edes kuulu hänen repertuaariinsa.…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Aloitteleva freelancer – Älä tee näitä virheitä

    Muutos säännöllisestä palkkatyöstä freelanceriksi voi pitää sisällään kompastuskiviä. Älä sorru näihin aloittelijan virheisiin! 1. Unohdat tehdä sopimuksen kirjallisena ”Se vaan jotenkin jäi” ei paljon auta siinä vaiheessa kun kummallakin osapuolella on eri näkemys siitä, mitä loppupeleissä sovittiin. Tämä on hyvin yleistä, eikä välttämättä johdu siitä, että kumpikaan tarkoittaisi pahaa. Muista siis sopia kirjallisesti hinnasta ja muista ehdoista. Kirjallinen sopimus antaa…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Kun yrittäjä ei jaksa – näin voit välttää työuupumuksen

    Suurin osa meistä kohtaa elämämme aikana työrintamalla erilaisia haasteita. Myös itsensätyöllistäjillä voi tulla vastaan hankalia ja stressaavia tilanteita, ja pitkään jatkuvina nämä voivat aiheuttaa uupumusta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka työuupumuksen välttäminen onnistuu, ja kuinka sen oireisiin voi saada apua. Burnout eli työuupumus on stressin laukaisema tila. jossa työkyky on heikentynyt tai mennyt kokonaan. Kyseessä on mielenterveysongelma, vaikka Kela ei pidäkään…

    Lue lisää