Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

YEL-uudistus: parempaa eläke- ja sosiaaliturvaa kevyin ottein

mita-tarkoittaa-yel-uudistus

Tuhannet silmäparit seurasivat valppaina viime syksyn keskustelua YEL-uudistuksesta, jonka alkuperäinen esitys jätti ilmaan monia kysymysmerkkejä. Joudunko maksamaan enemmän, milloin vakuutukseni muuttuu? Lopullinen lakimuutos astui voimaan vuoden alusta, ja se vastaa vihdoin kaikkiin kysymyksiin YEL-uudistuksesta.

Älä siis stressaa enää: YEL-uudistus tähtää yrittäjän sosiaaliturvan parantamiseen, eikä siihen liity konnankoukkuja.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

  • Tiedät, millä tavalla yrittäjän eläkelaki uudistui.
  • Ymmärrät, miten YEL-uudistus vaikuttaa omaan YEL-vakuutukseesi.
  • Huomaat, miksi muutokset ovat tärkeitä.

Kaikki alkoi kesällä 2022, kun hallitus esitti muutosta yrittäjien eläkelakiin: kaavailtu YEL-uudistus nostatti tunteita, sillä moni yrittäjä pelkäsi sen korottavan YEL-maksuja kohtuuttomasti. Korkean inflaation ja epävarman taloustilanteen aikana kohu puhkesi luonnostaan, etenkin, kun alkuperäinen esitys jätti hieman arvailun varaa.

Viimeistelty lakiuudistus astui voimaan 1.1.2023. Nyt sen ydin on kristallin kirkas: YEL-uudistus varmistaa, että yrittäjien työtulo vastaa todellisuutta yrityspolun kaikissa vaiheissa. Lakimuutos velvoittaa työeläkeyhtiöt tarkistamaan, että työtulo noudattaa yritystoiminnan kehitystä. Näin YEL-vakuutuksen tuoma turva eläkepäiville ja yllättävien sairastumisten varalle paranee.

YEL-uudistus on siis ennen kaikkea yrittäjän asialla: sen avulla vältytään ongelmilta, joihin alivakuuttaminen johtaa. Viime syksynä kerroimme tarinan kampaamoyrittäjä-Maijasta, joka joutui yllättäen jäämään sairauslomalle pudottuaan hevosen selästä. Maija tienasi yritystoiminnallaan 2500 euroa kuukaudessa, mutta hän oli arvioinut YEL-työtulonsa reilusti alakanttiin. Realistisen työtulonsa sijaan Maija oli ilmoittanut minimityötulon, jotta säästäisi vakuutusmaksuissa. Tässä kohtaa pennin venytys osoittautui virheeksi, mikä paljastui sairauspäivärahaa hakiessa: liian matalan YEL-maksun vuoksi Maija sai tukea sairausloman ensimmäisiltä yhdeksältä päivältä 18,57 euroa ja senkin jälkeen vain 29 euroa päivässä, eli noin 600 euroa kuukaudessa.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

YEL-vakuutus perustuu yrittäjän työpanoksen arvoon

Yrittäjän koko toimeentulo perustuu YEL-vakuutukseen paitsi eläkepäivillä, myös yrittäjän sairastuessa tai jäädessä työttömäksi. Jopa vanhempainpäivärahat lasketaan YEL-vakuutuksen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että vakuutuksella on suurelle osalle yrittäjistä valtava merkitys jo nuorella iällä. Tärkeä vakuutus menettää kuitenkin arvonsa, jos se lasketaan virheellisen työtulon perusteella. Nyt, kun vastuu työtulojen tarkistamisesta siirretään työeläkeyhtiöille, moni yrittäjä säästyykin ikäviltä yllätyksiltä.

YEL-vakuutuksen perustana on yrittäjän työtulo. Kyseinen, vähän kummalliseltakin kuulostava termi tarkoittaa arkisemmin yrittäjän oman työpanoksen arvoa. Eli sitä rahaa, jonka yrittäjä maksaisi oman työnsä suorittamisesta, jos hän palkkaisi ulkopuolisen työntekijän sitä hoitamaan. Yrittäjä arvioi työtulonsa itse toimialansa mediaanipalkan, tekemiensä työtuntien ja oman osaamisensa mukaan. Jos yritystoiminta perustuu yrittäjän tekemään työhön, joka maksetaan aina palkkana ulos, voi työtulon arvioida suoraan bruttopalkan pohjalta. Esimerkiksi kevytyrittäjien työtuloarviot tehdään pitkälti tällä perusteella. Lopullinen, oikean suuruinen työtulo vahvistetaan vielä työeläkevakuutusyhtiön toimesta.

Kevytyrittäjä maalaamassa.

YEL-maksut lasketaan vahvistetusta työtulosta vuosittain päivittyvän prosentin mukaan. Vuonna 2023 YEL-maksuprosentti on 24,1-25,6 %. Lisäksi aloittava yrittäjä voi saada alennusta ensimmäisten neljän vakuutusvuoden ajan.

Lue myös: Yrittäjän eläkevakuutus – YEL – Kattavasti ja selkokielisesti selitettynä

YEL-työtuloasi ei muuteta selkäsi takana

YEL-työtulojen tarkistaminen ei ole uusi juttu, sillä tähän asti työeläkeyhtiöt ovat tehneet tarkistuksia kahdessa tapauksessa: silloin, kun yrittäjä on muuttanut työtuloarviotaan, sekä aina vuoden alussa, kun työtuloon tehdään vuosittainen, palkkakertoimen mukainen indeksikorotus.

Lakimuutoksen myötä työeläkeyhtiöiden vastuu kasvaa: jatkossa niiden tulee tarkistaa kolmen vuoden välein, että yrittäjien työtulot ovat oikealla tasolla, jollei yrittäjä itse ole ilmoittanut muutoksista yrittäjätoiminnassaan. Näin yrittäjän eläkevakuutus ja siitä muodostuva sosiaaliturva seuraavat vuosien varrella yritystoiminnan kehitystä.

Kun työtuloa tarkistetaan, eläkeyhtiö tekee yrittäjälle ehdotuksen uudesta työtulosta. Arvioinnissa käytetään apuna rekisteristä saatavia tietoja yritystoiminnan laajuudesta ja muusta eläkevakuutetusta työskentelystä sekä tilastotietoa toimialan työntekijöiden mediaanipalkasta. Kevytyrittäjien kohdalla taas tarkastellaan veronalaisia ansioita. Juuri niitä samoja mittareita, joiden perusteella työtulo on arvioitu tähänkin saakka. Ja mitään syytä pelkoon ei ole! Jos saamasi ehdotus ei vastaakaan tilannettasi, voit aina antaa asiasta selvityksen. Voit myös olla varma, ettei työtuloasi muuteta selkäsi takana.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

”Varman asiakkaat, joiden työtulo kuuluu tänä vuonna tarkistettavien joukkoon, saavat tiedon tulevasta tarkistuksesta sekä tarkemmat toimintaohjeet huhtikuun aikana. Tarkistukset tehdään touko–joulukuun aikana vuonna 2023. Ennen päätöksen antamista yrittäjä saa mahdollisuuden kertoa oman näkemyksensä työtulosta sekä esittää selvitystä työtuloon vaikuttavista seikoista. Ehdotusta uudesta työtulon tasosta ei tehdä, jos työtulo on lain mukaisella tasolla tai se muuttuisi enintään viisi prosenttia aiemmin vahvistetusta. Siinä tapauksessa yrittäjät saavat tiedon siitä, että tarkistus on tehty eikä työtulo muutu,” sanoo työeläkevakuutusyhtiö Varman vakuutuspalvelupäällikkö Arja Iisakkala.

Työtulon ensimmäinen tarkistuspäivä riippuu liikevaihdostasi

Työtulojen tarkistukset aloitetaan porrastetusti, ja se milloin tarkistus osuu omalle kohdallesi, riippuu siitä, milloin työtulosi on viimeksi vahvistettu. Jos YEL-vakuutuksesi on alkanut viimeisen kolmen vuoden sisällä tai työtuloosi on tehty olennainen muutos tänä aikana, tarkistetaan se seuraavan kerran vasta kolmen vuoden kuluttua kyseisestä muutoksesta.

Vuonna 2023 työtulojen tarkistukset aloitetaan niistä yrittäjistä, joiden työtulo on alle 15 000 euroa. Vuonna 2024 tarkistetaan alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 yli 25 000 euron työtulot.

YEL-uudistus työtulojen tarkistus aikataulu

Jos olet ottanut YEL-vakuutuksen ennen vuotta 2023:

  • Työtuloasi voidaan korottaa kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla maksimissaan 4 000 euroa/tarkistuskerta, ellet anna suostumustasi suurempaan korotukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että YEL-vakuutusmaksusi voi näillä tarkistuskerroilla nousta enintään 85,33 euroa kuukaudessa.

Mikäli tuleva työtulon tarkistus vielä huolestuttaa, voit kokeilla työeläkevakuutusyhtiö Varman työtulolaskuria. Täysin maksuton ja helppokäyttöinen laskuri suhteuttaa arviosi tulevan liikevaihtosi määrästä toimialasi mediaanipalkkaan, ja antaa niiden pohjalta lasketun työtulosuosituksen. Suositukseen kuuluu euromääräinen haitari, jonka välille työtulosi oletetaan sopivan. Jos nykyinen työtulosi asettuu annettuun haitariin, se on todennäköisesti arvioitu täysin oikein, eikä mitään muutostarpeita ole luvassa. Mikäli nykyinen YEL-työtulosi jää haitarin ulkopuolelle, se ei todennäköisesti vastaa lain mukaista tasoa.

Ps. Laskurin antamasta työtulosuosituksesta voidaan poiketa perustellusta syystä. Jos yritystoimintasi on vielä pienimuotoista ja teet yrityksessäsi töitä vain sivutoimisesti, on yrityksesi liikevaihto keskimääräistä pienempää. Näin ollen myös suositeltu työtulo on toimialan mediaania matalampi. Poikkeustapauksissa suosittelemme kysymään neuvoja suoraan omasta eläkevakuutusyhtiöstä!

Lue lisää:

YEL-vakuutuksen minimimaksu voi yllättävässä elämäntilanteessa jättää yrittäjän lompakon lähes tyhjäksi

Kevytyrittäjyys ja YEL – Nämä asiat kevytyrittäjän YEListä tulee tietää

Yrittäjän vakuutukset – Mitä ovat yrittäjän pakolliset vakuutukset?

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Muita artikkeleita aiheesta Vakuutukset ja lakiasiat:

    • Vakuutukset ja lakiasiat Kevytyrittäjän sairausvakuutusmaksu muuttuu

      Vuoden 2019 vaihtuessa vuoteen 2020, voimaan tulee laki, jonka vuoksi sairausvakuutusmaksun pidättäminen päättyy osalta kevytyrittäjistä tammikuun ensimmäinen päivä. Tässä kirjoituksessa kerromme tarkemmin, mikä tämä maksu on ja mikä oikein muuttuu. Osa kevytyrittäjistä ei enää maksa sairausvakuutusmaksuja Tasavallan presidentti allekirjoitti huhtikuussa 2019 lain, jonka mukaan laskutuspalveluja käyttävien kevytyrittäjien ei enää tarvitse maksaa sairausvakuutusmaksua, jos he eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan YEL-vakuuttamisvelvollisia.…

      Lue lisää
    • Vakuutukset ja lakiasiat Mitä yritykselleni tapahtuu, jos kuolen yllättäen? Selvitimme kaikkien yritysmuotojen tapahtumaketjut sekä sen, miten yrittäjä voi asiaan varautua

      Kaikkihan me joskus kuolemme, mutta kaikilta meiltä ei jää jälkeensä yritystä. Yrittäjän kannattaa miettiä yrityksensä jatko hyvissä ajoin, sillä elävien kirjoissa saa luonnollisesti tehtyä parhaimmat valmistelut ikävien yllätysten varalle. Pienin järjestelyin voi helpottaa läheisten työtaakkaa surun keskellä. Vaikka kuolemaa ei kannatakaan joka päivä mietiskellä tai murehtia, kannattaa yrittäjän huomioida tämäkin riski jo oman lähipiirinsä vuoksi. Surun keskellä arkisten asioiden hoitaminen…

      Lue lisää
    • Vakuutukset ja lakiasiat Tekijänoikeudet: Mikä on tekijänoikeus?

      Tekijänoikeudella tarkoitetaan tekijän oikeutta päättää teoksensa käytöstä. Muilla ei siis ole oikeutta käyttää teosta ilman lupaa. Onko se tosiaan näin yksinkertaista? Entä mikä se teos sitten on, joku kirja vai? Tekijänoikeudet ja niihin liittyvät kysymykset ovat usein monimutkaisia ja aiheuttavat välillä päänvaivaa jopa alan asiantuntijoissa. Kyse ei siis ole helposta asiasta. Erityisesti sosiaalisessa mediassa jaetut valokuvat ovat puhuttaneet median edustajia…

      Lue lisää