YEL-rajat 2019 – Tiesithän, että YEL vaikuttaa myös sosiaaliturvaan?
YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on ollut osa joidenkin kevytyrittäjien elämää jo puolitoista vuotta. Kevytyrittäjät eivät enää kuulu työeläkevakuuttamisen piiriin, vaan he ovat ehtojen täyttyessä maksaneet yrittäjän eläkevakuutusmaksuja vuoden 2017 toukokuusta lähtien.
Vuodenvaihteessa monet sekä yrittäjien, kevytyrittäjien että palkansaajien maksut ja rajat muuttuvat; niin muuttuivat myös YEL-vakuutuksen rajat. Yrittäjän eläkevakuuttamisen vuosityötulon minimiraja nousi tammikuun 2019 alussa 7 799,37 euroon. Kuukausikohtaisesti tämä tarkoittaa 649 euron työtuloa.
YEL-työtulo vaikuttaa yrittäjäkassaan liittymiseen
Myös yrittäjän työttömyysturvan alaraja muuttui. Yrittäjän työttömyysturvaan oikeuttava uusi raja on 12 816 euroa. Yrittäjän eläkevakuuttamisen piiriin tulemisen myötä kevytyrittäjätkin voivat halutessaan liittyä yrittäjäkassaan. Yrittäjäkassan jäseneksi voi liittyä, kun eläkevakuutuksen perustana oleva vahvistettu vuosityötulo on vuonna 2019 vähintään tuo alaraja 12 816 euroa.
Ainakin jos kevytyrittäjyys on päätoimista, mittavaa ja säännöllistä, kannattaa ehdottomasti harkita yrittäjäkassaan liittymistä. Näin voi vakuuttaa itsensä myös työttömyyden varalle. Valitettavasti kevytyrittäjät eivät näet voi kerryttää työssäoloehtoa palkansaajakassassa.
Katso myös alla oleva video, jossa UKKO.fi:n markkinoinnin Jenna selittää YEL-vakuutuksen yksinkertaisesti!
Tiesithän, että päätoiminen kevytyrittäjä voi kuulua palkansaajakassaan ainoastaan jälkisuoja-ajan verran? Enimmillään tämä on 18 kuukautta. Jälkisuojalla tarkoitetaan oikeutta saada päivärahaa samalla tavoin kuin se olisi maksettu edellisessä kassassa, jos yritystoiminta lopetetaan jälkisuoja-ajan kuluessa. Yrittäjän pitää olla kassan jäsen vähintään 15 kk saadakseen ansiosidonnaista päivärahaa.
YEL vaikuttaa vanhuuseläkkeen lisäksi muuhunkin sosiaaliturvaan
Kevytyrittäjistä iso osa työskentelee sivutoimisesti esimerkiksi palkkatyön ohessa. Tällöin YEL-vakuutuksen vuosityötulon alaraja ei välttämättä täyty. Palkkatöissä oleva sivutoiminen kevytyrittäjä voi kuitenkin maksaa sekä yrittäjän eläkemaksuja kevytyrittäjänä tehdystä työstä että työeläkemaksuja perinteisestä palkkatyöstä.
Eläketurvakeskuksen mukaan jopa kaksi viidestä uudesta yrittäjästä asettaa eläkkeensä minimirajaan tai sen tuntumaan. Monet eivät kuitenkaan tiedä tai tule ajatelleeksi, että YEL vaikuttaa myös yrittäjän muuhun sosiaaliturvaan.
Jo yllä mainittu työttömyysturva on yksi aspekti, mutta siinä ei ole vielä kaikki. Yrittäjän eläkevakuuttamisen perustaksi ilmoitettu ja vahvistettu vuosityötulo vaikuttaa yrittäjän sosiaaliturvassa myös sairauspäivärahan tasoon, ansiosidonnaisen työttömyysturvan määrään sekä moniin perhe-etuuksiin.
YEL on vähennyskelpoinen
Yrittäjän eläkevakuutusmaksut tuntuvat monen mielestä kalliilta ja jo pitkään yrittäjät ovat kritisoineet erityisesti sen joustamattomuutta. Ei käy kieltäminen, etteikö YEL-lainsäädännön päivittäminen olisi jo paikallaan.
Moni kuitenkin unohtaa, että yrittäjän eläkevakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoista! Kevytyrittäjätkin voivat ilmoittaa maksamansa YEL-maksut omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan.
YEL-vakuuttamisen työtulon alaraja muuttui vuoden 2019 alussa, mutta tämä ei vaadi UKKO.fi:n käyttäjiltä toimenpiteitä. Työnsä alarajan mukaan vakuuttaneiden UKKO.fi:n kevytyrittäjien ei nimittäin tarvitse päivittää työtuloansa uuteen rajaan, vaan UKKO.fi huolehtii tästä käyttäjiensä puolesta. Jos omissa tuloissa on kuitenkin tapahtunut muutos, kannattaa oma työtuloarvio toki tarkistaa ja päivittää omassa hallintapaneelissa.