Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Wilma työllistää itsensä luovuudellaan: ”On mahtavaa, kun on vapaus luoda oma työnsä!”

Wilma-Tuominen

Wilma Tuominen kertoo olleensa lapsuudestaan saakka luova, ja hän on harrastanut kaikkea tähän liittyvää. Hän nauttii visuaalisuudesta ja esiintymisestä, ja onkin päässyt työllistämään itsensä näiden intohimojen kautta. ”Olisi mahtavaa, jos yrittäjyydestä tehtäisiin yhtä hyvä ja vahva vaihtoehto kuin palkkatyöstä!”

Wilma ryhtyi kevytyrittäjäksi pari vuotta sitten. Tuolloin hän oli hiljattain valmistunut, ja totesi työnhaun hankalaksi. Epätoivo oli vähällä iskeä, mutta sitten Wilma alkoi miettiä muita vaihtoehtoja työllistymiseen.

– Lähdin sitten myymään omaa osaamistani ja laskuttaa töistäni laskutuspalvelun kautta. Olen tehnyt muun muassa graafista suunnittelua, nettisivuja ja logoja.

Wilma työllistyi myös harrastuksensa, tanssin, kautta. Hän toimi tanssijana yökerhossa ja laskutti tästäkin kevytyrittäjänä, mutta korona-aika vei kyseisen toimen väliaikaisesti. Vaikka tämä harmittikin Wilmaa, ei tanssi kuitenkaan ollut hänen tulonlähteistään suurin.

Graafiset työt ovat saaneet jatkua, ja Wilma tekee muun muassa kaupallisia yhteistöitä värikkäällä Instagram-tilillään.

– Olen panostanut perinteiseen somevaikuttamiseen ja vaikuttajamarkkinointiin. Teen muun muassa brändilähettilästyötä Ruohonjuuren kanssa, esittelen Instagram-tililläni heidän tuotteitaan.

Wilman Instagram-feed

Wilma kertoi tunteneensa itsensä hieman epävarmaksi itsensä työllistämistä aloitellessaan. Tähän vaikutti paljolti se, että hänelle oli aina painotettu palkkatyön vakautta ja etuja, eikä hän ollut päässyt juuri kuulemaan kokemuksia yrittäjyydestä.

– Olen kuitenkin saanut alusta lähtien paljon kannustusta. Nyt tuntuu myös hyvältä, että olen löytänyt oman polkuni, eikä minun tarvitse perustella valintojani kenellekään.

Wilma kertoi tunteneensa itsensä hieman epävarmaksi itsensä työllistämistä aloitellessaan. Tähän vaikutti paljolti se, että hänelle oli aina painotettu palkkatyön vakautta ja etuja, eikä hän ollut päässyt juuri kuulemaan kokemuksia yrittäjyydestä.

– Olen kuitenkin saanut alusta lähtien paljon kannustusta. Nyt tuntuu myös hyvältä, että olen löytänyt oman polkuni, eikä minun tarvitse perustella valintojani kenellekään.

”Kaikkia munia ei kannata pitää samassa korissa”

Heti työt aloittaessaan Wilma sai työstettäväkseen ison verkkosivuprojektin, asiakkaana oli tamperelainen avokonttorikalusteita valmistava yritys. Projektia aloitellessa hän pääsi käymään siellä paikana päällä.

– Se oli kiva kokemus! Pääsin siinä todella näkemään, mitä varsinaisesti olen tekemässä, ja millaiselle taholle.

Eniten Wilmaa inspiroi työssään luovuus. Hän toteaa, että tällaisia töitä ei voi tehdä liukuhihnalta, vaan flowhun on todella päästävä. Aluksi mieleen ei välttämättä tunnun tulevan mitään, mutta pian ideoita onkin taas valittava ja karsittava.

– Parasta on saada tehdä työtä, johon todella on osaamista, ja siinä on hienoa päästä kehittymään. On mahtavaa, kun on vapaus luoda oma työnsä: päättää itse, mitä tekee ja milloin, miksi ja miten sen tekee!

– Hiukan haastavaa tässä taas on ajanhallinta. Kun tekee sitä, mistä oikeasti tykkää, voi olla vaikea erottaa, mikä on varsinaista työtä ja mikä taas ei ole niin välttämätöntä.

Sateenkaaren väriset savupilvet

Toiminimiyrittäjyys kiinnostaa Wilmaa ja hän olisi jo aloittanutkin sen, ellei korona-aalto olisi hyökynyt päälle. Hän toteaa, että voi siirtyä niihin suunnitelmiin takaisin taas, kunhan tilanne on helpottunut. Korona on kuitenkin myös tuonut Wilmalle lisää töitä, kun hän pääsi tekemään verkkosivut kasvomaskifirmalle.

– Sen olen tässä tilanteessa huomannut, että kaikkia munia ei kannata pitää samassa korissa; on ihan hyödyllistä, että tekee töitä useammalle eri taholle!

Kevytyrittäjyyden Wilma näkee hyvänä asiana, koska siinä omia yrittäjän taitoja ja ideoita pääsee kokeilemaan. Hän toteaa, että toiset keksivät terävän yritysidean heti, mutta hän itse koki verkkaisemman aloittamisen ja testaamisen paremmaksi.

– Tällä hetkellä teen tosi monipuolisia töitä – mutta jossain kohtaa löydän sen punaisen langan, johon voin sitten tarkemmin keskittyä.

Wilma toivoo, että yrittäjyydestä alettaisiin tulevaisuudessa kertoa enemmän, ja että ihmisiä kannustettaisiin sen puoleen nykyistä paremmin.

– Siitä saataisiin ylipäätään tehdä helpompaa ja varmempaa; näin ei jätettäisi yrittämättä vain siksi, koska pelätään tai ajatellaan, ettei osaa jotain tarpeeksi hyvin. Olisi mahtavaa, jos yrittäjyydestä tehtäisiin yhtä hyvä ja vahva vaihtoehto kuin palkkatyöstä!

Itsensä työllistämisestä kiinnostuneita Wilma haluaa kannustaa rohkeasti kokeilemaan:

– Ei kannata liikaa pelätä epäonnistumisia, koska niitä tapahtuu jossain kohtaa aivan varmasti. Mutta niistäkin oppii aina jotain, eikä niiden pidä antaa masentaa liikaa!

Wilman löydät somesta:

Wilman tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus

Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Eemilin metsurin työt toimivat hyvin opintojen ohessa: “Pistän etäluennot soimaan kuulokkeisiin samalla, kun teen sahatöitä!”

    Eemil suoritti metsäalan opinnot Hämeen ammatti-instituutissa, sillä ala oli jo pitkään tuntunut hänestä mielenkiintoiselta. Myös yrittäjyys oli kiinnostanut häntä, ja valmistumisensa jälkeen hänelle tarjoutuikin loistava tilaisuus lähteä kokeilemaan metsurin töitä kevytyrittäjänä. – Odotan tulevaisuudeltani vakaata työuraa. Haluaisin olla ihan työntekijänäkin, mutta olisi mukavaa saada tehdä sivutoimisia yrittäjän hommia niin paljon kuin mahdollista! Ensimmäisen kevytyrittäjän keikkansa Eemil sai erään vanhan luokkatoverinsa…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Timo yhdistää työssään taiteen ja jalkahoidon – kevytyrittäjyys antoi vauhtia yrittäjyyteen!

    Olen Timo Tähkänen, lähihoitaja vanhustyön ja jalkojenhoidon osaamisalalta sekä kuvataiteen maisteri. Olen työskennellyt taiteilijana vuodesta 2007 lähtien valmistuttuani ensimmäisestä taidekoulusta. Koin voimakkaasti, ettei taiteellinen työ tyydyttänyt kaikkia tarpeitani. Lopulta kaipasin taiteilijan työn rinnalle toista ammattia ja valmistuin lähihoitajaksi 2011. Keväällä 2019 suoritin jalkojenhoidon osaamisalan sen jälkeen, kun olin keskittynyt taiteelliseen työhöni kolme vuotta Suomen Kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin. Valmistuttuani jalkahoitajaksi…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Susanne Aalto eli Pahalapsi on persoonallinen somevaikuttaja

    Kuka olet? Termosta pulloon! Olen joensuulainen makrovaikuttaja Susanne. Tai siis, Pahalapsi. En kylläkään ole oikeasti paha saati lapsi, kuten taiteilijanimeni perusteella voisi päätellä. Teen persoonallisia videoita YouTubeen yli yli 180 000 seuraajan kanavalle. Mitä teet? Kondiittorin päivätyön ohella teen YouTubeen videoita, jotka ilahduttavat arkea ja inspiroivat katsojaa olemaan parhaita versioita itsestään. Kevytyrittäjyys on tuntunut helpolta ja aikaa säästävältä tavalta hoitaa…

    Lue lisää