Vuokratyö – Myyttejä ja huhuja liikkuu, mutta mitä se oikeasti on?
Löysitkö sinulle sopivan työpaikan vuokratyö firmasta? Haluaisitko hakea, mutta vuokratyö epäilyttää? Onko vuokratyö sinulle aivan uusi asia?
Vuokratyöstä liikkuu jos jonkunlaista huhua ja myyttiä. Kaverit kuiskuttelevat korvaan välillä epäuskottavaltakin kuulostavia väiteitä. Kerromme tässä artikkelissa mitä se vuokratyö oikeasti tarkoittaa.
Mitä vuokratyö tarkoittaa?
Vuokratyö tarkoittaa käytännössä sitä, että työllistävä yritys on eri kuin se yritys, jossa työt tehdään. Kun siis haet töitä vuokratyö yrityksen kautta, vuokratyöfirma on se yritys joka työllistää sinut ja joka maksaa palkkasi, mutta työn teet eri yritykseen. Työntekijä, vuokrafirma ja yritys jolle työt tehdään ovat siis kaikki kolme liitoksissa toisiinsa. Toimeksiannon tekevä yritys kertoo henkilöstövuokrausyritykselle millaisia työntekijöitä he tarvitsevat. Vuokratyöfirma auttaa heitä löytämään sopivat tekijät, kuten sinut ja sinä saat vuokrafirmasta rahaa, kun teet töitä toimeksiantajayritykselle.
Näin vuokratyö käytännössä toimii:
Saako vuokratyöstä huonompaa palkkaa?
Monet epäilevät, että vuokrayritys vie osan palkasta. Ei vie. Palkka jonka työpaikkailmoituksessa ilmoitetaan, on se palkka, jonka sinä saat. Joissain tilanteessa vuokrafirma pyytää sinulta palkkatoiveen, ja neuvottelee kanssasi palkasta erikseen. Jos sinulla on uskomaton motivaatio, vuosikymmenten työkokemus ja hyvät suositukset, kannattaa aina neuvotella palkasta erikseen.
Sovittu palkka on aina se, jonka sinä saat. Palkasta toki menee normaalit sivukulut ja verot, mutta niitä ei voi välttää missään työpaikassa.
Lisät riippuvat aina kyseisen alan työehtosopimuksesta eli TESistä.
Esimerkiksi:
- iltalisät,
- työkalukorvaukset,
- matkakorvaukset.
Mikäli et ole tyytyväinen tarjottuun palkkaan, sinun ei tietenkään ole pakko ottaa tarjottua työtä vastaan.
Miten vuokratyö eroaa ”tavallisista töistä”?
Ainut ero niin sanottuihin ”tavallisiin töihin” on vain se, että palkan maksaja ja konkreettinen työntekoyritys on eri. Tämä helpottaa kuitenkin sinun tilannettasi. Vuokratyöyritys haluaa pitää sinut mahdollisimman pitkään työntekijänänsä, mutta joillain yrityksillä työntekijän tarve on vain väliaikainen.
Esimerkiksi rakennus- ja sähköala on tunnettu siitä, että työ kestää työmaan verran. Eli kun työmaa loppuu, on työnhaku taas edessä.
Vuokrafirma pyrkii yleensä etsimään sinulle aina uuden työmaan edellisen päätyttyä, näin työsuhde ei pääty vain yhteen työmaahan, vaan voi jatkua pitkäänkin.
Vuokrayrityksen intresseissä on pitää sinut työllistettynä mahdollisimman pitkään.
Toki vuokratyö sopii myös tilanteisiin, joissa haluat tehdä töitä keikkaluonteisesti omien aikataulujesi ja elämäntilanteesi mukaan. Nämä kannattaa kuitenkin aina ottaa esiin työhaastattelussa, jotta yhteistyö on mahdollisimman mutkatonta.
Mitä jos sairastun?
Sairastuminen on inhimillistä ja normaalia. Mikäli sairastut, niin siitä ilmoitetaan sekä käyttäjäyritykselle, että vuokrayritykselle. Sairausajalta maksetaan palkka alalla käytettävän työehtosopimuksen mukaan. Palkka maksetaan lääkäristä saatavan lääkärintodistuksen perusteella.
Mikäli siis sairastut, ilmoita siitä vuokrayritykseen ja sovi, mistä käyt hakemassa sairastodistuksen. Toimita sairastodistus vuokrafirmaan ja sen jälkeen lepää ja yritä parantua.
Voinko saada vakituisen työpaikan vuokrafirman kautta?
Vuokrafirmat tarjoavat myös työpaikkoja, joissa yritys etsii vakituisia työntekijöitä. Tällaisia paikkoja ovat vakituistuvat työsuhteet ja suorarekrytoinnit. Vakinaistuva työsuhde tarkoittaa yleensä sitä, että olet ensin esimerkiksi 6 kk töissä niin, että vuokrafirma maksaa palkkasi, jonka jälkeen tilanteen niin salliessa, käyttäjäyritys voi ottaa sinut omille palkkalistoille. 6 kk jälkeen siis allekirjoitat uuden työsopimuksen käyttäjäyrityksen kanssa ja henkilöstövuokrausyritys jää työsuhteesta kokonaan pois.
Palkanlaskenta ei kuitenkaan ole helppo juttu ja esimerkiksi pienet yritykset haluavat ulkoistaa sekä rekrytoinnin, että palkanmaksun ulkopuoliselle tekijälle, sillä työnantaja saattaa olla itsekin tekemässä samoja töitä, kun muutkin työntekijät. Silloin on helpompaa, että yritys käyttää vuokrafirman palveluita. Vuokrafirmassa on ammattitaitoiset rekrytoijat ja palkanlaskijat, jotka tuntevat työehtosopimusten koukerot ja pitävät huolta siitä, että palkka tulee ajallaan tilille.
Suorarekrytoinnissa vuokrafirma auttaa yritystä löytämään sopivan työntekijän. Jos tulet valituksi tällaiseen suorarekrytointipaikkaan, niin allekirjoitat työsopimuksen toimeksiantajayrityksen kanssa, jonka jälkeen et ole tekemisissä vuokrafirman kanssa, paitsi jos aloitat työnhaun uudelleen.
Miksi vuokrafirma ei kerro toimeksiantajayrityksen nimeä?
Olet siis töissä vuokrafirmassa, mutta teet töitä toiselle yritykselle. Usein työnhakijat ovat ymmärrettävästi uteliaita ja haluavat tietää jo etukäteen, mihin yritykseen töitä tehdään. Kaikissa työpaikkailmoituksissa ei kuitenkaan kerrota, kuka on toimeksiantajayritys.
Vuokrafirmat eivät tee tätä vain kiusatakseen, vaan koska yritys on halunnut ulkoistaa rekrytoinnin. Tämä tarkoittaa sitä, että he haluavat keskittyä muihin tehtäviin, sillä aikaa kun me etsimme heille sopivia työntekijöitä. Joskus kun yrityksen nimi kerrotaan, työnhakijat soittavat toimeksiantajayritykseen. Tästä eivät kaikki toimeksiantajat tykkää.
Ethän siis soita tai ota yhteyttä toimeksiantajaan, ennen kuin saat luvan. Näin kaikki pysyvät tyytyväisinä ja rekrytointi menee sujuvasti.
Vuokrayritys pyrkii yleensä aina saamaan luvan yrityksen logon ja tietojen esittelyyn työhakemuksissa. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan halua näitä tietoja julkisesti esille.
Miten vuokratyösuhde päättyy?
Vuokratyösuhteeseen vaikuttavat kaikki samat lait, kuin muihinkin työsuhteisiin. Määräaikainen työsuhde päättyy määräajan päätyttyä. Määräaikaisen työsuhteen voi päättää myös ennen määräaikaisuuden päättymistä. Työntekijä ja työnantaja voivat purkaa määräaikaisen työsuhteen koeaikana. Koeaika on puolet määräaikaisen työsuhteen pituudesta tai maksimissaan 6kk. Mikäli koeaika ehtii umpeutua, mutta työsuhde halutaan lopettaa, voidaan se tehdä yhteisestä sopimuksesta.
Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde ei lähtökohtaisesti pääty muuta kuin eläkeikään. Jos taas haluat lopettaa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, voit purkaa sen koeaikana, tai irtisanoutua. Mikäli irtisanoudut, niin sinulla on irtisanomisaika, joka riippuu työsuhteen pituudesta. Joskus toistaiseksi voimassa oleva työsuhde voi päättyä myös tuotannollistaloudellisista syistä. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksellään taloudellisesti vaikeaa, jonka takia he joutuvat irtisanomaan ihmisiä. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.
Kirjoittaja Nelli-Maria Sarasmaa
Lue myös