Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kevytyrittäjä Netta Nevalainen: “Epäonnistumisen pelko on luonnollista, mutta sen ei tulisi estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme”

viikon-kevytyrittaja-Netta-neva

Netta Nevalainen on kansainvälinen valmentaja, digiyrittäjä ja yritysviestinnän ammattilainen. Hän asuu tällä hetkellä Portugalissa, mutta asiakkaita hänellä on Suomessa ja muissa Euroopan maissa.

"Mitä teet?"

Palvelen niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin. Ennen omaa yritystoimintaani olen tehnyt monipuolisen uran erilaisissa hallinnon, viestinnän, markkinoinnin ja koulutuksen tehtävissä eri alojen organisaatioissa Suomessa ja Saksassa.

Pääasiassa teen yksilöllistä verkkovalmennusta noin 6-8 kerran paketeissa. Kipinä henkilökohtaiseen valmentamiseen tuli jo reilu viisi vuotta sitten, mutta vasta viime syksynä minulla oli rohkeutta ja resursseja työskennellä valmennusunelmani eteen. Samalla tein International Coaching-sertifioinnin. Valmennankin sekä suomeksi että englanniksi.

Autan asiakkaitani kasvattamaan niin liiketoimintaansa kuin itseään ihmisenä, jotta he voivat elää merkityksellistä, täyteläistä ja riemukasta elämää.

Valmennuksen lisäksi teen jonkun verran markkinoinnin konsultointia yrittäjille sekä toimin mentorina kansainvälisissä mentorointiohjelmissa. Vapaa-ajallani harrastan partiota, uintia ja lukemista.

"Miten päädyit kevytyrittäjäksi?"

Päädyin kevytyrittäjäksi oman valmennustoimintani myötä. Valmensin aluksi ihmisiä ilmaiseksi oman päivätyöni ohella, mutta kun halusin alkaa kehittämään valmennuksesta kansainvälistä liiketoimintaa, antoi kevytyrittäjyys siihen helpon mahdollisuuden.

Sittemmin olen perustanut valmennukselle myös toiminimen. Suurimpana eroina toiminimessä omalta kannaltani on mahdollisuus joihinkin vähennyksiin. Käyttämäni toiminimi-palvelun kautta en kuitenkaan voi laskuttaa ulkomaisia asiakkaita, joten se ei täysin ideaalisti palvele tarpeitani.

Tähän UKKO.fi sopiikin paremmin. Mainittakoon myös, että olen saanut UKKO.fi:n kautta enemmän tietoa kansainvälisestä laskutuksesta kuin verottajalta.

"Millainen on tavallinen työpäiväsi?"

Jokainen päiväni on melko erilainen, joten minulla ei ole kovin tavallisia työpäiviä. Pääosin päiväni kuluvat valmennuksien pitämiseen, yhteistyökumppanien tapaamisten, oman liiketoiminnan kehittämisen ja blogin kirjoittamisen parissa.

Työni luonteen takia voin työskennellä jokseenkin mistä tahansa, kunhan läppärissä riittää virtaa ja verkkoyhteydet pelaavat.

Valmennuksien pitäminen vaatii luonnollisesti myös rauhallisen ympäristön.

Netta Nevalainen nauttii työnsä vapaudesta.

"Mikä on hienointa omassa työssäsi?"

Mahtavinta omassa työssäni on ehdottomasti syvällisten keskustelujen käyminen uusien ihmisten kanssa ja heidän henkilökohtaisen kasvunsa seuraaminen. On hieno tunne, kun on voinut auttaa ihmisiä kehittymään ja oivaltamaan uutta omasta tilanteestaan.

Omassa työssäni nautin myös siitä vapauden tunteesta, jonka yrittäjyys tuo tulleessaan.

Olen työskennellyt melkeinpä 10 vuotta erilaisissa toimistohommissa klo 9-17, joten on ihanaa kun voin nyt itse päättää mitä teen, milloin sen teen, missä sen teen ja kenen kanssa työskentelen. Pääosin työni ei tunnu lainkaan “työltä”.

Yleisesti kevytyrittäjyys on sopinut minulle mainiosti, sillä toimintani on vielä pientä ja on ihanaa kun tiedän paperitöiden hoituvan jokseenkin itsestään.

Olen huomannut, että monilla on vielä ajatus, että olet joko työntekijä tai yrittäjä, mikä on mielestäni hölmöä. UKKO.fi:n kaltaisten palvelujen kautta voit olla helposti kumpaakin ja tehdä pientä sivubisnestä helposti. Mielestäni Suomessa olisi paljon tilaa varsinkin sivutoimiselle yrittäjyydelle.

"Missä haluaisit kehittää itseäsi?"

Mielestäni valmennuksessa ei tule koskaan 100 % valmiiksi, joten haluan kehittää itseäni edelleen valmentajana ja saada uusia työkaluja käytettäväksi asiakkaitteni kanssa.

Tällä hetkellä opiskelen lisää verkkovalmennuksen tekniikoita Digital Coaching -sertifikaattia varten sekä virtuaalifasilitointia tiimivalmennuksia varten.

Minua kiinnostaa nyt erityisesti, miten tiimit voisivat kehittää toimintaansa virtuaalisesti ja parantaa vuorovaikutustaan esimerkiksi virtuaalikokouksissa

"Terveisesi ja vinkkisi muille kevytyrittäjille?"

Mielestäni tärkeintä on vain lähteä rohkeasti tekemään ja kokeilemaan erilaisia juttuja käytännössä. Vain siten voimme kehittyä ja oppia paremmaksi. Samalla se on myös keino varmistaa, onko koko juttu meitä varten.

Epäonnistumisen pelko on luonnollista, mutta sen ei tulisi estää meitä tekemästä sitä mitä haluamme tehdä.

Toisena vinkkinäni antaisin taloudellisen turvan varmistamisen. Kivastakin yrittäjyydestä tulee helposti hirveää, jos joudut jatkuvasti stressaamaan, onko sinulla varaa seuraavaan kauppareissuun perheen kanssa. Sen takia yrittäjyyttä on hyvä lähteä kokeilemaan vaikka päivätyön ohessa vaikkapa UKKO.fi:n avulla.

Suosittelisinkin kevytyrittäjyyttä kaikille, jotka haluavat kokeilla siipiään yrittäjänä ja joiden toiminta on vielä melko pientä.

Juttu on julkaistu ensi kerran 6.8.2018. Yrittäjyyskoulu nostaa marraskuussa 2021 esiin rohkeita yrittäjätarinoita.

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Lue myös

Jonna Joutsen: "Löysin itsevarmuuteni yrittäjänä, kun tajusin, etten voi tavoitella samaan aikaan menestystä ja muiden hyväksyntää"

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Rohkea asiakasrajaus voi näyttää tältä: Lisa McWhirter keskittyy vain hääpareihin, jotka karkaavat naimisiin Islannissa

Patsas rohkeudelle ikuisti Tiinan, Aatun ja Riston – mitä rohkeille yrittäjille kuuluu nyt?

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

    • Yrittäjätarinat Tarinoita yrittäjyydestä: Valinnan hetkellä Elia päätti tavoitella unelmaansa

      Elia Leino oli vanhempainvapaan jälkeen valinnan edessä: olisiko nyt oikea aika tavoitella unelmaa? Elia päätti hypätä kevytyrittäjyyteen ja kokeilla, miten itsensä työllistäminen kynsitaiteilijana lähtisi liikkeelle. Yrittäjyys on kynsialalla tavallista: palkkatöitä on tarjolla vain vähä ja siksi moni päättää työllistää itse itsensä. Elian yrittäjyys otti nopeasti tuulta alleen ja kevytyrittäjyys vaihtui ensin toiminimeen, sitten osakeyhtiöyrittäjyyteen. Uuden luominen on Elian yrittäjyyden moottori…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Vuosien kokemus yritysten myynnin ja viestinnän parissa siivitti Mari Tastulan kevytyrittäjäksi

      Mari on tehnyt pitkän uran yritysten myynnin, markkinoinnin, viestinnän ja liiketoiminnan kehittämisen saralla. Hän on toiminut sekä kansainvälisissä että kotimaisissa yrityksissä. Nykyään hän toimii kevytyrittäjänä hyödyntäen pitkällä työurallaan saamiaan oppeja. -Ennen kevytyrittäjyyttä työskentelin pitkään teknologiateollisuudessa sekä tukku- ja maahantuontiyritysten parissa. Tein monipuolisesti markkinoinnin ja myynninjohtamisen tehtäviä. Työni keskiössä oli asiakaskokemusten parantaminen ja liiketoiminnan kehittäminen. -Avasin ovia uusille yrityksille ja tuotteille.…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Sisustussuunnittelija Milla teki rohkean alanvaihdoksen, ja sai päätöksestään paljon ihailua tuttaviltaan

      Milla Suominen päätti vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan sisustusartesaaniksi lähes 20 vuoden uraputken jälkeen. ”Uraloikkani oli vähän erilainen: menin korkeakouluopintojen jälkeen ammattikouluun. Mietin, miten voisin saada opintoni ja kokemukseni yhdistettyä parhaalla mahdollisella tavalla!” Aiemmalta koulutukseltaan Milla on kauppatieteiden maisteri ja hän on työskennellyt lähes 20 vuotta henkilöstön ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Pari vuotta sitten hän päätyi tilanteeseen, jossa hänen määräaikainen…

      Lue lisää