Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Visuaalinen CV – Väriä ansioluetteloon

visuaalinen-cv

Oletko kyllästynyt perinteiseen ansioluetteloon? Hyvä, koska niin on monet rekrytoijat ja työnantajatkin. Oletko esimerkiksi ikinä kokeillut muokata ansioluetteloasi näyttävämmäksi?

Kun haet sitä unelmien työpaikkaa, niin tärkeintä on erottautuminen muiden hakijoiden joukosta. Visuaalinen CV eli ansioluettelo on ratkaisu tähän ongelmaan.

Visuaalinen VS Perinteinen ansioluettelo

Yksinkertaisuudessaan visuaalinen CV on CV graafisemmassa muodossa. Kun perinteinen ansioluettelo on mustavalkoinen ja listamainen, niin visuaalisessa CV:ssä on käytetty värejä, graafeja, aikajanoja tai muita visuaalisia elementtejä, jotta lopputulos olisi hyvännäköinen ja persoonallinen.

Luovilla aloilla visuaaliset CV:t ovat olleet käytössä jo pitkään, sillä omaa osaamista ja luovuutta voi tuoda esiin jo työnhaku vaiheessa. Visuaalisesta ansioluettelosta on hyötyä myös monella muulla alalla nykyään, koska sen avulla voi erottautua muista hakijoista ja jäädä niin paremmin rekrytoijan mieleen.

Muista, että ulkoasun on vastattava työpaikkaa, johon olet hakemassa. Jos esimerkiksi työpaikka on nuorekas, niin värejä voi käyttää rohkeasti. Jos työpaikka on perinteisempi, niin värejä kannattaa käyttää hillitymmin.

Vaikkakin visuaalinen CV erottautuu perinteisestä CV:stä, niin pitää sen silti noudattaa hyvän CV:n perustuksia eli rakenteita.

Hyvä ansioluettelo (CV):

  • On selkeä ja helppolukuinen
  • On kirjoitusvirheetön ja ajan tasalla
  • On räätälöity vastaamaan haettavaa työtehtävää
  • On 1-2 sivun mittainen
  • Sisältää olennaisen tiedon osaamisestasi ja onnistumisistasi konkreettisesti esitettynä

Erityisesti CV:n selkeys on tärkeä asia, koska visuaalisuudessa voi mennä liian pitkälle, jolloin kokonaisuus kärsii. Selkeyteen ja luettavuuteen vaikuttavat ansioluettelon yhtenäinen värimaailma, otsikointi sekä fontit. Voit esimerkiksi tuoda tehtävänimikkeitäsi tai koulutuksiasi esille eri väreillä tai kokoisina, jotta rekrytoija näkee ne heti ensisilmäyksellä.

Voit lukea lisää hyvän ansioluettelon rakentamisesta meidän aiemmasta artikkelistamme ”Näin kirjoitat hyvän ansioluettelon – CV:n rakentamisen salaisuudet”.


Tässä muutamia esimerkkejä, että miltä visuaalinen CV voisi näyttää. Lisää esimerkkejä voi katsoa Pinterestistä.

Miten visuaalisen CV:n voi tehdä?

Visuaalisen CV:n voi itse rakentaa tyhjästä erilaisilla ohjelmistoilla, kuten Adobe InDesignilla tai Microsoft Wordilla, mutta nykyään verkosta löytyy useita ohjelmia, jotka tarjoavat valmiita CV-pohjia muokattavaksi.

Esimerkiksi Canva-niminen online-sovellus, joka toimii täysin selaimessa, eikä vaadi ohjelmiston lataamista koneelle. Kirjautuminen onnistuu Facebook-tunnuksilla, mutta myös perinteisen käyttäjätunnuksen luominenkin onnistuu. Canva on helppokäyttöinen ja sisältää monia valmiita ansioluettelopohjia. CV:n voi ladata muokkaamisten jälkeen omalle koneelleen.

Muita sivustoja ovat:

Lisää vaihtoehtoja voi etsiä esimerkiksi ”Free visual cv template”- hakusanalla Googlesta.

Vielä lopuksi on hyvä sanoa, että vaikka visuaalisista ansioluetteloista puhutaan paljon, niin ne eivät ole ainoa oikea ratkaisu ja eivät välttämättä sovi kaikille. Tärkeintä on, että olet itse ansioluetteloosi tyytyväinen ja se on sinun näköisesi.

Kirjoittaja Sami Kyngäs

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Rakennusalan parhaat työt - Mistä saa eniten palkkaa?

    Listasimme rakennusalan palkat – Katso paljonko tienaa kirvesmies, rakennusmies, laatoittaja ja moni muu ammattilainen! Rakennusmiehen palkka Rakennusmies on työmaan yleismies Jantunen. Hän ei välttämättä ole minkään erityisen osa-alueen ekspertti, mutta pystyy toimimaan hyvin monenlaisissa työtehtävissä. Rakennusmies on yksi yleisimmistä ammattinimikkeistä, ja heitä tapaakin jokaisella työmaalla. Palkkaus on yleensä TES:in mukainen, mutta tietysti työnantajakohtaisia eroja voi olla. Rakennusmiehen keskipalkka on 2400…

    Lue lisää
  • Työelämä Lisätienesteistä on moneksi

    Työelämä on erityisesti tällä vuosituhannella sirpaloitunut. Työsuhteet ovat osa-aikaisia ja määräaikaisia, työt tehdään projekteina ja yhä useampi tienaa rahaa erilaisilla sivutöillä. Lisätienestejä hankitaan varsinaisen ammatin kanssa yhtä aikaa joko samalta alalta tai esimerkiksi harrastuksen parista. Joku tienaa reissurahaa kirjoittamalla blogia, yksi tekee keikkaa esiintyjänä tai joulupukkina, toinen valokuvaa tai ohjaa jumppia. Jotkut taas hyödyntävät omaa osaamistaan tekemällä konsulttitöitä oman päivätyönsä ohella.…

    Lue lisää
  • Työelämä Vuosi vaihtui, mikä työaikalaissa muuttui? – Työaikalaki 2020

    Suomen työaikalaki on pääosin 25 vuotta vanhaa, mutta vihdoin nyt vuodenvaihteessa se koki paljon muutoksia. Koska työelämä muuttuu, oli nyt aika myös uudistaa työaikoja koskevia lakeja. Työaikalaki 2020 on maltillinen uudistus tuoda työaikalainsäädäntöä nykypäivään ja helpottaa erityisesti koko ajan yleistyvää etätyötä. Listaamme tässä artikkelissa pykäliä, jotka muuttuivat ja kerromme, mitä muutokset oikein tarkoittavat. Uudet työaikalakimuutokset koskevat perinteistä työsuhteessa tehtävää työtä.…

    Lue lisää