Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Video-CV:n tekeminen – Mitä pitää ottaa huomioon?

video-cv-tekeminen

Tubettajat ja vlogaajat kasvattavat suosiotaan ja trendi kuvata videoita on siirtynyt myös työnhakuun. Tavallisten hakemuksen rinnalle on tullut video-CV. Rekrytoijana videot kiinnittävät välittömästi huomion. Tällainen CV vaatii paljon enemmän työtä, kuin tavallisen ansioluettelon kirjoittaminen, mutta palkintona saattaa olla unelmiesi työpaikka.

Video-CV:n avulla erotut useiden hakijoiden joukosta. Videon kautta pystyt tuomaan esiin omaa osaamistasi ja persoonasi. Työn hakeminen videolla tuleekin varmasti tulevaisuudessa olemaan tärkeä taito, joka kannattaa opetella jo nyt. Keräsimme alle tietoa ja vinkkejä, jotta Sinä voit onnistua video-CV:n teossa.

Miksi video-CV?

Video-CV:n tarkoituksena on tuoda persoonaasi esille ja auttaa sinua jäämään paremmin rekrytoijien mieleen. Video-CV:n lähettäminen kertoo myös rohkeudesta ja motivaatiosta hakemaasi työpaikkaan, joten se voi todella toimia eduksesi työnhaussa. Se voi olla avuksi, jos kirjoittaminen ei ole vahvuuksiasi, mutta olet luonteva esiintyjä. Video-CV:n tarkoituksena ei ole korvata paperista ansioluetteloa, vaan ennemminkin tukea sitä. Muista kuitenkin tehdä video huolella, sillä hutaisten tehty video auttaa sinua kyllä jäämään mieleen – joskin vääristä syistä.

Kenelle video-CV on suunnattu?

Kuten paperisen CV:nkin, myös video-CV:n tulisi olla suunnattu nimenomaan siihen paikkaan, jota olet hakemassa. Tämä vaikuttaa siihen, minkälaisia asioita tuot esille videolla ja esimerkiksi, kuinka pukeudut. Jos haet usean toisistaan poikkeavan alan töitä, kannattaa videollakin ottaa tämä huomioon. Optimitilanteessa tekisit jokaiseen yksittäiseen työpaikkaan ainutlaatuisen videon. Jos aika ja resurssit eivät tähän riitä, niin keskity tekemään video joka toimii mahdollisimman hyvin useammassa työtehtävässä.

Mitä ottaa huomioon ennen kuvaamista?

Valitse kuvauspaikka ja -aika niin, että valo ja tausta ovat optimaalisia. Luonnonvalo on paras vaihtoehto neutraaliutensa vuoksi. Tausta kannattaa valita siten, ettei siellä ole mitään hälyä tai liikennettä. Tämä auttaa katsojia keskittymään sinuun ja mahdollinen editointi on helpompaa. Nykyisissä puhelimissa on jo niin hyvä kamera, että se voi riittää videon kuvaamiseen. Sinun ei siis tarvitse saada käsiisi mitään ammattilaistason videokameraa.

Ennen kuvaamista on tärkeää varata kunnolla aikaa videon tekemiseen. On mahdollista, että ensimmäiset yritykset eivät ole julkaisukelpoisia ja on tärkeää, että video on tarkkaan hiottu. Kirjoita käsikirjoitus etukäteen. Voit jopa kirjoittaa itsellesi vuorosanoja, kunhan osaat ne luontevasti ulkoa, jotta puhe vaikuttaa luonnolliselta. Harjoittele puhettasi etukäteen kameran edessä. Näin opit parhaiten omat maneerisi ja kiinnität huomiota asioihin, joita et välttämättä ole ennen huomannut.

Mitä ottaa huomioon

Miten pitkä videon tulisi olla?

Suositus on, että video-CV:n pituus olisi noin yksi minuutti. Joissakin ohjeissa on neuvottu tekemään jopa 3 minuutin CV, mutta rekrytoijat arvostavat tiivistä pakettia. Ensimmäiset 10 sekuntia määrittävät sen, jaksetaanko videotasi katsoa loppuun. Kiinnitä siis erityistä huomiota siihen, millaisen ensivaikutelman teet videon alussa. Pyri saamaan koko video kerralla purkkiin, jos vain mahdollista. Jatkuvat katkot videolla luovat töksähtelevän vaikutelman, eivätkä osoita, että osaat esiintyä sujuvasti.

Mitä sitten ottaa huomioon varsinaisella videolla?

Minuutin videoon ei loppujen lopuksi mahdu aivan valtavaa määrää asiaa. Tärkeää on, että tuot kunnolla persoonaasi esille, ja että annat itsestäsi iloisen ja positiivisen vaikutelman. Vaikka tilanne on usein itselle hyvinkin luonnoton ja vaivaannuttava, yritä saada esiintymisesi vaikuttamaan luonnolliselta. Ei haittaa, vaikka tämän saavuttamiseen menisikin useampi otos.

Tärkeintä on että:

  • Puhut videolla suoraan videon katsojalle.
  • Et lue suoraan paperista tai vilkuile hätääntyneenä ympärillesi.
  • Olet rento ja hymyilet, mikäli se tuntuu luonnolliselta.

Sisällöltään videon tulisi siis tuoda esille niitä asioita, joita sinä pidät tärkeimpinä. Sinun ei tarvitse referoida paperi-CV:tä, vaan yritä tuoda sen lisäksi jotain uutta informaatiota pöytään. Voit esimerkiksi kertoa harrastuksistasi, vaikka ne eivät aivan suoraan liittyisikään haettavaan työpaikkaan, kunhan ne kertovat jotain persoonastasi.

Mitäs sitten, kun video on valmis?

Editoi video niin, että alun ja lopun kameran säätelyt eivät tule videolle mukaan. Voit säätää värejä jonkin verran, mutta älä lyö päälle mitään suodattimia tai välkkyviä tekstejä.

Kuten kaikkien työnhakudokumenttien kanssa, kannattaa myös video-CV näyttää muille ja pyytää siitä palautetta. Varsinkin videolla esiintyminen saattaa olla vaivaannuttavaa näyttää ystäville ja tutuille, mutta heiltä saadun palautteen avulla voit kehittyä entisestään. Voi olla, että he huomaavat videolta asioita, joille itse olet tullut jo sokeaksi.

Lataa video videopalveluun, kuten YouTubeen tai Vimeoon. Älä lähetä videota suoraan liitteenä, koska videotiedostot ovat yleensä suuria kooltaan. Huomaa, että YouTubessa ja Vimeossa videon voi asettaa salaiseksi niin, että vain linkin saajat voivat sitä katsella. Sinun ei siis tarvitse pelätä, että CV:si on yhtäkkiä trendaavissa videoissa, ellet niin toivo. Liitä videon jaettava linkki hakemukseesi.

Etsi inspiraatiota esimerkiksi etsimällä Youtubesta videoita haulla "video CV"

Kirjoittaja Nelli-Maria Sarasmaa

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Itsensätyöllistäjä, näin huolehdit sosiaalisista kontakteistasi!

    Itsensä työllistämisessä on runsaasti plussapuolia, mutta se voi käydä myös yksinäiseksi. Työmuoto on itsenäinen, eikä alaisia tai työkavereita välttämättä ole. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen on tärkeää, ja ”yksinäiset” työskentelijät voivatkin onneksi keskittyä niihin vapaa-ajallaan. Tässä kirjoituksessa kerrotaan, kuinka he voivat hoitaa niitä myös työaikanaan! Itsensätyöllistämisen suosio kasvaa Suomessa jatkuvasti. Yhä useampi kokee olevansa onnellisin työssä, jossa pääsee hyödyntämään todellisia kykyjään ja…

    Lue lisää
  • Työelämä Piilotyöpaikat

    Piilotyöpaikat ovat työpaikkoja, joita ei ole varsinaisesti ilmoitettu missään. Arvioiden mukaan piilotyöpaikkojen osuus on jopa 70 – 80 % kaikista avoimista työpaikoista. Miten tällaisia työpaikkoja voi sitten hakea ja saada, jos niiden olemassaolosta ei edes tiedä? Miksi työpaikkoja ei ilmoiteta? Ensinnäkin usein voi olla, että varsinaista työpaikkaa ei ole avoinna. Saattaa olla, että yrityksessä on tekemätöntä työtä, joka kaipaisi tekijää.…

    Lue lisää
  • Työelämä Lomalta paluu – 5 vinkkiä, joilla selätät bluesin

    Herätyskello pärähti soimaan ja edellinen ilta venyi, koska elimistö oli vielä täysin loma-aikataulussa. Töihinpaluu tuo monille karkean bluesin heinä-elokuun taitteessa. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka lomalta paluu onnistuu sujuvasti ja miten pahimman ahdituksen saa selätettyä! Kuten aina, kesäloma salli meistä monelle rentouttavan palautumisen ja jätti jälkeensä ihania muistoja. Paluu töihin voi tuntua yllättävänkin hämmentävältä ja asennoituminen työtouhuun vieraalta – etenkin, jos…

    Lue lisää