Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Työntekijän palkkaaminen ja työkorvauksen maksaminen yksityishenkilölle

yksityinen_toihin_paakuva

Työntekijän palkkaaminen yksityishenkilönä liittyy yleensä määräaikaiseen projektiin tai yksittäiseen suoritukseen, kuten pihatöihin, remonttiin, siivoukseen tai vaikkapa sisustamiseen. Tilanteen luonteesta riippuen näissä tapauksissa tehdään joko toimeksiantosopimus tai työsopimus. Tällöin on tärkeää erottaa, onko kyseessä erillinen toimeksianto vai palkataanko työntekijä työsuhteeseen.

Jos olet ostamassa työtä yksityishenkilönä, selvitä itsellesi ensitilassa:

  • Onko kyseessä työsuhde vai toimeksiantosuhde?
  • Onko kyseessä palkka vai työkorvaus?
  • Kuuluuko palvelun myyjä ennakonperintärekisteriin?
  • Täyttyvätkö edellytykset kotitalousvähennyksen hakemiseen?

Toimeksiantosuhde vai työsuhde?

Kaikkein tärkeintä ennen työntekijän palkkaaminesta yksityishenkilönä on selvittää, millainen suhde on kyseessä – työsuhde vai toimeksiantosuhde. Tämä määrää pitkälti sen, millainen sopimus toimijoiden välille solmitaan –työsopimus vai toimeksiantosopimus – ja kuka huolehtii työhön liittyvistä maksuista, kuten eläkemaksuista, verotuksesta ja vakuutuksista.

Työsuhteen ja toimeksiantosuhteen tunnusmerkkejä on avattu mm. Työeläkelakipalvelun sivuilla. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi pelkkä toimeksiantosopimuksen teko ei suoraan tee suhteesta toimeksiantosuhdetta, vaan rajanvetoon työsuhteen ja toimeksiansosuhteen välillä vaikuttavat monet muut tekijät ja tilannetta arvioidaan tosiasiallisten olosuhteiden perusteella.

Työllistätkö freelancereita?

UKKO.fi tarjoaa toimeksiantajille ratkaisuja, joilla helpotat omaa arkeasi.
Tutustu toimeksiantajan ratkaisuihin

Mikäli työnsuorittava taho sen sijaan toimii yrittäjänä hoitaa hän yleensä työn laskutukseen liittyvät maksut itse. Ostaessasi palvelun, tarkista kuuluuko palvelun myyjä ennakonperintärekisteriin. Ennakonperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa esimerkiksi YTJ:n palvelusta tai puhelimitse Verohallinnosta. Kun ostat palvelun ennakonperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä, riittää kun maksat tehdystä työsuoritteesta saamasi laskun.

Kannattaa huomioida, että mikäli palvelun myyjä ei kuulu ennakonperintärekisteriin, et voi saada kotitalousvähennystä. Tällöin sinun tulee myös hoitaa verojen pidättäminen ja ilmoittaa työkorvauksesta tulorekisteriin.

Kuvassa maalarin palkkaamisesta maalari ja tela
Verohallinnon sivuilla on avattu tunnusmerkkejä, joilla voi arvioida onko kyseessä palkka vai työkorvaus.

Palkanmaksu yksityishenkilönä

Ns. verokortilla työskentelevän työntekijän tapauksessa palkanmaksuun liittyvistä maksuista ja verotuksesta huolehtii työnantaja. Mikäli yksityishenkilö palkkaa toisen yksityishenkilön työntekijäksi työsuhteeseen, tulee työn ostajasta tällöin työnantaja. Työnantajana toimivaa kotitaloutta koskevat pitkälti samat velvoitteet kuin työntekijän palkkaavaa yritystäkin. Työnantajan velvollisuuksiin vaikuttavat myös mm. työntekijän ikä ja palkan määrä.

Työnantajan on mm. huolehdittava mahdollisista ennakonpidätyksistä, sosiaaliturvamaksusta, tapaturmavakuutuksesta, työeläkemaksuista ja työttömyysvakuutusmaksusta sekä ilmoitettava palkkatiedot tulorekisteriin ja annettava työntekijälle tosite palkanmaksusta. Kotitalouden on myös järjestettävä lakisääteinen ehkäisevä työterveyshuolto riippumatta työsuhteen laadusta tai kestosta.

Kotitalouden ostaessa työtä kannattaa muistaa kotitalousvähennys

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi siivous-, hoiva- ja kunnossapitotöistä, jos edellytykset vähennyksen saamiselle täyttyvät.

Vuonna 2022 tehdyistä töistä kotitalousvähennystä saa 40 tai 60 % työn osuudesta kun osti työn yritykseltä tai työntekijän palkatessaan 15 % palkasta ja työnantajan sivukulut.

UKKO.fi:n kautta on helppo laskuttaa toimeksiannot kevytyrittäjänä

Työntekijän palkkaaminen työsuhteeseen kaikkine paperitöineen tuottaa helposti päänvaivaa kotitaloudelle, joka haluaisi satunnaista apua esimerkiksi kotitöihin. Onneksi on helpompikin vaihtoehto, nimittäin ostaa työtä kevytyrittäjältä!

Mikäli yksityishenkilö haluaa tehdä toimeksiantona työtä toiselle yksityishenkilölle, onnistuu yksityishenkilönä laskuttaminen helposti UKKO Kevytyrittäjä-palvelun avulla. Tällöin työn suorittajan ei tarvitse perustaa omaa yritystä laskuttaakseen yksittäisestä työkeikasta, kuten vaikkapa nurmikon leikkuusta. Työn ostaminen kevytyrittäjältä on helppoa, sillä toimeksiantaja saa työstä ainoastaan yhden laskun.

Kevytyrittäjältä ostetusta työstä voi myös hakea kotitalousvähennystä. Ilman omaa yritystä toimivan kevytyrittäjän lasku tulee laskutuspalveluyritykseltä, joten kotitalousvähennystä on mahdollista saada 40 tai 60 % riippuen laskutetusta työstä.

UKKO.fi laskutuspalvelun avulla kevytyrittäjä voi laskuttaa työnsä yksityishenkilöltä ilman omaa y-tunnusta. UKKO.fi-palvelu toimii yksinkertaistettuna seuraavasti:

  1. Kevytyrittäjä ja toimeksiantaja sopivat työstä
  2. Kevytyrittäjä tekee työt
  3. Kevytyrittäjä luo laskun UKKO.fi-palvelussa
  4. UKKO.fi lähettää laskun toimeksiantajalle
  5. Toimeksiantaja maksaa laskun
  6. Kevytyrittäjä voi nostaa rahat UKKO.fi-palvelusta

UKKO.fi-laskutuspalvelu sopii toimeksiantosuhteisen työn laskuttamiseen. Huomaathan, että työsuhteessa tehtävää työtä sitä vastoin ei voi laskuttaa UKKO.fi-laskutuspalvelun kautta.

UKKO.FI RATKAISUT TOIMEKSIANTAJILLE

HUOM! UKKO.fi ei vastaa tässä artikkelissa esitettyjen tietojen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta. Työtä ostaessasi olet itse velvollinen selvittämään onko kyseessä työsuhde vai ei ja mitä velvollisuuksia työn ostamisesta seuraa. Voit kysyä neuvoa työn ostamiseen liittyviin verokysymyksiin esimerkiksi Verohallinnosta.

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 31.7.2020. Artikkeli päivitetty viimeksi 27.9.2022.

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

  • Työllistäminen Toimeksiantosuhde-pikaopas: parhaat ratkaisut ja yleisimmät sudenkuopat

    Toimeksiantosuhteesta puhutaan silloin kun yritys, yrittäjä tai yksityishenkilö ostaa palveluita itsenäiseltä ammatinharjoittajalta. Toimeksiantosuhde eroaa työsuhteesta useilla eri tavoilla ja niin toimeksiantajalla kuin työn suorittajallakin on omat velvollisuutensa, jotka on hyvä muistaa. Jatka lukemista ja lataa Toimeksiantosuhteen pikaopas. Tietoa toimeksiantajana toimimisesta löytyy eri paikoista ja usein ohjeita joutuu itse keräilemään sieltä sun täältä. Me päätimme helpottaa elämääsi ja laitoimme puolestasi tärkeimmät…

    Lue lisää
  • Työllistäminen Koontilasku: näin maksat kaikki freelancereiden palkkiot kerralla

    Työllistääkö yrityksesi useampia kevyt- ja toiminimiyrittäjiä? Freelancereiden kasvava määrä aiheuttaa aina lisätöitä esimerkiksi palkkioiden maksamisessa. Tähän on onneksi ratkaisu! UKKO.fi:n koontilaskutus säästää aikaa ja vaivaa sekä toimeksiantajilta että freelancereilta. Mikä on koontilasku? Yksinkertaisimmillaan koontilasku tarkoittaa kymmenien ellei satojen laskujen yhdistämistä yhdelle laskulle. UKKO.fi:n koontilaskun taustalla toimii edistyksellinen laskutusautomaatio, jonka ansiosta toimeksiantajan tarvitsee maksaa vain yksi lasku ja freelancerit saavat palkkiot…

    Lue lisää
  • Työllistäminen Miten työllistetään kevyt- tai toiminimiyrittäjä? Lue, mitä työllistäjän tulee muistaa ja lataa ilmainen opas työllistäjälle

    Moni yritys tarvitsee satunnaisesti keikkalaisia, kiireisenä sesonkiaikana apukäsiä tai jatkuvasti osa-aikaista työvoimaa. Apukäsien työllistäminen onnistuu palkkaamalla, mutta monelle yritykselle on vielä joustavampi vaihtoehto työllistää itsenäisiä pienyrittäjiä tai kevytyrittäjiä tarpeen mukaan osa-aikaiseen, keikka- tai projektityöhön. Lataa avuksi Opas työllistäjälle! Tunnetko itsenäisten ammattilaisten työllistämiseen liittyvät yksityiskohdat? Tässä tekstissä käymme läpi, mitä vaihtoehtoja keikkatyövoiman hankkimiseen on, mitä eroa on kevytyrittäjän ja Y-tunnuksellisen yrittäjän…

    Lue lisää