Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Miten pukeutua työhaastatteluun? Nappaa Yrittäjyyskoulun 4 vinkkiä!

Kuinka-pukeutua-tyohaastatteluun-paakuva-1600px-jpg

Olet saanut kutsun työhaastatteluun, hienoa! Nyt alkaakin valmistautuminen tärkeää hetkeä varten.

Suunnittelet reitin paikan päälle niin, että olet hyvissä ajoin paikalla (tai jos haastattelu pidetään etänä, varmistat, että videotapaamisen käytettävä ohjelma toimii tietokoneellasi) ja keräät kaikki tarvittavat todistukset valmiiksi haastattelupäivää varten. Monille suurimmaksi ongelmaksi saattaa koitua asun valitseminen.

Miten työhaastatteluun kannattaisi pukeutua? Onko sillä väliä, miten on pukeutunut?

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Pukeutuminen on tärkeä osa ensivaikutelmaa

Ulkoasu on tärkeämpi kuin monesti uskomme tai uskottelemme itsellemme. Näin ollen se on tärkeä myös haastattelijalle. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, ja pukeutuminen on osa sitä.

Haastateltavan siisti olemus osoittaa arvostusta yritystä, tehtävää ja rekrytoijaa kohtaan.

Kuvittele, että haastattelussa on kaksi samantasoista hakijaa, jotka ovat kumpikin osaavia, hyviä tyyppejä ja heillä on samantasoinen työkokemus. Toisen ulkonäkö on kuitenkin siisti ja täsmällinen, toinen taas on epäsiisti. Kumman veikkaat tulevan todennäköisemmin valituksi?

Katso myös tämä vanha videomme työhaastatteluun valmistautumisesta!

1. Pukeudu tilanteen ja hakemasi paikan mukaan

Pukeutuminen katsotaan tietenkin tilanteen mukaan, oltiin sitten menossa haastatteluun rakennustyömaan koppiin tai yrityksen toimistoon. Yrityksen kulttuuri tulee huomioida; mainosalalla luovuus on valttia, rahoitusalalla varmuus ja siisteys ja hoitoalalla turvallisuus.

Millaiseen paikkaan olet hakemassa? Jos kyseessä on esimerkiksi vakuutusyhtiö, pankki tai lakitoimisto, sen työntekijät todennäköisesti pukeutuvat siististi. Näin ollen sinunkin kannattaa valita asuksesi puku tai bleiseri ja siisti hame. Myös neutraalit värit ovat tässä tapauksessa turvallinen valinta.

Vaikka työpaikka olisi hyvin konservatiivisella alalla, voi heidän yrityskulttuurinsa olla yllättävänkin rento; ei kuitenkaan ole liioittelua pukeutua työhaastatteluun astetta siistimmin.

Voit tutkia yrityksen kulttuuria sen kotisivuilta sekä sosiaalisen median kanavilta. Varsinkin Instagramista voi selvittää, kuinka yrityksen työntekijöillä on tapana pukeutua. Tarkoitus ei ole suoraan kopioida muita, mutta samaa tyyliä voi hakea omalla otteella.

Päädyitpä pukeutumaan kuinka tahansa, loppujen lopuksi on tärkeintä, että vaatteesi ovat puhtaat ja siistit. Tahraiset tennarit ja reikäfarkut tuskin ovat hyvä valinta rennoimpaankaan työhaastatteluun.

Lue myös: CV eli ansioluettelo priimakuntoon – Nappaa haastattelukutsu!

2. Vältä ylipukeutumista

Kun mietit, miten pukeutua työhaastatteluun, kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin lähteä kikkailemaan. Liika yrittäminen saattaa kostautua: pahimmillaan ylipukeudut etkä tunne oloasi lainkaan luontevaksi.

On tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi asussasi. Uusi tyköistuva paitapusero tai kapea kynähame saattaa näyttää siistiltä, mutta tuntuvatko ne hyvältä päälläsi?

Voit miettiä, miten työhaastattelija pukeutuu. Jos haastattelija on ison yrityksen toimitusjohtaja tai henkilöstöpäällikkö, kannattaa suosia virallisempaa pukeutumislinjaa: puku ja kauluspaita, mekko ja bleiseri. Jos haastattelija on tuleva kollegasi tai lähin esimiehesi, voit pukeutua hieman rennommin – esimerkiksi kauluspaitaan ja siisteihin housuihin.

Liiallinen meikkauskaan ei ole hyvä idea; voimakas silmämeikki ja räikeä huulipuna vievät haastateltavan uskottavuutta. Kevyt, siisti meikki riittää siis mainiosti.

Tärkeintä on, että jätät itsestäsi siistin, miellyttävän ja asiantuntevan kuvan. Pukeutumisen lisäksi kannattaa varata mukaan kaksi salaista asetta: hymysi ja itsevarmuutesi!

Miten pukeutua työhaastatteluun? Itsevarmuus on tärkeää

3. Kokonaisuus kuntoon

Kokonaisuuteen kuuluu vaatteiden lisäksi myös kengät ja kampaus. Myös kenkiin ja kampaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos sinulla on jalassasi vanhat ja likaiset lenkkarit, näytät kaikesta huolimatta epäsiistiltä. Varmista, että sinulla on kenkäpari tilanteisiin, joissa sinun on näytettävä siistiltä päästä varpaisiin.

Kampauksen on hyvä olla huoliteltu, eli puhdas ja kammattu. Jos hiuksesi ovat pitkät, voit tilanteesta riippuen miettiä, olisiko ne hyvä laittaa kiinni.

Miten pukeutua työhaastatteluun? Nainen etähaastattelussa

4. Anna persoonasi näkyä – etenkin, jos paikassa on rento työkulttuuri

Työhaastattelu on luonnollisesti jännittävä tilanne, ja siinä haluaa antaa itsestään parhaan mahdollisen vaikutelman. Monelle hakijalle ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, ettei hän ole osannut välittää itsestään ja persoonastaan oikeaa kuvaa haastattelutilanteessa.

Tähän vaikuttaa myös pukeutuminen. Kuten mainittu, on ennen haastattelua kannattavaa ottaa selvää yrityksen kulttuurista ja valita asu sen mukaisesti. Jos pukeudut täysin oman tyylisi ja persoonasi vastaisesti, saa haastattelija sinusta hyvin erilaisen vaikutelman. Työnantajat haluavat kuitenkin rehellisen kuvan siitä, millaisen henkilön he ovat mahdollisesti palkkaamassa.

Tuo siis persoonallisuutesi esille etenkin, jos olet hakemassa rentoon paikkaan, jossa luovuus on iso osa työtä. Jos tykkäät pukeutua hillitysti ja maanläheisiin sävyihin, tee niin haastattelussakin. Jos taas pidät väreistä ja esimerkiksi isoista korvakoruista, ota ne mukaan asuusi!

Pääasia on loppujen lopuksi, että sinulla on hyvä ja itsevarma olo ulkoasusi suhteen. Muista myös olla oma itsesi.

Onnea ja tsemppiä tulevaan työhaastatteluusi!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 3.8.2018. Sitä on päivitetty 19.8.2021.

Lue myös nämä aiheeseen liittyvät artikkelimme!

Miten valmistautua työhaastatteluun?

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

Urasuunnittelu – Missä oikeasti haluaisit olla töissä?

Yrityksen perustaminen työttömänä

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Vievätkö robotit työt? Tätä pohdittiin jo 300 vuotta sitten

    "Vievätkö robotit työt tulevaisuudessa" on kysymys, jota pohditaan julkisessakin keskustelussa silloin tällöin. Monia mietityttää myös se, onko oma työpaikka samalla uhattuna. Vai oletko itse onnistunut välttämään tämän ajatuksen tai keskustelun kokonaan? Työelämän kuumimpia puheenaiheita nimittäin viime vuosina ovat olleet robotit, automatisaatio ja tekoäly. Toisaalta puhutaan siitä, miten teknologiaa voidaan hyödyntää, jotta voimme tarjota yhä parempia, laadukkaampia ja turvallisempia tuotteita ja…

    Lue lisää
  • Työelämä Kevytyrittäjyys nuorille

    Mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjyys on uusi joustava työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman yritysrekisteriin liittymistä eli ilman omaa y-tunnusta. Y-tunnuksen tarvitsevat mm. toiminimiyrittäjät ja osakeyhtiöt. UKKO.fi-palvelun avulla voit siis laskuttaa tekemästäsi työstä yksityishenkilönä ilman yritysrekisteriin liittymistä. Yritysrekisteriin liittyminen maksaa, mutta UKKO.fi:n kevytyrittäjäksi liityt ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Lue lisää yritysrekisteristä ja yrityksen perustamisesta. Valitset itse omat asiakkaasi ja määrität itse omat hintasi. Sinun…

    Lue lisää
  • Työelämä Sosiaalinen media työnhaussa

    Suomen työllisyystilanteesta lukeminen ei ole mukavaa puuhaa. Päivittäin tulee joka kulmasta tietoja uusista yt-neuvotteluista ja irtisanomisista. Samalla lehdistä voi lukea vastavalmistuvien työllistymisongelmista. Ensimmäiset oman alan työpaikat ovat kiven alla. Nuorisotakuun toimivuudestakin voidaan olla montaa eri mieltä. Mikäli uuden työpaikan haku on mielessä tai haussa, kannattaa muistaa myös sosiaalinen media. Sosiaalisesta mediastahan kaikki puhuvat nykyään. On Twitteriä, Facebookia, LinkedIniä, blogeja ja…

    Lue lisää