Työelämän trendit: mikä työelämässä puhuttaa?
Työelämä on trendikäs keskustelun aihe moneltakin kantilta tarkasteltuna.
Erityisesti digitalisaatio, automatisaatio ja muu teknologian kehitys aiheuttavat puhinaa ja pöhinää toistuvasti; milloin robotit vievät työmme, kun taas toiste teknologia luo Suomeen lisää työpaikkoja.
Mistä kaikesta työelämässä nyt keskustellaan? Mikä on pinnalla ja miltä työelämä näyttää näin 2020-luvun kynnyksellä? Etsimme puolestasi vastauksia näihin kysymyksiin.
Oppiminen on avaintaito
Teknologian kasvusta ja roolista päästään kätevästi toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen, nimittäin elinikäiseen oppimiseen. Oppiminen on tärkeä teema, sillä nykyisin meillä on monta uraa, koska harva jää eläkkeelle samasta paikasta, jonne päätyi suoraan koulunpenkiltä.
Monet työnantajat tarjoavat työntekijöille mahdollisuuksia kouluttautua ja päivittää osaamistaan, joissakin paikoissa jopa palkitaan itsensä kurssittamisesta ja hyödyllisten opusten lukemisesta.
Ura ei ole enää putki
Työelämä on muuttunut monimuotoisemmaksi ja sen myötä ihmisten urissa on monenlaisia mutkia ja haaroja. Välillä joku pysyy paikallaankin tai tekee totaalisen U-käännöksen ja löytää sitä myötä uuden uran ja ammatin.
Joillakin saattaa rinnakkain kulkea useita eri urapolkuja, kun toimistotyön ohella ohjataan vaikkapa jumppia.
Nykyinen työelämä myös sallii tämän aiempaa paremmin, sillä on olemassa joustavaa työtä, monenlaista alustatyötä ja paikkariippumatonta työtä – useanlaisia kiinnostuksen kohteita ymmärretään paremmin ja niille annetaan tilaa.
Työn monet muodot
Kuten edellä mainittiinkin, voi useimpia töitä tehdä nykyisin missä vain verkkoyhteydet toimivat. Työ ei ole enää paikasta ja ajasta riippuvainen.
Työpaikan ja -ajan lisäksi ovat muuttuneet työn tekemisen tavat. Moni tekee töitä palkkatyön ohessa yrittäjänä tai kevytyrittäjä, toiset keikkailevat omaan tahtiin rekryfirman hommissa ja joku tekee useaa eri työtä sivutoimisesti. Kaikki työntekemisen tavat ovat yhtä oikeita, jos ne tuntuvat tekijästä mielekkäältä tavalta toteuttaa itseään ja ansaita elanto.
Tämän myötä työelämässä korostuu yhä useammin vapauden ja vastuun suhde ja tasapaino. Voi yhä vapaammin valita omat työajat ja järjestää omat työt parhaaksi kokemallaan tavalla, mutta toisaalta vastuu omasta työstä, työnjäljestä ja oman työn johtamisesta kasvaa.
Vastuullisuus on trendikästä
Enää ei ole helppoa sanoa, onko vastuullisuudesta tullut trendikästä, koska siitä puhutaan paljon vai onko siitä vastuullisuus itsessään korostunut erityisesti nuorten työelämäarvoissa.
Vastuullisuus työelämässä voi tarkoittaa vaikkapa eettisesti tai vihreästi toimivaa yritystä, henkilökunnan hyvinvointiin panostamista ja vain yleisesti toimimista avoimesti yrityksen arvojen mukaisesti.
Erityisesti nuorille, vasta työelämään siirtyneille, on tärkeää, että oma työnantaja tai asiakas jakaa samat arvot tai ei ainakaan toimi räikeästi niitä vastaan.
Millaisia huomioita sinä olet tehnyt nykyajan työelämästä? Mitkä aiheet nousevat tuon tuostakin esille ja mistä taas ei puhuta tarpeeksi? Kommentoi alle!
Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.