Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Työelämä tulevaisuudessa -keskustelijat: Tulevaisuuden työelämässä vuorovaikutustaidot entistä kovempi valtti – katso tallenne tapahtumasta!

tyoelaman-tulevaisuus

UKKO.fi:n ja Sofian järjestämässä verkon live-keskustelussa pohdittiin mihin työelämä on menossa. Vaikka työelämä myllertyisi pysyvästi fyysisen ja digitaalisen maailman sekoittavaan hybridimalliin, ei ihmisen kyky kohdata toinen, empatia ja vaatimus työn merkityksellisyydestä ole katoamassa minnekään, arvioivat asiantuntijat.

Tulevaisuuden työelämä -live-keskusteluun osallistuivat Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja, ravintola-alan yrittäjä Sami Benamed, UKKO-konsernin toimitusjohtaja Sami Ranta sekä palvelumuotoilija Tuula Styrman. Keskustelun moderaattori, Sofian Helsingin toimitusjohtaja Mikko Leisti kysyi osallistujilta, mitä he odottavat tulevaisuuden työelämältä.

Sitran Vataja kiteytti, että tulevaisuudessa työt eivät vähene, mutta työnkuvat tulevat muuttumaan aivan samaan tapaan kuin 20 tai 50 vuotta sitten. Hän puhui työntekijöiden halusta luovuttaa työtä automatisaatiolle, jos vastapainoksi työntekijä saa enemmän aikaa keskittyä vuorovaikutukseen ja luovaan työhön. Hän muistutti, että tulevaisuudessa kiertotalous on yksi ala, mikä luo uudenlaista työtä ekologiseen jälleenrakennukseen. Vataja puhui siitä, miten työn merkityksellisyyden vaatimus säilyy vahvana jatkossakin.

Styrman tarttui vuorovaikutukseen ja Vatajan nostamaan empatiaan, sekä muistutti ettei digitalisaatio muuta kohtaamisen taitoa työelämässä, jossa ihminen saa kokemuksen tulla nähdyksi ja kuulluksi. Hän korosti, että erityisesti palvelualaa tulee kehittää jatkossa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Hybridimallit tulevat väistämättä kehittymään.

”Palvelut eivät koskaan lopu, mutta sen muodot tulevat olemaan erilaisia. Oli se sitten digitaalista työtä tai fyysistä kohtaamista, sitä tarvitaan aina. Koulutus tulee olemaan osaamisen vahvistamista uusiin tapoihin ja se tulee olemaan iso juttu. Me tulemme olemaan aina riippuvaisia toisistamme. Sellaista työtä, mitä tehdään yhdessä, sitä varmasti on. Mutta kuka sen kehittämistyön tekee, niin se on iso kysymys.”

Jopa 70 ihmistä työllistävä Benamed nosti myös vuorovaikutustaidot keskiöön omassa puheenvuorossaan.

”Nostan (työntekijän kohdalla) ihan ykköseksi vuorovaikutustaidot, kun ihmiset kohtaavat. Sen yksinkertaisempaa se ei voi olla. Jos nyt jotain taitoja pitäisi nyt lähteä parantamaan, niin ne ovat ihmistaitoja.”

Sami Ranta komppasi esitettyjä tulevaisuuden näkemyksiä havainnollaan, että jo korona-aikana media- ja viestintäalat, sekä ohjelmistokehittäjät ja digiosaamisen taitajat ovat työllistyneet hyvin. Hän nosti kuitenkin keskusteluun myös individualismin, vastuun ja vapauden teemojen nousun eli sen, minkälaista työtä ihmiset tulevaisuudessa haluavat ylipäätään tehdä.

”Todella moni meidän nuorempi yrittäjä on kuvaillut, että he eivät enää koskaan kuvittele menevänsä ison korporaatioyhtiön palkkalistoille. He haluavat olla oman elämänsä herroja, vaikka he tekisivätkin isoille toimeksiantajille töitä. Siellä ollaan jopa kriittisiä sen suhteen, millä ehdoilla eli koska ja millä tavalla töitä tehdään. He eivät halua tehdä töitä niin, että joku muu heitä käskee.”

”Ehkä on myös hyvä pohtia sitä, että työ tulee muuttumaan väistämättä ja sen hyväksyminen sekä muutaman taidon pakkaaminen työkalupakkiin on hyvä, avoin ja hyväksyvä suhtautuminen työympäristöön. Se on ihan sama mitä tänään tai huomenna päätetään, niin se tulee muuttumaan ja se on hieno asia”, kuului Benamedin loppukaneetti.

Voit katsoa tallenteen keskustelutilaisuudesta tästä.

Lue myös tulevaisuuden työelämää käsittelevät kirjoituksemme!

Panelistit

 

Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista UKKO.fi:n perhekysely: yrittäjyys lisää joustoa perhe-elämään - Natalia Salmela: ”Yrittäjyys mahdollistaa sen että voit jäädä kotiin hoitamaan skidejä”

    Yrittäjyyspalvelu UKKO.fi tutki keväällä 2024 yrittäjien ajatuksia perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistämisestä. Kyselyn mukaan yrittäjyys mahdollistaa joustavamman ajankäytön perhe-elämälle. Yrittäjyyden tuomat haasteet perhe-elämän osalta painottuvat taloudellisiin kysymyksiin. Kyselyyn osallistui yhteensä 762 vastaajaa. – On tärkeää pohtia perheiden arkea myös yrittäjien kannalta. Ilahduttavaa on, että kyselymme mukaan yrittäjät kokevat yrittäjyyden olevan joustava tapa yhdistää perhe- ja työelämä. Yrittäjänä työtä tehdään itselle ja…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Kevytyrittäjät tyytyväisiä taloustilanteesta huolimatta – vain 14,4 % nosti hintojaan vuonna 2022

    Inflaatio ja talouden varjoisat näkymät vaikuttavat arkeemme paitsi kauppaostoksilla, myös työelämässä. Vaikutuksilta ei säästytä toki yritysmaailmassakaan, mitä tukee uunituore selvityksemme kevytyrittäjyydestä vuonna 2022. Tällä kertaa painotimme vuotuisessa kyselyssämme etenkin talouteen liittyviä teemoja, kuten hinnoittelua. Vuodenvaihteessa järjestetty kevytyrittäjyyskysely pureutui erityisesti siihen, millaista kevytyrittäjyys oli vuonna 2022. Alan suurimpana toimijana meille on tärkeää ymmärtää, millaisia onnistumisia ja haasteita kevytyrittäjät kokevat arjessaan. Tälläkin…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Mikä ihmeen UKKO?

    ”Mikä ihmeen UKKO.fi?” Tämä kysymys nousee mieleen lähes kaikille, jotka kuulevat yrityksemme nimen ensimmäistä kertaa. Nyt on aika nostaa kissa pöydälle ja paljastaa suuri totuus. Asiaa kysellään meiltä lähes päivittäin, joten lienee parempi vastata julkisesti teille kaikille. Tässä yleisimmät virheelliset olettamukset, jotka liittyvät palvelumme nimeen: UKKO.fi ei ole vain miehille suunnattu palvelu. Emme syrji ketään. UKKO.fi ei ole Ukko ylijumala, ukkosen herra. Emme valitettavasti hallitse säätä. UKKO.fi-hahmon…

    Lue lisää