Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Työelämä tulevaisuudessa -keskustelijat: Tulevaisuuden työelämässä vuorovaikutustaidot entistä kovempi valtti – katso tallenne tapahtumasta!

tyoelaman-tulevaisuus

UKKO.fi:n ja Sofian järjestämässä verkon live-keskustelussa pohdittiin mihin työelämä on menossa. Vaikka työelämä myllertyisi pysyvästi fyysisen ja digitaalisen maailman sekoittavaan hybridimalliin, ei ihmisen kyky kohdata toinen, empatia ja vaatimus työn merkityksellisyydestä ole katoamassa minnekään, arvioivat asiantuntijat.

Tulevaisuuden työelämä -live-keskusteluun osallistuivat Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja, ravintola-alan yrittäjä Sami Benamed, UKKO-konsernin toimitusjohtaja Sami Ranta sekä palvelumuotoilija Tuula Styrman. Keskustelun moderaattori, Sofian Helsingin toimitusjohtaja Mikko Leisti kysyi osallistujilta, mitä he odottavat tulevaisuuden työelämältä.

Sitran Vataja kiteytti, että tulevaisuudessa työt eivät vähene, mutta työnkuvat tulevat muuttumaan aivan samaan tapaan kuin 20 tai 50 vuotta sitten. Hän puhui työntekijöiden halusta luovuttaa työtä automatisaatiolle, jos vastapainoksi työntekijä saa enemmän aikaa keskittyä vuorovaikutukseen ja luovaan työhön. Hän muistutti, että tulevaisuudessa kiertotalous on yksi ala, mikä luo uudenlaista työtä ekologiseen jälleenrakennukseen. Vataja puhui siitä, miten työn merkityksellisyyden vaatimus säilyy vahvana jatkossakin.

Styrman tarttui vuorovaikutukseen ja Vatajan nostamaan empatiaan, sekä muistutti ettei digitalisaatio muuta kohtaamisen taitoa työelämässä, jossa ihminen saa kokemuksen tulla nähdyksi ja kuulluksi. Hän korosti, että erityisesti palvelualaa tulee kehittää jatkossa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Hybridimallit tulevat väistämättä kehittymään.

”Palvelut eivät koskaan lopu, mutta sen muodot tulevat olemaan erilaisia. Oli se sitten digitaalista työtä tai fyysistä kohtaamista, sitä tarvitaan aina. Koulutus tulee olemaan osaamisen vahvistamista uusiin tapoihin ja se tulee olemaan iso juttu. Me tulemme olemaan aina riippuvaisia toisistamme. Sellaista työtä, mitä tehdään yhdessä, sitä varmasti on. Mutta kuka sen kehittämistyön tekee, niin se on iso kysymys.”

Jopa 70 ihmistä työllistävä Benamed nosti myös vuorovaikutustaidot keskiöön omassa puheenvuorossaan.

”Nostan (työntekijän kohdalla) ihan ykköseksi vuorovaikutustaidot, kun ihmiset kohtaavat. Sen yksinkertaisempaa se ei voi olla. Jos nyt jotain taitoja pitäisi nyt lähteä parantamaan, niin ne ovat ihmistaitoja.”

Sami Ranta komppasi esitettyjä tulevaisuuden näkemyksiä havainnollaan, että jo korona-aikana media- ja viestintäalat, sekä ohjelmistokehittäjät ja digiosaamisen taitajat ovat työllistyneet hyvin. Hän nosti kuitenkin keskusteluun myös individualismin, vastuun ja vapauden teemojen nousun eli sen, minkälaista työtä ihmiset tulevaisuudessa haluavat ylipäätään tehdä.

”Todella moni meidän nuorempi yrittäjä on kuvaillut, että he eivät enää koskaan kuvittele menevänsä ison korporaatioyhtiön palkkalistoille. He haluavat olla oman elämänsä herroja, vaikka he tekisivätkin isoille toimeksiantajille töitä. Siellä ollaan jopa kriittisiä sen suhteen, millä ehdoilla eli koska ja millä tavalla töitä tehdään. He eivät halua tehdä töitä niin, että joku muu heitä käskee.”

”Ehkä on myös hyvä pohtia sitä, että työ tulee muuttumaan väistämättä ja sen hyväksyminen sekä muutaman taidon pakkaaminen työkalupakkiin on hyvä, avoin ja hyväksyvä suhtautuminen työympäristöön. Se on ihan sama mitä tänään tai huomenna päätetään, niin se tulee muuttumaan ja se on hieno asia”, kuului Benamedin loppukaneetti.

Voit katsoa tallenteen keskustelutilaisuudesta tästä.

Lue myös tulevaisuuden työelämää käsittelevät kirjoituksemme!

Panelistit

 

Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista Nuoret tiimiyrittäjät kertovat selviytymiskeinoistaan inflaation pyörremyrskyssä – ”Ehkä tästä kaikesta on ollut jopa hyötyä”

    Sekä yrittäjän että asiakkaan aamukahvi kallistui inflaatiossa, mutta kumpi tinkii omasta tilanteestaan ensin? Tiimiyrittäjät Jesse Vuori ja Inka Tikkanen listasivat oppinsa siihen, miten yrittäjä selviää hintojen noususta selville vesille. Kivunnut sähkölasku, noussut bensiinin hinta, kallistunut kahvi, tyyris jäätelö. Tänä vuonna yrittäjät ja heidän asiakkaansa ovat toden teolla saaneet huomata, mitä inflaatio arkielämässä tarkoittaa, kun samalla määrällä rahaa ei saakaan yhtä…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista UKKO.fi:n koronakysely: Kevytyrittäjillä on uskoa tulevaisuuteen

    Suomen suurimman kevytryrittäjyyspalvelu UKKO.fi:n käyttäjilleen tekemä koronakysely kertoo, että kulunut vuosi ja korona ovat vaikuttaneet monin tavoin kevytyrittäjien työhön ja työn tekemiseen. Kysely oli avoinna vastaajille toukokuun alussa ja vastaajia oli yhteensä 727. – Olemme olleet huolissamme siitä, miten korona on vaikuttanut eri toimialoilla. Halusimme tietää tarkemmin, millainen vuosi kevytyrittäjillä on ollut, ja miten erilaiset rajoitukset ja muutokset ovat vaikuttaneet…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Arvot ohjaavat UKKO.fi:n arjen toimintaa

    UKKO.fi:n arvot ovat olleet läsnä tekemisissämme koko yrityksen olemassaolon ajan. Vaikka arvoja ei valittaisi, heijastavat ne yrityksen työntekijöiden toimintaa. Toisaalta, vaikka arvot olisivatkin olemassa, mutta ne on valittu väärin perustein, voi olla ettei niille tee yhtään mitään. Miten arvot sitten tulisi valita ja mitä niillä oikein tehdään? Kerromme tässä postauksessa arvoista UKKO.fi:n omien arvojen kautta. Mihin arvoja tarvitaan? Arvot ohjaavat…

    Lue lisää