Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Yrityksen toimialan valinta – Näin teet siitä helppoa!

Toimialan-valinta-kaksi-yrittajaa-pohtii

Yrityksen toimiala on valittava yritystä perustaessa. Tämä saattaa kuulostaa helpolta tehtävältä, mutta aiheuttaa usein päänvaivaa. Mitä jos toimintaani kuuluu erilaisia palveluita, jotka osuvatkin eri toimialoille? Entä jos toimialalistauksesta ei löydykään minun yritykselleni sopivaa vaihtoehtoa? Tässä artikkelissa käymme läpi toimialan valinnan hankaluudet ja ratkaisut.

Yrityksen toimiala kertoo, millaista liiketoimintaa yritys harjoittaa. Esimerkiksi viestinnän konsultilla toimialana voi olla viestintä ja suhdetoiminta, kosmetologilla kauneudenhoidon palvelut ja sähkömiehellä sähkötyöt.

Toimiala on ilmoitettava yritystä perustettaessa Kaupparekisteriin ja Verohallintoon. Nämä kaksi ilmoitusta eroavat vähän toisistaan, sillä Kaupparekisteriin toimialan saa kirjoittaa vapaasti, kun taas Verohallinnolle toimiala on ilmoitettava koodilla, joka on etsittävä toimialalistauksesta. (Lue tästä yrityksen perustamisen muistilista.)

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten toimiala ilmoitetaan ja muotoillaan Kaupparekisteriin ja verottajalle, sekä annamme parhaat vinkkimme aloittelevalle yrittäjälle oman toimialan löytämiseen.

Kaupparekisteriin toimiala kuvataan omin sanoin

Kaupparekisteriin merkittävää toimialaa ei kysytä UKKO Toiminimiyrittäjyyden rekisteröitymisen yhteydessä, sillä Kaupparekisteriin liittyminen on toiminimiyrittäjälle vapaaehtoista. Liittymisessä on kuitenkin puolensa: ilmoittautumalla saat suojattua toiminimesi, eikä kukaan muu yrittäjä voi silloin ottaa sitä käyttöösi. Se, että löydyt Kaupparekisterin yrityshaussa, luo myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneille luotettavan kuvan yrityksestäsi. Voit liittyä Kaupparekisteriin itse UKKO-palvelun rekisteröitymisen jälkeen.

Kaupparekisterin toimiala on kahdesta ilmoituksesta helpompi, koska tässä vaiheessa toimialan saa kirjoittaa omin sanoin. Kaupparekisteriin pääset kuvailemaan toimialaasi vapaasti ja eri toimialoja voi listata useita. Joskus entisaikoina oli tapana kirjoittaa hirvittävän pitkä lista eri aloja, ja PRH suositteleekin, että Kaupparekisterin ilmoitukseen kirjoitettaisiin kaikki alat, joilla yritystoimintaa aiotaan harjoittaa. Nykyään tosin jokaista toimintoa ei tarvitse listata erikseen, vaan laajemmat ilmaukset ovat korvanneet pitkät litanjat. Eli voit kirjoittaa esimerkiksi ”Viestinnän konsultointi, markkinoinnin palvelut ja muut toimistopalvelut”, jolla katat jo aika paljon erilaisia palveluita.

Tässä vaiheessa ei ole turhan tarkkaa, missä kirjoitusmuodossa toimialat ilmoitetaan, eikä oikeita muotoiluja tarvitse tarkistella listauksista. Tärkeintä on, että kirjoittamasi kuvaa sitä, mitä olet suunnitellut yrityksesi tekevän. Kuvauksen on hyvä olla mahdollisimman tiivis ja selkeä, jotta PRH:n virkailijoiden ei tarvitse arvailla, mitä olet tarkoittanut, ja perustamisilmoituksen käsittely etenee joutuisasti.

Huomioi perustamisilmoitusta täyttäessäsi myös, että joillain toimialoilla voidaan vaatia lupia ja pätevyyksiä. Nämä kannattaa selvittää omalta toimialalta hyvissä ajoin. Vaatimuksena voi olla esimerkiksi jokin tietty koulutus, luvan hakeminen tai kokeen suorittaminen. Esimerkiksi taksiyrittäjä tarvitsee taksiliikenneluvan ja taksinkuljettaja ajoluvan itselleen ja ajoneuvolleen. Joillekin aloille tarvitaan myös Valviran lupa, tällaisia ovat esimerkiksi terveydenhuollon palvelut.

Toimialan valinta. Parturikampaaja föönaa asiakkaan hiuksia.

Mitä tarkoittaa ”ja kaikki muu laillinen liiketoiminta”?

Kun toimialaa pohtii, voi törmätä neuvoon lisätä toimialojensa jälkeen teksti ”ja kaikki muu laillinen liiketoiminta”. Tämä merkintä tarkoittaa niin kutsuttua yleistoimialaa ja sen voi hyvin lisätä omien tarkkojen toimialojensa perään.

Merkintä kaikesta muusta laillisesta toiminnasta ei ole mitenkään välttämätön tai pakollinen, mutta siitä voi joskus olla hyötyä. Kaiken muun laillisen toiminnan mainitseminen voi ehkä auttaa sinua tilanteessa, jossa toimintasi laajenee hiukan, etkä viitsisi pelkän selkeyden takia käydä muuttamassa toimialaasi Kaupparekisteriin. Käytännössä toimialavalinta ei rajoita sitä, mitä yritystoimintaa voit harjoittaa, mutta näkyy yrityksen virallisissa tiedoissa esimerkiksi Kaupparekisterissä.

Myös pelkän yleistoimialan merkitseminen on sallittua. Tämä kuulostaa ihanan helpolta vaihtoehdolta, vai mitä? Ei toimialan pohdinnan päänvaivaa, ja voit kehitellä liiketoimintaasi uusiin suuntiin vaikka joka viikko, pohtimatta, pitäisikö toimialaa muuttaa. Pelkän yleistoimialan listaaminen voi kuitenkin esimerkiksi hankaloittaa yrityksesi nimeämistä – mutta puhutaan siitä lisää artikkelin loppupuolella.

Verohallinnolle ilmoitetaan päätoimiala

Kaupparekisterin lisäksi toimiala ilmoitetaan Verohallinnolle. Tätä toimialaa kysytään myös UKKO Toiminimiyrittäjäksi rekisteröidyttäessä. Toisin kuin Kaupparekisteri, joka pyytää listaamaan kaiken, mitä aiot yrityksesi puitteissa puuhata, Verohallinto taas haluaa tietää ainoastaan yhden päätoimialan. Tämä toimiala ilmoitetaan vasta perustamisilmoituksen jälkeen suoraan OmaVerossa ja se merkitään viisinumeroisena koodina, joka valikoidaan Tilastokeskuksen toimialalistauksesta.

Kun Kaupparekisterin ilmoitukseen kuvailit laveasti toimintaasi, nyt keskitytään olennaiseen. Jos esimerkiksi tarjoat graafisen suunnittelun palveluita, mutta aiot laskuttaa vähän harvemmin myös käännöstöistä ja tapahtumatuotannosta, voit valita graafiseen suunnitteluun sopivan toimialan verohallinnon ilmoitukseen. Kaupparekisteriin taas voit kirjoittaa kaikki toimialat, joilla suunnittelet työskenteleväsi.

Voit lähteä valitsemaan verohallinnon toimialaasi pohtimalla, mikä on se toiminto tai palvelu, josta tulet laskuttamaan eniten. Jos sinulla on jo tiedossa asiakkaita, joille tulet tekemään töitä, voit pohtia, millaisia töitä tulet heille eniten tekemään. Tai jos siirryt kevytyrittäjästä toiminimiyrittäjäksi, voit katsoa suoraan laskuistasi, mitä palvelua olet myynyt eniten. Jos taas aloitat puhtaalta pöydältä, voit pohtia, mihin palveluistasi tai osaamisalueistasi haluat eniten panostaa?

Kun olet päättänyt, mikä päätoimialasi suurin piirtein olisi, on aika avata toimialaluokitus. Tämä voi näyttää sekavalta, mutta älä pelästy – kaikki muutkin toiminimen perustaneet ovat selvittäneet tämän koitoksen. Luokitusta ylläpitää Tilastokeskus ja se perustuu erilaisiin EU-direktiiveihin ja kansainvälisiin standardeihin. Lisäksi luokitus on vuodelta 2008, joten jos omaa toimialaasi ei täsmälleen löydy listalta, voi se johtua yksinkertaisesti siitä, että sitä ei ollut vielä olemassa, kun tätä luokitusta laadittiin.

On hyvin todennäköistä, että et löydä ihan täsmälleen sitä toimialaa, mikä sinulla oli mielessä. Tästä ei kannata huolestua, vaan valikoida rohkeasti lähimmäksi osuva vaihtoehto. Navigoi luokituksissa joko hakutoimintoa hyödyntäen tai availlen eri yläluokkia, ja lue rauhassa eri luokkien kuvauksia oikealle avautuvasta ruudusta. Verohallinnolle tulee ilmoittaa luokituksen viisinumeroinen koodi – yläkategorioista on siis klikkailtava ihan viimeiselle tasolle asti valitsemaan oma toimialansa.

Toimialan valinta. Iloinen rakennusalan yrittäjä.

Toimivia niksejä toimialan valintaan

Toimialan valinta voi tuottaa harmaita hiuksia aloittelevalle yrittäjälle ja monen yrityksen perustamisilmoitus jääkin työpöydälle siinä vaiheessa, kun toimiala pitäisi merkitä. Tähän keräsimmekin joitakin hyviä vinkkejä, joiden avulla päästä eteenpäin:

Googlaa samanlaista palvelua tarjoavia yrityksiä

Kaverille kilauttaminen ja yleisöltä kysyminen on tässä pelissä sallittua. Hakukoneet ja YTJ:n yrityshaku voivat auttaa toimialan valinnassa: googlaa ensin oman alasi yrityksiä tai samaa palvelua tarjoavia yrittäjiä. Saatat jo valmiiksi tietääkin joitain nimiä. Kirjoita sitten nimi kerrallaan YTJ:n yrityshakuun ja katso, millaisia toimialoja yritykset ovat itselleen valinneet.

Laajenna näkökulmaasi toimialaluokituksia pohtiessa

Joskus oma yritystoiminta ei tunnu oikein sopivan mihinkään tilastokeskuksen toimialaluokkaan, eikä sopivaa toimialakoodia Verottajalle ilmoitettavaksi tahdo löytyä. Tällöin kannattaa lähestyä asiaa laajentamalla näkökulmaansa ja pohtimalla, mikä voisi osua lähimmäksi.

Esimerkiksi somekanavien hallinnointipalvelua ja somen sisällöntuotantoa tarjoava toiminimiyrittäjä voi etsiä itselleen sopivaa toimialaluokaa sekä markkinoinnin ja mainonnan alta että toimistopalveluista.

Tarkenna myöhemmin

Jos toiminnan muuttuminen yrittäjyyden alkuun päästyäsi mietityttää, muista, että toimialaa voi muuttaa ja tarkentaa myöhemmin. Ei siis haittaa, vaikka valinta ei menisi kerralla nappiin, vaan toiminta muodostuisikin vähän erilaiseksi. Valitse rohkeasti tällä hetkellä sopivan tuntuinen toimiala – ja lisää Kaupparekisteriin myös yleistoimiala – ja palaa asiaan, jos toiminta on vaikka vuoden tai kahden päästä hyvin erilaista, kuin aloittaessasi.

Mitä jos toimialavalinta menee pieleen?

Tapahtuuko kauheita, jos valitset väärän toimialan? Lyhyt vastaus on ei. Toimialavalinta ei sido sinua yhteen toimintoon tai palveluun. PRH tai verottaja eivät lähetä ganstereita ovellesi, vaikka laskuttaisit viestinnän palveluidesi lisäksi satunnaisen DJ-keikan.

Toimiala kannattaa kuitenkin valita niin, että yrityksesi löytyy, jos potentiaalinen asiakas etsii esimerkiksi yritysrekistereistä ja listauksista palveluntarjoajia toimialan perusteella. Yrityksen toimiala näkyy YTJ:n yrityshaussa, ja muissa yrityslistauksissa.

Kaupparekisteriin ilmoitettavan toimialan huolellinen valinta voi myös helpottaa yrityksesi nimeämistä. Patentti- ja rekisterihallitus nimittäin arvioi nimiehdotuksiasi ja vertaa niitä muihin saman toimialan yrityksiin päättääkseen voitko käyttää haluamaasi nimeä. Jos toimialalta löytyy jo yritys, jonka nimi on hyvin lähellä omaa ehdotustasi, voi nimi-ideasi tulla bumerangina takaisin. Erityisesti jos halusit päästä helpolla ja valitsit pelkän yleistoimialan, voit olla ongelmissa nimi-ideasi kanssa. Tällöin PRH nimittäin vertaa nimeäsi aivan kaikkien toimialojen yrityksiin!

Kuvitellaanpa siis, että päätät varmuuden vuoksi valita yrityksellesi ”Loremipsum Productions” pelkän yleistoimialan, koska tarjoat sekä litterointia että graafista suunnittelua. Kaupparekisteristä kuitenkin löytyykin jo lasten turvaistuimia valmistava yritys, jonka nimi on ”Lorem Ipsum Tuotanto”. Nimiehdotuksesi ei menekään läpi! Jos taas kirjoitat toimialaksesi vaikkapa ”Markkinoinnin palvelut, graafinen suunnittelu ja litterointi”, on nimiehdotuksellasi paremmat mahdollisuudet.

Lisäksi toimialan tarkka määrittely auttaa esimerkiksi erilaisten tilastojen laatimisessa ja edesauttaa niiden tarkkuutta ja paikkansapitävyyttä. Tällaista tilastotietoa taas voidaan hyödyntää esimerkiksi yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, esimerkiksi yritystuista päätettäessä. Tilastojen tarkkuus voi siis auttaa sinunkin yritystäsi vaikkapa lakien, säädösten ja tukien muodossa, joten tästäkin syystä toimiala on hyvä merkitä mahdollisimman tarkasti.

Toimialan valinta. Yrittäjä töissä DJ-keikalla.

Voiko yrityksen toimialaa vaihtaa myöhemmin?

Voi! Perustamisvaiheessa ilmoitettu toimiala ei sido sinua täältä ikuisuuteen, vaan muutoksia saa ja pitääkin tehdä tilanteiden muuttuessa. Toimialan muutos voi olla tarpeen jos toimintasi painopiste muuttuu merkittävästi, laajennat toimintaa aivan uudelle alalle, tai päätät muuttaa suuntaa täysin ja aloittaa ihan uudenlaisen toiminnan vanhan sijaan.

Jos toimintasi muuttuu vain vähän, ei toimialaa tarvitse heti vaihtaa. Etenkin jos lisäsit kaupparekisteriin toimialasi perään ”ja kaikki muu laillinen liiketoiminta”, ei pienten laajennusten kohdalla tarvitse tarkentaa toimialaa.

Toimialan muuttaminen tehdään sähköisellä muutosilmoituksella ja se maksaa 50 euroa.

Tutustu seuraavaksi näihin yrityksen perustamista käsitteleviin artikkeleihimme:

Aloittavan yrittäjän muistilista

Alkavan yrittäjän pahimmat virheet – vältä näitä!

Yrityksen perustaminen työttömänä – työllistä itsesi!

Yrittäjyyden aloittaminen opiskelijana

Toiminimen perustaminen eläkkeellä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Ronja Norja

Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Oma yritys – kokeneen yrittäjän kahdeksan oppia, joista tiedät onko se oikea vaihtoehto myös sinulle

    Oma yrittäjätarinani ei ole ehkä kaikkein tyypillisin, enkä suosittele missään nimessä seuraamaan sitä. Sinä voit ehkä oppia siitä kuitenkin jotain arvokasta, kirjoittaa Olli Kopakkala blogissaan. Yli 20 vuotta yrittäjänä toiminut Kopakkala on yksi UKKO.fin perustajista. Yrityksen perustaminen on pikku juttu, jos ajatellaan miten kätevästi se käy. Täytät vain pari lomaketta ja teet muutaman klikkauksen sinne tänne. UKKO.fi Toiminimiyrittäjyys lupaa sinulle…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Sivutoiminen yrittäjyys: Olenko sivutoiminen yrittäjä vai päätoiminen yrittäjä?

    Sivutoiminen yrittäjyys viittaa yrittäjään, joka toimii yrittäjänä, mutta ansaitsee tästä huolimatta pääasiallisen toimeentulonsa muulla tavoin. Moni sivutoiminen yrittäjä käy siis yritystoiminnan ohella palkkatöissä. Sivutoiminen yrittäjyys voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi kuppikakkujen myymistä omalla toiminimellä. Sivutoimisena yritysideana kuppikakkubisnes voi olla monin tavoin palkitsevaa, vaikka siitä ei alkuun rikastuisi. Saamme tasaisesti kysymyksiä siitä, kuinka sivutoiminen yrittäjyys ja päätoiminen yrittäjyys eroavat toisistaan. Tässä artikkelissa…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Yritystilin avaaminen – avaa yrityksen pankkitili

    Kannattaako yritystilin avaaminen? Omat ja yrityksen rahat on hyvä pitää erillään, oli yritysmuotosi sitten toiminimi tai osakeyhtiö. Tässä tekstissä käymme läpi, milloin yritystili kannattaa. Avaa yritystili tästä vaikka heti! Milloin tarvitsee yritystilin? Mikä on ALV eli arvonlisävero? Mitä asiakirjoja tarvitaan? Mihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti? Tilin avaaminen ulkomaille Pienyrityksille sopiva UKKO Yritystili Milloin tarvitsee yritystilin? Jokainen yritys tarvitsee oman pankkitilin,…

    Lue lisää