Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Toiminimen lopettaminen – ohjeet lopettamiseen ja keskeyttämiseen

toiminimen-lopettaminen-hero

Kun yksityisen elinkeinonharjoittajan suunnitelmissa on toiminimen lopettaminen, yleisin syy tähän on joko eläköityminen, muuttunut elämäntilanne tai yksinkertaisesti yrityksen toiminnan taloudellinen kannattamattomuus. Virallista syytä toiminimen lopettamiseen ei kuitenkaan tarvita, vaan se onnistuu mistä tahansa syystä.

Ohjeet toiminimen lopettamiseen näet alta.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Miten toiminimi lopetetaan?

Toiminimen lopettaminen on yksinkertainen prosessi, mutta siihen liittyy muutamia tärkeitä vaiheita. Yritystoiminta päättyy virallisesti vasta, kun lopettamisilmoitus on tehty ja kaikki velvoitteet on hoidettu.

1. Tee lopettamisilmoitus

Toiminimen lopettaminen ilmoitetaan Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) ja Verohallinnolle. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa tai paperilomakkeella (lomake Y6).

2. Hoida verotukseen liittyvät asiat

  • Arvonlisävero: Jos yritys on ALV-rekisterissä, on annettava viimeinen ALV-ilmoitus.
  • Ennakkovero: Ennakkoverot voi peruuttaa OmaVerossa, jos niitä on maksettu liikaa.
  • Jäännösverot: Mikäli ennakkoverot eivät ole kattaneet lopullista verotusta, lisäveroa voi tulla maksettavaksi.

3. Maksa yrityksen velat ja lopeta sopimukset

Yrityksen mahdolliset velat tulee hoitaa ennen lopettamista. Myös liiketilan vuokrasopimus, vakuutukset ja muut sitoumukset kannattaa irtisanoa hyvissä ajoin.

4. Säilytä kirjanpitoaineisto

Lainsäädännön mukaan kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta. Tämä koskee myös lopetettua yritystä.

Toiminimen lopettaminen vai keskeyttäminen?

Varteenotettavana vaihtoehtona lopettamiselle on yritystoiminnan keskeyttäminen, joko määräaikaisesti tai toistaiseksi. Tämä on parempi vaihtoehto, jos yritystoimintaa aikoo mahdollisesti myöhemmin tulevaisuudessa vielä jatkaa. Kun yrityksen toiminta päättyy, on ilmoitus toiminnan lopettamisesta tehtävä viipymättä.

Vaikka itse toiminimen lopettamisilmoituksen jättäminen on nopeaa ja helppoa, on jo ennen virallisen ilmoituksen jättämistä otettava huomioon tiettyjä verotukseen, toimintaan ja kirjanpitoon liittyviä seikkoja. Toiminnan päättäminen lakeja ja sääntöjä noudattaen on tärkeää, koska se vaikuttaa mm. yrittäjän mahdolliseen työttömyysturvaan.

Ennen virallisen lopettamisilmoituksen tekoa

Vaikka virallinen lopettamisilmoitus olisikin tehty, katsotaan yrityksen toiminta tosiasiallisesti päättyneeksi vasta, kun siihen liittyvät velat ja varat on hoidettu ja yrityksen toiminta käytännön tasolla on päättynyt. Oleellista siis on, että lopetettavalla yrityksellä ei ole elinkeinotoiminnan varallisuutta, velkoja eikä toimintaa.

Käymme seuraavaksi tarkemmin läpi näitä toimenpiteitä.

Toiminimen velat on hoidettava ennen lopettamista

Ennen kuin toiminimi voidaan lopettaa, on kaikki yritystoimintaan kytkeytyvät velat maksettava.

Kaikki yrityksen avoimet laskut on siis maksettava. Jos yrityksellä on yrityskiinnityksiä, on ne kuoletettava tai siirrettävä ennen toiminimen lopettamisilmoituksen tekemistä. Yrityskiinnityksillä tarkoitetaan yrityksen omaisuutta, jota on käytetty vakuutena toiminimen saataville.

Yrityskiinnitysten kuolettaminen on maksutonta, mutta niiden siirtäminen maksaa 240 euroa. Yrityksen velkojen suorittaminen ennen lopettamista on erityisen tärkeää, kun yritysmuotona on toiminimi. Yksityinen elinkeinonharjoittajahan vastaa yrityksen veloista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Toiminimen velat

Toiminimen omaisuudesta ja varallisuudesta on päästävä eroon

Kaikki toiminimen omaisuus on realisoitava joko myymällä se ulkopuoliselle tai vaihtoehtoisesti siirtämällä yrityksen omaisuus yrittäjän yksityisomaisuudeksi yksityisotolla. Joskus myydystä omaisuudesta saadaan jäännösarvon ylittävä kauppahinta. Jos yrityksen omaisuus myydään korkeampaan hintaan kuin sen arvo on, on saatava voitto verollista. Kummassakin vaihtoehdossa verotukselliset vaikutukset otetaan huomioon toiminimen viimeisen verovuoden tulosta laskettaessa.

Lue lisää: Toiminimen verovähennykset – Näillä säästät selvää rahaa!

Arvonlisäverotuksessa yksityisotot käsitellään säännösten AVL 21 § ja AVL 22 § mukaisesti. Veroa ei tarvitse suorittaa, kun omaan tai oman perheen käyttöön otettavien tavaroiden arvo jää vähäiseksi, alle 840 euroon vuodessa. Verotukseen liittyvissä asioissa on aina järkevää kääntyä ammattilaisen, vaikkapa oman kirjanpitäjän puoleen avun saamiseksi.

Koska yrityksen toiminta lopetetaan, on myös yrityksen toiminnan käytännön tasolla loputtava. Tavaroiden tai palvelujen myyminen ei siis saa jatkua. Myös vaikkapa yrityksen mahdollisen liiketilan vuokrasopimus on irtisanottava.

Lopettamisilmoitus tehdään Y6-lomakkeella

Varsinainen toiminimen lopettamisilmoitus tehdään Patentti- ja rekisterihallitukselle, lomakkeella Y6. Lomakkeen voi täyttää joko verkossa tai paperisena. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta.

Ilmoituksen voi tehdä verkossa Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekemiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja se allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Lopettamisilmoituksen käsitteleminen kestää normaalisti alle kolme viikkoa.

Samalla lomakkeella tiedon yritystoiminnan päätymisestä saa myös verottaja. Jos toiminimi kuuluu ennakkoperintä-, työnantaja- tai ALV rekistereihin, poistuvat tiedot samalla ilmoituksella automaattisesti myös sieltä. Kun lopettamisilmoitus on vastaanotettu ja edellä mainitut ehdot täyttyvät, voidaan toiminimen toiminta katsoa loppuneeksi.

Miten toiminimen lopettaminen vaikuttaa verotukseen?

Toiminimen lopettamisella voi olla vaikutuksia yrittäjän henkilökohtaiseen verotukseen.

1. Yritystulon verotus

Toiminimen tulos verotetaan lopettamisvuonna normaalisti ansio- ja pääomatuloina. Jos yrityksellä on varastoja tai käyttöomaisuutta, niiden mahdollinen myyntivoitto verotetaan osana yritystuloa.

2. Viimeisen tilikauden vähennykset

Tietyt vähennykset, kuten hankitut työvälineet ja poistot, voidaan ilmoittaa lopettamisvuoden veroilmoituksessa. Jos toiminnassa on ollut tappiota, se voidaan vähentää tulevista pääomatuloista.

3. Arvonlisäveron vaikutukset

Jos yritys on ALV-rekisterissä, verottajalle on ilmoitettava lopettamisesta. Mikäli yrityksellä on myymätöntä kalustoa tai varastoa, niistä voi joutua maksamaan arvonlisäveroa.

Lopettamisen jälkeen ei synny uusia yritystuloja, mutta aikaisemmat velvoitteet, kuten mahdolliset jäännösverot, on hoidettava loppuun. Yrittäjän kannattaa varmistaa, että kaikki veroasiat ovat ajan tasalla ennen lopettamista, jotta vältytään ylimääräisiltä maksuilta.

Kun toiminimen toiminta on lopetettu

Yritystoiminnan välittömän päättymisenkin jälkeen on tärkeää, että verotukseen liittyvät ilmoitukset tehdään ajallaan. Yrittäjän on siis huolehdittava siitä, että veroilmoitus sekä kausi- ja vuosi-ilmoitukset annetaan ajallaan. Luonnollisesti myös mahdolliset kuluvan verovuoden ennakkoverot on maksettava. Toiminnan loputtua täytyy yritykseen liittyvä kirjanpitoaineisto säilyttää lain mukaisesti. Tositteiden ja kuittien osalta säilytysaika on 6 vuotta ja kirjanpitoaineistolla 10 vuotta.

Lisäksi YEL-vakuutus on muistettava irtisanoa yritystoiminnan loputtua.

Jos kuitenkin haluat jatkaa laskuttamista yritystoimintasi loputtua, voit tehdä sen helposti UKKO Kevytyrittäjänä.  Huomioithan, että kevytyrittäjänä laskuttamisen voi aloittaa vasta kun yrityksesi y-tunnus on päätetty-tilassa.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

 

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Pikaopas toiminimiyrittäjän kirjanpitoon

    Olet päätynyt tähän oppaaseen koska mietit toiminimen perustamista, tai siirtymistä pois kirjanpitäjän hellästä huomasta, eikö totta?  Olet juuri oikeassa paikassa. Tässä artikkelissa selvitän mahdollisimman yksinkertaisesti ja käytännöllisesti, miten toiminimen kirjanpito tehdään. Toiminimen kirjanpito ei ole kovin haastellista, mutta se vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä, opiskelua ja oman ajan käyttöä. Tämän oppaan avulla ymmärrät perustiedot toiminimen kirjanpidosta ja voit tehdä päätöksen, haluatko…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Tase: Mikä on tase ja mitä tase tarkoittaa yrittäjälle?

    Mikä ihme on tase? Mitä yrittäjän tarvitsee tietää siitä? Tai tarvitseeko siitä tietää mitään? Tässä lyhyessä artikkelissa opastamme sinut taseen perusasioihin askel kerrallaan. Mikä on tase ja mikä sen tarkoitus on? Tase on yksi tilinpäätökseen kuuluvista dokumenteista ja yhtä hyödyllinen yrittäjälle kuin tuloslaskelmakin. Taseesta selviää yrityksen todellinen rahatilanne kyseisenä päivänä, kuten yrityksen varallisuus, velat sekä oman pääoman osuus. Nämä tiedot…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Kevytyrittäjän verotus

    Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä. Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta. Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja…

    Lue lisää