Tapahtumia tuottava Laura tarttuu ilolla uusiin haasteisiin – Flikka syntyi koronan jälkeen, kun ihmiset alkoivat taas kaipaamaan kokemuksia
Laura Rautkallio-Salminen on yrittäjäperheessä kasvanut moniosaaja, joka pyörittää luovaa tapahtumatoimistoa, Flikkaa. Matkan varrella on nähty monenlaista ja taskusta löytyy esimerkiksi korumuotoilijan ja tiedottajan paperit. Elämässä Laura valitsee sen polun, mikä milloinkin vetää puoleensa, eikä rajaa mahdollisuuksiaan vain yhdelle osaamisalueelle.
Yrittäjänä Laura on muun muassa kustantanut lastenkirjoja ja tuottanut Stadin Silakkamarkkinoita. Tällä hetkellä hän keskittyy päätoimisesti kauppakeskus Redin tapahtumien, elämyksien ja pop-upien organisointiin. Lauralla on kokemusta lyhyistäkin projekteista, mutta ikävuosien karttuessa hän on oppinut arvostamaan pidempien yhteistöiden tuomaa turvallisuutta.
Redille työskennellessä tiedän mitä voin laskuttaa joka kuukausi. Työnlaatukin paranee, kun yhteistyö kestää vähän pidempään. Siinä kun menee aina tovi, että ymmärtää uuden asiakkaan tarpeita ja pääsee syventymään työhön.
Toiminimi on helppo yritysmuoto, joka pitää ovet avoimina
Laura kokee, että yrittäjyys on ollut aina osa häntä. Työelämästä ei tuntunut löytyvän omaa paikkaa, sillä ihmiset halutaan herkästi sovittaa tietynlaiseen boksiin. Laura haluaa käyttää osaamistaan laajasti ja hyödyntää vahvuuksiaan: yhden palikan hiominen isommasta kokonaisuudesta ei täytä niitä tarpeita. Laura olisi silti avoin myös palkkatöille, jos kiinnostava positio löytyisi – hänellä on miehensä kanssa perhe elätettävänä eikä hän halua rajoittaa mahdollisuuksiaan. Siksi hän pitää myös nykyisestä yritysmuodostaan, toiminimestä.
Ensimmäinen yritykseni oli osakeyhtiö, ja vaikka se oli tietysti turvallisempi, sen lopettaminen oli todella hankalaa. Siihen liittyi myös enemmän byrokratiaa ja kirjanpito oli kalliimpaa. Nyt toiminimen kanssa ajattelen, että voin milloin vain vaihtaa työskentelymuotoa, jos tulee vastaan jotain muuta mielekästä.
Raha on tärkeä osa motivaatiota
Palkitsevinta Lauralle on riskien ottaminen ja projektien loppuun saattaminen. Vaikka yritys on hänelle kuin oma vauva, ei työ ole silti elämäntapa: kyllä siitä kuuluu myös saada korvaus. Rahan lisäksi Lauraa motivoi haasteet sekä uudet, kiinnostavat projektit. Mieleen onkin painunut yksi tapahtuma, jonka onnistuminen oli erityinen saavutus.
Tuotin korealaisen illallistapahtuman. Myin tilaisuuteen 70 illalliskorttia, järjestin kokit ja puitteet, ja olin itse paikalla vastaanottamassa ihmisiä. Asiakkaat olivat todella otettuja – he kommentoivat, että ihan kuin olisivat jonkun häissä, vaikka eivät tunteneet paikalta ketään.
Laura haaveilee yritystoiminnan vakaudesta ja kasvattamisesta. Vuodet ovat opettaneet myös varovaisuutta unelmointiin: vaikka idea olisi omassa päässä loistava, kannattaa kysyä myös muiden mielipidettä. Lauran puoliso on hyvä neuvonantaja, jolta Laura on oppinut, ettei omille ideoille saa sokaistua. Intoa pitää olla, mutta sitä pitää pystyä myös hallitsemaan.
Mitä jos yrittäjyys loppuisi huomenna?
Kulttuuri on lähellä Lauran sydäntä ja hän on miettinyt paljon sen merkitystä ihmisille. Hänen omakin yrityksensä tuottaa elämyksiä, kokemuksia ja iloa, jotka vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Ja vaikka kulttuuria voi kokea myös yksin, esimerkiksi nappikuulokkeiden kautta, laumaeläiminä me haluamme jakaa kokemuksia ja olla yhteisen äärellä. Jos yrittäjyys loppuisi, Lauralta jäisi monta tapahtumaa tuottamatta. Se tekisi arjesta ankeampaa, ja vaikutus näkyisi myös muiden yrittäjien työssä: esimerkiksi kauppakeskusten tilaisuudet tuovat asiakkaita pienyritysten liikkeisiin.
Kevytyrittäjyys vai oma yritys?
Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:
- Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
- Haluat testata liikeideaasi
- Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
- Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
- Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
- Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et
Yrittäjyys on sinua varten kun:
- Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
- Sinulla on valmis yritysidea
- Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
- Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
- Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
- Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Isän esimerkki kannusti yrittämään haasteista huolimatta
Laura tiedostaa, että Suomi on pieni maa, jossa on vähän ostovoimaa. Yrityksen kannattavuus ei ole itsestäänselvyys ja esimerkiksi YEL-vakuutus tuo omat haasteensa arkeen. Hän kiinnitti siihen erityistä huomiota pitäessään suunnitellusti palkattoman heinäkuun: töitä tai tuloja ei ollut, mutta jostain piti silti raapia vakuutusmaksut. Se tuntui hassulta – eihän työntekijäkään maksa TyEL-vakuutusta, jos tuloja ei ole. YEL-vakuutuksen lisäksi Laura haluaisi kehittää suomalaista kilpailukulttuuria: hän kannustaa yrittäjiä jakamaan avoimesti ideoitaan ja sparrailemaan yhdessä. Ei kenenkään menestys ole toiselta pois – päinvastoin.
Lauran esikoinen on yrittäjyyspainotteisessa koulussa ja hän arvostaa sitä, että opetuksessa käsitellään enemmän talousasioita. Olisi hienoa, jos kaikki ihmiset ymmärtäisivät esimerkiksi, mistä palveluiden hinnat muodostuvat ja yrittäjyys tulisi heille tutummaksi. Ettei sitä pidettäisi niin pelottavana mörkönä. Laura itse kokee olleensa onnekas saadessaan seurata oman isänsä esimerkkiä: isä lähti aina uskaliaasti tuulta päin, ja sellaista asennetta Laura toivoo myös tulevalle sukupolvelle.
Luovan tapahtumatoimisto Flikan toimintaan voi tutustua yrityksen Instagram-tilillä.
Lue lisää:
Valmentaja Oona Peltonen: “Kevytyrittäjyys toi varmuutta tekemiseen”