Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Kevytyrittäjän verotus

kevytyrittaja-verotus

Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta.

Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja eli esimerkiksi kilometrikorvauksia, päivärahoja tai tositteeseen perustuvia matkakustannuksia (kuten matkalippuja). Matkakulut maksetaan kevytyrittäjälle verovapaina.  

Muista hakea verovähennys omassa verotuksessa, mikäli sinulle on maksettu UKKO.fin kautta matkakorvauksia ennakonpidätystä toimittamatta. Tämä oli mahdollista ennen 3.10.2022 lähetetyissä laskuissa. Löydät yhteenvedon näistä veronalaisista matkakulujen korvauksista palvelumme Dokumentit-osiosta. Yhteenvedon voi halutessaan liittää sellaisenaan omaan veroilmoitukseen sitä täydennettäessä. 

Muut hankinnat, kuten työn suorittamiseen liittyvät tarvikkeet, kevytyrittäjä voi ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksinä henkilökohtaisella veroilmoituksellaan. Kulujen osuus kannattaa huomioida sopiessasi asiakkaan kanssa laskutuksen loppusummasta. UKKO.fin kautta saat korvauksen palkkana, mutta voit hakea vähennyksen kuluista omassa verotuksessasi. 

Kevytyrittäjän kannattaa huomioida, että kevytyrittäjän verotus on loppupeleissä hänen omalla vastuullaan, eikä laskutuspalvelu pysty vaikuttamaan verottajan päätöksiin tässä suhteessa.

Apua verotukseen liittyvissä kysymyksissä voi kysyä Verohallinnosta ja UKKO.fi-asiakaspalvelusta aukioloaikojen puitteissa.

Kevytyrittäjän verokortin toimitus

Haluatko toimittaa verokorttisi meille?
Löydät tarkemmat ohjeet verokortin toimittamiseen täältä: Verokortin toimitus – UKKO.fi

Juttua päivitetty 29.9.2022.

Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai joogasta ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus

    Esiintyvä taiteilija voi nykyisin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi! Huhtikuusta 2019 lähtien esiintyvät taiteilijat, julkiset esiintyjät sekä urheilijat voivat hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Esiintyviin taiteilijoihin kuuluu esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät sekä juontajat. Urheilijoiksi voidaan luokitella perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfaajat, kehonrakentajat tai Esport-urheilijat. Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden ja esiintyjien taloudellista tilannetta. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että esiintyvät taitelijat voivat vähentää liiketoimintaansa liittyvien kulujen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

    Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Nämä asiat jokaisen tulisi tietää laskutuksesta

    Kokosimme tähän artikkeliin 5+1 tärkeätä kysymystä laskutuksesta vastauksineen. Ota siis vinkkimme haltuun, niin laskutus sujuu kuin leikiten. 1. Mitä kannattaa huomioida jo ennen laskun tekemistä? Pyydä yrityksen laskutustiedot jo työstä sopiessasi tai vastaanottaessasi tilauksen ja sovi samalla laskutusajankohdasta. Kirjaa ylös tilauksen tiedot tai tee laskuluonnos jo tässä vaiheessa valmiiksi, jotta saat laskun nopeasti lähetettyä sitten kun työ on tehty –…

    Lue lisää