Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Suoriteperusteinen kirjanpito – mitä se tarkoittaa?

laskin-suoriteperusteinen-kirjanpito

Suoriteperusteinen kirjanpito on kirjanpitomenetelmä, jossa tulot ja menot kirjataan niiden syntyhetkellä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä on suoriteperusteinen kirjanpito, milloin se kannattaa valita kirjanpitomenetelmäksi, ja miten se eroaa maksuperusteisesta kirjanpidosta.

Suoriteperusteinen kirjanpito on suositeltava kirjausperuste

Jokaisen yrittäjän ja yrityksen on kirjattava ylös yrityksen tulot ja menot. Kirjanpidon toteutuksessa on eri vaihtoehtoja: yhdenkertainen tai kahdenkertainen, maksuperusteinen tai suoriteperusteinen. Voit lukea artikkelistamme tarkemmin yhdenkertaisen ja kahdenkertaisen kirjanpidon eroista.

Suoriteperusteinen kahdenkertainen kirjanpito on suositelluin kirjanpitomenetelmä kaikille yrittäjille, sillä se tarjoaa kirjanpidon menetelmistä tarkimman kuvan yrityksen talouden tilanteesta.

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa tulot ja menot merkitään kirjanpitoon sille ajankohdalle, kun tavara tai palvelu todellisuudessa vaihtaa omistajaa. Tämä tarjoaa todellisuutta vastaavan kuvan yrityksen tilanteesta kullakin hetkellä ja helpottaa siksi ennakointia ja suunnittelua.

 

 

Mikä on suoriteperusteinen kirjanpito?

Suoriteperusteinen kirjanpito tarkoittaa sitä, että kirjanpidon merkinnät tehdään silloin, kun tavara tai palvelu vaihtaa omistajaa: kun tilatut materiaalit toimitetaan yritykselle tai kun asiakkaalle suoritettava työ valmistuu.

Suoriteperusteisessa kirjanpidossa merkinnän ajankohta määräytyy “suoritteen” eli tuotteiden ja palveluiden liikkeiden perusteella. Eli yrittäjän tilattua vaikkapa tuotantomateriaaleja, kirjanpitomerkintä tehdään sille päivälle, kun materiaalitoimitus saapuu perille. Toisaalta taas kirjanpitomerkintä myynnistä tehdään, kun tuote luovutetaan asiakkaalle tai palvelu, vaikkapa markkinointisuunnitelman laatiminen tai remontti, on kokonaisuudessaan suoritettu.

Mitkä ovat suoriteperusteisen ja maksuperusteisen kirjanpidon erot? Maksuperusteisessa kirjanpidossa merkintä kirjanpitoon tehdään silloin, kun raha tulee tilille tai lähtee sieltä – eli esimerkiksi silloin, kun asiakas maksaa laskunsa tai yrittäjä maksaa materiaalitilauksen. Kirjaus tehdään maksuhetkelle siitä huolimatta, onko tuotteet tai palvelut jo toimitettu vai ei.

 

Yrittäjä laatii kirjanpitoa työpöydän ääressä. Suoriteperusteinen kirjanpito.

 

Miten valita oikea kirjanpitomenetelmä?

Suoriteperusteinen kirjanpito tarjoaa yrittäjälle enemmän tietoa yrityksen tilanteesta kuin maksuperusteinen. Se mahdollistaa yrityksen taloustilanteen tarkastelun ja tulevaisuuden suunnittelun tämän kokonaiskuvan pohjalta. Maksuperusteinen kirjanpito kuvaa yrityksen kassatilannetta tietyllä hetkellä siinä missä suoriteperusteinen puolestaan tarkastelee ennemminkin tehtyä työtä ja liiketoiminnan kehitystä kokonaisuutena. Kassatilanne seuraa liiketoimintaan käytettyä työpanosta usein hiukan jäljessä.

Yksityiselle ammatinharjoittajalle tai pienyrittäjälle vaihtoehtona on myös maksuperusteinen kirjanpito. Tästä voi olla hyötyä yrittäjälle, joka myöntää asiakkailleen pitkiä maksuaikoja ja jolla ei ole paljoa yritystoimintaan liittyviä ostoja. Maksuperusteinen kirjanpito helpottaa näissä tilanteissa arvonlisäverojen ilmoittamista ja tilitystä verottajalle.

Yritystoiminnan kasvaessa on kuitenkin suositeltavaa siirtyä suoriteperusteiseen kirjanpitoon. Kun taseen loppusumma on yli 100 000 euroa tai liikevaihto ylittää 200 000 euroa, on yrittäjän viimeistään otettava käyttöön kahdenkertainen kirjanpito, joka toteutetaan aina suoriteperusteisesti. Osakeyhtiön on myös aina tehtävä kirjanpito kahdenkertaisena, mikä on hyvä huomioida liiketoiminnan laajetessa ja yhtiömuotoa päivittäessä. Voit lukea tarkemmin kirjanpidon säännöistä Verohallinnon ohjeesta.

Yritystoiminnan kasvaessa myös yrityksen rahavirrat ja talous monimutkaistuvat, jolloin suoriteperusteinen kirjanpito selkeyttää tällöin talouden kokonaistilanteen hahmottamista.

 

Tutustu UKKO-yrittäjyyteen

 

Lue myös:

Kahdenkertainen kirjanpito – vai yhdenkertainen kirjanpito? 

Toiminimestä osakeyhtiöön

Pikaopas toiminimiyrittäjän kirjanpitoon

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Toiminimen tilinpäätös – onko se pakollinen?

    Toiminimen tilinpäätös saattaa aiheuttaa hämmennystä ja tuntua vaikeaselkoiselta asialta. Onko tilinpäätöksen tekeminen pakollista toiminimelle vai riittääkö toiminimen veroilmoitus päättämään tilikauden? Kokosimme aiheesta lyhyen infopaketin, jotta nämä asiat aukenevat mahdollisimman monelle uudelle toiminimiyrittäjälle. Mikä on tilinpäätös ja miksi sellainen tehdään? Tilinpäätös on virallinen yhteenveto yrityksen päättyneestä tilikaudesta, ja sen tarkoitus on kertoa yrityksen tulos ja varallisuusasema. Tilinpäätös koostuu toiminimiyrittäjän puolelta tuloslaskelmasta,…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yrittäjän tiliöinti, tällä ohjeella selviät siitä!

    Tiliöinti on oleellinen osa kirjanpitoa. Kirjanpitoa tehdään, jotta verottaja näkee että olet maksanut verosi ajallaan. Tiliöinti tarkoittaa, että yrityksesi pyörittämisestä syntyneet kulut luokitellaan tiettyihin ryhmiin, jotta kaikki voivat ymmärtää yrityksesi kulut. Mikä ihmeen tosite? Tositteet rinnastetaan usein kuitteihin, mutta kirjanpidon näkökulmasta tositteiden on tarkoitus todentaa syntynyt kulu: tositteesta on tultava ilmi myyty tavara/tai palvelu, sen verotuskanta, päivämäärä jolloin kauppa on…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Maksumuistutus ja perintä

    Maksumuistutus ja perintä ovat asioita, jotka liittyvät tilanteeseen, jossa lasku tai laina on jäänyt maksamatta. Ne koskevat niin yrityksiä kuin yksityisiä henkilöitäkin. Mitä teen, jos saan maksumuistutuksen? Jos posti tuo mukanaan maksumuistutuksen, on aika toimia. Maksumuistutus nimittäin on tilanne, joka ei vielä johda mihinkään oikeudellisiin toimenpiteisiin, kunhan lasku tai erääntynyt laina maksetaan välittömästi. Ennen laskun maksamista kannattaa kuitenkin tarkistaa omista…

    Lue lisää