Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Suoraan koulusta työkyvyttömyyseläkkeelle – Anne-Mari ponnisti kivuista huolimatta kevytyrittäjäksi ja toteutti unelmansa

Anne-Mari yrittäjätarina

Krooninen kipu on jatkuvasti läsnä Anne-Marin arjessa ja rajoittaa paljon sitä, mitä hän pystyy päivittäin tekemään. Yritteliäs nainen ei kuitenkaan ollut valmis jäämään toimettomaksi, vaan haastoi itsensä tavoittelemaan unelmiaan. Nyt Anne-Mari Valta on kevytyrittäjä ja suunnittelee toimintansa laajentamista.

Saarijärveläinen Anne-Mari on kahden pojan äiti, kosmetiikan jälleenmyyjä, bloggaaja, koiranomistaja – ja kipukroonikko. Elämä kipujen kanssa alkoi synnytyksessä saadusta hermovauriosta. Se pakotti Anne-Marin jättämään hoitajan työn, johon hän oli juuri valmistunut.

Krooninen kipu on vaikea vaiva ja sen voi laukaista esimerkiksi hermovaurio, kuten Anne-Marin kohdalla. Kipua ei yleensä pysytä parantamaan ja tehokkaiden, itse kullekin sopivien ja turvallisten lääkkeidenkin löytyminen on vaikeaa. Usein ainoa tehokas hoito ovat opiaattikipulääkkeet, joita lääkärit voivat olla vastahakoisia määräämään. Anne-Marikin joutui tekemään töitä saadakseen itselleen sopivan lääkityksen, joka lopulta mahdollisti myös osa-aikaisen työllistymisen sairaudesta huolimatta.

Nyt Anne-Mari haluaa näyttää esimerkillään myös muille kivusta kärsiville, että itselle ja omalle voinnille sopivan työn löytyminen ja oman toimeentulon tienaaminen on mahdollista.

Hermovaurio pakotti ottamaan  uuden suunnan

Anne-Marin tulevaisuus näytti valoisalta. Hän perusti perheen nuorena ja synnytyksessä saadusta hermovauriosta huolimatta päätti tavoitella unelmiaan. Hän aloitti lähihoitajan opinnot kotiäitinä vietetyn ajan jälkeen.

Opintojen loppuun mennessä hermovaurion aiheuttamat kivut olivat kuitenkin pahentuneet ja kroonistuneet, eikä lähihoitajan fyysinen työ tullut lyhyen kokeilun jälkeen enää kuulonkaan. Anne-Marin kivut olivat muuttuneet invalidisoivan koviksi ja hän joutui jäämään niiden vuoksi moneksi vuodeksi pois työelämästä.

”Ne oli tosi invalidisoivan kovia kipuja”, Anne-Mari kertoo.

”Tarvitsin arkeen pyörätuolin ja avustajien apua.”

Vuosien kuluessa Anne-Mari löysi pikkuhiljaa itselleen sopivan avun ja lääkityksen ja oppi elämään sairautensa kanssa. Krooninen kipu on pitkäaikainen sairaus, jonka kanssa joutuu opetella elämään – kipu ei ole koskaan täysin poissa. Jatkuva kiputila vaikuttaa myös mielialaan, eikä sen kanssa eläminen ole helppoa.

Anne-Mari yrittäjätarina. Meikkisiveltimiä.

Toipumista ja itsenäisen elämän uudelleenrakennusta vaikeutti osaltaan myös hengenvaarallinen aivoverenvuoto vuonna 2017. Tämä vaikuttaa osaltaan myös Anne-Marin vointiin vaikeuttamalla edelleen esimerkiksi keskittymistä, ja hän joutuukin tauottamaan työtään runsaasti.

Sairautensa kanssa sinuiksi tullessaan hän alkoi pikkuhiljaa myös suunnitella tulevaisuuttaan ja muistella, mistä oli unelmoinut ennen kuin kipu otti niskalenkin koko elämästä.

Oma koira oli ensimmäinen askel unelmien toteuttamisessa

”Aloin haaveilemaan, mitä voisin vielä tehdä näistä kivuista huolimatta”, Anne-Mari kuvaa nuoren äidin tunnelmia kivun keskellä.

”Aloin unelmoimaan uudestaan ja toteuttamaan niitä unelmia yksi kerrallaan.”

Anne-Mari on taistelija, joka ei noin vain luovuta. Invalidisoivan kovista kivuista huolimatta hän ei halunnut jäädä toimettomaksi, eikä pelkän eläkkeen varaan. Vanhat haaveet koiran omistamisesta, kirjoittamisesta ja omasta inspiroivasta työstä nostivat päätään, kun arki alkoi olla lääkityksen turvin siedettävää. Ensimmäisenä Anne-Mari hankki koiran.

”Lähipiiri oli kauhuissaan, kun hankin ison vaativan koiran. Mutta hankin koiralle lenkittäjät ja nyt hän on aivan loistava perheenjäsen minulle.”

Vaikeudet eivät estäneet Anne-Maria aloittamasta uudelleen elämää, josta oli haaveillut. Kivun kanssa ei tarvitse jäädä kotiin toimettomaksi, vaan pienellä luovuudella voi keksiä itselleen sopivan tavan toteuttaa unelmiaan – kuten koiran ottaminen onnistui lenkittäjien avulla, muutkin unelmat toteutuvat pienen luovuuden siivittäminä.

Onnistumisesta inspiroituneena Anne-Mari toteutti pitkäaikaisen haaveensa kirjoittamisesta ja aloitti blogin Kivun kahdet kasvot, jossa hän kertoo arjestaan kipukroonikkona. Blogia hän kirjoitti kolme vuotta ja yritti myös ansaita bloggaamisella – tulonlähdettä blogista ei kuitenkaan syntynyt ja Anne-Mari ryhtyikin pohtimaan, voisiko tehdä toisenlaisia töitä kotoa käsin.

”Ajattelin, että täytyy ryhtyä hakemaan jotain omalle voinnille sopivaa kotoa tehtävää työtä”, Anne-Mari pohti.

Anne-Mari yrittäjätarina. Meikkipurkit aseteltuna geometrisesti.

”Lähetin kaikenmaailman työhakemuksia ja kävin läpi erilaisia koulutuksia ja vaihtoehtoja. Sitten löysin kevytyrittäjyyden ja ajattelin että se voisi olla mun juttu. Päädyin kokeilemaan verkostomarkkinointia.”

Blogin kautta Anne-Marilla oli jo seuraajia somekanavissaan ja siis sopiva foorumi kauneudenhoitotuotteiden suositteluun ja jälleenmyyntiin. Hän ryhtyi Oriflamen jälleenmyyjäksi ja tekee nyt töitä kotoaan osa-aikaisesti.

Verkostomarkkinointi on ollut Anne-Marille sopivan joustava tapa tehdä töitä ja mahdollistaa myös itsensä kehittämisen. Toiminnan kautta pääsee koulutuksiin, joissa Anne-Mari kehittääkin osaamistaan aktiivisesti. Kauneudenhoito on aihe, josta hän haluaa oppia jatkuvasti lisää ja työstä on tullut ansaintakeinon lisäksi rakas harrastus.

”Kehitän koko ajan itseäni ja se on iso osa työtäni: jatkuva uuden opettelu vie viikosta paljon tunteja. Osa on vapaaehtoisia juttuja, jotka olen itse valinnut tehdä. Minulla sekottuu vapaa-aika ja työ aika paljon ja tämä korvaakin tavallaan harrastukset. Sen ajan, mikä harrastuksiin kuluisi, minä käytän työntekoon.”

Kauneudenhoito ei ole vain hyvinvoivien etuoikeus

Anne-Marin blogi ja kevytyrittäjyyden myötä luoma uusi brändi Kivun kauniit kasvot perustuvat ajatukselle siitä, että kauneudenhoito kuuluu myös niille, jotka kamppailevat sairauksien ja muiden vaikeuksien kanssa.

Kroonisen kipuoireyhtymän kaltainen sairaus ei välttämättä näy ulospäin, eikä sen tarvitsekaan näkyä. Myös kipukroonikko voi huolehtia ulkonäöstään, laittautua ja olla kaunis. Kun elämässä on vaikeuksia ja haasteita, on tärkeää löytää itselleen inspiroivaa tekemistä, josta nauttii ja joka vie ajatukset pois kivusta ja hankaluuksista.

”Itse laittaudun mielelläni, vaikkapa kauppaan tai lääkäriin lähtiessä”, Anne-Mari kertoo.

”Monet hämmästelevät sitä kovasti ja miettivät, että voiko tuo oikeasti olla kipeä, kun se jaksaa meikata ja laittaa hiuksia. Joskus meikkaan, vaikka olen yksin kotona, sillä se on minulle luomista ja taidetta.”

Tähän videohaastatteluun Anne-Mari ei ole laittautunut, sillä suihkussa käynti on vienyt voimat. Tämä yksityiskohta kertoo paljon kipukroonikon päivittäisestä elämästä – arkinen askare, joka toiselle on aivan tavallinen juttu, voi viedä Anne-Marin voimat täysin. Silloin on kuunneltava omaa vointia.

Anne-Marin unelmat toteutuvat yksi kerrallaan. Se on naisen oman yritteliäisyyden ja kekseliäisyyden ansiota. Seuraavatkin suunnitelmat ovat jo mielessä, vaikka kosmetiikkakauppa käy hyvin.

”Verkostomarkkinointi on loistava aloitus, mutta en aio jäädä tähän”, hän kertoo.

”Suunnitelmissa on laajentaa kevytyrittäjyyttä. En ole vielä tarpeeksi perehtynyt yrittäjyyden yksityiskohtiin sanoakseni tarkasti jatkanko tulevaisuudessa kevytyrittäjänä vai haluanko jossain vaiheessa perustaa oman toiminimen.”

Anne-Mari haluaa laajentaa toimintaansa ja kehittää omaa brändiään eteenpäin, ja on juuri aloittanut kirjaprojektin, josta on haaveillut pitkään. Vuodessa tai puolessatoista on määrä valmistua omakustanteinen omaelämäkerta.

Anne-Mari yrittäjätarina. Nainen meikkaa peilin edessä.

Kevytyrittäjyys työkyvyttömyyseläkkeellä – kuinka se toimii?

Anne-Mari toteaa, että jos olisi itse lukenut tarinan yrittäjästä, joka työskentelee osa-aikaisesti työkyvyttömyyseläkkeellä, hän olisi itsekin tarttunut tilaisuuteen jo aiemmin. Siksi hän on iloinen päästessään jakamaan tarinansa: joku muu voi tämänkin jutun luettuaan huomata omalle voinnille sopivan työn löytymisen olevan mahdollista.

”Eläke on pääasiallinen tulonlähteeni”, Anne-Mari kertoo.

”Tarvitsen siis lähinnä sivutuloa ja omalle voinnilleni sopivaa puuhastelua ja kevytyrittäjyys on tähän aivan loistava vaihtoehto.”

Yrittäjyys työkyvyttömyyseläkeellä onnistuu Anne-Marin mukaan melko helposti, mutta oma tilanne kannattaa aina varmistaa Kelasta ja eläkevakuutusyhtiöstä.

”Jos tienaa oikein paljon, voidaan arvioida uudestaan, onko työkyvyttömyyseläkkeelle todella enää tarvetta”, Anne-Mari täsmentää.

”Olen itse ehdottomasti valmis luopumaan eläkkeestä, jos työkyky ja kyky ansaita koko elanto on riittävän suuri. Se on tärkeintä, että löytää työn, jota pystyy tekemään ja jolla elättää itsensä.”

Tulorajan kanssa on hyvä olla tarkkana. Kelan sivuilta selviää, että vuonna 2021 työkyvyttömyyseläkkeen saaja voi tienata 837,59 euroa kuussa (ennen veroja). Jos tulorajan ylittää, laitetaan eläke lepäämään vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen eläke päättyy, jos työt jatkuvat. Jos taas kunto heikkenee, arvioidaan työkyky uudelleen.

”Eläkepäätöksissä katsotaan nimenomaan sitä pystyykö elättämään itsensä”, Anne-Mari kertoo.

”Ei siis välttämättä työn määrä tai onko se palkkatyötä vai yrittäjyyttä, vaan se, tuleeko omilla tuloillaan toimeen.”

Anne-Mari yrittäjätarina. Meikkipurkit.

Yrittäjyys merkitsee mahdollisuuksia ja vapautta

Anne-Marille yrittäjyys merkitsee ensisijaisesti mahdollisuutta tehdä työtä, toteuttaa itseään ja unelmiaan. Omat tulot tuovat vapautta ja mahdollisuuden päättää entistä enemmän omista asioistaan, ja käyttää omia rahojaan mihin haluaa.

”Yrittäjyys mahdollistaa paljon ja on minulle tärkeä asia”, Anne-Mari sanoo.

”Itsensä herrana oleminen ja vapaus on sitä, mitä yrittäjyys on minulle.”

Jos haluaa ryhtyä työkyvyttömyyseläkkeellä kevytyrittäjäksi, Anne-Mari antaa vinkin:

”Usko itseesi ja lähde rohkeasti kokeilemaan. Vaikka mietityttää, että riittääköhän vointi ja pystyykö, kannattaa lähteä rohkeasti yríttämään. Minäkin yllätin itseni – en tiennyt, että minulla on jäljellä minkäänlaista työkykyä ennen kuin lähdin kokeilemaan.”

Tutustu Anne-Marin kosmetiikkakauppaan ja somekanaviin:

Instagram: Kivun kauniit kasvot
Facebook-ryhmä: Kivun kauniit kasvot -yhteisö
Anne-Marin Oriflame-verkkokauppa

Lue myös kaikki naistenviikon artikkelimme

Female Founders Suomi -perustaja: Naisilla on yrittäjinä ohjakset omissa käsissään ja mahdollisuus muuttaa maailmaa

Naisen euro on vuonna 2021 Suomessa 84 senttiä – se ei ole naisten vika, mutta naisten yrittäjyydellä eroa voidaan kuroa umpeen

Naistenviikon kolumni: En valita, vaan totean

Miten naisten palkoista ja töistä on vuosien saatossa väännetty? Yrittäjyyskoulu kokosi naistenviikolle puhuttelevan aikajanan

 

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Ronja Norja

    Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

    • Yrittäjätarinat Joona Rontu on lyhytterapeutti, joka työskentelee puhelimitse

      Kuka olet? Olen Joona, 28-vuotias ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja sosionomi. Päivätyössäni ohjaan nuoria erilaisten arjen asioiden parissa ja iltaisin keskustelen puhelimessa terapia-asiakkaideni kanssa. Mitä lyhytterapeutti tekee? Puhelimitse terapiaa tarjoavana lyhytterapeuttina keskustelen asiakkaan kanssa ja autan häntä löytämään uusia toimintatapoja, voimavaroja ja selviytymiskeinoja haasteisiin, joiden vuoksi hän on ottanut minuun yhteyttä. Terapiassa voidaan käsitellä esimerkiksi perhe- tai työelämän pulmakohtia, omaa jaksamista, alakuloisuutta,…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

      Tiina Jakobsson on 38-vuotias kevytyrittäjä Turusta. Vanha työ jäi aikuisiän opintojen myöyä. Markkinointiviestinnän ammattitutkintoa suorittaessa Tiinan ensimmäinen työharjoittelu tuli festivaalimaailmasta ja sitä kautta Tiina päätyi tapahtuma-alalle. – Lähdin kaupan kassalta opiskelemaan aikuisiällä. Se oli aika rohkea veto. Itse työ tapahtuma-alalla on myös sen luonteista, että tähän vaaditaan rohkeutta. Ei minulla ole mitään opaskirjaa ollut. Tämä on ollut vähän sellaista, että…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Sonja Happonen haluaa luoda mieliharrastuksestaan liiketoimintaa

      Hei! Olen Sonja, 25-vuotias mahdollinen yrittäjän alku. Sain idean aloittaa kevytyrittäjänä valokuvauksen takia. Olen aina rakastanut kauniita asioita ja visuaalisuutta. Kauniit kuvat ja itse valokuvaus ovat aina olleet mieluisia minulle. En ole siis ammattivalokuvaaja (ainakaan vielä). Toimin tällä hetkellä vastuumyyjänä vaateliikkeessä. Olen myös opiskelija Haaga-Helia-ammattikorkeakoulussa, visuaalisen markkinoinnin linjalla. Asun Tampereella ja olen täällä töissä, mutta opintojani teen etänä. Kevytyrittäjyys valokuvaajana…

      Lue lisää