Starttiraha: Starttirahan hakeminen ja kaikki muu starttirahasta
Starttiraha tukee uutta yrittäjää sinä aikana, jona yrityksen toimeentulo ei ole vielä vakiintunut. Yrityksen ja yrittäjän starttirahan hakeminen antaa alkusysäyksen uudelle yritykselle, mutta jatkuva tukimuoto se ei ole.
Tässä kirjoituksessa kerromme, miten yrityksen starttirahan hakeminen tapahtuu sekä milloin sitä kannattaa hakea. Kerromme myös uusien yrittäjien starttiraha-kokemuksia.
Artikkelin sisältö
- Mikä on starttiraha?
- Starttirahan edellytykset
- Milloin starttirahaa ei voi saada?
- Starttirahan hakeminen
- Miksi starttirahahakemukseni hylättiin?
- Starttirahahakemuksen liiketoimintasuunnitelma
- Starttirahan käsittelyaika
- Starttirahan maksatus
- Starttiraha verotus
- Starttirahan jatkohakemus
- Starttirahan suuruus: starttiraha vai soviteltu päiväraha?
- Muistilista starttirahan hakijalle
Mikä on starttiraha?
Starttiraha on valtion myöntämä henkilökohtainen tuki uudelle yrittäjälle, joka on aloittamassa päätoimisen yritystoiminnan. Starttirahan suuruus on sama kuin peruspäivärahan; starttirahan määrä on 37,21 euroa päivässä (2024) ja korkeintaan sitä saa viideltä päivältä viikossa.
Starttiraha on henkilökohtaisessa verotuksessa huomioitavaa tuloa. Starttiraha voidaan myöntää myös muille perustettavassa yrityksessä työtä tekeville, eli tuki ei tule yritykselle. Starttirahaa haetaan ensin 6 kk jaksolle ja tämän lisäksi on mahdollista tehdä starttirahan jatkohakemus ja hakea jatkoaikaa 6 kk. Starttirahan myöntää Työ- ja elinkeinotoimisto.
Katso allaolevalta videolta vinkkini starttirahan hakemiseen!
Voit saada starttirahaa, jos
- Olet työtön työnhakija ja aloitat yritystoiminnan
- Siirryt palkkatyöstä, opinnoista tai kevytyrittäjyydestä kokoaikaiseksi yrittäjäksi, esimerkiksi perustamalla oman toiminimen
- Siirryt sivutoimisesta toiminimiyrittäjyydestä päätoimiseksi – tai kevytyrittäjyydestä suoraan päätoimiseen toiminimiyrittäjyyteen
Työttömänä työnhakijana voit valita haetko starttirahaa tai työttömyysetuutta yrittäjyyden ensimmäiseltä 4 kuukaudelta. TE-toimisto arvioi yritystoiminnan päätoimisuutta vasta neljän kuukauden jälkeen. Starttirahaa haetaan ensin 6 kuukauden jaksolle, minkä jälkeen on mahdollista hakea vielä 6 kuukauden jatkoaikaa.
"Aloitin sivutoimisen yritystoiminnan päätyön ohella. Kun olin siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi, hain starttirahaa, mutta hakemus evättiin, koska firmalla meni liian hyvin. Liikevaihto ja asiakassuhteet olivat jo hyvällä mallilla. Päätös oli mielestäni fiksu. Parempi myöntää starttiraha sitä oikeasti tarvitseville."
Anna Forsten
Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa
Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.Starttirahan edellytykset – kuka saa starttirahaa?
Starttirahaa ei saa automaattisesti, vaan jokaisen uuden yrittäjän tilanne arvioidaan erikseen. TE-palvelut ovat määrittäneet tietyt kriteerit apurahalle, ja näiden kriteerien on täytyttävä ennen starttirahan hakemista. Yrittäjyyden tulee olla päätoimista ja yrityksellä tulee olla potentiaalinen mahdollisuus kannattavaan ja pitkäkestoiseen toimintaan.
"Hain ensimmäiseen päätoimiseen yritykseeni starttirahaa vuonna 2008, ja tuli myönteinen päätös. No, firman hommat eivät sitten edenneetkään ja jättäydyin pois. Nyt vuonna 2021 uusi yritys ja eri ala. Hain starttirahaa ja sain jälleen myönteisen päätöksen. Kokemukseni mukaan liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien on oltava suhteellisen kondiksessa, jotta starttirahan voi saada.
Uusyrityskeskuksen kanssa kävin molempina kertoina juttelemassa nimenomaan suunnitellusta liiketoiminnastani. Kävimme liiketoimintasuunnitelman ja laskelmat yleisesti läpi. Suosittelen tätä lämpimasti, sillä ovat osaavia työssään. Nykyisin vaativat hieman enemmän dokumentteja hakiessa, mm. kopion mahdollisen toimitilan vuokraamisesta (ei tarvitse olla allekirjoitettuna). Tämä siis sinänsä hyvä, koska katsovat ilmeisesti, kuinka pitkälle olet edistänyt asioita."
Marjo Karjalainen
Tulevalla yrittäjällä täytyy olla myös riittävä osaaminen suunniteltuun toimintaan, kokemusta yrittäjyydestä tai mahdollisesti käytynä jokin TE-toimiston hyväksymä yrittäjäkoulutus. Erilaisten koulutusten lisäksi kevytyrittäjänä toimiminen on hyvää oppia yrittäjyyteen.
Näiden lisäksi varmistetaan, että apurahalle on oikea tarve ja yrittäjyys on tuen hakijalle soveltuva tapa työllistyä. Tärkeää on myös huomioida, että yritystoimintaa ei ole aloitettu ennen tuen hakemista.
Voit siis saada starttirahaa, mikäli:
- Aloitat päätoimisen yrittäjyyden – aloita vasta, kun olet saanut päätöksen starttirahasta
- Sinulla on yritystoimintaan riittävä osaaminen kokemuksen tai koulutuksen kautta
- Et saa muita tukia, etuuksia tai palkkatuloja eli starttiraha on tarpeellinen toimeentulosi turvaamiseksi yrittäjyyden alkutaipaleella
- Yritystoimintasi tulkitaan kannattavaksi ja pitkäkestoiseksi
Milloin starttirahaa ei voi saada?
Jotkin tilanteet rajoittavat starttirahan saamista. Näin voi käydä, jos
- toimeentulosi on jo turvattu yritystoiminnallasi, palkkatuloilla tai muilla etuuksilla
- olet aloittanut yritystoiminnan ennen tuen myöntämistä
- saamasi tuki voisi vääristää kilpailua
- vero- tai maksuvelvollisuuksien laiminlyönti voi evätä starttirahan saamisen.
Starttirahaa ei myönnetä aivan jokaiselle. Kuten edellisessä kappaleessa jo mainittiin, sen lisäksi, että kyseessä tulee olla päätoiminen yrittäjyys, on myös osoitettava, että hakijalla on hyvät valmiudet yritystoiminnan aloittamiseksi, todellinen tarve rahalliselle tuelle, sekä hyvät mahdollisuudet ylläpitää yritystoimintaansa kannattavana.
"Sain vuonna 2017 ensimmäinen starttirahan, mutta en toista, sillä laitoin hakemuksen toiselle kierrokselle päivän myöhässä. Ajoissa laitetusta hakemuksesta olisin saanut starttirahaa vuoden ajan."
Ida Lehtonen
Tässä mielessä starttirahaa ei yleensä myönnetä sellaisille aloille, joilla vastaavia toimijoita on jo paljon. Näistä hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa kampaamot ja pizzeriat. Koska sekä kampaamoita että pizzerioita löytyy alalta runsaasti, tulisi hakijan starttirahan saamiseksi osoittaa, että kyseessä on tuote tai palvelu, joka eroaa merkittävällä tavalla kilpailijoistaan ja loisi alalle uusia menestymismahdollisuuksia.
Monelle tulee myös yllätyksenä, että starttirahaa voidaan hakea vain täysin uuden yritystoiminnan aloittamiseksi. Tässä mielessä yrityksellä ei esimerkiksi saa olla jo valmiiksi y-tunnusta. Lisäksi hakijan on odotettava aina starttirahahakemuksen hyväksymistä (tai vastaavasti hylkäämistä) ennen kuin yritystoiminta voidaan aloittaa.
TE-toimisto voi katsoa yritystoiminnaksi myös sellaisia aktiviteetteja, joita hakija ei omassa mielessään mieltäisi yritystoiminnaksi, joten nämä seikat kannattaa aina varmistaa etukäteen oman alueen TE-palveluista. Aloitetuksi toiminnaksi voidaan katsoa esimerkiksi nettisivujen avaaminen ja markkinoinnin aloittaminen.
"Hain starttirahan 2018 ja sain. Ostettiin silloin valmis kuntosalitoiminta, jota varten perustettiin osakeyhtiö. Silloin sanottiin, että normaalisti en olisi saanut rahaa (olin vähemmistöosakas, 49% omistus osakeyhtiöstä), mutta koska otettiin iso taloudellinen riski liiketoimintakaupoissa, niin myönnettiin. Tämä siis Tampereella. Sitä ennen käynti Uusyrityskeskuksessa ja ohjeilla haku. Hain myös jatkon starttirahalle, ja sekin myönnettiin."
Vilhelmiina Karjalainen
Starttirahan saamiseksi myös hakijan taustat tarkistetaan lainan hakemisen tapaan. Hakija ei välttämättä saa starttirahaa silloin, jos hänen maksuhistoriastaan löytyy maksuhäiriöitä tai hän on jättänyt veroja tai muita tärkeitä maksuja maksamatta. Tämä ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa määrää sitä, saapuuko starttirahan hakemus takaisin hylättynä, sillä jokainen starttirahan hakemus käsitellään yksilöllisesti ja mikäli hakija pystyy osoittamaan starttirahalle riittävät perusteet, voidaan joissakin tapauksissa tuki myöntää myös sellaiselle hakijalle, jolla on aikaisemmin ollut taloudellisia ongelmia.
Lisäksi on syytä pitää mielessä, että starttirahan tarkoituksena on turvata aloittelevan yrittäjän toimeentulo silloin, kun yritys on vasta aluillaan. Tämän vuoksi tukea ei voida myöntää sellaiselle ihmiselle, jonka toimeentulo on turvattu muilla tavoilla, oli se sitten opintotuki, muu sosiaalinen etuus tai palkkatulot. Starttirahan hakemus voidaan joissakin tapauksissa hylätä myös silloin, jos TE-toimisto katsoo, että tuleva yritys tulee takaamaan hakijalle riittävän toimeentulon alusta alkaen.
"Hain starttirahaa ja sain. Toimin taide- ja markkinointilalalla. Liiketoimintasuunnitelma tehtiin TE-keskuksen yrittäjyysvalmennuksen opettajan kanssa. Sieltä tuli vinkki, että kannattaa ehdottomasti käyttää valmista liiketoimintasuunnitelmapohjaa, koska se on selkeä ja sitä ilmeisesti TE-keskuskin sitä suosittaa. Toisenkin kerran sain. Silloin käytiin läpi hiukan tarkemmin yrityksen kannattavuuden mahdollisuuksia."
Tytti Muurinen
Oletko kevytyrittäjä vai aloitteletko yrittäjyyttä omalla y-tunnuksella?
Oletko miettinyt saako kevytyrittäjä starttirahaa? Kevytyrittäjänä toimiessa ei perusteta omaa yritystä, eikä silloin valitettavasti voi saada starttirahaakaan. Starttirahan saaminen vaatii oman Y-tunnuksen, jota kevytyrittäjällä ei ole.
Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan estä starttirahan saamista myöhemmin, vaan se voi päinvastoin olla jopa eduksi starttirahaa hakiessa. Eli jos kokeilet ensin liikeideaasi kevytyrittäjänä ja toiminnan lähtiessä sujumaan perustat oman toiminimen, voit siinä vaiheessa hakea starttirahaa. Huomaathan kuitenkin, että starttiraha pitää hakea ennen Y-tunnuksellisen toiminnan aloittamista!
Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan yrittäjämäistä itsensä työllistämisä ilman omaa yritystä. Kevytyrittäjänä voit kokeilla liikeideaasi tai työllistää itseäsi yrittäjän tapaan ilman kaavakkeiden täyttöä ja kirjanpitoa. Kun toiminta lähtee hyvin liikkeelle ja laajenee, oman yrityksen perustaminen on usein kuitenkin taloudellisesti edullisempaa. Lue tästä, milloin kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto.
"Aloitin yrittäjänä 2015 ja hain starttirahaa. Starttirahat loppuivat kuitenkin sen vuoden osalta juuri minun kohdallani. Eli en saanut starttirahaa."
Ulla Lindfors
Starttirahan hakeminen
Kun suunnittelet starttirahan hakemista ja yrityksesi perustamista, ota heti alussa yhteyttä omaan TE-toimistoosi. Voit varata asiantuntijalle ajan, jossa on mahdollisuus keskustella omasta liikeideasta ja muista edellytyksistä tuen saamiselle. Kun olet valmis hakemaan starttirahaa, voit tehdä sen helposti verkossa TE-toimiston Oma-asiointi-palvelussa. Starttirahan hakeminen onnistuu myös myös jättämällä perinteisen hakemuslomakkeen.
"Hain starttirahaa vuoden 2020 kesällä ja olen saanut sitä yhteensä kolme puolen vuoden jaksoa. Alussa sain Uusyrityskeskukselta apua suunnitelman ja laskelmien tekemiseen, mistä oli suurta hyötyä. Ensimmäisen neuvonnan jälkeen pyöräytin laskelmat ihan uusiksi ja tein suunnitelmat heidän suosittelemaansa pohjaan. Starttiraha myönnettiin.
Myöhemmin samana vuonna hakeuduin Uudenmaan TE-toimiston tarjoamaan Startti Plus 2.0 -palveluun, jossa sovin kolme tapaamista Uusyrityskeskuksen asiantuntijan kanssa. Palvelussa sain sparrausta myynnin ja markkinoinnin tehostamiseen. Kyseiseen palveluun hakeutuminen auttoi starttirahan jatkokausien saamisessa, ja oli toki muutenkin tosi hyödyllinen.
Kolmas, koronaepidemian takia myönnettävä ylimääräinen starttirahakausi oli mahdollista hakea, jos toiminta oli aloitettu 2020-vuoden aikana. Sain kolmannen kauden, koska viime keväänä hyvin alkanut toiminta yllättäen hiljeni täysin pariksi kuukaudeksi kun epidemia uusiutui, mutta kaiken kaikkiaan jatko näytti hyvältä. Alani on viestintä ja graafinen suunnitelu."
Hannamari Kovanen
Apua starttirahan hakemiseen
Saat paljon tietoa yrityksen perustamisesta ja starttirahasta työ- ja elinkeinoministeriön omistamasta Oma Yritys-Suomi -palvelusta ja heidän tarjoamasta puhelinpalvelusta. Yritys-Suomi-sivustolla on useita erilaisia työkaluja yrittäjyyteen liittyen. Voit testata sivuilla mm. yrityksesi mahdollisuuksia ja omia valmiuksiasi yrittäjyyden polulla ja tehdä liiketoimintasuunnitelman. Mikä tärkeintä, saat myös yritysneuvontaa ja onkin suositeltavaa ottaa yhteys yritysneuvojaan ennen starttirahan hakemista.
TE-toimisto tarjoaa paljon maksuttomia kursseja yrittäjiksi aikoville ja sieltä saa myös neuvoja ja vinkkejä. Näitä palveluita kannattaa käyttää hyödyksi.
Tutustu myös seuraaviin aiheeseen liittyviin artikkeleihin
Starttirahahakemukseen tarvitaan liiketoimintasuunnitelma
Jos liiketoimintasuunnitelman tekeminen tuottaa vaikeuksia, sen tekoon voi saada tukea esimerkiksi uusyrityskeskusten taholta. TE-toimisto voi pyytää myös lausuntoa ennen starttirahapäätöksen tekemistä ulkopuoliselta toimijalta, kuten alan konsultilta tai uusyrityskeskukselta.
Monet tietävät, että liiketoimintasuunnitelman laatiminen ottaa oman aikansa. Kyseessä onkin kaiken kaikkiaan moniasteinen ja laaja raportti, jossa suunnitellaan tulevan yrityksen myyntiä ja markkinointia, rakennetaan tuotteiden tai palveluiden hinnoittelua, laaditaan henkilöstöön ja tuotekehitykseen liittyviä strategioita sekä analysoidaan mahdollisuuksia ja riskejä. Esimerkiksi Yrittäjyyskoulumme materiaaleista voi olla apua suunnittelussa.
Liiketoimintausunnitelman sisältö riippuu pitkälti siitä, millaisia tavoitteita tulevalla yrityksellä on sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä; mitä suuremmat yrityksen tavoitteet ovat, sitä huolellisemmin myös liiketoimintasuunnitelma tulee laatia.
Onneksi aloitteleva pienyrittäjä pääsee varsin pienellä vaivalla alkuun. Starttirahaa hakiessa kannattaa pitää mielessä, että tuen myöntäjää kiinnostaa kaikista eniten, onko palvelullesi kysyntää ja onko toimintasi kannattavaa.
Liiketoimintasuunnitelmaa ei kannata nähdä pelkkänä starttirahan saamisen edellytyksenä, sillä siitä on runsaasti hyötyä myös yrittäjälle. Huolella laadittu liiketoimintasuunnitelma on myös itse yrittäjälle hyödyllinen työkalu toiminnan suunnitteluun, tavoitteiden asettamiseen ja konkreettisten askelmerkkien hahmottamiseen.
"Sain starttirahan kauneusalalla Kangasalla ja koronan takia 18 kuukauden ajaksi. Viimeinen kausi loppuu maaliskuussa 2022. Minulla oli tosi hyvin laadittu liiketoimintasuunnitelma, jonka annoin lakimiehelle vielä kommentoitavaksi. Syy hyväksymiseen oli virallinen brändin alainen kouluttajuuteni kynsipuolella ja vähäinen kilpailu paikkakunnalla. "Riviteknikkona" Tampereella olisi käsittelijän mukaan tullu hylky."
Jasmin Pihlman
Starttirahan käsittelyaika
Kuinka kauan starttirahahakemuksen käsittely kestää?
Starttirahan käsittelyaika on noin viikosta kuukauteen. Se, kuinka pitkään starttirahan saamiseen menee, riippuu pitkälti hakijan omasta taustasta ja siitä, kuinka paljon valmistautumista hakeminen häneltä vaatii.
Jos starttirahan saaminen edellyttää yrittäjyyskurssilla käymistä, myös starttirahan käsittelyaika voi olla pidempi, sillä monet tuen myöntämiseen vaaditut yrittäjyyskurssit voivat kestää viikosta jopa useampaan kuukauteen. Joissakin tapauksissa starttiraha on myös mahdollista yhdistää yrittäjyyskoulutuksen, eli hakija voi aloittaa koulutuksen samaan aikaan, kun nostaa starttirahaa. TE-toimisto järjestää aloitteleville yrittäjille maksuttomia kursseja työvoimakoulutuksena.
Mahdollisten yrittäjyyskurssien lisäksi starttirahahakemusta varten on laadittava liiketoimintasuunnitelma rahoituslaskelmineen, mikä voi viedä aloittelevalta yrittäjältä jonkin aikaa.
Starttirahan hakeminen ei siis ole monien muiden sosiaalisten etuuksien tavoin vain muutamassa hujauksessa tehtävän hakemus. Muista siis aloittaa hakuprosessi ajoissa ja muista starttirahan käsittelyaika!
Starttirahan käsittelijä saattaa soittaa sinulle
Mitä silloin vastataan? Yhteydenottoa ei kannata säikähtää, koska usein puhelun syynä on onnittelu starttirahan antamisen myönteisestä päätöksestä sekä tiedustelu, koska hakijan yrittäjyystoiminta tarkalleen ottaen alkaa. TE-toimistoissa tiedetään, että hakijat odottavat päätöstä herkeämättä, joten puhelimitse yhteydessä oleminen on yksinkertaisesti hyvää asiakaspalvelua.
Toinen syy olla yhteydessä puhelimitse on se, että kirjallisessa hakemuksessa on ilmennyt puutteita ja hakijaa pyydetään tekemään täydennyksiä tai lähettämään unohtuneita liitteitä. Myös tällä tavoin halutaan jouduttaa hakijan starttirahakäsittelyn prosessia. Starttirahapäätöstä ei koskaan tehdä puhelinkeskustelun perusteella.
Miksi starttirahahakemus hylättiin?
TE-toimisto tekee päätöksen, hyväksytäänkö yrittäjän starttirahahakemus vai ei. Hakemuksen hylkäämiselle on muutamia yleisiä syitä, jotka ovat jo hakuvaiheessa syytä ottaa huomioon.
Yleisiä hylkäysperusteita ovat esimerkiksi:
- Paikkakunnalla on jo monta samantyyppistä yritystä (esim. kampaamoja) – silloin katsotaan, että uuden yrittäjän tukeminen vääristäisi kilpailua
- Yritystoiminnan katsotaan tarjoavan yrittäjälle riittävän toimeentulon jo alusta lähtien, ja TE-toimisto päättelee, ettei tukea tarvita
- Y-tunnus on haettu jo ennen starttirahahakemuksen tekemistä
Starttirahan maksatus
Starttirahan maksatusta haetaan kuukausi kerrallaan jälkikäteen. Tuen maksua edellyttävä maksatushakemus tulee toimittaa KEHA-keskukseen (ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus) kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä, muussa tapauksessa tuen saaja menettää kyseisen kuun tuen. Esimerkiksi kesäkuun (1.-30.6.) tuki tulee hakea elokuun loppuun mennessä.
Starttirahan maksatus haetaan sähköisesti TE-palveluiden verkkosivujen Oma asiointi -palvelussa. Ensimmäiseen hakemukseen tulee liittää kaikki tarvittavat asiakirjat eli:
- Muutosverokortti etuutta varten
- Kopio kaupparekisteriin tehdystä ilmoituksesta tai ennakkoperintärekisterimerkinnästä
- Kopio yrityksen perustamiseen liittyvistä asiakirjoista
- Oma tilinumero IBAN-muodossa
Starttirahan maksupäivät
Starttiraha maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa; starttirahan maksupäivät ovat kuun keskivaiheilla sekä kuun lopussa. Tästä syystä, mikäli hakijan lähettämä starttirahan maksatushakemus ei ehdi kuukauden ensimmäiseen starttirahan maksupäivään, se siirtyy automaattisesti seuraavaan maksupäivämäärään. Starttirahan maksatushakemukset käsitellään 7 arkipäivän sisällä. Starttirahan maksupäivät voit tarkistaa Kehan sivuilta, jossa on listattuna kaikki starttirahan maksupäivät kuluvalta vuodelta. Muistathan huomioida starttirahan maksupäivät ja hakea maksatusta ajoissa!
Starttirahan maksupäivät 2024 ovat Kehan mukaan:
- 18.1. ja 31.1.
- 16.2. ja 29.2.
- 15.3. ja 28.3.
- 16.4. ja 30.4.
- 17.5. ja 31.5.
- 17.6. ja 28.6.
- 17.7. ja 31.7.
- 15.8. ja 30.8.
- 16.9. ja 30.9.
- 17.10. ja 31.10.
- 15.11. ja 29.11.
- 18.12. ja 31.12.
Starttirahan verotus
Starttirahan verotus tapahtuu verokortissa olevan ennakonpidätysprosentin mukaan. Starttirahan verotus on siis progressiivista, mitä enemmän sinulla on veronalaisia tuloja, sitä enemmän veroa maksat. Eli vaikka starttirahan määrä on vakio per päivä, riippuu tilille tuleva summa muista tuloistasi.
Starttirahan maksatuksesta vastaavalle KEHA-keskukselle tulee toimittaa muutosverokortti etuutta varten tai muutoin starttirahasta pidätetään 25 prosenttia ennakonpidätystä.
Starttiraha on henkilökohtaista tuloa ja starttirahan verotus tapahtuu siis henkilökohtaisen verotuksen kautta. Näin ollen starttirahaa ei tule lisätä yrityksen kirjanpitoon.
Starttirahan jatkohakemus
Kuten aikaisemmin jo mainittiin, starttiraha myönnetään hakijalle kuudeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen tämän on mahdollista hakea lisää tukea. Starttirahan jatkohakemusta ja jatkoa ei kuitenkaan myönnetä automaattisesti, joten sitä on haettava aina erikseen.
Useimmissa tapauksissa jatkoa starttirahalle voidaan myöntää silloin, jos yritystoiminta noudattaa kutakuinkin ennalta määriteltyä suunnitelmaa. Lisäosa voidaan kuitenkin evätä sellaisissa tapauksissa, joissa yritys on tuottanut yrittäjälle riittävän toimeentulon ensimmäisen puolen vuoden aikana tai jos liikeidea on osoittautunut tänä aikana selvästi kannattamattomaksi liiketoiminnaksi.
Lisäosan saamiseksi starttirahan jatkohakemus on täytettävä ja toimitettava TE-palveluille ensimmäisen starttirahajakson aikana. Tästä syystä hakemus kannattaa laatia jo hyvissä ajoin – noin kuukautta ennen ensimmäisen jakson loppumista – jotta TE-toimisto ehtii käsitellä sen ajoissa.
Jatkohakemukseen hakijan tulee antaa riittävästi tietoa yritystoiminnan alkuaskelista. Hakemukseen tulee liittää myös kirjanpitäjän vahvistama tuloslaskelma, jonka kautta TE-toimisto voi arvioida, onko kyseessä kannattava liiketoiminta.
Starttirahan jatkohakemus täytetään ensimmäisen starttirahahakemuksen tapaan TE-palveluiden verkkosivujen Oma Asiointi -palvelussa. Starttirahan jatkohakemus on mahdollista jättää myös paperilomakkeella, mutta käsittelyajat ovat sähköistä asiointia pidempiä.
Starttirahan suuruus on jatkoajalla sama kuin ensimmäisellä kuuden kuukauden jaksollakin.
"Perustimme mieheni kanssa yrityksen vuonna 2017. Mieheni sai starttirahan, minä en. Perusteluna oli saamani omaishoidontuki."
Sanna Lehto
Starttirahan suuruus – kannattaako hakea starttirahaa vai soviteltua päivärahaa?
Työttömänä työnhakijana voit hakea joko starttirahaa tai työttömyysetuutta yrittäjyyden ensimmäiseltä neljältä kuukaudelta.
Starttiraha on harkinnanvaraista ja se on tarkoitettu uudelle yrittäjälle toimeentuloksi siihen saakka, kunnes yrityksestä saatavat tulot ovat vakiintuneet. Enintään tähän saa kulua aikaa 12 kuukautta, jonka jälkeen starttirahaa ei ole enää mahdollista saada. Starttirahaa haetaan ensin kuuden kuukauden jaksolle ja tämän jälkeen on mahdollista hakea jatkoaikaa seuraavalle kuudelle kuukaudelle. Starttirahan määrä on 37,21 €/päivä max 5 päivältä viikossa (2024). Näin ollen enimmillään starttirahaa voi saada noin 740 euroa kuukaudessa. Tästä summasta on luonnollisesti maksettava vielä verot.
Työttömyysturvan peruspäivärahan määrä on sama kuin starttirahan määrä eli 37,21 € päivässä (2024). Mikäli kuitenkin saat ansiosidonnaista työttömyyskorvausta eli enemmän kuin starttirahan määrän, kannattaa myös harkita yritystoiminnan aloittamista sivutoimisesti työttömyysturvan avulla, mikäli yrittäjyyden tulot jäävät todennäköisesti alussa pieniksi. Neljän kuukauden aikana työttömyysetuus sovitellaan tulojen mukaan eli tulojen kasvaessa tuen osuus pienenee.
Työttömyysetuutta haettaessa yritystoiminnan pää-/sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Mikäli toimintasi ei ole vakiintunut päätoimiseksi tämän jälkeen, voit hakea starttirahaa. Huomaathan, että mikäli toimintasi 4 kuukauden jaksolla katsotaan päätoimiseksi, et voi hakea starttirahaa.
Lisätietoa yrittäjän työttömyysturvasta
Muistilista starttirahan hakijalle
Starttirahan hakemiseen kannattaa valmistautua hyvissä ajoin. Mahdollisten yrittäjyyskoulutusten käyminen ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen voi viedä aikaa. Yritystoiminnan aloittamiseen on muutenkin hyvä valmistautua huolellisesti, joten starttirahan hakeminen voi olla hyvä aloitus yrittäjyydelle valmisteluineen.
Jos hakijan esittämä liikeidea on oikeasti hyvä ja hän kykenee todentamaan tulevan yritystoiminnan kannattavuuden, on varsin todennäköistä, että tuki tullaan myöntämään. Tärkeintä on toimia ohjeiden mukaisesti ja kääntyä aina ennen hakemuksen aloittamista TE-toimiston tai Uusyrityskeskuksen asiantuntijan puoleen. Henkilökunta on koulutettu tarjoamaan aloittelevalle yrittäjälle kaiken tarvittavan tiedon starttirahan hakemiseksi.
- Huomioi starttirahan suuruus ja valitse haetko heti starttirahaa vai aloitatko ansiosidonnaisella päivärahalla
- Älä hanki y-tunnusta ennen starttirahan hakemista
- Muista starttirahan maksupäivät ja hae starttirahan maksatusta ajoissa, ettet menetä tukea
- Tee tarvittaessa starttirahan jatkohakemus ajoissa
Huom! UKKO.fi ei vastaa tällä sivulla olevien tietojen oikeellisuudesta tai ajantasaisuudesta. Artikkelia päivitetty 7.6.2024.
Jatka seuraavaksi näiden artikkeleiden pariin!
- Yrityksen nimi – millainen on hyvä nimi?
- Liiketoimintasuunnitelma pohjana toiminnan aloittamiselle – mieti nämä kuntoon ennen yrityksen perustamista!
- Toiminimen verotus pähkinänkuoressa
- Ennakkovero – miten toiminimeä verotetaan?
- Arvonlisävero ja ennakonpidätys — kumpi minun pitää oikein maksaa?