Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

sakon-studio-samuli

Turkulainen Samuli ”Sako” Koivulahti, 38, ryhtyi päätoimiseksi UKKO Toiminimiyrittäjäksi hieman pakon edessä menetettyään molemmat työpaikkansa. Sen jälkeen asiat ovat kääntyneet päälaelleen. Nyt mies palaisi kokopäiväisiin palkkatöihin ainoastaan, jos olisi aivan pakko.

Hämmennys. Se oli yksi Koivulahden päällimmäisiä ajatuksia, kun kaksi palkkatyötä loppuivat äkisti.

”Käytännössä minulta meni molemmat duunipaikat samaan aikaan.”

Digimarkkinointitoimistosta käteen jäi kylmä kädenpuristus ja karenssi. Osa-aikaiset pelivalvojan työt taas loppuivat baarien rahapelipelipöytien lakkauttamiseen, mutta töiden loputtua Koivulahtea tuettiin paremmin uuteen alkuun muutosturvalla ja koulutusmahdollisuuksilla.

Vaikka irtisanomismenettelyt erosivat toisistaan kuin yö ja päivä, lopputulos oli molemmissa sama: yllättäen kummatkin työt olivat historiaa. Koko ikänsä markkinointi- ja mainosalan hommissa marinoitunut mies näki edessään nyt kaksi vaihtoehtoa: työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisen tai yrittäjäksi lähtemisen.

Hän päätti yrittää, vaikka oli tehnyt vuodesta 2002 lähtien palkkatöitä putkeen. Sellaisia palkkatöitä, joissa hän tuntui aina kyllästyvän työnantajiinsa nopeasti. Palkkatöitä, joissa hän aina koki, ettei päässyt toteuttamaan itseään kokonaisvaltaisesti. Siitä huolimatta hän oli aina jatkanut työpaikasta toiseen. Lähellä olikin, ettei Koivulahti jatkanut taas uuteen työpaikkaan, mutta nyt raha-asiat pakottivat miettimään kuviota uudelleen.

”En enää muista, kuinka pitkä aika karenssi oli, mutta laskin silloin, että jos jään odottamaan karenssiaikaa, niin todennäköisesti menetän rahaa. Koin, että kannattaa suoraan lähteä kokeilemaan yritystoimintaa.”

Nyt noin kolme vuotta myöhemmin koko katsantokanta yrittäjyyteen on kokonaisvaltaisesti muuttunut.

”Yrittäminen on paljon helpompaa, mitä 90 prosenttia ihmisistä kuvittelee. Riskit ovat huomattavasti pienemmät. Yrittäjän sosiaaliturvakin on parempi, mitä ihmiset keskimäärin luulevat. Näitä asioita pitäisi tuoda enemmän esiin.”

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Ilmoitus yrittäjäksi ryhtymisestä riitti

Koivulahti kuvailee, että myös yrittäjyyden vapaus alkoi kiinnostaa. Kaikista tärkeintä oli kuitenkin mahdollisuus tehdä omien arvojensa mukaista työtä.

Pelottiko yrittäjyys? Tietenkin uusi tilanne jännitti, mies myöntää itsekin. Koivulahti kertoo alussa stressanneensa etenkin sitä, mistä saisi tarpeeksi asiakkaita, mutta pelko osoittautuikin täysin turhaksi. Hän kuvailee päässeensä kuin suoraan hevosen selkään, kun kauppa rupesi käymään.

”Itselleni oli yllätys, kuinka paljon asiaan vaikutti se, että ryhtyessäni päätoimiseksi yrittäjäksi ilmoitin siitä kaikille. Se vaikutti sillä tavalla, että sain heti muutaman sellaisen asiakkaan, jotka rupesivat työllistämään minua päätoimisesti”, hän sanoo.

”Uskoin, että asiaan vaikutti myös se, että minulla oli yrittäjämäinen presenssi valmiina. Olen esimerkiksi kirjoittanut omaa blogia vuodesta 2008 lähtien. Musiikin sanoitushommien vuoksi minulla oli myös olemassa jo verkkosivut. Töiden saaminen vaati lopulta vaan ilmoituksen siitä, että minulla ei ole nyt muita töitä.”

samuli koivulahti. mikrofoni.

Nyt stressiä aiheuttaa lähinnä se, miten suoriutua tilauksista samaan aikaan useiden eri asiakkaiden kanssa. Töiden tauotusta on pitänyt harjoitella.

”Monta kertaa sitä olen miettinyt, miksi en yrittänyt aiemmin. Kun irtisanouduin ensimmäisestä työpaikastani parikymppisenä, silloinen pomoni kysyi, miksi en laita firmaa pystyyn, ja että he voisivat ostaa minulta samoja hommia jatkossakin.”

Entinen esimies lupasi jopa sponsoroida Koivulahdelle tarvittavaa kalustoa ja kameran, mutta silloinen elämänkumppani ei innostunut ajatuksesta lainkaan. Yrittäjyyteen liittyi myös paljon ennakkoluuloja ja homma jäi sikseen

”Olin sen verran nuori ja oli ehkä vääriä kuvitelmia siitä, kuinka paljon riskejä yrittäjyyteen liittyy. Nyt uskon, että jos olisin laittanut firma pystyyn 24-vuotiaana, se olisi mennytkin ihan hyvin.”

Haastattelua edeltävänä viikonloppuna Koivulahti on kirjoittanut laulutekstiä ja tehnyt pieniä muutospyyntöjä tuottajan ja artistin toiveesta. Kuluneella viikolla hän on kynäillyt mediatiedotteita, tehnyt verkkosivupäivityksiä ja ahkeroinut käännöstekstin kanssa aamuneljään asti. Yrittäjänä hän voi toteuttaa itselleen mieluisaa rytmiä.

”Sain hyvän flown päälle. Yötyö sopii minulle hyvin. Usein aloitan työt vasta puolelta päivin.”
Turun Jäkärlässä sijaitsevalla studiollaan Koivulahti tuottaa tekstiä, ääntä ja kuvaa, sekä hankkii asiakkailleen näkyvyyttä sisältömarkkinoinnilla.

Vaikka Koivulahden SAKON STUDIO on yhden miehen yritys, hänellä on tallissaan myös erilaisia artisteja, joiden kanssa studiolla on managerointisopimus. Asiakkaita hänellä on Suomen lisäksi Tanskassa ja Saksassa. Yksi työn tilaaja on ns. yksisarvinen (unicorn) eli talousmaailman kielessä nopeasti kasvava yritys, joka on yli miljardin arvoinen. Näille yrityksille Koivulahti tekee lokalisoituja käännöksiä muista kielestä suomeen.

Kohtuullinen toimeentulo riittää

Ei minkäänlaisia raja-aitoja. Se on Koivulahden mielestä se suurin ero itsensä toteuttamisessa yrittäjänä verrattuna palkkatöihin.

”Toinen asia on tulostavoitteellisuus. Saan itse päättää, onko tämä tekeminen sen tekemisen arvoista. Vaikka palkkatöissä olisi vapautta vaikka kuinka paljon, niin siellä kuitenkin törmätään tulosvaateisiin.”

Nyt vapaus on Koivulahden arjessa sitä, että hän saa osittain keskittyä myös sellaiseen työhön, jonka arvo mitataan muussa kuin rahassa.

”Minulla ei esimerkiksi ole minkäänlaisia kasvutavoitteita liiketoiminnassa. Minulle riittää kohtuullinen toimeentulo. Saan tehdä mitä haluan, ja toivon mukaan voin auttaa muitakin. Sen takia minulla on manageritoimintaa, jotta voin jeesata myös muita taiteilijoita ja itseni kaltaisia mikroyrittäjiä.”

Koivulahti sai kannustusta yrittäjyyteen irtisanomisen yhteydessä muutosturvaprosessissa, jossa hän sai viedä liiketoimintasuunnitelmansa näytille.

”He olivat sitä mieltä, että se oli sairaan hyvä, enkä tarvitse lisäkoulutusta, joten sainkin koulutukseen varatut rahat suoraan tilille ja pääsin paiskimaan töitä saman tien.”

Kolme oleellista asiaa Koivulahdelle yrittäjyydessä:
1) Tapa elää tekemällä vain niitä asioita, joita rakastaa
2) Vapaus päättää itse omista työajoistaan
3) Mahdollisuus auttaa muita luovan alan toimijoita työllistymään

Kuva: Sakon henkilökuva Ville Nisunen

Juttu julkaistu ensi kerran 14.6.2021.

Hei, kevyt- tai toiminimiyrittäjä, haluamme kuulla sinun tarinasi!

Etsimme jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa yrittäjäkaverista! Ilmoittaudu mukaan täällä.

Yrittäjätarinat saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja UKKO.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina! #ainakannattaayrittaa

Voit tutustua yrittäjätarinoihimme täällä.

Lue myös

Yritysblogin kirjoittaminen – Näin kirjoitat timanttisen tekstin yritysblogiin

Liikeidea – ideasta kohti kannattavaa liiketoimintaa

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat!

Toiminimiyrittäjän opas

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Veeran unelma omasta yrityksestä toteutui kevytyrittäjyyden jälkeen

    Veera Saloheimolle kevytyrittäjyys oli ponnahduslauta yrittäjäksi. Veeran tarinassa ensin löytyi asiakas ja vasta sitten oli ajankohtaista miettiä sitä, kuinka työstä saisi palkan. Yrittämisessä parasta on vapaus Sosiaalialan yhdistys oli yhteydessä Veeraan, sillä he kaipasivat ammattijärjestäjää työkeikalle pitämään koulutusta kodin raivaamisesta. Veeralle laskutuspalveluiden toimintamalli oli jo ennestään tuttu, joten käyttäjäksi rekisteröityminen ei vaatinut suurempia pohdintoja, kun laskun lähettämisen aika tuli. Veera…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Tuukka Taponen on kunnianhimoinen karting-kuski, joka hoitaa itse sponsorisopimuksensa

    Vähän aikaa sitten UKKO.fi-toimistolle tuli yllättävä puhelu. Soittaja oli 12-vuotias lohjalainen karting-kuski Tuukka Taponen, joka tiedusteli, olisimmeko halukkaita sponsoriyhteistyöhön. Meistä tämä kuulosti mainiolta, ja kutsuimmekin Tuukan ja hänen äitinsä Satu Taposen vierailulle toimistollemme! Tuukan haastattelun voit kuunnella tämän kirjoituksen lopusta. Tuukka suhtautuu karting-uraansa suurella kunnianhimolla, ja se näkyy. Hänen kymmenvuotinen uransa on pitänyt sisällään runsaasti menestystä: Tuukka on voittanut useita…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Peräänantamaton asenne vie pitkälle – Viikon kevytyrittäjä Jan Ahlroth

    Kuka olet? Olen Jan Ahlroth, 41-vuotias aktiivinen myynnin ammattilainen ja kahden ihanan tyttären isä Espoosta. Pyrin koko ajan kehittymään ja kulkemaan eteenpäin. Peräänantamaton asenteeni ja intohimoni auttavat minua saavuttamaan tavoitteita nousujohteisella urallani. Tavoitteet ja unelmat on tehty toteutettavaksi. Vahvuuksiani on laaja-alainen kokemus yritysten pitkäaikaisista ja kannattavista myyntitehtävistä. Minulla on kokemusta aktiivisesta ja konsultoivasta B2B-ratkaisu- ja projektimyynnistä yli 15 vuotta. Olen…

    Lue lisää