Ria kokeili podcastin tuottamista vuoden ajan – nyt hän työllistää itsensä yrittäjänä
Ria Hernesahon rauhoittava ääni tunnetaan Murhakertomuksia-podcastista. Yrittäjäksi hän ryhtyi vuonna 2022 – alle vuosi sen jälkeen, kun hän julkaisi ensimmäisen podijaksonsa. Jo nuorena yrittäjyyttä ihaillut Ria rakensi aiemman uransa sosiaali- ja terveysalalla, sillä palkkatyö toi turvaa kolmen lapsen äidille. Itsensä toteuttamiselle oli enemmän aikaa, kun lapset kasvoivat, ja silloin se ovi aukesikin sattumalta.
Aloin kuunnella rikospodcasteja aikuisen tyttäreni suosituksesta. Podimaailma oli silloin selvässä nousussa ja kun aloitin kuuntelun, tajusin että hitsit, tätähän mäkin voisin tehdä.
Vuoden aikaraja osoittautui tarpeettomaksi
Ria oli kiinnostunut dekkareista jo aiemmin, ja tosielämän rikostarinoissa oli jotain erityisen kutkuttavaa. Ihmismielen koukeroista ja kirjoittamisesta kiinnostunut Ria halusi kokeilla oman podcastin tuottamista. Häntä ei hävetä myöntää, että haaveissa siinsi myös omalla intohimolla tienaaminen. Niinpä projektille syntyi selvä aikaraja: jos vuodessa ei synny tulosta, on aika siirtyä eteenpäin.
Murhakertomuksia sai kuitenkin hyvän vastaanoton. Se erottuu selvästi muista podcasteista, sillä Ria ei herkuttele turhalla raakuudella tai kauhuelementeillä. Hän keskittyy mieluummin esimerkiksi tapausten taustalla oleviin kimurantteihin kolmiodraamoihin kuin itse murhan kammottaviin yksityiskohtiin.
Ria on ylpeä siitä, että hänen jaksojaan on käännetty saksan ja tanskan kielille. Myös sopimus maksullisen podcast-ja äänikirjapalvelun, Podimon, kanssa oli iso saavutus. Tulevaisuudessa hän haaveilee kirjan kirjoittamisesta, mutta tällä hetkellä myös podcastin kanssa riittää töitä.
Yrittäjän vapaus palkitsee vaivannäön
Jakson tuottaminen alkaa taustatutkimuksesta, jonka jälkeen tarina käsikirjoitetaan. Siihen voi mennä pitkä aika, sillä Ria haluaa elävöittää kertomuksia rikkaalla kielellä ja viilaa tekstiä aina viimeiseen asti. Lopulta jakso äänitetään ja editoidaan, minkä jälkeen tehtävää riittää somejulkaisuissa.
Ria ei ole koskaan karttanut työtä, ja näkee mielellään vaivaa oman yrityksensä eteen. Palkkatöihin hän ei enää palaisi, vaikka välillä kaipaakin työpaikan sosiaalisia tilanteita. Onneksi Rialla on ihania yrittäjäystäviä, joilta saa arvokasta vertaistukea. Iloa arkeen tuovat myös lapsenlapset, joiden tähden hän on erityisen kiitollinen yrittäjyydestä: joustava työ mahdollistaa kyläilyn vaikka keskellä päivää.
Jos yrittäjyys loppuisi, Rian kuulijat menettäisivät enemmän, kuin pelkkiä tarinoita. Usein podcasteja kuunnellaan esimerkiksi siivotessa, jolloin jakso tarjoaa kaivatun irtioton arkeen. Toisaalta kolmiodraamat ja pettämistarinat voivat tarjota vertaistukea ja antaa tilaisuuden käsitellä omia haavoja. Koskettavimman palautteen Ria sai kuitenkin täytenä yllätyksenä.
Eräs kuulijani kärsi paniikkihäiriöstä ja hänen vointinsa oli niin huono, että kauppaan meneminen oli mahdotonta. Yhtenä päivänä hän kiitti, että sai kuunnella podcastiani: keskittymällä ääneeni hän pääsi sinne kauppaan ja pystyi hoitamaan ne ostokset. Se on paras saamani palaute.
Ria uskoo, että yrittäjiä arvostetaan Suomessa, vaikka työnarkomanian ikävä stereotypia elää yhä. Hän toivoo, että tavallisten yrittäjien arki saisi enemmän mediatilaa ja yrittäjyyden tuoma vapaus nähtäisiin. Vaikka kyllä Ria myöntää, että jotain voitaisiin Suomessa tehdä myös paremmin: esimerkiksi YEL-vakuutukseen pitäisi pystyä vaikuttamaan enemmän.
Rian Murhakertomuksia ja muita Podimon podcasteja ja äänikirjoja pääset kuuntelemaan uutena asiakkaana 30 vrk:n kokeilujakson ajan ilmaiseksi tämän linkin kautta.
Lue lisää:
Ammattijärjestäjä Milja rakastaa sekamelskoja: “Moni asiakas tuntee häpeää kotinsa kaaoksesta”
Elinasta tuli kukkastudioyrittäjä – työssä yhdistyy luovuus ja asiakkaiden parissa työskentely