Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Rekrytoija paljastaa, mitä tapahtuu palkkaamisen jälkeen: ”Soitot voivat olla äärimmäisen vaikeita”

rekrytoija-paljastaa-hyvan-cv

UKKO.fi:n Head of People & Culture Olli Saukola haastattelee ihmisiä työkseen. Saukola paljastaa blogissaan, mitä merkittävää tapahtuu sen jälkeen, kun yksi tulee valituksi, mutta kymmenet muut eivät. Entä millaiset työhakemukset erottuvat joukosta, ja miten korona on muuttanut rekrytointia?

Rekrytointihan on kivaa ja helppoa! Luet ansioluetteloita, juttelet mukavia ja annat ihmisille töitä. Tätä kuulen usein, kun kerron ystävilleni tekeväni työkseni rekrytointeja.
Kyllä, on upeaa työllistää ihmisiä, käydä mielenkiintoisia keskusteluja ja tavata huikeita tyyppejä, mutta aina rekrytointi ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista ja varsinkaan se ei ole helppoa.

Sadan hakijan kanssa joutuu valitettavasti heti alussa karsimaan hyviäkin hakijoita pois kovalla kädellä, ja tilanne hankaloituu entisestään, kun siirrytään puhelinhaastatteluista varsinaisiin haastatteluihin. Lisää harmaita hiuksia kasvaa toisen vaiheen haastatteluihin siirryttäessä, saati itse päätöksen edessä. Erot ovat usein niin hiuksen hienoja, että usein tekisi mieli palkata kaikki haastattelussa käyneet.

Rekrytoija paljastaa, millainen on hyvä CV. Mies odotta haasttateluvuoroaan.

Näin valmistaudut virtuaalihaastatteluun

Koronapandemian aikana olemme toteuttaneet kaikki haastattelut Teamsin välityksellä. Se on ollut erittäin toimiva tapa ja olen käynyt kymmeniä ja kymmeniä mahtavia keskusteluja kandidaattien kanssa. Haastattelu on kuitenkin hieman erilainen, mitä se on kasvotusten. Virtuaalisesti jää uupumaan itselleni tärkeitä seikkoja, kuten ensivaikutelma, minkä livenä kohtaa – kädenpuristus, silmiin katsominen, käytöstavat ja nonverbaalinen viestintä.

Kaikkeen kuitenkin tottuu ja nyt fyysinen haastattelu tuntuu jopa oudolta ajatukselta kättelyineen kaikkineen. Uskon vahvasti, että ainakin osa haastatteluista tullaan toteuttamaan myös korona-ajan jälkeen Teamsin välityksellä.

Tässä hakijalle muutamia vinkkejä etähaastatteluun valmistautumiseen:

  • Valmistaudu kuten ”normaaliin” haastatteluun: lue kertaalleen vielä ilmoitus, oma hakemuksesi sekä CV:si.
  • Etsi rauhallinen ympäristö, missä ei ole taustamelua ja missä valaistus on kunnossa.
  • Kiinnitä huomiota taustaan, jonka olisi hyvä olla mahdollisimman neutraali, esim. valkoinen seinä. Tarvittaessa käytä Teamsin blur-toimintoa, jotta tausta ei vie haastattelussa liikaa huomiota.
  • Testaa nettiyhteys etukäteen ja varmista, että läppärissa tai kännykässä riittää akkua.
  • Pukeudu kuten pukeutuisit livehaastatteluun, ja tee olosi mukavaksi ja rennoksi.
  • Mikä tärkeintä, ole oma itsesi.
Rekrytoija Olli Saukola.

Rekrytoija Olli Saukola vinkkaa, ettei ansioluetteloon ja työhakemukseen kannata listata samoja asioita.

Ihanan ikävä jälkihoito

Mitäpä sitten, kun valinta on tehty ja uuden työntekijän kanssa on nimmarit rustattu sopimuksiin? Heitetään yläfemmat palkkaavan esimiehen kanssa ja ollaan tyytyväisiä, että jälleen löydettiin uusi ukkolainen. Kyllä, sitäkin. Tosiasiassa siitä alkaa rekrytoijan ikävin osuus – jälkihoito.

Sitä edelleen kuulee tarinoita, että hakemuksen jälkeen työnhakija ei ole saanut yhtäkään viestiä prosessin aikana, saati sen loputtua tai edes haastattelussa käynnin jälkeen. Tämä on aivan käsittämätöntä ja saa aina karvani nousemaan hämmennyksestä.

Jokainen hakija ansaitsee sähköpostin vähintään hakemuksen vastaanotosta ja prosessin loppumisesta. Haastattelussa olleille on aina hyvä soittaa ja kertoa avoimesti ja rehellisesti, miksi valinta ei osunut heihin. Soitot voivat olla äärimmäisen vaikeita ja epämiellyttäviä. Olen huomannut, että olemalla rehellinen ja avoin valinnan syistä, ovat puhelut astetta helpompia soittaa. Kerron hakijalle suoraan, jos osaaminen jäi turhan suppeaksi tai hän ei persoonaltaan sopisi tiimiin tai esimiehen alaiseksi. Olen rehellinen palautteessa myös silloin, jos tehtävä ei antaisi hakijalle tarpeeksi haasteita tai oikeanlaista urasteppiä.

Loppuun asti viety laadukas hakijakokemus ei ole pelkästään yrityksen työnantajamielikuvan kannalta tärkeää, vaan hakijaa kohtaan kohteliasta ja arvostavaa.

Ei-puheluiden vastapainona on tietenkin puhelut, missä pääsee ilmoittamaan ilouutisen valitulle hakijalle. Mikään ei voita sitä ilonkiljahdusta, minkä kuulee luurin toiselta puolelta.

Nämä puhelut ovat se syy, miksi tätä hommaa rakastaa.

Jatka näiden artikkeleiden parissa!

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

Suosittelijan valitseminen ja heidän merkityksensä työnhaussa

Avoin työhakemus – Mikä se on? Voiko sen syödä?

Työhaastattelu edessä – Miten kannattaa pukeutua?

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Miten työntekijä valitsee työpaikkansa?

    Olemme nyt muutaman kuukauden pyörittäneet UKKO Workia ja päässeet testaamaan monia sellaisia asioita, jotka aikaisemmalla työuralla ovat jääneet mietityttämään. Olemme tavoittaneet mainonnalla satoja tuhansia suomalaisia ja haastatelleet satoja työnhakijoita. Olemme pitäneet kirjaa kaikista huomioistamme, jotta voisimme jatkossa toimia yhä paremmin. Esimerkiksi työnhakijoiden etsimisessä olemme testanneet, minkälaisilla viesteillä, kuvilla ja sisällöillä saamme työnhakijat kiinnostumaan tarjotusta työpaikasta. Kuten aikaisemmissa kirjoituksissa olemme tuoneet…

    Lue lisää
  • Työelämä Millaista on sujuva työ?

    Kun työ sujuu, tulee yleensä kokonaisvaltaisen hyvä fiilis ja toisin päin: kun töissä on hyvä olla, työ myös yleensä sujuu. Tämä ei toki ole kiveen hakattu fakta. Työ voi sujua hyvin, vaikka se ei toisikaan sen suurempaa iloa arkipäiviin. Työ kuitenkin on usein edes jokseenkin mielekästä, kun sen saa sujumaan hyvin ja mutkattomasti. Mielekkyys omaa työtä kohtaan luo erityisen hyvän…

    Lue lisää
  • Työelämä Vanhempainvapaalla työskentely

    Haluaisitko hyödyntää osaamistasi vanhempainvapaalla? Ala kevytyrittäjäksi! Tiesitkö, että vanhempainvapaalla työskentely sunnuntaina tai arkipyhinä ei vaikuta vanhempainrahaan? Näin on! Kevytyrittäjyys mahdollistaa helpon tavan laskuttaa satunnaiset keikkatyöt ilman omaa yritystä – myös vanhempainvapaalla. UKKO.fi hoitaa laskutuksen, eikä sinun tarvitse murehtia kirjanpidosta tai muista yrittäjän paperitöistä. Päätä itse milloin, kenelle ja mihin hintaan työsi teet. Et tarvitse omaa y-tunnusta, etkä ole kirjanpitovelvollinen Hoidamme paperityöt…

    Lue lisää