Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Ravintola-alan yrittäjä Sami Benamed korostaa hyvän tiimin tärkeyttä: ”Silloin matkasta tulee ainakin hemmetin hauska!”

sami-benamed-1

Helsinkiläinen Sami Benamed, 34, otti missiokseen suomalaisen ravintola-alan uudistamisen; tämä on edellyttänyt rohkeita kokeiluja ja epäonnistumisiakin. Benamed on kuitenkin toiminut alusta asti kaveribisneksellä, minkä ansiosta hankalistakin tilanteista on päästy helpommin yli.

Benamedin yrittäjäpolku on ollut vaiherikas ja pitänyt sisällään muun muassa opintojen keskeyttämisen sekä useamman läheltä piti -tilanteen konkurssin suhteen. Lopputuloksena on kuitenkin syntynyt ravintola-alan yritys Son of a Punch, johon kuuluu muun muassa menestyksekäs pizzeria Via Tribunali. Lisäksi Benamed kumppaneineen on ollut käynnistämässä suomalaisen cocktail-kulttuurin vallankumousta.

Ravintolayrittäjyys ei kuitenkaan alun perin ollut Benamedin haaveammattina, sillä hän oli lapsesta saakka päässyt näkemään alaa hyvine ja huonoinekin puolineen.

”Isäni oli yksiä ensimmäisiä ulkomaalaisia kebabravintolayrittäjiä. Sainkin ravintola-alasta hyvän läpileikkauksen, kun työskentelin jo melko nuorena hänen ravintoloissaan. Toimin 18-vuotiaana lisäksi tiskarina ja tarjoilijana erään henkilöstövuokrausfirman kautta.”

Sami Benamed

"Koska ravintola-ala oli tullut minulle niin tutuksi, lähdin lukion jälkeen vuonna 2009 opiskelemaan sitä Haaga-Heliaan, kun kauppiksen ovet eivät auenneet."

Ravintola-ala ei tunnetusti ole yrittäjälle kaikkein helpoin vaihtoehto. Mitkä tekijät sitten vaikuttavat onnistuneen ja menestyneen ravintolatoiminnan takana? Benamedin mukaan taloudellisen osaamisen lisäksi on ehdotonta, että yrittäjän toiminta on autenttista ja siinä on mukana aitoa intohimoa.

”Tämä näkyy myös ulospäin asiakkaille ravintolan tunnelmassa ja henkilökunnan ilmapiirissä. Son of a Punchin ravintoloissa onkin pyritty panostamaan etenkin kolmeen asiaan: rentoon, mutta asiantuntevaan asiakaspalveluun, brändiin sekä paikan tunnelmaan.”

Yrittämistä kavereiden kanssa: ”Parhaimmillaan se ei tunnu lainkaan työnteolta”

Kaksi ravintola-alaan vihkiytynyttä kaveriporukkaa istui pöydän molemmilla puolilla ja mietti miksi kilpailla toisiaan vastaan samalla pelikentällä. Tästä hetkestä lopulta kaikki sai alkunsa. Lyötiin silloiset viisaat päät yhteen ja lopulta porukat yhdistettiin.

Näin lukee Son of a Punchin verkkosivulla. Benamedin yrittäjyys onkin alusta asti ollut niin sanottua frendibisnestä: opintojen aikana hän alkoi pikkuhiljaa kiinnostua yrittäjyydestä ja päätyi toisena opiskeluvuonna aloittamaan yritystoiminnan kaverinsa kanssa.

”Meillä oli tässä vaiheessa jo paljon tietämystä sekä ravintola-alasta että yrittäjän tarvitsemista taidoista. Mitään valtavaa visiota meillä ei vielä tuolloin ollut; oman paikan perustaminen vain oli ollut haaveena ja se tuntui ajatuksena hyvältä.”

Kaksikko aloitti myymällä omaa työpanostaan, eli yrittäjyys oli henkilöstövuokrausta ja konsultointia. Verokortin sijaan he siis lähettivät laskun toimeksiantajilleen. Toisinaan heiltä tilattiin myös drinkkikoulujen järjestämistä.

"Homma lähti varsinaisesti liikenteeseen, kun menimme yhteen palaveriin, jonka luulimme koskevan koulutuksen järjestämistä. Siellä eräs ravintoloitsija antoikin meille ravintolansa baarin pyöritettäväksi; meillä olikin siis ihan yhtäkkiä oma baari!"

Toiminnan kasvaessa kaverukset ottivat mukaan lisää kavereita ja tuttavia, mikä johtui myös siitä, että heillä ei olisi ollut vielä varaa maksaa kilpailukykyistä palkkaa. He olivat alusta asti maksaneet itselleenkin palkkaa vain tarvittavan määrän ja laittaneet loput rahat firman puskuriin.

"Matkan varrella ihmisiä on tullut ja mennyt, mikä on yrittäjyydessä luonnollista. Kun kyseessä on ystävyyssuhde, voivat lähtötilanteet olla vaikeita paikkoja. Itse olen kuitenkin pyrkinyt siihen, että saisin pidettyä kaikkien kanssa hyvät välit ja voidaan edelleen moikata toisillemme, kun törmätään kadulla.”

Yrittäjyys oman ystävän kanssa olisi monelle oikea unelmatyö. Benamed kertoo, että hänenkin kohdallaan asiat ovat sujuneet oikein hyvin; esimerkiksi firman hallituksen tai johtoryhmän kokoukset ovat huomattavasti rennompia tapahtumia, kun niissä voi puhua muustakin kuin pelkistä työasioista.

"Yrittäjän on tärkeää ympäröidä itsensä hyvillä tyypeillä: Silloin matkasta tulee ainakin hemmetin hauska ja opettavainen, ja juuri se on ollut minulle tässä toiminnassa kaikkein tärkeintä!"

”Totta kai kavereiden kanssa yrittämisessä voi olla huonotkin puolensa. Töiden tekemisestä ei välttämättä tule mitään tai vaikeita asioita ei pystytä ottamaan puheeksi, ja pahimmillaan ystävyyssuhteet rikkoutuvat. Parhaimmillaan tällainen toiminta on kuitenkin niin mukavaa, että se ei tunnu lainkaan työnteolta, vaikka asiat rullaavatkin mallikkaasti eteenpäin.”

Liiketoimien karsiminen auttoi välttämään konkurssin

Benamed kertoo, että vaikka hänellä ja hänen kaverillaan ei yrittäjyyden aloittamisen aikaan ollut sen tarkempaa missiota, alkoi sellainen vähitellen muodostua: saada aikaan vallankumous suomalaisessa ravintola- ja cocktailkulttuurissa. Hän kokee, että tämä tavoite on saavutettu.

”Olemme vaikuttaneet vahvasti siihen, mitä suomalainen juomakulttuuri tänä päivänä on. Vielä 12 vuotta sitten Suomessa ei oikeastaan ollut cocktailbaareja, vaan niitä alkoi tulla vasta 2010-luvun aikana. Nykyisin lähes joka ravintolalla on kuitenkin oma cocktail-listansa.”

”Ravintoloissa taas ollaan pyritty ravisuttamaan asiakaspalvelua ja tekemään siitä rentoa, mutta ammattimaista. Pizzeriapuolella tahdoimme tuoda esiin sen, että helpon pikaruoan voi tehdä myös ammattimaisesti ja tyylikkäästi. 10 vuotta sitten tämä skene oli vielä hyvin erilainen.”

Kunnianhimo sai Benamedin ja kumppanit tekemään paljon ja optimistisesti. Jossain vaiheessa he joutuivat kuitenkin toteamaan tekevänsä aivan liikaa tappiota.

”Firmamme ei olisi kestänyt enää yhtäkään tappiollista vuotta. Olimme parikin kertaa konkurssin partaalla ja ulosotossakin.”

Tässä vaiheessa porukan oli lähdettävä piirtämään isolla kynällä ja hylkäämään raa’asti hyvältäkin tuntuvia projekteja, jotka eivät tuottaneet tarpeeksi voittoa tulosta. Benamed toteaa, että tämä on yritystoiminnassa välttämätöntä, vaikka se kirpaisisikin.

”Mietimme kriittisesti sitä, mitä projekteja oli oikeasti kannattavaa viedä eteenpäin. Päädyimme jättäytymään muutamasta projektista pois: suljimme kaksi baaria, muutimme catering-tuotteistusta ja keskityimme enemmän juomapuoleen sekä catering-konsultointiin. Lopulta puolet projekteista karsiutui, mutta muun muassa Salakapakka ja Liberty or Death saivat jäädä. Loput paukut laitettiin Via Tribunaliin.”

”Saimme lopulta paljon enemmän, kun maltoimme tehdä oikeita asioita vähemmän, mutta laadukkaasti!”

”Ei yrittäjyyden pidäkään olla helppoa” – onnistumisen aineksina intohimo ja uskallus epäonnistua

Vaikka Benamedin opinnot Haaga-Heliassa jäivät vuosien ajaksi tauolle, palasi hän suorittamaan ne loppuun yritystoimintaansa kasvatettuaan ja valmistui lopulta restonomiksi vuonna 2018. Moni yrittäjyyden polulle lähtenyt ei enää palaa keskeneräisten opintojen pariin, mutta hän itse koki tutkinnon suorittamisen hyödylliseksi.

”Näin opinnot itse asiassa aivan uudessa valossa, kun olin pitänyt niihin muutaman vuoden tauon. Nyt moni asia, joka oli tuntunut mielestäni opintojen alussa tylsältä, olikin todella mielenkiintoista! Olen myös käynyt Haaga-Heliassa monesti puhumassa yrittäjyydestä ja kertomassa urapolustani.”

Mitä oppeja Benamed on sitten yrittäjätaipaleellaan saanut? Hän huomauttaa, että jo aloittelevan yrittäjän on tärkeää muistaa se, ettei toiminta tule olemaan aina helppoa – tosin sen ei sellaista kuulu ollakaan.

”Yrittäjyyden on tarkoituskin olla haastavaa, sillä tuloksia voi saada aikaiseksi vain, kun uskaltautuu menemään epämukavuusaluelle. Yrittäjän on uskallettava myös ottaa riskejä ja epäonnistua.”

”Tärkeää on huomata myös, että rahaa ei välttämättä heti tule, eikä raha saakaan toimia yrittäjän ainoana motivaattorina. Mekin painoimme kaverini kanssa töitä alipalkattuina seitsemän vuoden ajan; olisin tienannut huomattavasti enemmän esimerkiksi rivitarjoilijana. Se työ ei olisi kuitenkaan tuntunut minulle oikealta.”

”Haluan lisäksi nostaa esille hyvän kirjanpitäjän tärkeyden; parhaimmillaan kirjanpitäjä on yrittäjän kumppani, jonka kanssa voi sparrailla ja keskustella. Vielä parempi on, jos kirjanpitäjä ymmärtää alaa, jolla yrittäjä toimii. Uskon tämän olevan se suunta, johon kirjanpitäjien ala on tulevaisuudessa kehittymässä.”

Yrittäjyyden parhaaksi puoleksi Benamed nostaa esiin itselleen työskentelyn ja vapauden, joille ei löydy korvaavaa fiilistä.

”Toki yrittäjyys vaatii paljon työtä, mutta lopulta se maksaa itsensä takaisin. Kun yrittäjä vielä ympäröi itsensä samanhenkisillä tyypeillä, muodostuu täydellisiä tiimejä. Tällöin tekeminen on mukavaa ja vaivatonta, eikä yrittäjyystoiminta ole enää niinkään työtä; sen sijaan siitä tulee elämäntapa, josta saa toimeentulonsa.”

Lue lisää

Annina kipuili yrityksensä keulakuvana olemista, mutta sitten uskaltamisesta seurasi tuhansien kiitosten vyöry

Janika ja Minna tekivät yhteisestä intohimostaan liiketoimintaa – Näin syntyi Kahden ystävän taide

Satu Nisu jätti vakityönsä ja aloitti erehdyksessä väärät opinnot – nyt hän valloittaa maailmaa uniikeilla tekstiileillään

Tarjoilija, tee keikkoja kevytyrittäjänä!

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: