Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Pikkujoulut ja verovähennykset – mitä yrittäjän tulee tietää?

Henkilöstön pikkujoulut

Pikkujoulukausi tuo mukanaan iloa, yhteisöllisyyttä ja tilaisuuden kiittää niin asiakkaita kuin henkilökuntaa vuoden työpanoksesta. Monille yrityksille pikkujoulut ovat odotettu tilaisuus, mutta samalla herää kysymys, mitä pikkujoulukustannuksia voidaan vähentää verotuksessa ja millä edellytyksillä. Verovähennys pienentää maksettavien verojen määrää, mikä tarkoittaa, että käyttöösi jää enemmän rahaa, joten kannattaa huomioida mitä kaikkea kuluja voikaan verotuksessa vähentää. 

Mitä eroa verotuksen osalta on silloin, jos tilaisuus on henkilökunnalle ja silloin jos tilaisuuteen kutsutaankin omia asiakkaita tai yhteistyökumppaneista? Voiko alkoholia vähentää verotuksessa? Voiko pikkujoulut järjestää etänä ja vähentää verotuksessa? 

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

  • Artikkelin luettuasi tiedät mitä pikkujouluista voi vähentää verotuksessa
  • Opit mitä kannattaa ottaa huomioon pikkujouluja järjestäessä yrittäjän näkökulmasta
  • Ymmärrät, miksi on tärkeää huomioida mitä kaikkea voi vähentää verotuksessa pikkujoulujen osalta
  • Mitä huomioida verojen ja pikkujoulujen osalta

Pikkujoulut ja verovähennyskelpoisuus

Pikkujoulujen järjestäminen koko yrityksen henkilöstölle on lähtökohtaisesti verotuksessa vähennyskelpoinen meno. Kustannuksia, kuten tilavuokra, ruokailu, juomat ja ohjelmat, voidaan vähentää sekä tuloverotuksessa että arvonlisäverotuksessa, kun tietyt ehdot täyttyvät. Elinkeinoverolain mukaan pikkujoulut luetaan henkilökunnan virkistystoimintaan, kun:

  • Tilaisuus on järjestetty kaikille yrityksen työntekijöille.
  • Tapahtuman kustannukset pysyvät kohtuullisina.
  • Juhlaan osallistuu vain henkilökuntaa ja yrityksen johto.

Lisäksi kaikki pikkujoulukuluista laaditut kuitit ja tositteet on säilytettävä kirjanpidossa, jotta ne voidaan hyväksyä verovähennyksinä.

Alkoholi ja edustusmenot – erityistapaukset

Alkoholi voidaan tarjota henkilökunnalle osana pikkujouluja, ja sen kulut ovat vähennyskelpoisia, kunhan tarjoilu tapahtuu tilaisuudessa eikä alkoholia anneta lahjana. Mikäli juhlaan kutsutaan myös asiakkaita tai yhteistyökumppaneita, tilaisuuden luonne muuttuu osittain edustustilaisuudeksi. Tällöin vain puolet edustuskuluista on vähennyskelpoisia tuloverotuksessa, eikä arvonlisäverovähennysoikeutta ole lainkaan.

Jos juhlaan sallitaan avecit, heidän kulunsa eivät ole vähennyskelpoisia, sillä vähennysoikeus koskee vain henkilökuntaa. Tällaisissa tilanteissa kustannusten jakautuminen on syytä dokumentoida tarkasti.

Etäpikkujoulut ja vähennysoikeus

Nykyisin myös etäpikkujoulut voivat olla vähennyskelpoisia kuluja, jos työnantaja järjestää ruoat ja juomat työntekijöille kotiin. Tämä voi toteutua joko toimituksena kotiin tai mahdollisuutena noutaa tarjoilut sovitusta paikasta. Sen sijaan ruoka- ja juomalahjakortit eivät ole vähennyskelpoisia, sillä ne rinnastetaan rahapalkkaan, joka katsotaan veronalaiseksi tuloksi.

Verovähennykset tukemassa työhyvinvointia

Onnistuneilla pikkujouluilla on todettu olevan positiivinen vaikutus henkilöstön hyvinvointiin ja työmotivaation lisääntymiseen, mikä heijastuu myös liiketoiminnan menestykseen. Yritykset, jotka panostavat henkilökuntaansa, voivat hyödyntää verovähennyskelpoisia pikkujoulukustannuksia työyhteisönsä virkistämiseen ja siten pitkäjänteisesti henkilöstön hyvinvointiin. 

Lisää verovähennykseen liittyvää sisältöä löydät täältä>>

Ohjeistus verovähennyksistä verottajan sivuilta >> 

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai joogasta ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa.

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista Mitä me täällä oikein tehdään?

    Tällä viikolla asiakaspalvelussa on vastauksena kuulunut mm. “UKKO.fi asiakaspalvelussa Ukko”. Kehityspuolesta vastaavana olen työntänyt kädet saveen ja vastannut asiakaspalvelun kysymyksiin sekä puhelimessa, että sähköpostilla, jotta osaisimme tehdä palvelustamme entistä paremman.   Jotta kukaan meistä ei irtautuisi liikaa todellisuudesta, pyrimme kaikki toimimaan ajoittain asiakasrajapinnassa vastaten asiakaspalveluumme tuleviin kysymyksiin ja kehittäen palveluamme. Ilman asiakkaita ei olisi UKKO.fi:täkään. Mitä “kehityspäällikkö” tekee? Vastaan kokonaisvaltaisesti palvelumme…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Mihin katosi 10,6 miljoonaa?

    Emme ole kadottaneet omia tai käyttäjiemme rahoja otsikossa mainitun yli kymmenen miljoonan edestä, vaan tilitimme tuon sievoisen summan palkan sivukuluina muun muassa verottajalle ja työttömyysvakuutusrahastolle. Maksamillamme veroilla pidetään yllä yhteiskunnan kannalta tärkeitä rakenteita, kuten sosiaaliturvaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa. Suomalaisten verorahojen käytön jakaantumista voi lukea Veromaksajat.fi-sivulta. Meiltä UKKO.fI:stä kysellään usein yrityksemme liikevaihdosta ja muista tunnusluvuista. Haluamme olla tässä asiassa mahdollisimman avoimia, ja siksi…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Yrittäjän oikeusturvavakuutus ja lakiapu – näissä tilanteissa oikeusturvavakuutus on yrittäjälle elintärkeä

    Yrittäjän oikeusturvavakuutus turvaa yrittäjää taloudellisesti riitatilanteissa. Oikeusturvavakuutus auttaa, jos yrittäjä joutuu kiistatilanteeseen esimerkiksi asiakkaan, tavarantoimittajan tai vuokranantajan kanssa. Oikeusturvavakuutus kattaa asianajajan palveluiden hyödyntämisen riidan selvittämiseksi tarvittaessa oikeudessa asti. Mikä on yrittäjän oikeusturvavakuutus? Yrityksen oikeusturvavakuutus tarkoittaa vakuutusta, joka korvaa kuluja silloin, jos yritys joutuu selvittelemään riitatilanteita oikeusteitse. Sen voi ottaa minkä kokoinen yritys vain: yksinyrittäjä, toiminimiyrittäjä, pieni tai suuri osakeyhtiö. Oikeusturvavakuutus…

    Lue lisää