Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

UKKO.fi:n perhekysely: yrittäjyys lisää joustoa perhe-elämään – Natalia Salmela: ”Yrittäjyys mahdollistaa sen että voit jäädä kotiin hoitamaan skidejä”

3cd1afc7-28e6-4e9b-baae-600efd9464b9-w_960

Yrittäjyyspalvelu UKKO.fi tutki keväällä 2024 yrittäjien ajatuksia perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistämisestä. Kyselyn mukaan yrittäjyys mahdollistaa joustavamman ajankäytön perhe-elämälle. Yrittäjyyden tuomat haasteet perhe-elämän osalta painottuvat taloudellisiin kysymyksiin. Kyselyyn osallistui yhteensä 762 vastaajaa.

– On tärkeää pohtia perheiden arkea myös yrittäjien kannalta. Ilahduttavaa on, että kyselymme mukaan yrittäjät kokevat yrittäjyyden olevan joustava tapa yhdistää perhe- ja työelämä. Yrittäjänä työtä tehdään itselle ja kyselymme mukaan yrittäjyys mahdollistaa hyvin joustavuuden työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. Uskon, että tämä on yksi asia, joka yrittäjyydessä myös kiehtoo monia, UKKO.fi:n toimitusjohtaja Lauri Timgren toteaa.

Aikanaan Ukko.fin kevytyrittäjänä yrittäjyyden polulle lähtenyt sosiaalisen median vaikuttaja ja yrittäjä Natalia Salmela kertookin, että ilman lasta ja perhearkea hän ei olisi yrittäjänä nyt siinä, missä tällä hetkellä on. Yrittäjyys on mahdollistanut perhe-elämän sovittamisen kiireiseen ja paljon aikaa vaativaan työhön ja hän kertoo, että ilman lapsen syntymää hän ei olisi lähtenyt kiinteistösijoitusbisnekseen.

– Silloin kun oma lapsi syntyi, sitä alkoi miettiä millaisen legacyn sitä jättää ja se tapahtui vähän vahingossa oman asunnon remontoinnin ja perheen uusien tarpeiden myötä, että yrittäjyys kasvoi tähän suuntaan, Salmela kertoo.

Perhe kotona

Keväällä tehdyn UKKO.fi:n perhekyselyn avoimissa kommenteissa kuvaillaan miten yrittäjyys mahdollistaa enemmän aikaa perheelle, työn tekemisen monipuolisesti eri paikoissa ja eri aikoihin, sekä lisäksi miten työn merkitys on kasvanut. Miesten avoimissa vastauksissa yrittäjyyden ja perhe-elämän yhdistämisen hyviksi puoliksi nousivat lisäksi myös vaimon kanssa työskentely ja aviosuhteen parantuminen.

– Väestöliiton tekemissä perhebarometreissä on vuosikymmenten ajan korostunut lapsiperheiden vanhempien toive saada lisää joustavuutta työ- ja perhe-elämään ja meidän kyselymme mukaan yrittäjyyden kautta tätä toivetta pystytään toteuttamaan, Timgren iloitsee.

Natalia Salmela kertoo omasta kokemuksestaan, että yrittäjyys on nimenomaan mahdollistanut menestyvän uran ja toimivan perhe-arjen yhdistämisen.

– En usko, että ilman omaa lasta voisin tehdä sellaisia asioita yrittäjänä, joita nyt teen. Perhe-elämä on tarjonnut uusia näkökulmia yrittäjyyteen ja olen pystynyt lapsen saamisen jälkeen avaamaan uusia toimialoja ja kehittämään uusia ideoita perhe-elämän ympärille: lasten vaatteet, ruoat ja harrastukset. Ja lisäksi tällä hetkellä oma lapsiperhearki on tarjonnut näkökulman perheellisen suomalaisen elämään ja remppa-alalla pystyn ottamaan perheellisten ihmisten tarpeita huomioon ihan eri tavalla, Salmela kuvailee.

Vajaa puolet perhekyselyn vastaajista kokee lasten hankkimisen turvallisemmaksi palkkatyössä kuin yrittäjänä. Toisaalta 38 prosenttia ei osaa sanoa kokevatko lasten hankkimista turvallisemmaksi palkkatyössä, ja 13 prosenttia ei koe lasten hankkimista turvallisempana palkkatyössä kuin yrittäjänä. Kyselytutkimuksen mukaan kaikista yrittäjistä 85 prosenttia ilmoittaa, että ei ole joutunut lykkäämään lasten hankintaa yrittäjyyden vuoksi.

– Monet voivat kokea perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistämisen juuri talouden kannalta turvattomammaksi ja riskikkäämmäksi vaihtoehdoksi. Näin sen ei tulisi olla, ja meidän pitäisi hälventää niitä pelottavia mielikuvia, joita yrittäjyydestä voi olla. Monelle yrittäjyys nimenomaan mahdollistaa perheen kasvattamiseen ja työn ja perhe-elämän yhdistämisen sujuvasti ja mutkattomasti, Timgren pohtii.

Kaikista Suomen yrittäjistä noin 95 prosenttia on pien- tai mikroyrittäjiä. Ukko.fi:n perhekyselyn vastaajista 75 prosenttia asui puolison kanssa ja 65 prosentilla vastaajista oli lapsia tai lapsi tulossa.

– Yrittäjänä nimenomaan voi saada molemmat: kasvavan ja menestyvän yrityksen ja kasvattaa lapsia ja sukua. Moni vanhempi tai yrittäjä pohtii omaa riittävyyttä ja kokee riittämättömyyden tunteita. Mutta asioihin voi suhtautua myös niin, että asiat muuttuvat ja aina kaiken ei tarvitse olla staattista ja mustavalkoista. Yrittäjyys mahdollistaa sen, että voit jäädä kotiin hoitamaan skidejä ja sitten taas lapset kasvavat ja yritykseen voi laittaa enemmän panoksia myöhemmin, Salmela toteaa.

Natalia Salmelan vinkit yrittäjän perhearkeen:

  1. Tasaisesti jaetut roolit perheen arjen sujuvuuden kannalta ensiluokkaisen tärkeitä.
  2. Selkeät omat osa-alueet: toinen hoitaa esimerkiksi päiväkotikuljetukset ja lääkärit, toinen harrastukset ja vaatetuksen.
  3. Hyvien ja toimivien rutiinien luominen vaatii paljon yhteistä keskustelua aluksi ja sopeutumista muutoksiin.
  4. Kalenterit on synkroinoitu niin, että sen kautta hoidetaan menojen sopimiset ja aikataulutus
  5. Oma lapsi työharjoitteluun mahdollisimman aikaisin.

 

Lue lisää

Miten naisten palkoista ja töistä on vuosien saatossa väännetty? Yrittäjyyskoulu kokosi naistenviikolle puhuttelevan aikajanan

Kevytyrittäjät tyytyväisiä taloustilanteesta huolimatta – vain 14,4 % nosti hintojaan vuonna 2022

Parturi-kampaaja Karita valitsi UKKO Kevytyrittäjyyden – ”Helppous innosti yrittämään!”

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Leena Honkajuuri

    Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai juoksulenkiltä ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa. Leena on UKKO.fin viestintäpäällikkö.

    Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

    • Ajankohtaista UKKO.fi:n Kevytyrittäjyysopas– perustiedot yksissä kansissa!

      Kevytyrittäjyysoppaamme kokoaa yksiin kansiin perustiedot siitä, mitä kevytyrittäjyys on ja kenelle se sopii. Tutustu oppaaseen tästä Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat ryhtyneet kevytyrittäjiksi ja kevytyrittäjyys on työelämän uusi suunta. Työtapa kiinnostaa monia, sillä sen avulla voit itse hallita omaa työuraasi. Saat paitsi vapauden tehdä sitä mitä rakastat, myös valita milloin, kenelle ja mihin hintaan töitä teet. Laskutuspalvelu hoitaa kaiken byrokratian ja…

      Lue lisää
    • Ajankohtaista UKKO-data: Naisyrittäjät tienaavat edelleen vähemmän samoista töistä kuin miehet, mutta yllätyksiäkin löytyi

      UKKO.fi selvitti freelancer-työtä tekevien naisten ja miesten välistä palkkaeroa UKKO.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjien laskutustiedoista. Selvityksessä laskettiin naisten ja miesten keskimääräinen tuntilaskutushinta ja saatiin tulokseksi, että vuosina 2019-2021 freelancer-naisen euro on  ollut 83 senttiä. “Halusimme naistenviikolla syventyä yrittäjyyteen ja työelämään naisten näkökulmasta ja selvitimme suurella uteliaisuudella UKKO-datastamme millaisia eroja naisten ja miesten laskutuksissa on. Laskimme nais- ja mieskevytyrittäjiemme tuntihintojen keskiarvoja ja saimme tulokseksi,…

      Lue lisää
    • Ajankohtaista UKKO.fi:tä luotsaamaan tullut Sami Ranta uskoo talouden nopeaan elpymiseen pandemian jälkeen – voittajina itsenäiset yrittäjät

      UKKO-konsernin uusi toimitusjohtaja Sami Ranta aloitti huhtikuussa uudessa pestissään. Tuore toimitusjohtaja on jo ehtinyt tutustumaan sekä toimialaan että UKKO.fi:hin. Pitkän uran erilaisten digitaalisten palveluiden parissa tehnyt Sami Ranta näkee UKKO.fi:n yhteiskunnallisesti mielenkiintoisena yrityksenä, joka on ollut aktiivinen toimija jo yhdeksän vuoden ajan suomalaisessa yrityselämän muutoksessa. – Suomi tarvitsee entistä enemmän yrittäjiä, ja valitettavasti olemme edelleen merkittävästi jäljessä Yhdysvaltoja, Britanniaa ja…

      Lue lisää