Patsas rohkeudelle ikuisti Tiinan, Aatun ja Riston – mitä rohkeille yrittäjille kuuluu nyt?
Marraskuussa 2020 yrittäjät Tiina Jakobsson, Aatu Itkonen ja Risto Viitanen yllätettiin viiden metrin korkuisella näköispatsaalla Helsingin Kansalaistorilla. Yrittäjyyskoulu otti yhteyttä kolmikkoon ja kysyi, mitä rohkeaa he ovat viimeksi tehneet.
Patsas rohkeudelle oli teoksen nimi ja sitä varjeltiin salaisuutena viime hetkiin asti. Jakobsson, Itkonen ja Viitanen tiesivät kyllä olevansa jossakin projektissa mukana, mutta sen luonne ja vaikuttavuus tuli täytenä yllätyksenä.
”Minulle tuli syksyllä erikoinen puhelu, jossa kysyttiin mukaan tähän, mutta ei voitu kertoa, mistä on kyse. Olin rohkea ja halusin ehdottomasti mukaan, vaikka en yhtään tiennyt mistä on kyse. Yhtäkkiä olinkin 3D-kuvauksissa Nurmijärvellä ja kalenterista piti varata tämä päivä ja tulla samoissa vaatteissa tänne Kansalaistorille, Jakobsson kommentoi vuosi sitten näköispatsaan juurella.
Nyt puhelimitse tavoitettu Jakobsson kyselee, että onhan patsas yhä pystyssä. Onhan se! Patsas nököttää ylpeänä Helsingin Ruoholahdessa UKKO.fin toimiston sisäpihalla.
Jakobsson on tunnettu rohkeudestaan, sillä hän hyppäsi aikuisiällä kokonaan uudelle alalle. Jakobsson on sittemmin ollut mukana muun muassa Saaristo Open -festivaalien tuottajana ja VIP-hostina, Seinäjoen vauhtiajoissa, hän on järjestänyt Turun joulutapahtumia ja tehnyt juontokeikkoja.
Jakobsson kertoo työskentelevänsä samaan tapaan kuin vuosi sitten. Hän on vakituisessa työsuhteessa myymälähoitajana, mikä tuo leivän pöytään. Tapahtuma-alan kevytyrittäjän keikoilla hankitaan hänen mukaansa leivän päälle sitten vähän ”parempaa leikkelettä”. Markkinointiviestintä on yhä hänen osaamisensa ydin.
Mutta puhutaan vielä rohkeudesta. Mitä rohkeaa Jakobsson on tehnyt viimeksi? Nainen vastaa, ettei hän muuta teekään kuin rohkeita asioita, mutta yksi selkeä asia on nyt päällimmäisenä mielessä.
”Sanotaan näin, että annoin rakkaudelle mahdollisuuden ja nyt ensi viikolla teemme asuntokaupat yhteisestä kodista”, hän paljastaa.
Ison kiertueen valmistelua Roomassa
Myös Itkonen muistelee patsaan julkistamista kiitollisin mielin. Yrittäjyyskoulu sai taikurina, juontajana ja media-alan ammattilaisena työskentelvän Itkosen puhelimitse kiinni Roomasta. Mitä siellä Italiassa tapahtuu, Aatu?
”Lomaksi kai tätä voi kutsua, mutta samaan aikaan mietitään kollegan kanssa uusia juttuja duuneihin ja kehitellään yhdessä. Kollegani on mentalisti Jari Hynynen ja hänen kanssaan juuri laskeskelin, että on enää 150 päivää aikaa yhteiseen keikkaan,” Itkonen juttelee.
Entä mitä rohkeaa Itkonen on viime aikoina tehnyt? Kyseessä on juuri sama keikka Hynysen kanssa, jota Italiassa jo valmistellaan. Se ei nimittäin ole vain pikkutapahtuma vaan yhteensä kuuden konserttisalin taianomainen kiertue ympäri Suomea.
”Näin isoa rundia minulla ei ole koskaan ollut”.
Itkonen muistuttaa, että parivaljakko vastaa myös myynnistä ja markkinoinnista ja kaikkeen tapahtumaan liittyvästä sisällöntuotannosta, mikä vaatii ajallisesti paljon. Samaan aikaan pikkujoulukausi on käynnistynyt, mikä tuo Itkosen pian Rooman lämmöstä takaisin Suomeen.
”Vaikka rajoituksia ei enää ole, moni yritys vielä pohtii uskaltaako ja kehtaako järjestää isompia yleisötapahtumia. Samaan aikaan minulla on kuitenkin jo kaikki viikonloput täynnä ja arkisinkin on ohjelmaa.”
Lue lisää Itkosesta yrittäjätarinasta: 7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt
Vaatii rohkeutta mennä alamäkeä
Otetaan vielä lopuksi yhteys sähköalan diplomi-insinööri Risto Viitaseen, joka ennätti olla palkkatöissä 28 vuotta ennen oman yrityksen perustamista.
Viitasen oma yritys on nimeltään Velogi Media, jonne hän tuottaa videosisältöjä pyöräilystä eli toisin sanoen vloggaa. Oma pyöräilyharrastus muuttui lopulta yritystoiminnaksi, kun Viitanen latasi ensimmäisen videonsa nettiin ja innostui ihmisten palautteesta.
Yli kaksi vuosikymmentä pyöräilyä harrastanut Viitanen laskee polkeneensa kilometreissä jo kolme kertaa maapallon ympäri. Myös rohkein viimeaikaisin teko liittyy tietenkin työhön eli pyöräilyyn.
”Jonkin verran rohkeutta vaati tässä syksyllä hypätä alamäkipyörän selkään, kun tein kampanjaa Ruka Bike Parkille. Sain lajiin kuitenkin hyvän perehdytyksen ja väyliä löytyi myös kaltaiselleni aloittelijalle, joten ihan turvallisesti sieltä tunturilta lopulta alas päästiin. Ja mentiin vielä monta kertaa uudestaankin!”
Muutoinkin Viitaselle kuuluu yrittämisen saralla hyvää.
”Ekologisena liikenne- ja liikuntamuotona pyöräily on nosteessa, kuten muukin ulkona liikkuminen näin korona-aikana. Se näkyy myös kiinnostuksena videoihini ja pyöräilyn edistämistyöhön ylipäätään.”
Tällä hetkellä Viitanen kertoo käyttävänsä näkyvyyttään myös hyväntekeväisyyden edistämiseen.
”Meillä on Hope ry:n kanssa näin joulun alla keräys, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten polkupyörähankintoja”, hän kertoo.
Lue myös
Insinööri Risto hyppäsi pyörän selkään ja kohti kokonaan uutta uraa
Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”