Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Yritystilin avaaminen – avaa yrityksen pankkitili

yritystili

Kannattaako yritystilin avaaminen? Omat ja yrityksen rahat on hyvä pitää erillään, oli yritysmuotosi sitten toiminimi tai osakeyhtiö. Tässä tekstissä käymme läpi, milloin yritystili kannattaa. Avaa yritystili tästä vaikka heti!

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

  • Artikkelin luettuasi tiedät milloin tarvitset yritystilin.
  • Opit mitä ottaa huomioon yritystiliä avatessa.
  • Ymmärrät, miksi on tärkeää pitää henkilökohtaiset ja yrityksen rahat erillään.
  • Mitä huomioida eri yhtiömuodoille yritystiliä avatessa.

Milloin tarvitsee yritystilin?

Jokainen yritys tarvitsee oman pankkitilin, koska kirjanpidossa on tärkeää, että yrittäjän omat rahat ja yrityksen rahat pysyvät erillään.

Osakeyhtiöllä tulee olla tili valmiina, kun toiminta käynnistetään. Toiminimiyrittäjän taas ei ole pakko avata yritystiliä, mutta se on suositeltavaa, jotta yritystoimintaan liittyvistä raha-asioista on helpompi pysyä kärryillä. Myös kevytyrittäjän voi olla järkevä harkita erillisen henkilökohtaisen tilin avaamista toiminnan kasvaessa, mutta se ei ole tarpeen, mikäli tekee vain muutaman työkeikan silloin tällöin.

UKKO.fi hoitaa taloushallinnon ja paperityöt, toimit sitten kevytyrittäjänä tai oman yrityksesi kautta. Toiminimi- ja osakeyhtiöyrittäjille tarjoamme lisäksi palveluun integroidun UKKO Yritystilin – tutustu ja avaa yritystili ilmaiseksi!

 

Yritystilin avaaminen

Yleensä tili avataan vasta sitten, kun yritys on jo rekisteröity ja aloittamassa toimintaansa. Joskus on kuitenkin järkevää avata yritystili jo ennen toiminnan aloittamista. Siksi tiliasioiden selvittely kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja valita omalle yritykselle parhaiten sopiva vaihtoehto.

Perinteisesti yritystili on avattu omassa pankissa. Prosessi on usein hidas ja kallis, ja monet pankit vaativat paljon asiakirjoja, mikä tekee prosessista monimutkaisemman. Nykyään yritystilin voi avata myös täysin sähköisesti esimerkiksi UKKO Yrittäjä -palvelussa, jolloin voi säästää rahaa ja aikaa – tutustu ja avaa yritystili ilmaiseksi!

Yritystilin avaaminen UKKO Yrittäjä -palvelussa

UKKO Yritystili palvelee UKKO.fi:n toiminimi- ja osakeyhtiöasiakkaita. Kyseessä on yritystili, jolle voit vastaanottaa asiakkaidesi maksuja ja jonka kautta voit maksaa yrityksesi laskuja suoraan UKKO-palvelussa tai tehdä ostoksia tiliin yhdistetyllä maksukortilla. Saat avattua sen nopeasti kirjautumalla UKKO Yrittäjä -palveluun.

UKKO Yritystili

Yritystilin avaaminen pankissa

Jos yritystilin avaa pankissa, kannattaa prosessiin varata riittävästi aikaa. Yritysmuodosta, liitteiden toimittamisajasta ja pankista riippuen tilin avaamisessa voi vierähtää jopa useampi viikko. Tarkista ensin alta, mitä tietoja ja asiakirjoja tarvitset pankkitilin avaamista varten ja ole sitten yhteydessä valitsemaasi pankkiin.

Kuten sanottu, yleensä yritystili avataan vasta sitten, kun yritys on jo rekisteröity ja aloittamassa toimintaansa. Monesti on kuitenkin järkevä avata tili jo ennen toiminnan aloittamista. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin tiliasioiden selvittelyssä.

Mitä asiakirjoja tarvitaan pankkitilin avaamista varten?

Moni yrittäjä saattaa pohtia, että mitä asiakirjoja tarvitaan yritystilin avaamiseen pankissa. Pankkiryhmä, johon tiliä ollaan avaamassa, määrittelee sen, mitä asiakirjoja lopulta tarvitaan ja nämä usein löytyvät pankkien sivuilta. Yleensä ne ovat kaupparekisteriote ja perustamisasiakirjat, jotka vaihtelevat yritysmuodon mukaan. Pankkitilin avaaminen onnistuu helpoiten silloin, kun yrittäjällä on pankissa asioidessaan mukanaan kaikki tarvittavat asiakirjat.

Yritystilin avaamiseen vaadituilla asiakirjoilla voi olla vaihtelua eri pankkien välillä, joten aina kannattaa selvittää oman pankin kanssa, mitkä asiakirjat tulisi olla mukana ja mitä kaikkea muuta tulisi ottaa huomioon yritystilin avaamisessa.

Lisätietoa pankissa tarvittavista asiakirjoista saa suoraan pankkien Internet -sivuilta ja itse pankit taasen löytyvät esimerkiksi Finanssivalvonnan sivuilta osoitteesta www.finanssivalvonta.fi.

Yrittäjä avaamassa yritystiliä

Toiminimi ja yritystili – pankkitilin avaaminen toiminimelle

Toiminimiyrittäjä voi hoitaa yrityksen raha-asiat myös omalta henkilökohtaiselta tililtä. Henkilökohtaiset ja yrityksen rahat on kuitenkin selkeintä pitää omilla tileillään. Pienenkin yrityksen kirjanpitoa selkeyttää paljon se, että yrityksen tilillä ei ole muita tapahtumia kuin yritykseen liittyviä. Siksi myös toiminimiyrittäjän kannattaa avata yritykselle pankkitili jo toiminnan alkaessa.

Maksukorttia ei myöskään ole pakko hankkia, sillä kaikki kulut voidaan maksaa omalta tililtä ja sen jälkeen kirjata tapahtumat kirjanpitoon. Luonnollisesti kuitenkin kuitit ja tositteet täytyy olla tallessa.

Kun yritysmuotona on toiminimi elinkeinonharjoittaja avaa yritystilin toiminimelleen, mutta vastuu tilinkäytöstä on henkilökohtaisesti yrittäjällä itsellään. Pankkitilin avaamiseen riittää, kun yrittäjä ottaa mukaan kaupparekisteriotteen ja liiketoimintasuunnitelman, jolla kuvataan yritystoiminnan laajuutta ja tavoitteita.

Pankkitilin ja yritystilin avaaminen toiminimelle myös ennen toiminimen rekisteröimistä onnistuu hyvin, mutta silloin pankissa asioidessa pitää olla mukana ainakin liiketoimintasuunnitelma.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Pankkitilin avaaminen avoimelle yhtiölle ja kommandiittiyhtiölle

Avoimelle yhtiölle ja kommandiittiyhtiölle pankkitiliä avatessa tarvitaan kaupparekisteriotteen lisäksi myös yhtiöjärjestys tai yhtiösäännöt. Hakemuksen allekirjoittamiseen riittää yhden vastuunalaisen yhtiömiehen allekirjoitus.

Pankkitilin avaaminen onnistuu myös ennen yritystoiminnan alkamista, eli yrityksen rekisteröimistä, jos yhtiöjärjestys on kuitenkin jo laadittu.

Pankkitilin avaaminen osakeyhtiölle

Osakeyhtiötä varten pankkitilin avaaminen voi olla välttämätöntä jo ennen yrityksen rekisteröimistä, koska sitä saatetaan tarvita osakeyhtiön osakkaiden osakepääoman tallettamista varten.

Pankissa asian tiimoilta asioidessa mukaan tarvitaan perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja hallituksen pöytäkirja, jossa määritellään muun muassa se, kenellä on oikeudet pankkitilin käyttämiseen. Monet pankit kuitenkin edellyttävät, että osakeyhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin ennen yritystilin avaamista. Varmimmin saat siis tilin avattua, kun toimitat pankille myös kaupparekisteriotteen.

Pankkitilin avaaminen osuuskunnalle

Osuuskunnallekin pankkitilin avaaminen onnistuu vaivatta, kun mukana on perustamiskirja, osuuskunnan säännöt ja hallituksen pöytäkirja, jossa selvitetään pankkitilin käyttämiseen oikeutetut henkilöt.

Mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota kun avaa yritystilin?

Pankkitiliä tarvitaan yritysmuodosta riippuen erityisesti osakepääomien maksamiseen, maksutapahtumien käsittelyyn sekä kirjanpidon tueksi. Sillä on siis tärkeä asema yrityksen toiminnassa, joten sen hankkimiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa ja käyttää aikaa.

Pankkitiliä avatessa täytyy siis huolehtia, että tarvittavat asiakirjat ovat matkassa mukana, kuten jo aiemmin todettiinkin. Asiakirjoista täytyy huolehtia myös se, että ne ovat asianmukaisesti allekirjoitettuja ja riittävän tuoreita. Esimerkiksi kaupparekisteriote ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi.

Tilin avaamisessa on ehdottomasti huomioitava myös se seikka, että kenellä on oikeus tilin käyttämiseen ja miten sitä kontrolloidaan. Mietittäväksi tulevat myös esimerkiksi sellaiset seikat kuin tiliin kytkeytyvät luotto- ja pankkikortit, verkkopankkipalvelut ja vakuutukset.

Yritystilin avaaminen

Voiko pankkitilin avata ulkomaille?

Jos yritys käy esimerkiksi kauppaa enimmäkseen ulkomailla, voi paikallisen pankin kautta toimiva pankkitili olla hyvä ratkaisu. Monet suomalaiset pankit neuvovat mielellään ulkomaisen tilin avaamisessa ja saattaapa tätä kautta löytyä myös oman kotimaisen pankin ulkomainen yhteistyökumppani tai sisarpankki.

Lisätietoa asiasta saa pankkien verkkosivuilta.

Tarjolla on uusien yritysten perustamispaketteja

Jos avaat yritystilin omaan pankkiisi, avausmaksut ja kuukausihinnat voivat tuntua etenkin pienyrittäjälle korkeilta.

Pankkien yritystilit voivat pitää sisällään myös muita palveluita kuin itse pankkitilin: pankit tarjoavat innokkaasti uusille yritysasiakkailleen myös niin kutsuttuja yrityksen perustamispaketteja, joihin on koottu kaikki tarpeellinen aineisto yrityksen perustamista varten. Nämä voivatkin olla hyödyllisiä paketteja, jos ne sisältävät juuri sinulle tärkeitä palveluita.

Toisaalta näitä palveluita, ohjeita ja neuvontaa saa myös muualta. Myös me UKKO Yrittäjäpalveluissa autamme mielellämme, joten älä epäröi kysyä meiltä neuvoa, kun yritystilin avaaminen on ajankohtaista! Avatessasi yritystilin UKKO-palvelussa, me opastamme ja neuvomme sinua sen käytössä.

Pienyritykselle sopiva UKKO Yritystili

Pienyrittäjän on hyvä vertailla yritystilien hintoja tarkasti, sillä etenkin yritystilin avaaminen voi tulla yllättävän kalliiksi. Avausmaksu saattaa olla jopa useita satoja euroja!

UKKO Yritystili on suunniteltu pienyrittäjän tarpeisiin: ei avausmaksua ja kuukausihinta on aloittavalle yrittäjälle kohtuullinen 15 € + alv. Lue tarkemmin edullisesta UKKO Yritystilistä. Saat 15 € + alv kuukausihinnalla UKKO-palveluun integroidun yritystilin ja fyysisen tai digitaalisen Mastercard Debit -maksukortin. Mikä parasta, tili avataan verkossa, ja voit saada sen käyttöösi jo muutamassa tunnissa.

Me UKKO.fillä haluamme mahdollistaa mahdollisimman monelle aloittavalle yrittäjälle oman unelmansa tavoittelun ja toteuttamisen, ja siksi tarjoamme helpon ja yksinkertaisen tavan avata yritystili. UKKO Yritystilin avaaminen käy helposti suoraan UKKO-palvelussa. Pääset käyttämään yritystiliä yleensä parissa päivässä ja yritystiliin kuuluu myös maksukortti ilman lisämaksua.

Miksi kannattaa avata UKKO Yritystili?

  • Edullinen hinta: saat tilin ja siihen liitetyn Mastercard Debit -kortin vain hintaan 15 € + alv / kk.
  • Voit maksaa yrityksesi laskuja suoraan UKKO-palvelussa.
  • Säästät energiaa, sillä kaikki hoituu sähköisesti. Et joudu esimerkiksi varaamaan tapaamisaikaa tai asioimaan fyysisessä konttorissa tilin avaamista varten!
  • Tilitapahtumasi päivittyvät automaattisesti UKKO-palveluun ilman lisäkuluja.
  • Et joudu maksamaan avausmaksua tai transaktiokuluja* tilin käytöstä. Tilin avaaminen on ilmaista ja sen tavanomaiset käyttökulut sisältyvät maksamaasi kuukausihintaan.
  • Saat tilin käyttöösi uskomattoman nopeasti: avaaminen hoituu yleensä alle 72 tunnissa.

*Kuukausihintaan sisältyy 40 lähtevää maksua/kk. Mikäli tilitapahtumia on paljon, 40 lähtevää maksua sisältävän lisäpaketin hinta on 5 € + ALV.  

Vertaile yritystilejä tarkasti

Pankkien yritystilit eivät yleensä eroa merkittävästi toisistaan muutoin kuin hinnan suhteen. Kun suunnittelet yritystilin avaamista, kannattaa huomioida hinnan lisäksi se, mitä muita palveluita saat samasta paikasta.

Pienyrittäjän on helpointa keskittää mahdollisimman monta palvelua samaan paikkaan. Vähemmän muistettavia tunnuksia ja vähemmän kaikenlaiseen asiointiin käytettyä aikaa!

Avaa yritystili vasta, kun olet verrannut vaihtoehtojasi huolella. Pohdi tarkasti, mitä yrityksesi tarvitsee ja mikä on juuri sinun yritystoiminnallesi paras ratkaisu, kun valitset yritystiliä.

Samalla kun avaa yritystiliä, kannattaa pohtia olisiko maksukortti tarpeellinen. UKKO Yritystiliin se sisältyy aina ilman lisäkuluja.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 28.5.2012. Sitä on päivitetty 5.9.2024.

Lue myös

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Oma yritys – kokeneen yrittäjän kahdeksan oppia, joista tiedät onko se oikea vaihtoehto myös sinulle

    Oma yrittäjätarinani ei ole ehkä kaikkein tyypillisin, enkä suosittele missään nimessä seuraamaan sitä. Sinä voit ehkä oppia siitä kuitenkin jotain arvokasta, kirjoittaa Olli Kopakkala blogissaan. Yli 20 vuotta yrittäjänä toiminut Kopakkala on yksi UKKO.fin perustajista. Yrityksen perustaminen on pikku juttu, jos ajatellaan miten kätevästi se käy. Täytät vain pari lomaketta ja teet muutaman klikkauksen sinne tänne. UKKO.fi Toiminimiyrittäjyys lupaa sinulle…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Estävätkö järjenvastaiset pelot sinua yrittämästä? Tämä yksi Linkedin-päivitys kiteytti asiasta kaiken olennaisen

    Sanotaan se suoraan: yrittäjäksi lähteminen jännittää ja joskus jopa pelottaa. Mutta entä jos pelko perustuukin täysin järjenvastaisiin pilareihin? Yrittäjyyskoulun päätoimittaja Jenna Heino kirjoittaa blogissaan Linkedin-päivityksestä, joka sai pohtimaan yrittäjyyden aloittamisen lähtökohtia. Kirjoittaja oli nimeltään James Blake. Käännän seuraavaksi vapaamuotoisesti hänen viestinsä, joka oli tiivis postaus hänen omalla Linkedin-seinällään. ”Kun valmistut yliopistosta 40 000 euroa velkaantuneena, ihmiset taputtavat ja iloitsevat kanssasi”,…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Toiminimi vs kevytyrittäjyys: Kumpi valita?

    Toiminimi vs kevytyrittäjyys – kumpi valita? Kevytyrittäjyys on vaihtoehto perinteiselle yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä toimii yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Kumpi lopulta kannattaa valita: kevytyrittäjyys vai toiminimi? Varmasti moni yrittäjäksi haaveileva miettii vastakkainasettelua kevytyrittäjyys vs. toiminimi. Ei ole suoraa vastausta siihen, onko yrittäjyys vai kevytyrittäjyys parempi vaihtoehto. Jokaisen oma tilanne vaikuttaa siihen mikä vaihtoehto on itselle sopivin. Lue, miten kevytyrittäjyys eroaa…

    Lue lisää