Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Osakeyhtiön verotus: näin osakeyhtiön verotus toimii

osakeyhtion-verotus-kolikot

Miten osakeyhtiötä verotetaan? Kun perustat osakeyhtiön, on hyvä ottaa haltuun osakeyhtiön verotuksen perusteet – osakeyhtiötä verotetaan varsin eri tavalla kuin yksityishenkilöä tai toiminimiyrittäjää.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten osakeyhtiötä verotetaan. Pähkinän kuoressa osakeyhtiöyrittäjän tulee muistaa ainakin kolme erilaista veroa: osakeyhtiön yhteistövero, arvonlisävero ja osakeyhtiön omistajan oma tulovero. Näiden lisäksi myös osingosta maksetaan veroa, silloin kun osinkoa jaetaan.

Osakeyhtiön tuloverotus: näin verotettava tulo lasketaan

Osakeyhtiö on itsenäinen toimija verotuksen suhteen eli osakeyhtiön tuloista on maksettava tuloveroa. Osakeyhtiön tuloveroa kutsutaan yhteisöveroksi ja verotettava tulo lasketaan osakeyhtiön tuloksesta.

Osakeyhtiön tuloverotus perustuu tilikauden tulokseen. Aloittavan osakeyhtiöyrittäjän on tehtävä arvio tilikauden tuloksestaan verotuksen perustaksi – myöhemmin tulosta voidaan arvioida aiempien tilikausien perusteella.

Miten osakeyhtiön verotettava tulo sitten lasketaan? Osakeyhtiön tilikauden tulos lasketaan vähentämällä tuloista vähennyskelpoiset kulut – esimerkiksi ostot, materiaali- ja työvälinehankinnat, sekä osakeyhtiöyrittäjän itselleen maksama palkka ja mahdollisten työntekijöiden palkat. Tästä summasta maksetaan yhteisövero, joka on tällä hetkellä 20 prosenttia.

Osakeyhtiön yhteisövero maksetaan ennakkoon eli ennakkoverona. Siksi joskus kuuleekin puhuttavan myös osakeyhtiön ennakkoverosta, kun puhutaan osakeyhtiön tuloverotuksesta.

 

Joko sinulla on osakeyhtiö?

Osakeyhtiö mahdollistaa yrittäjyytesi viemisen uudelle tasolle. Helpoin tapa perustaa osakeyhtiö on ryhtyä UKKO Yrittäjäksi!
Aloita UKKO Yrittäjyys tästä

Osakeyhtiön arvonlisävero

Arvonlisävero koskee kaikkia yrittäjiä yritysmuodosta huolimatta: niin toiminimiyrittäjän kuin osakeyhtiöyrittäjänkin on lisättävä hintoihinsa arvonlisävero ja tilitettävä se verottajalle säännöllisin väliajoin.

Arvonlisäveroilmoitus tulee tehdä 1-12 kertaa vuodessa. Jos yritystoiminta on pientä, voidaan arvonlisäverot ilmoittaa ja maksaa kerran vuodessa, mutta tulojen ja sitä myötä kasvavien verosummien kasvaessa on viisasta ilmoittaa alv:t useammin: neljästi vuodessa tai joka kuukausi.

Tiettyjä yrityksen kuluja voidaan vähentää arvonlisäverotuksessa, jolloin tilitettävä summa pienenee. Nämä vähennykset ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella ja verottaja laskee lopullisen tilitettävän summan ilmoituksen perusteella.

Arvonlisäverokantoja on erilaisia. Oikea verokanta määritellään yritystoiminnan toimialan mukaan. Esimerkiksi elintarvikkeilla, ravintolapalveluilla ja kirjoilla on alennettu arvonlisäverokanta. Sama yritys voi myydä erilaisia tuotteita ja palveluita, joilla on eri arvonlisäverokanta.

Voit lukea kattavan tietopakettimme arvonlisäverosta täältä: Mikä ihmeen arvonlisävero?

 

Laskin ja muistikirja. Kuvituskuva. Osakeyhtiön verotus.

Osakeyhtiön omistajan verotus

Erityisesti toiminimestä yhtiömuodon osakeyhtiöksi muuttavan yrittäjän on hyvä huomata, että osakeyhtiö ja osakeyhtiöyrittäjä ovat verottajan silmissä kaksi erillistä veronmaksajaa. Siksi osakeyhtiö maksaa tuloksestaan tuloverona yhteisöveroa, ja yrittäjä itse maksaa vielä itselleen maksamastaan palkasta ansiotuloveroa.

Osakeyhtiöyrittäjän tuloveron määrä muodostuu progressiivisesti – eli mitä isompi palkka, sitä enemmän on maksettava veroa. Itselleen ja työntekijöilleen maksamansa palkat osakeyhtiöyrittäjä voi kuitenkin vähentää osakeyhtiönsä tuloksesta, kun yhteisöveroa lasketaan.

Lisäksi osakeyhtiöyrittäjä voi maksaa itselleen osinkoa – osinkoa saa jakaa sen jälkeen, kun osakeyhtiön tuloksesta on maksettu yhteisövero. Joskus on kannattavaa maksaa itselleen osa tuloistaan palkkana, osa osinkoina. Siitä, milloin mikäkin kannattaa voit lukea artikkelistamme: Osakeyhtiön verosuunnittelu – näin sinulle jää eniten rahaa käteen .

 

Saako osakeyhtiön verotus pään pyörälle?

Osakeyhtiön verot hoituvat näppärimmin luotettavan kumppanin kanssa: UKKO Yrittäjänä osakeyhtiöyrittäjyys on helppoa!
Ryhdy UKKO Yrittäjäksi

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

  • Verotus Ennakkovero: Mikä on ennakkovero?

    Palkkatöissä olevat ovat tottuneet siihen, että veroilmoituksen pelkkä vilkaisu saattaa riittää sen toteamiseen, että kaikki on verotuksen kannalta kunnossa. Verokortti on toimitettu työnantajalle ja verot menevät palkasta automaattisesti – yrittäjänä veroista joutuu kuitenkin pitämään vähän enemmän itse huolta ja yhtenä ehkä uutena asiana tulee ennakkovero. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät asiat ennakkoveroista ja niiden maksamisesta. Mikä on ennakkovero? Ennakkovero tarkoittaa…

    Lue lisää
  • Verotus ALV-alarajahuojennus: Laske itse saatko ALV-alarajahuojennusta

    Arvonlisäveron alarajahuojennus on verottajan tarjoama helpotus, josta on pienyrittäjille etua. Yksinkertaisuudessaan alv-alarajahuojennus tarkoittaa sitä, että pienyrittäjänä sinun on mahdollista saada maksamasi alvit joko kokonaan tai osittain takaisin tilikauden päätteeksi. Liikevaihto kuitenkin ratkaisee, saako yritys huojennusta sekä kuinka paljon alv-alarajahuojennusta voi saada. Alarajahuojennus poistuu vuonna 2025 Pienet yritykset eivät voi enää saada alarajahuojennusta vuodesta 2025 alkaen. Yrityksellä on kuitenkin oikeus hakea…

    Lue lisää
  • Verotus ALV eli arvonlisävero 2024: Kaikki ALV eli arvonlisäverosta

    ALV eli arvonlisävero – Mikä on alv ja miksi arvonlisäveroa pitää maksaa? Kuka on arvonlisäverovelvollinen? Entä milloin alvia ei tarvitse maksaa? Mitkä ovat alv-kannat vuonna 2024? Tässä kirjoituksessa sukellamme arvonlisäveron ihmeelliseen maailmaan. Jos hikikarpalot ilmestyivät jo otsallesi, älä suotta tuskaile! Lupaamme puhua alvista eli arvonlisäverosta selkokielellä. Milloin ALV eli arvonlisävero nousee? Mikä on ALV eli arvonlisävero? Arvonlisäverovelvollisuus eli alv-velvollisuus ja…

    Lue lisää