Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Opas maahanmuuttajille Suomen työmarkkinoiden syövereihin

freelancer-guide-for-immigrants-content-image

Työpaikan löytäminen ja työn tekeminen Suomessa ei ole aina helppoa. Verohallinnon, TE-toimistojen, Kelan ja muiden työmarkkinoilla operoivien tahojen kanssa puljaaminen vaatii paljon hiljaista tietoa, jota esimerkiksi maahanmuuttajilla ei suoraan ole.

Helpottaaksemme maahanmuuttajien itsensä työllistämistä tilasimme yhdysvaltalaiselta Gregory Pellechiltä oppaan, joka antaa tarvittavat pohjatiedot maassamme työskentelyyn ja UKKO.fi:n hyödyntämiseen. Oppaan ensimmäinen versio tehtiin jo vuonna 2017 ja se päivitettiin tammikuussa 2022.

Opas on monella tapaa niin valaiseva, että suosittelen sen lukemista kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään työmarkkinoidemme toimintaa. Lähelle on usein vaikea nähdä ja erottaa, mitkä ovat suomalaisten työmarkkinoiden ja perusturvan erityispiirteet. Vuonna 2015 Suomeen muuttanut Greg, 33, on tätä ennen asunut ja työskennellyt yhdeksässä muussa maassa, kuten Irakissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa, joten hänellä oli perspektiiviä analysoida uutta kotimaataan.

Olemme Gregin kanssa rugby-treenien jälkeen keskustelleet Suomen työmarkkinoista useaan kertaan ja on ollut positiivista kuulla, että hänen mielestään Suomi tarjoaa paremmat mahdollisuudet menestykseen kuin Yhdysvallat. Yhtenä esimerkkinä hän on nostanut esiin vaivattomammat verotuskäytäntömme sekä kuulumisen Euroopan unioniin, mikä tarjoaa työmahdollisuuksia laajemmilla työmarkkinoilla. Myös starttirahaa hän pitää hyvänä käytäntönä, mutta työttömien ajankäytön liiallinen vahtaaminen saa myös Gregin pudistamaan päätään.

Maahanmuuttajien työttömyys on noin 2,5-kertainen kantasuomalaisiin nähden. Kyselin Gregiltä, että mistä tämä hänen mielestään johtuu. Myös hänestä kielivaatimukset ovat usein turhan tiukkoja: täydellistä suomea ei läheskään kaikissa ammateissa tarvitse, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ravintolat ja kahvilat ovat ymmärtäneet. Sitä paitsi työyhteisö on yksi parhaista ympäristöistä oppia kieltä.

Toinen Gregin tarkkanäköinen ajatus liittyy luottamukseen. Me suomalaiset luotamme toisiimme kansainvälisesti katsottuna verraten hyvin, mutta muualla syntyneet eivät kuitenkaan hevillä pääse osaksi tätä piiriä. Se näkyy kieli- ja muissa vaatimuksissa, joiden vuoksi ulkomailla haalittua osaamista ei usein osata arvostaa.

UKKO.fi:-palvelun kautta laskuttaa yhä enenevässä määrin myös ulkomaalaistaustaisia käyttäjiä. Toivottavasti tämän oppaan myötä yhä useampi maahanmuuttaja löytää tavan työllistää itsensä. Opas on vapaasti ladattavissa verkkosivuiltamme: mikäli sinulla on ulkomaalaistaustaisia tuttavia, niin kerro heille ihmeessä tästä hyödyllisestä tietopaketista!

Lue myös

Guide for Self-Employment in Finland

Markkinointiopas

Hinnoitteluopas

Sosiaaliturvaopas

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Yhteen vai erikseen? – Yleisimmät oikeinkirjoitusmokat työelämäviestinnässä

    Kirjoitetaanko kielet isolla vai pienellä, tuleeko lopputervehdyksen jälkeen pilkku? Nuorten ja jo työelämässä olevien kirjoitustaidon on mollattu katoavan pikaviestimien ja sosiaalisen median myötä. Moni työkseen kirjoittava pinnisteleekin muistaakseen koulussa opetellut oikeinkirjoitussäännöt – toiset paremmin tuloksin ja toiset laihemmin. Onneksi nykyisin käytännössä mitään ei tarvitse osata ulkoa, sillä apu löytyy kirjoittamalla hakukoneeseen: viikon jatkoa yhteen vai erikseen. Avuksi voi myös ottaa…

    Lue lisää
  • Työelämä Itsensä kehittäminen vaatii rohkeutta, mutta on välttämätöntä

    Voiko omaa itseä kehittää loputtomasti? Olenko jotenkin viallinen, jos minun täytyy kerran muuttua tai kehittyä? Muuttuvan työelämän ja eteenpäin menevän maailman vauhdissa pysymisen avaintekijä on oman osaamisen kehittäminen, muutoksen sietokyky ja into oppia uutta. Tässä artikkelissa pohditaankin sitä, minne jatkuva kehitys ihmistä vie ja onko tulevaisuuden minä parempi kuin nykyinen versio itsestäni. Ei kuitenkaan syytä paniikkiin! Mitään jättimäistä projektia tästä…

    Lue lisää
  • Työelämä Naisen euro on vuonna 2021 Suomessa 84 senttiä – se ei ole naisten vika, mutta naisten yrittäjyydellä eroa voidaan kuroa umpeen

    Vain kolmasosa suomalaisista yrittäjistä on naisia ja naiset päätyvät miehiä useammin matalapalkkaisille aloille. Perhevapaajärjestelmä kannustaa nimenomaan naisia jäämään kotiin lasten kanssa, mikä pienentää naisten elinikäistä palkkakertymää ja samalla kertyvää eläkettä entisestään. Kysyimme Elinkeinoelämän valtuuskunnan ensimmäiseltä naisjohtajalta Emilia Kullakselta, miten naisten asemaa työelämässä ja yrittäjinä voidaan parantaa. Suomi on kansainvälisessä vertailussa tasa-arvon mallimaa, mutta tekemistä riittää vielä paljon. Nyt naistenviikolla on…

    Lue lisää