Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Olenko palkansaajaan rinnastettava yrittäjä?

olenko-palkansaajaan-rinnnastettava-yrittaja

Työttömyysturvalaki uudistui 1.1.2016. Tämän jälkeen kaikki aikaisemmin omassa työssään työllistyneet ovat työttömyysturvassa yrittäjiä.

Tässä vaiheessa pitää siis vielä huomauttaa, että lakimuutos vaikuttaa ainoastaan työttömyysturvaan, eikä omassa työssään työllistyvien tarvitse perustaa omaa yritystä tai hankkia yrittäjän byrokratiaa.

Työttömyysturvalain mukaan henkilö voi tiettyjen reunaehtojen täyttyessä olla palkansaajaan rinnastettava yrittäjä. Selvitän tässä kirjoituksessa, mitä tämä tarkoittaa.

Palkansaajaan rinnastettava yrittäjä

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi soveltamisohjeen työttömyysturvalain tulkinnasta TE-toimistoille. Soveltamisohje löytyy täältä. Ohjeessa kerrotaan, että palkansaajaan rinnastettava yrittäjä voi saada työsuhteen tai työkeikan päättymisen jälkeen työttömyysetuutta. Eli käytännössä, jos sinun katsotaan olevan palkansaajaan rinnastettava yrittäjä ja teet työkeikan, olet työkeikan jälkeen oikeutettu työttömyysetuuteen.

Olenko palkansaajaan rinnastettava yrittäjä?

Palkansaajaan rinnastettavan yrittäjän tulee täyttää seuraavat neljä vaatimusta:

1. Henkilö tekee työsuoritukseen itse toimeksiantajan määräämällä tavalla

Käytännössä tämä tarkoittaa, että työn tilaaja päättää milloin työ tehdään ja millä tavalla. Tämä ei tarkoita, että työn tilaaja valvoisi työn suorittamista. Työ voidaan tehdä siis muuallakin kuin työn tilaajan tiloissa tai toimipisteessä.

2. Henkilö on toimeksiantosuhteessa samoihin harvalukuisiin toimeksiantajiin

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjä ei markkinoi työtään laaja-alaisesti. Jos työtä markkinoidaan, mutta tilauksia ei tule, kuuluu tämä normaalin yrittäjäriskin piiriin, eikä henkilö tällöin ole palkansaajaan rinnastettava yrittäjä.

Palkansaajaan rinnastettava yrittäjä tekee pääsääntöisesti töitä samoille työn tilaajille. Työn tilaajien määrää ei kuitenkaan ole laissa rajoitettu, vaan tärkeintä on se, että työtä ei aktiivisesti markkinoida laajalle joukolle.

Palkansaajaan rinnastettava siivooja

3. Henkilöllä ei ole kiinteää osto- tai myyntipaikkaa tai vastaavaa toimipaikkaa toiminnan harjoittamista varten

Yrittäjät joilla on oma toimipiste, eivät voi olla palkansaajaan rinnastettavia yrittäjiä. Luultavasti tämä johtuu siitä, että toimipisteen olemassaolo voidaan katsoa osoitukseksi halusta laajentaa toimintaa.

4.Henkilö ei ole viimeksi kuluneen vuoden aikana työnhakijaksi ilmoittautumisesta lukien ollut työsuoritusten tekemiseksi palveluksessaan työsuhteessa olevia työntekijöitä muutoin kuin satunnaisesti

Palkansaajaan rinnastettava yrittäjä ei siis voi täyspäiväisesti työllistää muita ihmisiä.

Palkansaajaan rinnastettava yrittäjä työsuoritteen aikana

Palkansaajaan rinnastettavan yrittäjän statusta ei voi saada etukäteen, vaan se päätetään aina vasta työsuoritteen päättymisen jälkeen. Työsuoritteen ajan työnsuorittajaa käsitellään yrittäjänä. Työttömyysetuuden määräytyminen päätetään tällöin sillä perusteella, onko henkilö tyäspäiväinen yrittäjä vai sivutoiminen yrittäjä. Yrittäjyyden täyspäiväisyyden arviointikriteereistä voit lukea lisää täältä: Olenko päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä

Muistathan, että TE-toimisto arvioi jokaisen henkilön tilanteen tapauskohtaisesti. Ota yhteyttä omaan TE-toimistoosi selvittääksesi oman tilanteesi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjän sosiaaliturva:

  • Yrittäjän sosiaaliturva Yrittäjän sosiaaliturva: kaikki yrittäjän sosiaaliturvasta

    Yrittäjän sosiaaliturva varmistaa toimeentulon esimerkiksi yrittäjän sairastuessa tai vanhempainvapaan aikana. Toisin kuin palkansaajan, yrittäjän tulee huolehtia itse sosiaaliturvansa tasosta YEL-vakuutuksen avulla. Tässä artikkelissa käymme läpi, millainen yrittäjän sosiaaliturva on ja kuinka se toimii. Mikä on yrittäjän sosiaaliturva? Yrittäjällä on Suomessa samanlainen sosiaaliturva kuin palkkasuhteessa työskentelevällä työntekijälläkin. Sosiaaliturvan tarkoitus on taata riittävä toimeentulo ja huolenpito myös sellaisessa elämäntilanteessa, jossa työtä ei…

    Lue lisää
  • Yrittäjän sosiaaliturva Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

    Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään. Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään. Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä…

    Lue lisää
  • Yrittäjän sosiaaliturva YEL eli yrittäjän eläkevakuutus: Turvaa yrittäjän eläke

    YEL (eli yrittäjän eläkevakuutus) on sana, jossa on vain kolme kirjainta, mutta silti se tulee erittäin usein puheeksi, kun yrittäjät ja kevytyrittäjät kertovat työstään ja liiketoiminnastaan. YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan perusta. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken mitä sinun tulee tietää YEL:stä! Huomaathan, että YEL-rajat eli yrittäjän eläkevakuutukset ala- ja ylärajat arvioidaan uudestaan vuosittain. Tässä artikkelissa on käytetty…

    Lue lisää