Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Ole itse paras pomosi

aikataulu-1-e1527575489476

Itsensä johtaminen on oikeastaan itsensä käskemistä, jotta saisi aikaan jotakin. Kevytyrittäjät tekevät usein töitä itsenäisesti, jolloin he saavat itse päättää kenelle, milloin ja minkä verran tekevät töitä. Valinnanvapaus on ihanaa, mutta hommat saattavat jäädä helposti tekemättä, jos ei ole pomoa, joka käskee tai deadlinea, joka kolkuttelee.

Kiire onkin läsnä nykymaailmassa monella. Tuntuu, että koko ajan on hirvittävästi tehtävää, mutta silti mitään ei välttämättä tapahdu. Annamme muutamia käyttökelpoisia vinkkejä siihen, miten johdat itseäsi paremmin.

Loputtomat listat

Omaa työtään johtavan pitää opetella suunnittelemaan. Kannattaa kirjata ylös tavoittelemasi määränpäät ja keinot, joilla aiot saavuttaa ne. Tämä auttaa konkretisoimaan tehtävän työn määrää ja antamaan riittävästi aikaa asioille, jotka vievät kohti tavoitteita. Käyttämällä hieman aikaa suunnitteluun säästät aikaa itse työn teossa. Saatat aivan huomaamattasi käyttää aikaa päämäärättömään haahuiluun sosiaalisessa mediassa, vaikka oikeasti sinun kuuluisi miettiä, kuinka huolehdit asiakassuhteistasi tai tuotteistaisit palveluasi entistä paremmaksi.

Suunnitelmalliseksi ei voi ryhtyä tekemättä ensin listaa asioista, jotka pitäisi tehdä. Tämän jälkeen listasta poimitaan kaikista tärkein ja/tai kiireellisin tehtävä ja aloitetaan siitä. Seuraava vaihe suunnitelmallisessa työskentelyssä on tehtävien merkitseminen kalenteriin, jotta työt tulevat tehtyä silloin, kun niiden täytyykin. Jos joudut lykkäämään tehtäviäsi kalenteristasi huolimatta, yritä olla siirtämättä niitä kahta kertaa useammin, etteivät ne jää tekemättä.

Myös päätösten tekeminen on taito, joka itsensä työllistäjän tai omaa työtään johtavan kannattaa opetella. Päätöksenteon opetteleminen vaatii harjoittelua, mutta sen oppiminen auttaa sinua monella tavalla. On esimerkiksi elintärkeää oppia päättämään se, minkä tekemistä voi lykätä tai minkä voi kokonaan jättää tekemättä.

Mitä sitten, jos ei nappaa?

Välillä saattaa tuntua, että innostuksesi on tyystin loppunut, etkä pääse lainkaan eteenpäin, vaikka kuinka tuijotat tekemääsi listaa. Silloin on hyvä aika lähteä pois työpisteeltä ja tehdä hetki jotain ihan muuta. Se muu voi olla mitä vain työhön liittymätöntä; käy kahvilla tai vaikka jäätelöllä, meditoi, pidä taukojumppa, lue uutisia. Tärkeintä on siirtää ajatukset toviksi pois tekemättömistä töistä.

Freelancer keittiössä.

Työn tauottaminen ja jaksottaminen ovatkin omaa työtään johtaville tärkeitä. Olemme aiemmin kirjoittaneet kevytyrittäjille sopivista työkaluista, jotka auttavat hallitsemaan ja aikatauluttamaan työn tekemistä. Käy lukemassa kevytyrittäjän työkalupakista lisää täältä.

Mistä työkaveri itsensä työllistäjälle?

Trendiasiantuntija Pauli Komonen kumosi Helsingin Sanomissa (13.6.) väitteitä työelämän muutoksesta. Nykyisessä muuttuvassa työelämässä sanotaan itsensä johtamisen korostuvan yhä enenevässä määrin, mutta Komosen mielestä tämä on vain kolikon toinen puoli.

– Useimmat kaipaavat jonkinlaista tukea ja johtamista. Ihmisten tuen tarpeen huomaa, kun tarkkailee ihmisiä, jotka ovat lähteneet isoista organisaatioista vaikka freelancereiksi. He pohtivat usein, missä voivat tavata muita freelancereita.

Yksin puurtaminen siis tuntuu monen mielestä tylsältä tai vaikealta. Tähän on pyrkinyt omalta osaltaan vastaamaan M2-kodit, joka tarjoaa Helsingin Jätkäsaaressa vielä tällä viikolla vuokra-asuntoon tehtyä pop up -työtilaa. Työtila on tarkoitettu kaikille, joille oma kiinteä työpiste ei ole välttämätön.

Itsensäjohtaminen lähtee pienistä askelista, kuten kaikki muukin yrittämiseen liittyvä. Ole armollinen itsellesi, mutta samaan aikaan tarpeeksi jämäkkä!

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Vuokratyö - Myyttejä ja huhuja liikkuu, mutta mitä se oikeasti on?

    Löysitkö sinulle sopivan työpaikan vuokratyö firmasta? Haluaisitko hakea, mutta vuokratyö epäilyttää? Onko vuokratyö sinulle aivan uusi asia? Vuokratyöstä liikkuu jos jonkunlaista huhua ja myyttiä. Kaverit kuiskuttelevat korvaan välillä epäuskottavaltakin kuulostavia väiteitä. Kerromme tässä artikkelissa mitä se vuokratyö oikeasti tarkoittaa. Mitä vuokratyö tarkoittaa? Vuokratyö tarkoittaa käytännössä sitä, että työllistävä yritys on eri kuin se yritys, jossa työt tehdään. Kun siis haet…

    Lue lisää
  • Työelämä Lisätienesteistä on moneksi

    Työelämä on erityisesti tällä vuosituhannella sirpaloitunut. Työsuhteet ovat osa-aikaisia ja määräaikaisia, työt tehdään projekteina ja yhä useampi tienaa rahaa erilaisilla sivutöillä. Lisätienestejä hankitaan varsinaisen ammatin kanssa yhtä aikaa joko samalta alalta tai esimerkiksi harrastuksen parista. Joku tienaa reissurahaa kirjoittamalla blogia, yksi tekee keikkaa esiintyjänä tai joulupukkina, toinen valokuvaa tai ohjaa jumppia. Jotkut taas hyödyntävät omaa osaamistaan tekemällä konsulttitöitä oman päivätyönsä ohella.…

    Lue lisää
  • Työelämä Yhteisöllinen työpaikka on hyvä työpaikka – myös yksinyrittäjä kaipaa yhteisöä ympärilleen

    Töissä pitää nykyisin olla kivaa. Työpaikan yhteisöllisyys ja hyvä ilmapiiri ovat nykyisessä työelämässä jo lähes itsestäänselvyyksiä, jos organisaatioon halutaan houkutella alan huippuosaajia. Jos työntekijä ei viihdy töissä, saa kaipaamaansa tukea tai pääse riittävällä tavalla vaikuttamaan itseään ja työyhteisöään koskeviin asioihin, hän vaihtaa työpaikkaa tai ryhtyy yrittäjäksi, vaikka työn sisältö itsessään olisikin mielekästä ja sopivan haastavaa. Yksi työpaikan isoimmista vetovoimatekijöistä on…

    Lue lisää