Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Leo Kadieff & Nuoret Yrittäjät -verkosto: Nuori yrittäjä, ole rohkea! – tukea saat verkostosta

Leo-Kadieff-Nuoret-Yrittajat-1024x682

Vuorosana-blogisarjassamme UKKO.fi saa kylään työelämän eri sidosryhmien edustajia. Blogeissa kuulemme vieraidemme ajatuksia erilaisista kevytyrittäjiä koskettavista aiheista.

Tällä kertaa olemme saaneet blogiin vieraaksi Nuoret Yrittäjät -verkoston puheenjohtajan Leo Kadieffin. Keskustelemme hänen kanssaan aiheista, jotka mietityttävät itsensätyöllistämisestä kiinnostuneita nuoria.

Miten nuoret suhtautuvat nykyään itsensätyöllistämiseen?

Viimeisen sukupolven aikana on tapahtunut selvä muutos. Global Entrepreneurship Monitorin kyselyssä selvisi, että korkeakouluopiskelijoiden mielenkiinto perustaa yritys viiden vuoden kuluessa valmistumisesta on kasvanut 15 vuodessa 4 prosentista 18 prosenttiin.

Monet kokevat nykyään mielekkäämmäksi toimia pienissä yrityksissä, joissa on helpompi vaikuttaa asioihin.

Perinteinen tavoite korporaatioportaiden kipuamisesta on väistynyt, ja nuoret näkevät itsensä yhä useammin brändinä.

Jos osaamisensa muotoilee yhtiömuotoon, ovat uravaihtoehdot laajemmat ja palkkaa saa enemmän. Moni nuori arvostaa mukavan ja matalahierarkkisen työyhteisön ja työhyvinvoinnin nykyään korkealle.

Millaista Nuoret Yrittäjät -yhteisön toiminta on?

Nuoret Yrittäjät -verkosto kuuluu Suomen Yrittäjien piiriin. Suomen Yrittäjissä on 115 000 jäsenyritystä, eli noin kolmasosa Suomen yrittäjistä.

Nuoret yrittäjät verkostoitumassa

Tuotamme jäsenillemme erilaisia palveluita: tarjoamme verkostot, neuvontaa, tiedotusta ja edunvalvontaa. Suomen Yrittäjillä on yli 20 aluejärjestöä ja 400 paikallisjärjestöä, joissa monissa on oma, noin alle 40-vuotiaille suunnattu nuorten verkosto. Nuoret Yrittäjät -verkostossa me ymmärrämme, millainen on nuorten työmarkkinatilanne. Eräänä tehtävänämme onkin viestiä nuoria koskettavista aiheista kantajärjestömme suuntaan.

Keitä Nuorien Yrittäjien toiminnassa on mukana?

Kaikilla verkostomme jäseneksi liittyvillä on Y-tunnus. Pääosa, yli 90 prosenttia, jäsenistämme on mikroyrittäjiä. Useimmat ovat päätoimisia yrittäjiä, mutta meillä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa jäseniemme yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuudesta. Nykyään moni kevytyrittäjäkin voi kokea itsensä päätoimiseksi yrittäjäksi.

Jäsenistömme demografia vastaa hyvin poikkileikkausta Suomen yrittäjyydestä – noin 60 prosenttia on miehiä ja 40 prosenttia naisia. Nuorille, noin alla 40-vuotiaille, on myös oma jäsenyys. Nuorissa Yrittäjissä meitä on noin muutama tuhat aktiivista jäsentä, jotka tapaavat säännöllisesti, vähintään vuosittain valtakunnallisessa Get Together -tapahtumassa.

Mitä Nuoret Yrittäjät -verkosto tarjoaa itsensätyöllistämisestä kiinnostuneelle nuorelle?

Vertaisverkoston ydin on yhteenkuuluvuudessa ja toisilta saatavassa tuessa. Yhteisössä on tarjolla erilaisia palveluita nuorille; järjestämme muun muassa neuvontaa, tiedotusta ja tapahtumia. Lisäksi meillä on yhdessä Boardman-verkoston kanssa toteutettu mentorointiverkosto.

Millainen työllistymisvaihtoehto kevytyrittäjyys on nuorille?

Kevytyrittäjyys on itsensätyöllistämisestä kiinnostuneille nuorille helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä, eli testata, onko yrittäjyys heidän juttunsa vai ei, ennen kuin hyppäävät täysillä mukaan yrittäjyyteen.

Työnteon muodot ovat jo muuttuneet paljon, ja muutos jatkuu edelleen. Esimerkiksi työntekijän palkkaaminen on tehty nykyään todella vaikeaksi. Kevytyrittäjyys vastaakin muun muassa juuri tällaisiin haasteisiin, kuten nykyisen työelämän joustamattomuuteen.

Verkostoituminen yrittäjyys

Millaisia vinkkejä sinulla on itsensätyöllistämisestä kiinnostuneille nuorille?

Rohkaisen kokeilemaan! Yrittäjyys saattaa kuulostaa raskaalta, mutta se on kuin puhumaan oppiminen: kun se kerran hoksaa ja oppii, sen taitaa aina. Yrittäjyys avaa aivan uusia mahdollisuuksia palkansaajaroolin rinnalle. Kun ymmärrät yrittäjyyttä, hahmotat myös paremmin kaupankäyntiä ja koko laajaa yritystoiminnan kenttää.

Verkostot ovat itsensä työllistäjälle avainsana. Suhteista on valtava apu niin markkinoinnissa, myynnissä kuin monessa muussakin toiminnassa.

Itsensä ammattimainen profiloiminen on äärimmäisen hyödyllistä. Kaikki verkostot ovat omalla tavallaan hyödyllisiä, mutta läsnä on oltava vähintäänkin omassa ammattiverkostossa ja siellä on kyettävä profiloitumaan.

Suomessa on täysin uniikki ekosysteemikulttuuri: lähes kuka vain voi päästä helposti jopa ministerien ja huippuyritysjohtajien kanssa juttusille. Tällaisia mahdollisuuksia suosittelen nuoren yrittäjän aktiivisesti hyödyntämään. Useat erilaiset tapahtumat ovat Suomessa kohtuuhintaisia, jopa ilmaisia, joten niihin kannattaa yrittäjän osallistua. Vaikka esimerkiksi sosiaalisen median rooli kasvaa jatkuvasti, todellista luottamusta luodaan yhä edelleen kasvotusten. Sähköiset kanavat ovat vain henkilökohtaisten kohtaamisten tukena.

Mitkä ovat omat kokemuksesi itsensätyöllistämisestä?

Oma polkuni ei ole ollut viivasuora, vaan se on poukkoillut niin sivusuunnassa kuin ylös ja alaskin. Polkuni taitekohta oli siinä, kun tunnistin omat vahvuuteni. Nyt puolestaan olen vastaavalla tavalla alkanut tunnistaa muiden vahvuuksia.

Mitä paremmin tunnistan muiden osaamista ja edistän heidän menestystään, sitä paremmin minulla itselläni menee yrittäjänä.

Juuri tämä on ollut minun matkani ydin: olen tehnyt itsestäni muiden palvelijan. Tämä on hyvä taito kaikille yrittäjille.

Vuorosana on blogisarja, jossa Ukko saa kylään työelämän eri sidosryhmien edustajia, jotka kertovat ajatuksiaan työelämästä ja itsensä työllistämisestä.

Lue myös

Somen parhaat yrittäjäyhteisöt – mikä porukka sopii juuri sinulle?

Vieraskynä: Jos haluu saada, niin on pakko antaa

Sisäinen yrittäjyys on asenne, joka saa yrityksen kukoistamaan

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Poikkeusolojen aikana ei peukaloita pyöritellä – Yrittäjyyskoulu toi parhaat oppiartikkelinsa yhteen

    Suomessa todettiin poikkeusolot maaliskuun alussa koronavirustartuntojen kasvun vuoksi. Jos kiire tällä hetkellä tasaantuu, kannattaa yrittäjän suunnata energiansa liiketoimintansa hiomiseen, brändin kiilottamiseen ja ennen kaikkea uuden oppimiseen. Yrittäjyyskoulu toi uuden opiskelua varten parhaat artikkelinsa yhteen. Poimi vinkit videoiden tekemiseen Yhä useampi viihtyy sisältöjen parissa katsomalla videoita, joten tässä kohtaa yritykselläsi on paikka tehdä uusi aluevaltaus. Videoiden tekemisen paras puoli on, että…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Suuri osa jouluisen Tuomaan markkinoiden osallistujista on pienyrittäjiä - Kävimme jututtamassa heitä!

    Jouluiset Tuomaan markkinat ovat tänä vuonna auki keskiviikkoon 22. joulukuuta saakka. Tapahtuma vetää mukaansa hyvin monipuolista yrittäjää – leipomoyrittäjistä kosmetiikan valmistajiin ja koruntekijöihin. Kävimme kyselemässä heidän fiiliksiään paikan päällä! Vuodesta 1994 asti järjestetyiden markkinoiden paikkana on viime vuosina ollut Senaatintori, mutta tällä kertaa ne pidetään poikkeuksellisesti meren äärellä Kauppatorilla. Yrittäjyyskoulumme suunnatessa paikan päälle katsastamaan fiiliksiä sää on Etelä-Suomen joulukuulle varsin…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Sankariyrittäjä ei ole Supermies tai Ihmenainen – hyvinvointi on yrittäjän salainen ase

    Sankariyrittäjä herää puoli neljältä aamulla, joogaa tunnin ja käy tämän jälkeen töihin. Töitä tehdään yhdeksään asti illalla ja sitten nukutaan tehokkaasti. Onko tämä järkevää? Sankariyrittäjä taitaa olla samanlainen fiktiivinen hahmo kuin Supermies tai Ihmenainen. Kuulostaahan tuo monelle varmasti todella houkuttelevalta konseptilta, mutta ei ikävä kyllä inhimilliselle ihmiselle onnistu muuten kuin lyhyitä aikoja kerrallaan. Vaikka työ olisi kuinka innostavaa tahansa, perustuu…

    Lue lisää