Nuoret tiimiyrittäjät kertovat selviytymiskeinoistaan inflaation pyörremyrskyssä – ”Ehkä tästä kaikesta on ollut jopa hyötyä”
Sekä yrittäjän että asiakkaan aamukahvi kallistui inflaatiossa, mutta kumpi tinkii omasta tilanteestaan ensin? Tiimiyrittäjät Jesse Vuori ja Inka Tikkanen listasivat oppinsa siihen, miten yrittäjä selviää hintojen noususta selville vesille.
- Opit, kuinka liiketoiminnan kuluja voi karsia hintojen noustessa.
- Ymmärrät riskianalyysin tekemisen merkityksen.
- Huomaat, että odottamaton liiketoimintaympäristön muutos voi olla myös mahdollisuus.
Kivunnut sähkölasku, noussut bensiinin hinta, kallistunut kahvi, tyyris jäätelö.
Tänä vuonna yrittäjät ja heidän asiakkaansa ovat toden teolla saaneet huomata, mitä inflaatio arkielämässä tarkoittaa, kun samalla määrällä rahaa ei saakaan yhtä paljon tavaroita ja palveluita kuin ennen.
Tilastokeskuksen mukaan Suomen inflaatiovauhti oli kesäkuussa jo 7,8 prosenttia, kun vertailun vuoksi vielä vuosi sitten kuluttajahintojen vuosimuutos oli 2 prosenttia. Ennusteiden mukaan inflaatiovauhti eli tavaroiden ja palveluiden hintojen nousu euroalueella tulee kiihtymään edelleen kesän mittaan.
Laaja rahan arvon nopea lasku ja ostovoiman heikentyminen on dilemma, joka voi tuoda yrittäjälle painetta korottaa pikaisesti hintojaan, jotta liiketoiminnan kannattavuus säilyy ja oma toimeentulo pysyy turvattuna. Kuitenkin tiukentunut taloustilanne mätkii samaan aikaan myös asiakkaita, jotka pohtivat jo nyt mistä palveluista ja tavaroista voisi tinkiä tai peräti luopua kokonaan.
Mutta miten paljon yrittäjän pitää ajatella inflaation myllerryksessä itseään ja kuinka paljon asiakkaitaan, jotta tasapaino liiketoiminnassa ylipäätään säilyy?
Lempäälässä varttuneet tiimiyrittäjät Inka Tikkanen, 23, ja Jesse Vuori, 23, ovat nuoresta iästään huolimatta kohdanneet yrittäjyyden kentällä jo koronan, Ukrainan sodan vaikutukset ja inflaation ristipaineen. He istuivat alas Yrittäjyyskoulun kanssa kertoakseen millaisia käytännön ratkaisuja ovat selviytyäkseen tehneet.
”Koronavuodet ovat osaltaan valmistaneet siihen, että mitä vain voi tapahtua ja että on hyvä olla varautunut maailman muutoksiin ja siihen, miten ne vaikuttavat yritystoimintaan”, Tikkanen alustaa.
Ratkaisuja kahvilassa ja pelikentillä
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja polttoaineiden hintojen raju nousu olivat ensimmäiset haasteet, joita Tikkanen alkoi Lempi-kahvilan talouspäällikkönä ratkoa paremmalle tolalle.
Yhdellä kahvilatiimin jäsenellä oli käytössään auto, mutta hän asui kaukana ja matkat kodin, kahvilan ja tukun välillä alkoivat polttaa liikaa rahaa, kun bensapiikki pompsahti.
”Sitten mietittiin, että olisiko mahdollista saada tilalle joku tukkutilaussysteemi, että mieluummin tilaisimme tuotteet suoraan kahvilalle sen sijaan että käyttäisimme itse aikaa, bensaa ja rahaa.”
Tässä oli Tikkasen mukaan oppi numero yksi. Logistiikkajärjestely järkevöitettiin tukkuun päätymällä, koska heillä oli kuljetuksissaan käytössään kiinteä kuukausipalkkio. Rahallisesti etua ei loppupeleissä saatu, mutta ajankäytöllisesti kyllä.
”Tukussa ei tarvitse käydä enää joka päivä. Muutaman kerran jäätelö on päässyt loppumaan, mutta silloin tämä kahvilan oma henkilö on hakenut. Hän on sellainen hätävarasysteemi.”
Sodan alkaminen pakotti Tikkasen katsomaan myös kahvilatuotteita uudesta näkövinkkelistä. Jäätelöissä oli vahvasti Venäjä-kytköksiä ja tämän pelättiin alussa vaikuttavan asiakkaiden ostopäätöksiin. Lopulta jäätelöistä pidettiin kuitenkin kiinni, koska asiaan vaikutti myös samalta toimittajalta saatu pakastin, joka olisi ollut muualta hankittuna liian iso kuluerä.
Vuori kuuntelee vieressä ja nyökyttelee. Hän on itse ollut apuna organisoimassa tiimiläisten kanssa vedettäviä kuplajalkapallopelejä Nalkalan kentällä, jonne inflaation hinnankorotuspaine ei ole toistaiseksi yltänyt niin rajusti.
”Hintoja ei lähdetty nostamaan ja pelihinta pidettiin samana, koska pystyimme säästämään energiassa eikä tarvitse liikkua paikasta toiseen. Ainoastaan muualla pidettävissä peleissä katsomme sitten sen hetken bensan hinnan mukaan tarjoukset kuntoon, että millaista korvausta matkoista laitamme.”
Vuori tiivistää sellaisten yrittäjien pärjäävän tulevaisuudessa, jotka reagoivat nopeasti erilaisiin tilanteisiin ja osaavat jopa ennakoida niitä. Myös yrityksen riskianalyysin tekeminen on hänestä viisasta.
”Tärkeää on muutoskykyisyys ja ajan hermolla pysyminen. Täytyy osata katsoa, mitä ympäristössä ja omalla toimialalla tapahtuu, sekä miten maailman tapahtumat näkyvät omassa liiketoiminnassa”, hän pohtii.
Inflaation molemmat puolet
Tikkanen ja Vuori opiskelevat Tampereen Proakatemialla yrittäjäkoulutuksessa siten, että kolmen ja puolen vuoden opintojen aikana perustetaan oikea yritys muiden tiimiläisten kanssa ja opitaan samalla yrittäjyydessä tarvittavia taitoja monipuolisesti vaihtuvissa rooleissa.
Merkonomitaustan omaava Vuori sai alussa hallittavakseen talouspuolen, ylioppilas Tikkanen on puolestaan siirtymässä kesän jälkeen uuteen rooliin business leaderiksi. Vuonna 2021 Tampereelle perustetulla Saawalla on osuuskunta, jonka pääasiallinen toimiala on yrityspalvelut sisältäen erilaisia liiketoimia laidasta laitaan.
Kulunut vuosi on opettanut nuorille tiimiyrittäjille paljon uutta ja kummallakin on nyt selkeämmät näkemykset siitä, miten inflaation kohdalla kannattaa luovia eteenpäin.
Vuori sanoo kaiken lähtevän aina liikkeelle siitä, että yrittäjän on ajateltava ensin oman bisneksensä elinkelpoisuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hintoja pitäisi heti nostaa. Yrittäjä kun voi ensin kokeilla, pystyykö hän kulurakennetta muuttamalla käärimään säästöjä jostain muualta. Lopputulema saattaa silti olla se, että yrittäjän on lopulta vain testattava parhaan mahdollisen kokonaisnäkemyksensä perusteella, mitä asiakkaat ovat valmiita maksamaan ja paljonko tuotteesta tai palvelusta täytyy pyytää kannattavuuden säilyttämiseksi.
Tikkasen mielestä kuluja karsimalla ja hinnan korotuksilla voi lähteä liikkeelle samaan aikaan, mutta hintojen testaamisessa hän kehottaa varovaisuuteen. Korotukset täytyy aina pystyä perustelemaan asiakkaalle, joten vekslaamiseen hän ei lähtisi.
”Ihan kaikessa en tuota testaamista peräänkuuluta. Kahvilatoiminnassa se kävi helposti, mutta jos liikaa lähtee testailemaan, se saattaa vaikuttaa asiakkaan näkökulmasta epäluotettavalta ja epävakaalta toiminnalta.”
Vuori kertoo alkaneensa miettiä inflaation myötä isompia työnantajia.
”Tämä ei osu omalle kohdalle, mutta kyllähän yrityksissä työntekijöiden palkkojakin pitää nostella ja se on iso kuluerä.”
Tikkanen puolestaan väläyttää inflaation voivan myös hyödyttää yrittäjää, jos myllerryksessä löydetyt uudet ratkaisut kantavatkin pitkälle tulevaisuuteen. Yrittäjä saattaa hintojen noususta johtuvan paineen alla esimerkiksi muuttaa valikoimaansa ja huomata, että jokin tuote lähteekin lentoon. Tai kuten Vuori kuvailee, uusi tilanne saattaa poikia täysin uuden bisnesmallin.
Vuori listaa inflaation sivuhyödyksi myös ekologisemmat valinnat.
”Nyt inflaatio näkyy etenkin energian hinnoissa. Maailman kannalta tämä vie sellaisiin ratkaisuihin, joissa vihreitä arvoja mietitään enemmän jo ihan hintojenkin takia. Polttoaine on jo yksistään niin kallista, että täytyy miettiä sitä, miten asioita voi tehdä fiksummin ja vähäpäästöisemmin.”
Oma liiketoiminta hakusessa
Maailmantilanne ei ole heikentänyt nuorten tiimiyrittäjien uskoa tulevaisuuteen. Inflaatio on toki pakottanut molemmat säästeliäiksi omassa arjessaan, mutta samalla on vain pitänyt hyväksyä tilanne, jossa maailma nyt makaa. Kalliit hinnat ja nousseet korot kurittavat nyt kaikkia.
”Jos löytyy sellainen liiketoiminta, millä haluan elää ja se on intohimo, niin silloin olen kyllä täysillä laittamassa kädet saveen ja ryhtymässä hommiin. Ehkä tästä kaikesta on ollut jopa hyötyä, että osaa nyt varautua erinäisiin tilanteisiin”, Vuori sanoo.
Tikkanen ei ole sulkenut pois työntekijän roolia, mikäli työ ei olisi pelkkää suorittamista ja omaan työnkuvaansa pääsisi myös vaikuttamaan. Silti kiinnostavan liiketoiminnan löytyminen houkuttaa myös häntä.
”Jos vain löydän sellaisen jutun, mitä haluan lähteä tekemään, niin kyllä vaan lähden.”
Kumpaakin kiehtoo yrittämisessä vapaus saada päättää mitä tekee työkseen ja milloin.
”Yleensä sanotaan, että yrittäjyys on 24/7 yrittämistä, mutta minun mielestäni tämä asia on yrittäjästä itsestään aika paljon kiinni. Saat kyllä asiat hoidettua ilman että pitää olla työssä koko ajan kiinni, mikä on ihanteellinen tilanne. Ja pystyt valitsemaan loma-ajat itse. Yrittäjyydessä kiehtoo myös omistajuus, että olet perustanut jotain alusta asti”, Tikkanen kuvailee.
”Vapauden ohella samaan aikaan on vastuut ja kaikki pitää itse rakentaa, mutta siinä on vapaat kädet ja mahdollisuus luovia”, Vuori komppaa.
Kumpikin kertoo kokemustensa myötä oppineensa ymmärtämään yrittäjyyden riskejä.
”Riskeistä moni on konkretisoitunut tässä lyhyellä ajanjaksolla, niin ehkä tulevaisuudessa sitä osaa varautua erilaisiin maailmantilanteisiin paremmin”, Vuori päättää.
Lue myös
Miten perustella hinta asiakkaalle?
Näin aloitteleva yrittäjä löytää ensimmäiset asiakkaansa