Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika Lindeman: ”Saan työskennellä ammatissa, josta haaveilin jo lapsena!”

nayttelija-monika-lindeman

Näyttelijän töiden ohella Monika Lindemanin viikkoja rytmittää myös sosiaalisen median vaikuttajamarkkinointi kevytyrittäjänä. Yrittäjyys kulkee Monikan suvussa, ja hän kokee itsekin perineensä vahvasti tämän ominaisuuden.

Työpäivät ja -viikot ovat hyvin vaihtelevia. Toisinaan ajanhallinta ja vapaa-ajan sekä työn yhdistäminen tuottavat haasteita, mutta Monika ei vaihtaisi töitään mistään hinnasta. ”Parasta tässä työssä on se, että kaikki viikot ovat erilaisia.”

Näyttelemisestä Monika innostui jo lapsena. Tuolloin hän kävi teatterikerhossa, viikonloppuleireillä ja erilaisilla teatterikursseilla.

"En oikeastaan koskaan edes ajatellut, mitä muuta voisin lähteä työkseni tekemään. Joskus kyllä vähän harkitsin luokanopettajan ja poliisin ammatteja, mutta näytteleminen on aina vienyt mukanaan!"

Oppeja ammattiin Monika on hakenut niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Lahjakas näyttelijä hyödyntää työssään monilta eri opettajilta ja kouluilta saamiaan neuvoja.

"Aloitin kouluttautumisen kansanopistossa, opiskelin siellä alalle valmistavia opintoja vuoden verran. Tämän jälkeen siirryin Vaasan ammattikorkeakouluun opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Valmistuttuani työskentelin freelancerina teatterissa ja radiossa täällä Suomessa."

"Muutaman työvuoden jälkeen päätin hakea Lontooseen maisteriopintoihin. Sain paikan ja opiskelin kaksi vuotta, kunnes valmistuin teatteritaiteen maisteriksi. Jäin Lontooseen kolmeksi vuodeksi töihin, ennen kuin palasin takaisin Suomeen vuonna 2015."

Monika työskentelee tälläkin hetkellä freelance-näyttelijänä. Tästä huolimatta hänellä on ollut kiinnitys samaan tuotantoon jo useamman vuoden.

"On tietysti valtavan inspiroivaa, kun teatterit ja tuotannot haluavat pitää minut töissä! Siitä tulee välitön palkkio ja palaute niin yleisöltä kuin seuraajilta ja katsojilta. Se, että minut halutaan pitää mukana tuotannossa ja että katsojat pitävät näyttelemisestäni, tuo buustia töihin ihan älyttömästi ja inspiroi jatkamaan."

Näyttelijän työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Päivät ovat erilaisia eikä koskaan tiedä etukäteen, mitä viikko tuo tullessaan.

"Näyttelijänä kuvausaikataulut määrittelevät päiviä. Työskentelen kuitenkin kotona vähintään puolet työajasta. Näyttelijäntyöhön kuuluu paljon repliikkien harjoittelua ja muuta ulkoa opettelua. On hauskaa, kun ei ole tavallista toimistotyötä, vaan pystyn itse kevytyrittäjyyden kautta määrittelemään, paljonko otan töitä vastaan. Tässä ammatissa ei kyllä kyllästy; vaihtelevuutta on niin paljon."

Vaikuttajamarkkinointia kevytyrittäjänä

Monikan äiti on niin ikään yrittäjä, ja perheellä on myös oma perheyritys, hotelli Nuuksio. Siinä Monika on mukana miehensä kanssa.

"Työni koostuvat kolmesta eri osa-alueesta. Olen mukana perheyrityksessä yrittäjänä, ja teen töitä ihan verokortillekin. Lisäksi minulla on tämä kevytyrittäjyys, jonka kautta teen vaikuttajamarkkinointia sosiaalisessa mediassa."

Kevytyrittäjyyteen Monika päätyi osittain vahingossa. Hän aloitti laskuttamisen viitisen vuotta sitten. Instagram-tilille alkoi tulla seuraajia ja eri tahoilta tuli yhteydenottoja yhteistyöehdotusten puitteissa. Siitä se sitten lähti pikkuhiljaa, Monika kuvailee.

"Vaikuttajamarkkinointi on kätevää sivutyötä. Edelleen minulla on mottona se, että teen töitä sen verran kuin aikatauluuni mahtuu. Otan vastaan sellaisia yhteistyötä, joista oikeasti pidän, ja joiden tuotteiden takana todella seison."

"Toisinaan näyttelijän työ on haastavaa, ja töiden löytäminen voi olla vaikeaa. Vaikuttajamarkkinointi onkin ollut hyvänä extrana kaiken rinnalla. Tähän asti tämä on ollut sivubisnes, mutta on myös tuottanut ihan kivasti ja ollut kannattavaa."

"Hienoa on, että saan tavallaan itse määritellä työn etiikan valitessani, mitä tuotteita lähden mainostamaan, ja että saan itse valita ne työt, joita lähden toteuttamaan. Pyrin kuitenkin tekemään markkinointia eri tuotteiden ja palveluiden parissa monipuolisesti laidasta laitaan."

Vaikuttajamarkkinoinnin alkaessa Monika koki, ettei toiminimen perustaminen ollut oikea ratkaisu; hän halusi nähdä ensin, kuinka työt lähtevät rullaamaan. Koska kaikki on sujunut hyvin, ei hänellä vieläkään ole yrityksen perustamissuunnitelmia.

"Vaikuttajamarkkinoinnissa kollegat ovat olleet minulle tärkeänä tukena, ja varsinkin toiminnan alkuvaiheessa sain heiltä paljon apua. Varsinaista markkinoinnin koulutusta minulla ei ole; olen sitä mieltä, että tekemällä kyllä oppii."

Markkinoinnissa Monikaa kiinnostaa ihmisten kommunikoivuus. Työssä hän esimerkiksi vastaa ihmisten kommentteihin ja kysymyksiin.

"On innostavaa, kun ihmiset ottavat yhteyttä ja ovat kiinnostuneita markkinoimistani tuotteista. Myös yritysten ja mediatoimistojen yhteydenotot lisäävät motivaatiota paljon. Uudet yhteistyöehdotukset saavat minut tuntemaan, että olen tehnyt työni hyvin!"

Arjen ja työn yhdistäminen tuo toisinaan haasteita

Monikan arkea ilahduttaa kotona pieni poika, jonka kanssa touhuaminen toimii vastapainona töille. Perheensä kanssa Monika viettää vapaalla mieluusti aikaa luonnossa.

"Viikkoni ovat hyvin työntäyteisiä, ja tykkään viettää viikonloppuisin aikaa ulkona. Luonto toimiikin henkireikänä koko perheellemme. Palaudun työstä myös joogaamalla ja treenaamalla kuntosalilla."

Monika on työkuvioiden ja perhe-elämän yhdistämisen myötä tullut moniosaajaksi ja ajanhallinnan mestariksi. Hän rakastaa kalenteria ja menojensa aikatauluttamista siihen eri väreillä.

"Arjen ja työkuvioiden yhdistäminen on toisinaan haastavaa, ja olen välillä kamppaillut riittämättömyyden tunteen kanssa. Tuntuu, että aika ei millään riitä kaikkeen. Nykyisin kuitenkin tunnistan omat voimavarani hyvin ja osaan myös laittaa stopin, jos töitä on liikaa. On vain priorisoitava tärkeimmät asiat ja siirrettävä muita, jos aika ei tahdo riittää."

"Työ vaatii lisäksi henkisesti ja fyysisesti paljon. Etenkin muisti on kovalla koetuksella koko ajan."

Haasteista huolimatta Monika ei vaihtaisi yrittämistä ja näyttelijäntyötä muihin töihin.

"Tässä on parasta se, että kaikki viikot ovat erilaisia. Tykkään tällä hetkellä elämästäni ja töistäni todella paljon. En kaipaa mitään sen suurempia muutoksia, vaan näin on ihan hyvä. Onnistumisia on ollut ja olen niistä erittäin tyytyväinen!"

"Itseni työllistämisessä olen saanut inspiraatiota näyttelijän ammatistani. Jos näyttelijäksi päättää ryhtyä, sitä pitää haluta todella paljon. Kouluun pääseminen on haastavaa, samoin töiden löytäminen. Koen olevani onnekas, kun olen päässyt toimimaan näyttelijän töissä – Suomen lisäksi myös Englannissa ja Norjassa."

Nuorella näyttelijällä on tulevaisuudessa vielä paljon mahdollisuuksia ja tavoitteita. Monika toivoo pääsevänsä tekemään mahdollisimman monipuolisia töitä eri työympäristöissä.

"Ylipäätään toivon, että pysyn työllistettynä ja että töitä riittäisi jatkossakin. Markkinoinnin saralla toivon jatkossakin monipuolisia ja inspiroivia työtarjouksia."

Yrittäjähenkisyys ja toimintakyky kaiken A ja O

Monika kokee itsensä yrittäjähenkiseksi ja toiminnan henkilöksi. Hänen mielestään pääasia on, että on aktiivinen ja tekee töitä sen eteen, mitä haluaa saavuttaa. On tärkeää myös kysyä apua, jos sitä tarvitsee, Monika jatkaa.

"Rohkeuteni töissä on tullut iän myötä. Minun ei ole esimerkiksi vaikeaa ottaa yhteyttä yrityksiin ja kysyä yhteistyötä tai pääsyä tuotantoon näyttelemään. Koen, että minulle on kehittynyt hyvä itseluottamus ja -tuntemus. En koe, että olisin erityisen rohkea, mutta en myöskään pelkää toimia."

"Se, tapahtuuko toiminnan seurauksesta haluttuja tuloksia, on eri asia – mutta itse yhteydenotto on tärkeää. Jos töitä ei heti saa, se ei tee työnhakijasta yhtään huonompaa. Ainahan kannattaa yrittää! Työnantaja sitten päättää, onko hakija sopiva juuri heidän tarjoamaansa toimeen. Ja jos ei tule siinä kohtaa valituksi, se vain tarkoittaa, ettei ollut juuri siinä hetkessä sopiva."

Monika nauttii saavutuksistaan joka viikko ja kokee, että mieluisa työ ja mukavat työpäivät ovat jo itsessään tärkeä saavutus. On upeaa, että olen päässyt töihin, joissa viihdyn, iloitsee Monika.

"Jokaisen työntäyteisen viikon päättäminen on saavutus. Tulee fiilis, että vitsit mikä voittaja olenkaan!"

Myös Monikan työuran paras muisto liittyy toimintaan, päättäväisyyteen ja rohkeuteen.

"Olin asunut Lontoossa muutaman vuoden, ja koti-ikävä oli kova. Kävin sitten useamman kerran koekuvauksissa Suomessa. Minulla oli teatterikiertue loppumaisillaan, eikä seuraavaa työtä ollut vielä tiedossa. Jonkin aikaa haettuani sain roolin Suomesta. Kolmen kuukauden työsopimusta jatkettiin ja muutimme Suomeen mieheni kanssa."

"En olisi ikinä saanut työtä, jos en olisi uskaltanut toimia juuri oikealla hetkellä; kaikki jotenkin loksahti silloin paikalleen. Ajattelin tuolloin, että olisi kiva työskennellä vaihteeksi suomeksikin. Jos en olisi toiminut silloin ja seurannut ajatustani, ei tätä kaikkea olisi tapahtunut!"

"Muutto takaisin Suomeen ja täältä töiden saaminen oli iso muutos elämässäni, ja se on jäänyt erityisen hyvin mieleen. Onneakin oli tietty matkassa, mutta töitäkin sai kyllä tehdä tämän eteen. Tärkeintä oli kuitenkin, että päätin, että nyt toimin ja yritän saada sen, mitä haluan."

Monikan mielestä yritteliäisyys on ylipäätään hyvä piirre ihmisessä. Hän näkee yrittäjien tulevaisuuden valoisana vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta.

"Yrittäminen on erittäin hyvä asia: se luo tulevaisuutta Suomeen ja työllistää ihmisiä. Se on myös huikea tapa tehdä töitä. Se, että tekee töitä itselleen ja mahdollisesti myös työllistää toisia, on mahtavaa."

"Tuntuu, että korona on saanut ihmisissä aikaan periksiantamattomuutta – sellaista asennetta, että kyllä me tästä vielä selvitään. Uskon vahvasti suomalaisuuteen ja siihen, että suomalainen haluaa tukea toista suomalaista yritystä. Näen yrittäjien tulevaisuuden edelleenkin kirkkaana, kunhan tämä nykytilanne hieman selviää."

Monika rohkaisee kaikkia kokeilemaan yrittämistä, jos vain innostusta siihen löytyy. Etenkin nuoria hän kehottaa ottamaan selvää yrittämisestä. Kouluissa voisi entisestään lisätä talous- ja yrittäjäkasvatusta, hän pohdiskelee.

"Jos yrittäminen kiinnostaa, suosittelen kokeilemaan kevytyrittäjyyttä. Siinä ei tarvitse hypätä suoraan syvään päähän, jos siihen ei ole rahkeita tai jos haluaa ensin vähän mietiskellä ja kokeilla. Jos mieleen tulee jokin hyvältä ja innostavalta tuntuva idea, niin kannattaa ottaa se itselleen ylös ja miettiä, kuinka sitä voisi lähteä työstämään."

"Kannattaa myös muistaa, että suunnittelu on puoli ruokaa. Ei kannata pelätä liikaa epäonnistumista; rohkeutta vain peliin!"

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 9.12.2020. Juttu julkaistu uudestaan Jussi-gaalan viikolla, koska UKKO.fi haluaa nostaa esiin kulttuuri- ja viihdealan työntekijöitä. UKKO.fi on tänä vuonna Jussi-gaalan yhteistyökumppani.

Lue myös

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

    • Yrittäjätarinat “Saan rakentaa itseni näköistä palvelua” – Katja hyödyntää osaamistaan kevytyrittäjänä

      Katja Blomqvist, stailaaja, sisustussuunnittelija, ompelija, valokuvaaja ja sisustusalan moniosaaja sekä vapaa-aikana myös palveluskoiraharrastaja. Mitä teet? Teen asuntojen myyntistailauksia, sisustussuunnittelua, sisustustekstiilien suunnittelua ja valmistusta sekä huonekalujen tuunausta ja valokuvausta. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Ennen sisustusalalle siirtymistä olen työskennellyt lähes 20 vuotta turvallisuus- ja kiinteistöautomaatioalan eri tehtävissä. Kiinnostus sisustamiseen on aina ollut olemassa ja osallistuminen sisustussuunnittelukoulutukseen vahvisti ajatusta alalla työskentelemisestä. Kuitenkin, vasta pitkäaikainen…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Heta-Linnea Kovanen inspiroituu luonnosta ja kanssaihmisistä

      Heippa! Olen Heta-Linnea Kovanen, graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Olen syntynyt Vesannolla Pohjois-Savossa, mutta nykyisin asustelen Helsingissä. Asun Herttoniemenrannassa taiteilijapuolisoni kanssa ja harrastan viherkasveja, joskin hieman vaihtelevalla menestyksellä. Mitä teet? Teen graafisen suunnittelun elementtejä eri tarpeisiin. Suunnittelen muun muassa logoja, informaatiografiikkaa, levynkansia ja piirrän muotokuvia, pääsääntöisesti digitaalisesti. Lisäksi teen jonkin verran animaatioita. Viime aikoina olen yrittänyt päästä käsiksi filmikuvauksen saloihin, joten…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

      Tiina Jakobsson on 38-vuotias kevytyrittäjä Turusta. Vanha työ jäi aikuisiän opintojen myöyä. Markkinointiviestinnän ammattitutkintoa suorittaessa Tiinan ensimmäinen työharjoittelu tuli festivaalimaailmasta ja sitä kautta Tiina päätyi tapahtuma-alalle. – Lähdin kaupan kassalta opiskelemaan aikuisiällä. Se oli aika rohkea veto. Itse työ tapahtuma-alalla on myös sen luonteista, että tähän vaaditaan rohkeutta. Ei minulla ole mitään opaskirjaa ollut. Tämä on ollut vähän sellaista, että…

      Lue lisää