Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Moniosaaja voi yhdistää eri toimialat kevytyrittäjänä

moniosaaja2

Tiesitkö, että kevytyrittäjänä ei tarvitse valita vain yhtä uraa, vaan silloin voi laskuttaa usean eri toimialan töistä? Jos siis intoa, taitoa ja asiakkaita riittää usean eri alan töihin, on aivan mahdollista tehdä töitä sekä muusikkona että tietoturva-asiantuntijana.

Perinteisessä palkkatyössä tällainen monialaisuus lienee harvinaisempaa, mutta kevytyrittäjien keskuudessa on melko tavanomaista, että yhdellä taitavalla ja aktiivisella ihmisellä on osaamista ja toimeksiantajia useammalla eri alalla.

Mistä tämä johtuu? Osatotuudesta voi olla se, että matalapalkkaisessa ammatissa tai vahvasti sesonkeihin nojaavalla alalla työskentelevän henkilön on pitänyt luovasti keksiä keinoja, joilla ansaita elanto myös sesonkien ulkopuolella – ja siksi monialatyö on tullut mukaan kuvaan.

Toinen merkittävä syy voi olla se, että kevytyrittäjäksi päätyvät henkilöt ovat luonteeltaan aktiivisia ja oma-aloitteisia, jolloin heille on ollut luontevaa tarttua keskenään hyvin erilaisiinkin työtehtäviin, kun sellaisia on tullut vastaan.

Millä aloilla kevytyrittäjät työskentelevät?

Kevytyrittäjien ammattien kirjo on laaja, sillä omasta työstä tai palvelusta laskuttaminen sopii todella monelle eri alalle. Meidän palvelumme kevytyrittäjistä löytyy sekä perinteisiä duunareita että valkokauluksisia tietotyöläisiä. Maalareiden, kirvesmiesten ja konsulttien lisäksi hyvin edustettuina ovat monet kulttuurialan taitajat aina taikureista ja merenneidoista valokuvaajiin ja graafikoihin. Lisäksi kauttamme laskutetaan paljon siivous- ja hyvinvointialan työtä, sillä näiden palvelujen kysyntä kuluttaja-asiakkaiden keskuudessa on kasvanut merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana.

Vaikka perinteiset ammatit pitävät edelleen pintansa, ovat erityisesti nuoret todella kekseliäitä sen suhteen, millaisille palveluille löytyy asiakkaita.

Vaikka unelma-ammattia ei löytyisikään opinto-ohjaajan ammatinvalintatestistä, ei se tarkoita, etteikö päättäväinen nuori voisi luoda itselleen uraa jollakin aivan uudella uralla.

Viime vuonna kokosimme joulukalenteriimme joukon hieman epätavallisempia ammatteja; jos kaipaat inspiraatiota uuden uran etsimiseen, kurkkaa 24 eriskummallista ammattia tästä artikkelista.

Monialaisuus on vahvuus työelämässä

Nyt käynnissä olevan työn murroksen yhteydessä on puhuttu paljon elinikäisestä oppimisesta ja tulevaisuuden työelämätaidoista. Ammatit ja kokonaiset toimialat muuttuvat ja sen myötä kaikkein osaavimpienkin ammattilaisten on kehitettävä taitojaan, opeteltava uusien laitteiden ja järjestelmien käyttöä ja seurattava toimialan kehittymistä.

Työelämän muuttuessa monen alan osaajan on tietysti helpompi työllistää itsensä, koska hän taitaa usean eri toimialan töitä. On arvioitu, että lähitulevaisuudessa työmarkkinoilla on vahvoilla kaksi erilaista työnhakijatyyppiä: hyvin tulevat pärjäämään johonkin melko pieneen osa-alueeseen erikoistuneet superasiantuntijat, jotka tietävät tästä erikoisalasta aivan kaiken sekä sellaiset työelämän generalistit, jotka taipuvat tilaisuuden niin vaatiessa lähes mihin tahansa positioon.

Generalistit, joilla on laaja kokemus monilta aloilta, erinomainen kyky yhdistellä asioita ja nähdä laajempia yhteyksiä ja merkityksiä, ovat arvokkaita osaajia mille tahansa yritykselle tai organisaatiolle.

Monen alan osaajilla ja työelämän generalisteilla on ammattiin liittyvien taitojen lisäksi myös usein työelämätaitoja, joita työnantajat ja toimeksiantajat arvostavat.

Moniosaaja on…

  • innokas ja nopea oppimaan,
  • motivoitunut kehittymään,
  • joustava muutoksen suhteen,
  • taitava toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja ryhmissä,
  • itseohjautuva,
  • aktiivinen.

Millaisia yllättäviin ammattiyhdistelmiin olet törmännyt? Oletko itse usean eri alan taitaja? Kerro se alla kommenteissa!

Lue myös

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Kevytyrittäjyys alaikäisenä on mahdollista! 16-vuotias Rene ja 17-vuotias Jon tekevät tiliä kevytyrittäjinä

Kaipaatko lisätuloja? —30 konkreettista vinkkiä

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Tunnista työyhteisösi erilaiset persoonallisuudet – näin voitte toimia yhdessä!

    Työpaikoilla ei näkemyseroilta voida välttyä. Erilaisuus ja mielipide-erot eivät kuitenkaan ole automaattisesti huono asia; hyvien järjestelyjen avulla nämä voivat johtaa organisaation menestykseen! Jotta tämä onnistuisi, olisi niin johdon kuin henkilöstönkin ylläpidettävä vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja tunneälyä. Tehokas ja hyvä henkilöstöjohtaminen edesauttaa yrityksen tuloksellisuutta ja reagointia muutoksiin. Kerromme tässä kirjoituksessa, mistä on hyvä aloittaa! Kaikki me joudumme kohtaamaan ihmisiä, joita emme ymmärrä;…

    Lue lisää
  • Työelämä Miten naisten palkoista ja töistä on vuosien saatossa väännetty? Yrittäjyyskoulu kokosi naistenviikolle puhuttelevan aikajanan

    Yrittäjyyskoulun kokoama aikajana paljastaa mielenkiintoisia poimintoja siitä, miten naisten palkkoja on selvitetty ja edistetty reilun sadan vuoden ajanjaksolla. 1919 Naimisissa olevat naiset saavat Suomessa oikeuden ansiotyöhön ilman aviomiehen suostumusta. No jo oli aikakin! 1930 Uusi avioliittolaki vapauttaa aviovaimon miehensä holhouksesta. Hienoa! Hieman myöhemmin sotien aikana naiset pitävät Suomen rattaat käynnissä miesten taistellessa rintamalla. Naiset pyörittävät suuriakin maatiloja, sekä ahertavat tehtaissa…

    Lue lisää
  • Työelämä Kaipaatko sivutuloja? Sivutyö mahdollistaa osaamisen hyödyntämisen!

    Onko harrastuksestasi kertynyt ammattitaitoa, jolle on kysyntää? Kaipaatko sivutuloja? Syyhyävätkö sormesi töiden pariin myös vapaa-ajalla? Jos kyllä, voisi sivutoiminen työ tai sivutyö yrittäjänä olla sinulle harkitsemisen arvoista! Moni ammatti sopii sivutyön tekemiseen hyvin; varsinkin asiantuntija-asemassa olevilta kysellään usein apua erilaisiin projekteihin. Töistä kieltäytymisen syynä on kuitenkin monesti epäilys työn tulouttamiseen liittyvästä byrokratiasta. Oman yrityksen perustaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa, jos keikat ovat yksittäisiä tai…

    Lue lisää