Miten neuvottelen itselleni palkankorotuksen?
Valitettavan usein sitä saattaa joutua tilanteeseen, jossa vastuualueet ja työmäärä kyllä kasvavat, mutta palkka ei liiku samassa suhteessa. Tilanne voi johtua yksinkertaisesti siitä, että esimiehesi ei ole tietoinen työkuormituksesi kasvamisesta. Oli syy mikä hyvänsä, joskus saadakseen lisää palkkaa, on sitä osattava pyytää.
Palkkaneuvotteluun valmistautuminen
Kaikkein tärkeintä palkkaneuvotteluissa on se, että olet valmistautunut kunnolla. Sinun on osattava todistaa työnantajallesi, miksi ansaitset palkankorotuksen. Työnantajaa kiinnostaa nimenomaan se, kuinka paljon lisäarvoa tuotat yritykselle eikä niinkään henkilökohtaiset menosi. Se että olet ostanut kalliin auton, on erittäin huono perustelu palkankorotukselle.
Mikä olisi oikea palkkataso?
Ennen tapaamista on syytä ottaa selvää, paljonko sinun tulisi asemassasi saada palkkaa. Netistä löytyy useita sivustoja, jotka ovat keskittyneet keräämään todellisia palkkoja oikeilta ihmisiltä. Tällaisia ovat esimerkiksi:
Riippuen työpaikan ilmapiiristä voit myös kysellä muilta samassa yrityksessä työskenteleviltä heidän palkkatasoaan. Lisäksi voit soittaa omaan liittoosi ja saada ajantasaista tietoa oman alasi palkkauksesta. Ennen palkkaneuvottelua kannattaa miettiä valmiiksi päämäärä ja palkankorotuksen täsmällinen, euromääräinen summa. Voi olla, ettet saa haluamaasi, mutta esiinnyt uskottavammin, kun sinulla on jo jonkinlainen idea mielessäsi.
Saattaa kuulostaa typerältä, mutta omia perusteluja kannattaa harjoitella ääneen. Palkankorotuksen pyytäminen on jännittävä tilanne, jossa omat pointit saattavat helposti unohtua ja itsevarmuus karista jo ovella. Kuulet myös itse näin nopeasti, jos argumenttisi ontuvat. Mitä paremmin siis tunnet omat perustelusi ja uskot asiaasi, sitä suuremmat todennäköisyydet sinulla on vakuuttaa pomosi.
Palkkaneuvottelun ajankohta
Valmistautumisen ohella tärkeää on osuva ajoitus. Varaa aika neuvotteluun lähimmän esimiehesi kanssa etukäteen, jolloin olette molemmat keskittyneitä asiaan. Se, kannattaako neuvottelun aihetta kertoa etukäteen riippuu aivan työpaikasta ja esimiehestä. Joillain työpaikoilla palkkaneuvottelut käydään kehityskeskustelun ohessa, joillain taas ne halutaan pitää erillään. Selvitä siis oman työpaikkasi käytäntö.
Valitse neuvottelun ajankohdaksi kiireetön ja stressitön aika. Esimerkiksi YT-neuvotteluiden aikaan ja jälkeen tai sesonkikiireiden keskellä työnantaja tuskin on oikealla tuulella palkkaneuvotteluihin. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, millainen rahatilanne yrityksellä on. Tietenkään sinun ei tule kituuttaa alimitoitetulla palkalla vain siksi, että yrityksellä menee huonosti. Jos meneillään on kuitenkin selkeä hankalampi kausi, kannattanee palkkaneuvotteluja siirtää lähitulevaisuuteen.
Palkankorotuksen perustelut
Millaisia perusteluja voit sitten työnantajallesi antaa? Ennen neuvotteluja syitä kannattaa kirjoittaa ylös, jotta joudut konkreettisesti miettimään työsi arvon. Mieti myös, minkälaisia vasta-argumentteja saattaa tulla vastaan ja valmistaudu myös niihin. Mitä konkreettisempia perustelusi ovat, sitä vaikeampi niitä on kiistää. Pyri siis yksityiskohtaisuuteen käyttämällä esimerkkitilanteita.
Merkitse ylös kaikki edellisen vuoden aikana tekemäsi saavutukset ja kuinka olet onnistunut tuottamaan lisäarvoa yritykselle. Valmistaudu kertomaan, jos vastuualueesi on kasvanut ja työmääräsi lisääntynyt tai monipuolistunut. Voit myös kertoa asiakkailta ja työkavereilta saamastasi positiivisesta palautteesta. Kannattaa luoda työnantajalle kuva, että olet sitoutunut yritykseen ja haluat kehittyä edelleen työssäsi myös tulevaisuudessa. Älä valita, vaan pyri pitämään keskustelun tunnelma positiivisena. Näin esimiehesi pystyy näkemään sinut ennemminkin sijoituksena kuin rahanmenona.
Entä jos en siltikään saa palkankorotusta?
Valmistautumisesta ja perusteluista huolimatta on mahdollista, että neuvottelu päättyy pettymykseen. Jos tiedät ansainneesi korotuksen, mutta sitä ei ole tippumassa, pidä silti pää kylmänä. Riehuminen ja mököttäminen eivät auta ketään. Lopputuloksesta huolimatta ei palkkaneuvottelu välttämättä silti ole epäonnistunut. Neuvottelun jälkeen esimiehesi on tietoinen saavutuksistasi ja mahdollisista työmäärän lisääntymisestä. Voi siis olla, että hän vain tarvitsee aikaa sulatella asiaa.
Siinä vaiheessa, kun neuvottelut ovat ajautuneet umpikujaan, kannattaa kysyä suoraan, miten tulevaisuudessa palkkauksen kanssa edetään. Voit myös yrittää neuvotteluja uudelleen esimerkiksi puolen vuoden kuluttua. Jos yrityksellä ei ole mahdollista nostaa palkkaasi juuri tällä hetkellä, voit silti ehdottaa parempia työntekijän etuja, jos niitä yrityksessä annetaan. Ja lopuksi, jos sinusta tuntuu, ettei työpanostasi osata arvostaa työpaikallasi, kannattaa katsella muualle. Ei kannata irtisanoutua tyhjän päälle heti neuvottelun jälkeen, mutta jos tilanteeseen ei tule muutosta, pidä silmät auki ja etsi muita työpaikkoja. Ei ole järkevää pysyä työpaikassa, jossa sinua ja osaamistasi ei arvosteta.