Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Työntekijän irtisanominen: miten päästä eroon huonosta työntekijästä?

Huono-työntekijä-avoin-tyopaikka

Löytyykö sinun työpaikaltasi huono työntekijä tai alainen? Hän ei tee töitään huolellisesti ja on aina myöhässä. Muut joutuvat tekemään hänen työnsä tai hän vain yksinkertaisesti pilaa valituksellaan työilmapiirin. Tällainen työntekijä kuluttaa yrityksen resursseja, mutta ei välttämättä tuota mitään.

Kuulostaako tutulta? Miten tämän ikävän tilanteen voi oikein ratkaista?

Työsuhteen irtisanominen

Työsuhteen irtisanomisperusteen tulee olla asiallinen ja painava. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijää ei voi irtisanoa vain sen takia, että hän kaivaa nenää ja se ärsyttää. Ensisijainen keino puuttua tilanteeseen on keskustella kyseisen työntekijän kanssa asiasta.

Asiaan olisi hyvä puuttua hyvissä ajoin. Pienistä asioista on turha valittaa, vaan asiat on hyvä tuoda hallittuna kokonaisuutena ja käsitellä esimerkiksi kehityskeskustelussa. Monet asiat pystytään selvittämään puhumalla, siihen vain tarvitaan rohkeutta ja oikea asenne. Syyttely ei auta ketään, vaan parhaimpaan lopputulokseen päästään, kun työnantaja ja työntekijä pyrkivät yhdessä löytämään ratkaisun ongelmiin.

Oletko harkinnut kevytyrittäjän palkkaamista?

Kevytyrittäjän palkkaaminen on kevyt tapa yrityksille hankkia osaamista erilaisiin projekteihin motivoituneilta tekijöiltä!
Lue lisää

Ota asia esille kehityskeskustelussa

Mikäli esimies joutuu puuttumaan asiaan, niin hyvä tilaisuus ottaa asia esiin on esimerkiksi kehityskeskustelussa. Keskustelun aikana käydään läpi tavoitteet, joihin tulisi päästä. Epäkohtiin ja heikkoon suoritukseen tulee puuttua heti, sillä käytöksen jatkuessa pitkään voidaan olettaa, että työnantaja on hyväksynyt kyseisen tavan tehdä töitä.

Tilannetta seurataan ja mikäli toiminta ei muutu sovitun seurantajakson aikana, mietitään toimenpiteitä. Toimenpide voi olla esimerkiksi kouluttaminen tai opastaminen. Mikäli työntekijä ei avusta huolimatta pärjää työssä, voidaan sitä pitää irtisanomisperusteena.

Työntekijän kanssa neuvottelu

Työntekijän asenneongelma

Mikäli kyse on enemmänkin työntekijän asenteesta, voidaan keskustella työntekijän kanssa siitä, mitkä asiat taustalla vaikuttavat motivaatioon ja asenteeseen. Kyseessä voivat olla perhehuolet, tuleva muutto tai jokin muu inhimillinen syy. Ei siis heti kannata alkaa syyttelemään työilmapiirin pilaamisesta, vaan selvittää syyt käytöksen taustalla.

Ammattimainen työntekijä ei näytä tunteita töissään tai tuo arjen haasteita työelämään, mutta joillekin se on haastavampaa ja he vaativat ymmärrystä. Mikäli kyse on asioista, jotka tapahtuvat töissä, on niihin hyvä puuttua. Isoissa organisaatioissa työntekijän kanssa voidaan puhua esimerkiksi työnkierrosta tai työtehtävien muuttamisesta tai osaston vaihdoksesta, mikäli tämän hetkiset työt eivät enää motivoi.

Työilmapiirin parantaminen

Työntekijöitä voi motivoida myös palkitsemisella ja työyhteisön kehittämisellä. Yrityksessä voidaan esimerkiksi alkaa palkita kuukausittain työntekijät, jotka parantavat suoritustaan edelliseltä kuukaudelta. Tämä kannustaa parantamaan suoritusta kuukausittain.

Viihtyvyyttä työyhteisöön voidaan lisätä myös virkistyspäivillä, virikeseteleillä tai lounasseteleillä. Tärkeää on saada koko työyhteisö puhaltamaan yhteen hiileen ja kannustamaan toisiaan hyviin suorituksiin.

Hyvään työilmapiiriin panostaminen on tärkeää.

Työntekijöitä ei voi ajatella itsestäänselvyytenä, vaan tämän päivän työmarkkinoilla omasta yrityksestä on tehtävä paikka, johon ihmiset haluavat ja jossa he viihtyvät. Tämä parantaa työntekijöiden sitoutuneisuutta yritykseen.

Työntekijän osaamista, ammattitaitoa ja sopivuutta työyhteisöön olisi kuitenkin tärkeintä arvioida koeajan aikana. Irtisanominen on aina vaikeaa ja vaatii painavat perusteet. Mikäli työpaikalta löytyy kuitenkin henkilö, joka hidastaa yrityksesi kasvua ja liiketoimintaa, niin silloin kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja.

Toimi siis näin

Alisuoriutumiseen ja käyttäytymiseen puuttuminen saattaa tuntua raskaalta prosessilta, joka vie esimiehen resursseja. Mikäli prosessin myötä työntekijä kehittyy työssään tai hänelle löydetään muita tehtäviä, parantaa se parhaassa tapauksessa työyhteisöä, yrityksen tulosta ja tuottavuutta, sekä saa työntekijät tuntemaan itsensä tärkeiksi osiksi yritystä. Sellaisiksi, joiden eteen tehdään töitä ja joista huolehditaan.

Huonosta työntekijästä pääsee eroon helpoiten koulutuksen ja keskustelun avulla. Puhu siis suoraan, mutta kohteliaasti. Työntekijöistä pääsee halutessaan lopullisesti eroon irtisanomisen kautta, mutta prosessi on paljon haastavampi ja vaatii painavan syyn. Suosittelemmekin, että pyritte ensin ratkaisemaan asian työntekijän kanssa kahdestaan ennen kuin alatte puhua potkuista.

Mikäli mikään muu ei auta, voit ruveta inhottavimmaksi esimieheksi ja pilata itse työilmapiirin. Näin ihmiset alkavat etsimään uusia töitä, mutta riskinä on, että myös hyvät työntekijät haluavat lähteä.

Kirjoittaja: Nelli-Maria Sarasmaa

Kevytyrittäjän palkkaaminen on loistava vaihtoehto!

Valitse itsellesi parhaiten sopiva kevytyrittäjä ja jätä byrokratia ja paperityöt UKKO.fi:lle – ilman lisäkuluja.
Kerromme lisää täällä

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Naistenviikon kolumni: En valita, vaan totean

    Kuvitelkaa tilttiin mennyt puhelin, joka jumiutuu toistamaan biisin kertosäettä. Juuri siltä minusta tuntuu puhuessani joskus siitä, että tasa-arvon eteen pitäisi tehdä vielä enemmän töitä. Olen väsynyt, koska aihe on kerrassaan kulunut. Kulunut siksi, että samoja asioita toistetaan vuodesta toiseen. Silti muutos on ollut hidasta. Siksi olen päättänyt, että enää en valita, vaan totean. On ensiarvoisen tärkeää alleviivata sitä, että haluan…

    Lue lisää
  • Työelämä Vieraskynä: Etätyö – Haasteet ja mahdollisuudet

    Etätyö on ollut pinnalla jo jonkin aikaa ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat saaneet yhä useammat yritykset vähintäänkin kokeilemaan sen käyttöä. Eikä turhaan, sillä onhan etätyö oikein johdettuna tehokas vaihtoehto tarkasteltuna ihan millä mittarilla hyvänsä. Parhaimmillaan se nostaa tehokkuutta, parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja pienentää toiminnasta koituvia kustannuksia. Aivan kaikilla yrityksillä etätyömahdollisuutta ei vielä ole, vaikka suoranaista estettä sille ei olisikaan. Yleisiä…

    Lue lisää
  • Työelämä Yhteisöllinen työpaikka on hyvä työpaikka – myös yksinyrittäjä kaipaa yhteisöä ympärilleen

    Töissä pitää nykyisin olla kivaa. Työpaikan yhteisöllisyys ja hyvä ilmapiiri ovat nykyisessä työelämässä jo lähes itsestäänselvyyksiä, jos organisaatioon halutaan houkutella alan huippuosaajia. Jos työntekijä ei viihdy töissä, saa kaipaamaansa tukea tai pääse riittävällä tavalla vaikuttamaan itseään ja työyhteisöään koskeviin asioihin, hän vaihtaa työpaikkaa tai ryhtyy yrittäjäksi, vaikka työn sisältö itsessään olisikin mielekästä ja sopivan haastavaa. Yksi työpaikan isoimmista vetovoimatekijöistä on…

    Lue lisää