Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjävähennys: Mikä on yrittäjävähennys ja miten se toimii?

mika-on-yrittajavahennys-sininen-saastopossu-laskin-ja-kalenteri

Olet kenties joskus kuullut sanan "yrittäjävähennys" mainitun. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mikä se oikeastaan on – jos olet yrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun hyvä tietää kyseisen termin tarkoitus.

Kerromme myös, mitä yrittäjävähennyksen saaminen edellyttää ja kuinka voit itse mahdollisesti saada sen käyttöösi. Lopuksi esitämme lisäksi havainnollistavan esimerkin siitä, kuinka yrittäjävähennyksen laskeminen onnistuu.

Mikä yrittäjävähennyksen tarkoitus on?

Yrittäjävähennys on verohelpotus, joka on suunnattu toiminimiyrittäjien lisäksi kommandiittiyhtiöille ja avoimille yhtiöille. Lyhyesti yrittäjävähennystä voisi kuvailla niin, että sen ansiosta yrittäjälle jää käteen enemmän rahaa: yrityksen verotettavasta tuloksesta vähennetään siinä viisi prosenttia, jolloin yrittäjä maksaa veroa pienemmän tuloksen mukaisesti. Tämä siis vähentää myös maksettavien verojen summaa.

Huomionarvoista on, että yrittäjä voi saada yrittäjävähennyksen ainoastaan voitollisesta tuloksesta. Jos siis olet itse toiminut yrittäjänä esimerkiksi jo useamman vuoden, vähennetään näiden vuosien aikana tapahtuneet mahdolliset tappiot elinkeinotoimintasi tuloksesta ennen yrittäjävähennystä.

Yrittäjävähennyksen tarkoitus on tehdä eri yritysmuotojen verotuksesta niin sanotusti reilumpaa.

Vähennyksen juuret juontavat vuoteen 2014. Tällöin osakeyhtiöt saivat verohelpotuksen, ja niiden maksamaa yhteisöveroa laskettiin 24,50 prosentista 20 prosenttiin. Tämän kuitenkin katsottiin olevan väärin yksityisiä elinkeinonharjoittajia, eli toiminimiyrittäjiä – joka on osakeyhtiön ohella Suomen yleisin yritysmuoto – kohtaan, ja heille päätettiin myöntää vastaava etu. Yrittäjävähennys tuli käyttöön lopulta vuonna 2017.

Miten yrittäjävähennys saadaan?

Yrittäjävähennystä voi toiminimiyrittäjien, kommandiittiyhtiöiden ja avoimien yhtiöiden lisäksi saada maatalouden, metsätalouden ja porotalouden tuloksesta. Yrittäjävähennyksen saaminen edellyttää, että yrittäjällä tai yrityksellä on oma Y-tunnus. Kevytyrittäjät eivät siis yleensä voi saada sitä, sillä suurin osa kevytyrittäjäpalveluista lainaa omaa Y-tunnustaan kevytyrittäjien käyttöön.

Kätevää yrittäjävähennyksessä on sekin, että sinun ei tarvitse tehdä mitään sen saamiseksi; mikäli vain olet oikeutettu sen siihen, saat sen automaattisesti. Verohallinto laskee vähennyksen automaattisesti, ja näet sen osuuden verotuspäätöksessäsi. Sinun ei siis tarvitse itse laskea vähennyksiä kirjanpidossa tai ilmoittaa yrittäjävähennystä verottajalle.

Esimerkki: Yrittäjävähennyksen laskeminen

Saatat tässä kohtaa pohtia, kuinka yrittäjävähennys sitten käytännössä lasketaan. Yrittäjävähennys on 5 % elinkeinotoiminnan tuloista. Tässä havainnollistava esimerkki:

Toiminimiyrittäjä Tainan liikevaihto (= myyntien määrä ilman arvonlisäveroa) on kalenterivuoden mittaisen tilikauden aikana 50 000 euroa. Yritystoiminnassa on toki myös kuluja, jotka ovat vuoden aikana yhteensä 4500 euroa. Koska liikevaihdosta vähennetään kulut, olisi Tainan tulos siis 45 500 euroa.

Yrittäjävähennyksen jälkeen verotettava tulos kuitenkin putoaa 2275 euroa, mikä on 5 % 45 500 eurosta. Näin ollen tulos, josta Taina maksaa veroa, onkin 43 225 €. Tällöin myös maksettavan veron määrä on luonnollisesti vähän pienempi.

Lue myös

Näillä ohjeilla budjetoinnin mestariksi

Vieraskynä: Näin säästän yrittäjänä 4000 euroa vuodessa lomaan

Sekoitatko ennakonpidätyksen ja alvin — Kumpi oikein pitää maksaa?

Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

 

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

  • Verotus Ennakkoperintärekisteri: Mikä on ennakkoperintärekisteri?

    Ennakkoperintärekisteri tulee monelle tuoreelle yrittäjälle vastaan viimeistään yrityksen perustamisen yhteydessä. Mikä on ennakkoperintärekisteri ja onko siihen pakko liittyä? Selvitämme tässä artikkelissa ymmärrettävästi, mistä on kyse ja milloin ennakkoperintärekisteriin hakeutuminen on tarpeen. Mikä on ennakkoperintärekisteri? Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa sitä, että rekisteriin liittynyt yritys maksaa itse verot liiketoimintansa tuloista suoraan verottajalle. Rekisteriä ylläpitää Verohallinto. Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyvälle tuloveron ennakkoperintä on tuttua – veroprosentti…

    Lue lisää
  • Verotus Yrittäjän verotus: Mitä kaikkea kuuluu verotukseen?

    Tässä artikkelissa käymme läpi perusasiat siitä, mitä on yrittäjän verotus. Nämä ovat mielenkiintoisia tietoja erityisesti henkilölle, joka miettii perustaisiko aivan oikean yrityksen. Verotus on asia, jolta suomalainen tai Suomessa asuva ei voi välttyä. Sen lisäksi, että se on pakollista, se on usein myös monimutkaista. Henkilöverotus ja yrityksen verotus eroavat toisistaan merkittävästi ja monelle uudelle yrittäjälle yrityksen verotus ja siihen liittyvät…

    Lue lisää
  • Verotus Osakeyhtiön verotus: näin osakeyhtiön verotus toimii

    Miten osakeyhtiötä verotetaan? Kun perustat osakeyhtiön, on hyvä ottaa haltuun osakeyhtiön verotuksen perusteet – osakeyhtiötä verotetaan varsin eri tavalla kuin yksityishenkilöä tai toiminimiyrittäjää. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten osakeyhtiötä verotetaan. Pähkinän kuoressa osakeyhtiöyrittäjän tulee muistaa ainakin kolme erilaista veroa: osakeyhtiön yhteistövero, arvonlisävero ja osakeyhtiön omistajan oma tulovero. Näiden lisäksi myös osingosta maksetaan veroa, silloin kun osinkoa jaetaan. Osakeyhtiön tuloverotus: näin…

    Lue lisää