Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Veera Bianca laajensi työtään vaikuttajana ja selvisi voittajana: ”Uskoin pitkään, että palkkatyö on ainoa oikea tapa tehdä töitä”

veera-bianca-helsingissa_kesalla_2020

Veera Bianca omaksui jo varhain lähipiiristään ajattelumallin yrittäjyydestä epäonnistumisena. Kun hänestä itsestään tuli myöhemmin bloggausharrastuksen kautta yrittäjä, hän ei vielä tiennyt millaiseen painekattilaan itse joutuisi. Lopulta hän selvisi voittajana tilanteesta, jossa muuttuva maailma vei äkisti kaikki tulot.

Kevytyrittäjänä laskutat työsi helposti!

Toimitko vaikuttajana tai haaveiletko sellaisesta? UKKO kevytyrittäjänä teet työsi helposti ja joustavasti – Y-tunnuksella tai ilman.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Matkailualan asiantuntija ja sosiaalisen median vaikuttaja Veera Papinojaa eli Veera Biancaa tilanne suorastaan hirvitti.

Aiemmin hän reissasi aiemmin ympäri maailmaa tehden upeita päivityksiä blogiinsa ja Instagram-tililleen. Kaikki muuttui äkillisesti koronaviruspandemian myötä keväällä 2020, kun matkustaminen ja kaikki siihen liittyvät yhteistyöt pistettiin jäihin määrittelemättömäksi ajaksi.

”Aluksi minulla oli hirveä pelko toimeentulostani, kun aiemmin sovittujen yhteistöiden peruutusviestejä kilahteli sähköpostiin jatkuvasti.”

Kun tilanteelle ei näkynyt loppua, päätti Papinoja muuttaa työtapaansa: matkustamisen ohella hän keskittyy vaikuttajana nyt myös muotiin ja lifestyleen. Edellisten kahden vuoden aikana nimenomaan muotiin liittyvät yhtistyöt ovat olleet hänen suurin tulonlähteensä.

Papinoja toteaa kuitenkin, että jos heti pandemian alussa olisi osattu nähdä, kuinka pitkään rajoitukset lopulta tulevat jatkumaan, olisi hän todennäköisesti lyönyt hanskat kokonaan tiskiin.

”Matkusteluhan oli pääasiallinen tulonlähteeni ja elämäni ilo, ja oli todella rankkaa joutua luopumaan siitä aivan yllättäen. Alun pudotuksen jälkeen tuloni ovat kuitenkin onneksi pysyneet hyvällä mallilla!”

”Yrittäjänä töille on monesti todella vaikeaa sanoa ei”

Pelkästään negatiivisia vaikutuksia pandemialla ei ole kuitenkaan ollut: se on opettanut monia myös pysähtymään, rauhoittumaan ja nauttimaan kotonaolosta. Näin on ollut myös Papinojalla, joka aikaisemmin koki usein olevansa uupunut.

Vaikka matkailu on hänen rakkautensa, on se työnä varsin raskasta. Myös jatkuvista yhteistyöpyynnöistä kieltäytyminen tuntui vaikealta.

”Yrittäjänä töille on monesti todella vaikeaa sanoa ei, vaikka sitä olisi jo roppakaupalla ja tarjouksia satelisi koko ajan lisää. Siitä huolimatta takaraivossa on monesti pieni pelko siitä, että entä jos työt tämän jälkeen loppuvat. Mitäs sitten teen, jos niitä ei ole ensi kuussa ollenkaan?”

Veera Bianca työmatkalla

Veera Papinojan kirjoittaa blogisivulla seuraavasti: Veera Bianca oli ennen täysin matkablogi, mutta nykyään lifestyle -brändi. [– –] Instagramin kautta seuraajat ovat kiinnostuneet muistakin Veeran elämän osa-alueista ja kehopositiivinen hyvinvointi on näistä tärkeimpänä.

Papinoja muistelee, että hänen aloittaessaan yrittäjänä oli vielä valloillaan eräänlainen hustle-kulttuuri, joka näkyi etenkin sosiaalisessa mediassa. Siinä korostettiin kovaa työtä ja menestymistä avaimena onneen.

”Omaksuin itsekin tuon asenteen ja painoin täysillä duunia. Monesti sitten ihmettelin, kun en onnistunut saamaan aikaan niin paljon ja hyvin kuin olisin halunnut; se johtui tietysti väsymyksestä.”

Maaliskuun 2020 tuomat muutokset kuitenkin pakottivat Papinojan opettelemaan kotonaoloa ja rauhoittumista. Hän päätyi myös pandemian jyllätessä myös toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa: oman koiran hankkimisen.

”Koirani on opettanut minua nauttimaan paikallaanolosta ja arjen pienistä jutuista – kuten kävelylenkeistä ja kaikessa rauhassa nautitusta aamukahvista. Nyt minulla on tosin pitkästä aikaa taas suunnitteilla viikon matka, enkä tiedä, kuinka raaskin olla niin pitkään erossa koirasta!”

Toiminimi vaihtui osakeyhtiöön: ”Yrittäjyydestä on usein tehty liian monimutkaista”

Monen muun yrittäjän tavoin Papinojakin päätyi yrittäjäksi ikään kuin vahingossa. Hän kertoo uskoneensa pitkään, että turvallinen palkkatyö on ainoa oikea tapa tehdä töitä.

”Tämä ajattelu tuli lähipiiristäni, jossa yrittäminen nähtiin yleensä epäonnistumisena. En ollut kovin kiinnostunut yrittäjyydestä vielä ammattikorkeakouluaikoinakaan, jolloin opintoihini kuului pakollinen yrittäjyyskurssi; siellä en kuunnellut ollenkaan, mikä on jälkikäteen vähän harmittanut. Tietysti olen sittemmin oppinut yrittäjyystaitoja ihan käytännössä.”

”Perheenikin suhtautuu yrittäjyyteeni hyvin positiivisesti ja he ovat ylpeitä siitä, että olen voinut ansaita elantoni sen kautta jo vuosien ajan. Nykyisin myös äitini toimii yrittäjänä – ja olihan mummillanikin lapsuudessani oma hattukauppa!”

Veera Bianca ja yrittäjyys

Bloggaaminen kuljetti Papinojan vähitellen yrittäjyyden pariin, vaikka alun perin hän aloitti toiminnan vain harrastuksena. Yrittäjäksi hän ryhtyi vuonna 2016 ja valitsi yritysmuodokseen toiminimen, joka onkin pienyrittäjien suosituin yritysmuoto Suomessa.

Toinen hyvin yleinen yritysmuoto on osakeyhtiö, johon tosin moni pienyrittäjä suhtautuu varauksella. Aiemmin myös Papinoja uskoi osakeyhtiön olevan liian työläs ja monimutkainen. Vuosi sitten hän päätyi kuitenkin vaihtamaan yritysmuotonsa osakeyhtiöksi kirjanpitäjänsä kehotuksesta, ja on ollut päätökseen tyytyväinen.

”Osakeyhtiö on yllättänyt minut positiivisesti; se ei todellakaan ole ollut mikään iso ja pelottava mörkö, jollaisena sitä aiemmin pidin. Nyt jälkikäteen mietin, että olisin aivan hyvin voinut valita sen yritysmuodokseni heti alussa.”

Papinoja toteaa osakeyhtiön olevan myös varsin selkeä verotuksellisten asioiden suhteen. Hän pitää kätevänä sitä, kuinka hänen omat rahansa ja yrityksen varat ovat nyt erillään toisistaan, ja kuinka hänellä on lisäksi ALV-tili.

”Toiminimiyrittäjällähän kaikki rahat ovat vain hänen rahojaan hänen omalla tilillään. Tuloni ovat aina olleet melko epäsäännöllisiä, joten toiminimiyrittäjänä en uskaltanut maksaa isoja ennakkoveroja; sainkin siksi mätkyt joka vuosi. Nykyisin maksan verot aina samalla, kun maksan itselleni palkan sen sijaan, että lykkäisin asiaa eteenpäin ja unohtaisin koko jutun.”

Veera Bianca töissä

Papinoja toteaa, että yrittäjyydestä on ainakin Suomessa tehty usein tarpeettoman monimutkaista ja monia siihen liittyviä tietoja on vaikea löytää suoraan.

”Itsellenikin tulee edelleen välillä eteen asioita, joita en täysin ymmärrä tai tee ihan oikein. On harmillista, että moni yrittäjyydestä kiinnostunut pitää tätä monimutkaisuutta esteenä yrittäjyyden aloittamiselle.”

”Muille osakeyhtiötä harkitseville yrittäjille haluan kuitenkin sanoa, ettei sen perustamista kannata liikoja pelätä. Alussa ei tarvitsekaan tietää ja osata ihan kaikkea, minäkin kohtaan jotain uutta lähes viikoittain. On tärkeää, että oma kirjanpitäjä on hyvä: sitäkin kautta asiat alkavat selvenemään vähitellen!”

Bloggaajien työn arvostus yhä verrattain matalaa – ”Työssäni on paljon sellaista, mikä ei isolle yleisölle näy"

Papinoja on pitkän linjan bloggaaja; hän aloitti toiminnan harrastuksena jo vuonna 2008. Tuolloin hän asui Australiassa lukion vaihto-oppilasajan isäntäperheensä luona. Perhe omisti hevostilan, jossa pidettiin myös monenlaisia rescue-eläimiä koirista kenguruihin.

”Kirjoittelin blogiin silloin arjestani tuolla tilalla. Aluksi julkaisujani lukivat vain perhe ja ystävät, mutta pikkuhiljaa myös ulkopuoliset löysivät niiden pariin. Vuonna 2010 blogini alkoi sitten keskittyä enemmän erikoisalaani, matkailuun."

Hevostilalla Australiassa

Kuten kaikkiin ammatteihin, myös bloggaajiin kohdistuu positiivisten kommenttien ohella kritiikkiä. Myös Papinoja kertoo törmänneessä internetissä silloin tällöin ikäviin keskusteluihin, joissa bloggaajien ja somevaikuttajien työtä väheksytään.

”Jossain keskustelussa puhuttiin muun muassa siitä, kuinka he vain istuvat MacBookinsa kanssa cappuccinolla jossain hienossa kahvilassa ja ottavat tilanteesta kuvia. Ja isi maksaa tietysti kaiken.”

Tällaiset kommentit harmittavat Papinojaa, joka toteaa bloggauksen ja muun sometyön arvostamisen olevan Suomessa edelleen varsin matalaa. Hän huomauttaa, että vaikka vaikuttajan työstä yleensä näkyykin ulospäin erilaiset hienoudet kaupallisine yhteistöineen, pääsee työn kautta myös konkreettisesti vaikuttamaan ihmisiin.

”Työssäni on paljon sellaista, mikä ei isolle yleisölle näy – erityisesti se, kuinka saan olla seuraajieni inspiraationa ja vertaistukena vaikeissakin asioissa. Pääsen todella vaikuttamaan toisten elämään positiivisesti, ja se on minulle tässä työssä ehdottomasti tärkeintä.”

Bloggaaminen nykyään – onko nyt myöhäistä aloittaa?

Vuosien varrella bloggaaminen on muuttunut paljon, ja nykyisin toiminnasta ehkä puhutaankin enemmän vaikuttamisena; sosiaalisen median eri kanavat ovat nousseet tässä isoon rooliin, ja Papinoja toteaa Instagramin ja TikTokin olevan tyypilliselle suomalaiselle vaikuttajalle kanavista merkittävimmät.

Onko perinteinen bloggaus sitten jo kuollut? Entä onko vaikuttajana aloittaminen nyt jo myöhäistä ja tunnetuksi nouseminen muiden vastaavien toimijoiden joukosta liian vaikeaa?

Papinojan mukaan näin ei suinkaan ole, vaan edelleen on sopiva aika aloittaa niin bloggaaminen kuin somevaikuttajana toimiminen. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei enää lueta pelkkiä blogeja kuten ennen; siinä, missä suosikkibloggaajan päivän kuulumiset aikoinaan luettiin hänen blogisivuiltaan, katsotaan ne nyt hänen somekanaviltaan.

Veera Bianca Qatarissa

”Blogeista tosin haetaan edelleen yksityiskohtaisempaa tietoa eri asioihin, ja juuri siksi etenkin hakukoneoptimoidut pidemmät tekstit ovat erittäin luettuja. Jos bloggaajana siis haluaa keskittyä somen sijaan enemmän blogisivulle kirjoittamiseen, kannattaa hakukoneoptimointi ottaa hyvin haltuun!”

”On kuitenkin tärkeää muistaa, että isoihin lukija- ja seuraajamääriin pääseminen vie oman aikansa; kukaan ei nouse huippusuosituksi vaikuttajaksi saman tien.”

Bloggaajan tai vaikuttajan olisi myös hyvä keskittyä johonkin tiettyyn aihealueeseen tai erottua joukosta esimerkiksi omalla persoonallaan. Papinoja itse tuo persoonaansa paljon esille ja toteaa näin erottuvansa useista muista matkabloggaajasta.

”Moni matkabloggaaja toimii melko kasvottomasti. Sekin on täysin ookoo, eikä ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia. Omalla kohdallani nimenomaan persoonani esiintuominen on kuitenkin toiminut hyvin!”

Nykyisin Papinojan erottaa monista muista saman aiheen vaikuttajista sekin, että hän keskittyy myös muotiin ja hyvinvointiin. Lisäksi hänellä on taustallaan matkailualan restonomin tutkinto ja muita vaikuttajalle hyödyllisiä opintoja; tämä mahdollistaa aiheiden lähestymisen paitsi fiilispohjalta, myös asiantuntijan näkökulmasta.

”Erikoistuin opinnoissani myyntiin ja markkinointiin. Olen lisäksi opiskellut valokuvaajaksi, ja teen tällä hetkellä maisteritutkintoa vastuullisesta matkailusta.”

Työmatkalla Kroatiassa

Papinojan tavoin bloggaajat ja vaikuttajat ovat usein yrittäjiä. Hän itse kertoo tästä toimintatavasta, koska siinä on mahdollisuus luoda juuri itselle sopiva tyyli tehdä töitä; vaikka moni yrittäjäkin lopulta päätyy usein työskentelemään yhdeksästä viiteen, on tämä kuitenkin itsenäisesti päätetty aikataulu.

”Tykkään mahdollisuudestani nautiskella pitkistä aamiaisista ja käydä esimerkiksi pilates-tunnilla maanantaina keskellä päivää. Saan järjesteltyä aikatauluni niin, että myös koiran kanssa olemiselle jää paljon aikaa.”

”Vaikka tuloni ovatkin epäsäännöllisiä, pidän siitä, kuinka ne koostuvat erilaisista töistä; on aina jännittävää odotella uusia yhteistyöpyyntöjä ja nähdä, millaisia ne ovat!”

Veera Bianca löytyy somesta:

Blogi: Veera Bianca

Instagram: @veerabianca

Lue myös

Somevaikuttajan verotus – tiesithän, että tuotelahjat ja edut ovat myös verotettavaa tuloa?

Blogin kirjoittaminen – 11 helppoa vinkkiä, joilla pääset alkuun

Ammattibloggaaja ja toiminimiyrittäjä Emilia Huttunen kirjoittaa Mutsis on -blogia ja pyörittää pian neljän lapsen perhettä

Bloggaaja Janina toimi kolme vuotta kevytyrittäjänä ennen seuraavaa siirtoa – ”yrittäjyydessä kaikki oli alkuun uutta minulle”

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Noora irtisanoutui työstään – alkoi tietokirjailijaksi ja kevytyrittäjäksi

    Kuka olet? Olen Noora, nelikymppinen kevytyrittäjä, sisällöntuotannon sekatyöläinen, toimittaja, copywriter, tietokirjailija, somenörtti ja viestintäspesialisti markkinointiviestintätoimisto Supersonilla. Mitä teet? Suunnittelen ja toteutan markkinointiviestintää ja kirjoitan lehtiin juttuja. Huhtikuussa ilmestyy ensimmäinen tietokirjani. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Minuun iski viime vuonna jonkinlainen neljänkympinkriisi. Kyseenalaistin kaiken tekemiseni ja pohdin paljon sitä, mitä haluan elämältä. Kun sain kesällä kustannussopimuksen, irtisanouduin työstäni. Päivääkään en ole tätä ratkaisua…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Lieksalainen monialayrittäjä Arto Hiltunen luottaa yhteistyöhön

    Arto Hiltunen on intohimoinen ja energinen yrittäjä, jolla on monta rautaa tulessa; mies tarttuu tuumasta toimeen, kun joku erehtyy kysymään mukaan keikalle. Kun Lieksan keskustassa pääkadun varrella sijainnut liiketila tuli myyntiin kesällä 2018, ei Arto sanonut sillekään ei vaan jo alle kahden kuukauden kuluttua tiloissa aloitti lounaskahvila. Yrityksen liikeidean mukaan kaikki valmistetaan itse ja kaikki raaka-aineet tulevat niin läheltä kuin…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat IT-ammattilainen Petro Kainulainen

    Viikon kevytyrittäjä IT-ammattilainen Petro Kainulainen tarjoaa monipuolisia IT-palveluita asiakkailleen. Kuka olet? Olen Petro Kainulainen, pian 4 v täyttävän tytön iskä. Jalkapallo ja metallimusiikki ovat lähellä sydäntä sekä ennen kaikkea Liverpool FC. Mitä teet? Teen kustomoituja tietokoneita kuluttajille sekä pk-yrityksille. Tarjoan myös IT-tuki ja IT-huoltopalveluita ja täyttelen lasertulostimien värikasetteja uusilla väreillä sekä tarjoan edullisia järjestelmäratkaisuita kuten asiakkuudenhallintajärjestelmät (CRM). Miten päädyit kevytyrittäjäksi?…

    Lue lisää