Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Mietityttävätkö lomakorvaukset – Täällä tietopaketti!

lomakorvaukset

Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin.

Lomakorvauksen määrä

Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään.

Lomakorvauksen laskentatapa vaihtelee hieman. Mahdollisuutena on käyttää joko 14 päivän tai 35 tunnin ansaintasääntöä. Myös palkkausmuoto vaikuttaa lomakorvauksen suuruuteen jonkin verran. Sen perustana on kuitenkin aina ennen lomaa voimassa olleen työehtosopimukseen perustuva viikko- tai kuukausipalkka.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Lomakorvausta maksettaessa pitää muistaa myös luontoisetuuksien osuus, joka kuuluu sekin vuosiloma-aikaan. Luontoisetuuksiksi katsotaan esimerkiksi puhelin- auto- ja asuntoetu. Sen sijaan esimerkiksi lounassetelit tai muut vastaavat eivät koske vuosiloma-aikaa.

Lomarahan määrä

Toisin kuin lomakorvaus lomaraha ei perustu vuosilomalakiin vaan työehtosopimukseen. Myöskin työpaikalla noudatetut käytänteet sekä työnantajan ja työntekijän välinen työsopimus vaikuttavat tähän. Ilman näissä sopimuksessa olevaa mainintaa, ei oikeutta lomarahaan automaattisesti ole.

Yleinen käytäntö on kuitenkin se, että lomarahaa maksetaan noin 50 % palkan suuruudesta. Tässä voi kuitenkin olla suurtakin vaihtelua toimialoittain, joten oma kohta kannattaa tarkistaa oman alan työehtosopimuksesta sekä keskustella asiasta vaikkapa oman esimiehen kanssa.

Lomakorvauksien erityistilanteita

Lomakorvauksista puhuttaessa tulee muistaa se, että ne kuuluvat myös kesätyöntekijöille ja muille lyhyissä työsuhteissa oleville. Lomapäiviä pidetään lyhyessä työsuhteessa kuitenkin vain harvin vapaana, joten näistä maksetaan korvaus viimeisen palkanmaksun yhteydessä.

Joskus myös pitempiaikaisissa työsuhteissa olevat voivat vaihtaa lomakorvauksiaan vapaaksi, mutta mitään subjektiivista oikeutta tähän ei kuitenkaan ole, vaan asiasta on aina neuvoteltava työnantajan kanssa.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Itsenäisen yrittäjän tärkeät päivämäärät ja luvut vuonna 2024

    Kokosimme tähän artikkeliin vuoden 2024 päivämäärät, jotka yrittäjän on hyvä merkitä omaan kalenteriinsa. Artikkelin lopusta löydät myös merkittävät tänä vuonna muuttuvat luvut, jotka vaikuttavat yrittäjän arkeen. Nappaa tästä tärkeät päivät talteen!  Yrittäjällä on usein monta rautaa tulessa, eikä huolista vähäisin ole se, tuleeko verot maksettua ajoissa ja viranomaisilmoitukset tehtyä. Siksi laadimme tämän muistilistan. Tässä listassa on vuoden 2024 tärkeät päivät…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Kilometrikorvaus: Mikä on kilometrikorvaus 2024?

    Kilometrikorvaus nousi jonkin verran aiemmasta vuodesta Ilahduttava uutinen Verohallinnolta oli, että kilometrikorvaus autolla ajettaessa nousi jonkin verran aiempaan vuoteen verrattuna. Verovapaa kilometrikorvaus on siis 57 senttiä kilometriltä autoa ajettaessa. Muiden kulkuneuvojen kilometrikorvauksissa nähtiin myös pieniä korotuksia. Mikäli olet alkava yrittäjä tai sellaiseksi aikova, perehdytään vielä kerran mitä ovat verovapaat kilometrikorvaukset ja kilometrikorvaus ylipäänsä. Verovapaat kilometrikorvaukset Verovapailla kilometrikorvauksilla tarkoitetaan, että yrittäjä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Sähköinen taloushallinto tehostaa työskentelyäsi

    Digitalisaatio on pyyhkäissyt myös taloushallinnon yli. Tänä päivänä laskut kulkevat automaattisesti kirjanpitoon, arkistot ja tilikartat löytyvät mappien ja kansioiden sijaan pilvestä. Sähköistymisen myötä myös kirjanpitäjällä on enemmän aikaa keskittyä neuvomaan ja auttamaan sinua oikeissa kysymyksissä. Kokosimme alle vielä muutamia merkittävimpiä hyötyjä, joita sähköinen taloushallinto mahdollistaa! Ajan säästö Sähköisen taloushallinnon ohjelman avulla vähennät taloushallinnon rutiinitöihin kuluvaa aikaa, jolloin voit keskittyä entistä paremmin ydintoimintaasi.…

    Lue lisää