Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Lieksalainen monialayrittäjä Arto Hiltunen luottaa yhteistyöhön

arto-hiltunen-2

Arto Hiltunen on intohimoinen ja energinen yrittäjä, jolla on monta rautaa tulessa; mies tarttuu tuumasta toimeen, kun joku erehtyy kysymään mukaan keikalle.

Kun Lieksan keskustassa pääkadun varrella sijainnut liiketila tuli myyntiin kesällä 2018, ei Arto sanonut sillekään ei vaan jo alle kahden kuukauden kuluttua tiloissa aloitti lounaskahvila. Yrityksen liikeidean mukaan kaikki valmistetaan itse ja kaikki raaka-aineet tulevat niin läheltä kuin mahdollista.

Kysyntää on riittänyt, sillä kahvila laajensi aukioloaikojaan pitkälle iltaan. Nyt Arton kahvilan tiloissa aiotaan järjestää myös tapahtumia iltaisin:

”Kavereiden kanssa olimme useamman vuoden verran miettineet, että olisi kiva saada stand up -keikkoja varten tapahtumaklubi Lieksaan. Jossain vaiheessa sitten tajuttiin, että minullahan on tähän valmiit tilat. Ensimmäinen keikkailta myytiin loppuun muutamassa päivässä.”

Ruoka-alan monitaituri

Arto tiesi jo pienenä, että hän tulee tekemään uraa ruuanlaiton parissa. Tie veikin peruskoulun jälkeen kokkilinjalle, josta Arto hyvänä oppilaana pääsi suorittamaan opinnot loppuun kuopiolaisessa ravintolakoulussa.

Työuralle on mahtunut kymmenittäin erilaisia ravintoloita ja keittiöitä, mutta sen lisäksi Arto on laittanut ruokaa muun muassa retkeilijöille luonnon helmassa ja rallikansalle Jyväskylässä. Kokin töiden lisäksi hän on toiminut ravintola-alalla myös opettajana sekä useissa luottamustehtävissä, kuten Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomien koulutusalajärjestön ja Suomen restonomien puheenjohtajana.

Monesta innostuva yrittäjä on jatkuvasti etsinyt uusia tapoja kehittää itseään ja sen myötä Artolle on kertynyt kansion täydeltä jos jonkinlaista pätevyyttä ja sertifikaattia. Artolla on muun muassa eräoppaan, vuokraveneen kuljettajan, safarikokin, viininmaistattajan ja ravintovalmentajan pätevyys.

Ruuanlaitto- ja ravitsemisalan lisäksi moniosaava Arto on työllistänyt itseään valokuvaajana, taittamalla mainoksia ja ohjaamalla kahvakuulatunteja paikallisella kuntosalilla.

Kevytyrittäjyyden pariin Arto päätyi siitä yksinkertaisesta syystä, että keikkatöinä tehtävistä koulutuksista ja kokkikeikoista piti pystyä lähettämään lasku.

”Googlatessa törmäsin UKKO.fi-palveluun, joka vaikutti toimivalta ja selkeältä. Ja omiin tarpeisiini palvelu toimikin oikein hyvin”, Arto kuvaa kevytyrittäjyystaipalettaan.

Kevytyrittäjyys jätti Artoon jälkensä, sillä ensimmäinen ja tärkein asia, josta hän huolehti yrittäjäksi alkaessaan, oli hyvän kirjanpitäjän hankkiminen:

”Teen edelleenkin erittäin vähän yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä itse.”

”Kaikki tapahtuu sattumalta”

Kuten kaikkialle muuallekin, yrittäjän uralle Arto päätyi sattuman kautta, kun hän huomasi Facebookissa, että lieksalainen kahvila oli tullut myyntiin.

”Olin jo jonkin aikaa ajatellut, että näin kahdeksan vuoden ammattiopiston opettajan töiden jälkeen olisi kiva tehdä välillä jotakin muuta. Hyppäsin siis alle kuukauden varoitusajalla kahvilayrittäjäksi.”

Yrityksen perustaminen sujui Arton mukaan helposti, sillä kaikki onnistuu nykyisin verkossa ja vakuutusyhtiönkin kohdennettu mainonta tarjosi helpon tavan hankkia kaikki tarvittavat vakuutukset. Tärkeintä tässä kohtaa oli Arton mukaan osata sanoa ei sopivissa kohdissa, jotta kaikki yrityksen alkupääoma ei hupenisi tarpeettomiin vakuutuksiin ja maksuihin.

Tällä hetkellä Arto on ainut täysipäiväinen työntekijä kahvilassa, mutta catering sekä erilaiset keikat työllistävät säännöllisen epäsäännöllisesti muitakin ruoka-alan ammattilaisia. Kuluneen vuoden aikana kahvilayrittäjä on ehtinyt työllistää yhteensä 15 eri tekijää, joista kesällä hänelle työskenteli säännöllisesti viisi ihmistä.

Yrittäjäksi aikova, luo verkostoa

Arton vinkit yrittäjäksi aikoville liittyvät verkostoitumiseen. Hän vinkkaa, että verkostoja kannattaa rakentaa mahdollisimman paljon jo ennen yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi ryhtymistä – tai ainakin ennen täysipäiväistä yrittäjyyttä. Kun kaikki aika ja toimeentulo ei ole kiinni yritystoiminnassa, on helpompaa osallistua erilaisiin tapahtumiin, koulutuksiin ja verkostoitumistilaisuuksiin. Yrittäjyyttä käynnistellessä aikaa menee helposti suunniteltua enemmän työn tekemiseen ja erilaisiin juokseviin asioihin, joten on kätevää, jos tällöin on jo valmiiksi olemassa tuki- ja yhteistyöverkosto.

Arto luottaa muutenkin yhteistyön nimeen ja hän haluaa korostaa sitä, miten kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse:

”Harva meistä yrittää nykypäivänä huoltaa autoa, jos ei ole ammatiltaan autonkorjaaja. Kyllähän me viedään se auto huoltoon.”

Arto kannustaa kaikkia yrittäjiä yhteistyöhön, jolloin oma ajankäyttö tehostuu, kun kukin hoitaa niitä tehtäviä, joissa on hyvä.

Parasta yrittäjyydessä on Arton mukaan se, että saa päättää itse siitä mitä tekee ja on tekemisistään vastuussa vain itselleen.

”Työssä ylipäänsä on parasta ihmisten tapaaminen. Tässä työssä näkee koko elämän kirjon aina ristiäisistä muistotilaisuuksiin.”

Arton vauhdikasta yrittäjäelämää voit seurata sosiaalisessa mediassa.

Instagramista löytyy sekä Arton oma tili että kahvilan tili. Kahvilan kuulumisia pääsee katsomaan myös Facebookista ja ruokalista löytyy verkkosivuilta. Yrityksen oma Facebook-sivu puolestaan löytyy täältä.

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

 

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Kolmannen polven maalari Pauli Tiitinen: "Kevytyrittäjyys antoi aikaa miettiä yrittäjyyden tuomaa lisäpainoa arkeen"

    Olen Pauli Tiitinen, Etelä-Savosta kotoisin ja tällä hetkellä Helsingissä ja lähialueilla vaikuttava maalausalan monipuolinen osaaja. Maalarin työ ammattina oli kai iskostunut päähäni jo pienenä poikana pappani ja isäni matkassa, seuraten heidän maalaamistaan saneerauskohteissa. Maalipurkit, tapettirullat ja maalarin työvälineet olivat jatkuvasti suurena kiinnostunuksen kohteena ja tarjosivat paljon tutkittavaa pienelle pojalle. Tämä varmasti osaltaan vaikutti tulevaisuuden ammatinvalintaani. Koulun penkiltä oppia, työmaalta kokemusta…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Graafinen suunnittelija Julien löysi työelämälleen uuden suunnan kevytyrittäjyyden kautta

    Hei, nimeni on Julien Riesen ja olen graafinen suunnittelija, joka luo visuaalisia ratkaisuja monipuolisesti. Teen 2D- ja 3D-kuvituksia sekä animaatioista käyttöliittymiin ja brändeihin. Teen töitä sekä mainos-/digi-/markkinointitoimistojen kanssa (muun muassa Superson, Hellon, Red & Blue, että suoraan isoille ja pienemmille yhtiöille, kuten Nordea, Helsingin kaupunki, Helsingin satama. Valmistuin vuonna 2005 multimediasuunnittelijaksi kotimaassani Sveitsissä ennen kuin muutin samana vuonna Suomeen. Tein…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Näin lähdin yrittäjäksi

    Teemu Laulajainen, 39, oli miettinyt yrityksen perustamista jo aiemmin, mutta vaihtoehtoja mietittäessä Teemu halusi kuitenkin vielä hankkia itselleen enemmän kokemusta ja valmiita asiakkaita ennen virallista yrittäjyyttä. Teemu oli myös käynyt aiemmin yrittäjyyskurssin ja hän päätti myös hankkia itselleen valokuvaukseen liittyvän tutkinnon. Teemu on kevään aikana saamassa Turun aikuiskoulutuskeskuksesta valokuvaajan ammattitutkinnon, joten valmiudet yrittäjyydelle olivat Teemulla hyvin hallussa. Miten kaikki alkoi?…

    Lue lisää