Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Kolarissa asuva Tiia nauttii yrittäjyydestä – ”Yrittäjyys vaan on niin minun luonnossa”

tiia-savelius-5

Tiia Savelius, 32, on omien sanojensa mukaan jokapaikanhöylä, joka osaa vaikka mitä ja opettelee jatkuvasti lisää. Hän asuu Ylläksen kupeessa Kolarissa ja toimii sieltä käsin monen eri alan yrittäjänä.

”Mie olen päättänyt jo joskus tosi nuorena, että mie en työttömäksi jää ikinä.”

Koulutukseltaan Tiia on taidekasvatuksen maisteri, jonka sivuaineisiin lukeutui varhaiskasvatus, erityispedagogiikka, museologia, taidehistoria sekä saksan kieli ja kulttuuri. Heti valmistumisen jälkeen Tiia oli mukana paikallisessa pilottihankkeessa, jossa hän pääsi kokeilemaan kevytyrittäjyyttä.

Kun pilottihanke loppui, lähti Tiia ensimmäistä kertaa rohkeasti yrittäjän polulle tarjoamaan osaamistaan taidekasvattajana ja erilaisten käsitöiden tekijänä. Valitettavasti tällä erää yrittäjyys ei tuonut riittävästi elantoa, joten Tiia päätti jatkaa opintojen parissa Kuopion silloisessa muotoiluakatemiassa.

”Opiskelin teollista muotoilua ja korumuotoilua, mutta se jäi kesken. Lopulta kävi mahdottomaksi kulkea Jyväskylästä käsin Kuopiossa, kun olin samaan aikaan töissä koko ajan. Ei se hukkaan mennyt silti, opin siellä käyttämään useita eri ammattilaisohjelmistoja, joita käytän nykyään yrityksessäni.”

Yrittäjyys kutsui Tiiaa uudelleen

Vaikka ensimmäinen yrittäjyyskokeilu ei aivan onnistunut, ei se silti saanut Tiia luopumaan yrittäjyyshaaveistaan. Tällä kertaa hän päätti jo etukäteen tehdä asiat fiksummin opetellen yrittäjyyteen liittyviä asioita huolellisemmin ja päättää tarkemmin sen, mitä oikein haluaa tehdä.

Tiia aloitti vuonna 2017 kevytyrittäjyyden UKKO.fi:n kautta ja opetteli töiden teon lomassa tosissaan hinnoittelua, verotusta, alveja ja yelejä.

”Valitsin UKKO.fi:n siksi, että parikin tuttua sitä minulle suositteli. Mutta myös siksi, että vertailin erilaisia kevytyrittäjyysalustoja ja UKKO.fi:llä se oli kaikista selkein ja helppokäyttöisin.”

Kun Tiia oivalsi hallitsevansa yrittäjyyden kiemurat ja hänelle ilmaantui ensimmäinen iso asiakas, uskalsi hän vuonna 2019 aloittaa oman yrityksen nimissä toimimisen:

”Yrittäjyys vaan on niin minun luonnossa, että näköjään, kun olen siihen imuun kerran joutunut, ei siitä taho pystyä lähtemään – enkä kyllä haluakaan!”

Töissä pitää olla kivaa

”Miulla on jotenkin aina ollu semmoinen haave, että mie haluaisin tehä vaikka mitä, ja just niitä asioita mitä osaan ja mitä minusta on kiva tehdä. Ihminen viettää niin ison osan elämästään töissä, että minusta työn pitää olla kivaa ja siitä pitää nauttia, sen lisäksi, että siitä saa leivän pöytään.”

Tiialla on tälläkin hetkellä monta rautaa tulessa, sillä hänellä on opettajan pedagogiset opinnot harjoittelua vaille valmiit. Lisäksi Tiia opiskelee Ammattiopisto Lappiassa Muoniossa luonnontuoteneuvojaksi ja  -jalostajaksi.

Tällä hetkellä Tiia on opintojen ja oman yrityksen lisäksi vielä palkkatöissäkin. Tavoitteekseen Tiia sanoo, että hän haluaa aloittaa täysipäiväisen yrittäjyyden kuluvan vuoden syksyllä.

Tiia kertoo, että hänen valtaisa intonsa ja tietotaitonsa määrä on asettanut välillä haasteita, kun on pitänyt pysähtyä määrittelemään sitä, mitä hän ja hänen yrityksensä oikeastaan tekee. Ratkaisuksi löytyi aputoiminimen perustaminen:

”Ei ehkä anna kovin hyvää vaikutelmaa, jos sama yritys tuottaa saman nimen alla palveluita ja tuotteita kaikkea persikasta perämoottoriin. Ja sitten jos yrittäjä koittaa vielä myydä niitä samoilla kotisivuilla ja sometileillä.”

Tiian päätoiminimi on BIEst, joka on lyhennelmä vaatimattomista sanoista Best Ideas Ever -studio. BIEstin alla Tiia tuottaa esteettömiä Green Care -palveluita Ylläksen alueella, jalostaa luonnontuotteita ja järjestää erilaisia koulutuksia ja kursseja luontoon ja hyvinvointiin liittyen.

Aputoiminimen virkaa tekee Tiian edellisen yrityksen nimi Tibby’s Design, jonka alla hän tekee monipuolisia graafisen suunnittelun töitä, järjestää erilaisiin taiteenlajeihin liittyvää koulutusta ja myy käsitöitä. Lisäksi Tiian yrityksen palveluihin kuuluu kassaohjelmoinnin palvelut, joissa hän voi hyödyntää kattavaa ravintola-alan osaamistaan ja koulutustaan.

Graafisella puolella Tiian asiakkaita ovat olleet erityisesti luonnonvara-alan nykyiset ja tulevat yrittäjät.

”Meillä on Tunturi-Lapissa jo ihan tosi kovalla tasolla oleva luonnonvara-alan osaaminen, ja luonnontuotteita valmistetaan mitä ehditään. Tuotteille riittää ostajia tällaisella matkailualueella, jossa on lähes jatkuvasti enemmän turisteja kuin paikallisia.”

”Tuotteet myös tarvitsevat ammattimaisia etikettejä. Ja täällähän nyt on yksi tämmöinen yrittäjä, joka niitä etikettejä pystyy suunnittelemaan, tuntee alan ja siihen liittyvät lait ja säädökset sekä sen, mitä etiketeissä pitää lain mukaan lukea.”

Vaikka hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, alkavat Tiian aputoiminimen työt työllistää nuorta yrittäjää päätoiminimen töitä enemmän. Uusien asiakkaiden ilmaantuminen viidakkorummun soidessa luo positiivisen ongelman, kun Tiian pitää löytää aikaa kaikelle tekemiselleen.

Yrittäjyys on työlästä, mutta vaivan arvoista

Tiia kannustaa yrittäjyyttä harkitsevia kokeilemaan kevytyrittäjyyttä, sillä sen avulla oppii kätevällä tavalla yrittäjyyden kiemurat.

”Yrittäminen ei voisi helpompaa olla, kun joku hoitaa kaikki paperityöt puolestasi. Saat itse keskittyä siihen tekemiseen ja ideoiden kokeilemiseen.”

Kannattaa myös muistaa, että on ihan mahdollista olla samaan aikaan sekä palkansaaja että yrittäjä, Tiia huomauttaa. Tämä on kätevä tapa testata omaa ideaa, jos vähänkin epäilyttää, että kantaako se täysipäiväiseen yrittäjyyteen asti.

Yrittäjyys vaatii tietysti aina paljon työtä, mutta Tiian mukaan se on vaivan arvoista:

”Kyllä mie sanon, että ei sen parempaa oloa olekaan, kun se, kun kirjotat laskua hommasta, joka on ollut niin mukavaa, että se on tuntunut lähes lomalta.”

Työtään rakastava Tiia kertoo odottavansa jo kovasti syksyä, jonne hän on asettanut itselleen takarajan siitä, että silloin yrittäjyys on hänen päätoimeentulonsa.

”Miulla on hirmunen usko ja luotto siihen, että kyllä tämä kantaa. Ei ihminen voi rakastaa näin paljon työtään ja tehdä näin paljon sen eteen, että se edes voisi jättää kantamatta.”

Haluatko kuulla lisää?

Tiian yrityksen verkkosivut löytyvät täältä ja täältä.
Sosiaalisessa mediassa Tiian yrityksellä on useita tilejä, kurkkaa ne täällä:

BIEstin Facebook
BIEstin Instagram
Tibby’s Designin Facebook

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

 

Liity kevytyrittäjäksi 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Eläinlääkäri ja koulutettu hieroja Kirsi Zibelina Armassalo

    Viikon kevytyrittäjämme, eläinlääkäri Kirsi Zibelina Armassalo, hoitaa suurella sydämellä niin pienet kuin suuretkin eläinpotilaat! Kuka olet? Olen eläinlääkäri-koulutettu hieroja Kirsi Zibelina Armassalo. Toimin kevytyrittäjänä pisteessä Konitohtori Nalle Karhulassa, Kotkassa. Olen terveydenhuoltoeläinlääkäri usealle sikalalle. Teen mielelläni kotikäyntejä niin pien- kuin suureläimille. Mitä teet? Hoidamme Konitohtorin puolesta kaikkia eläimiä, niin isoja kuin pieniäkin. Repertoaariimme kuuluu kaikki perushoidot ja -leikkaukset sekä lisäksi fysioterapeuttiset…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Yrittäjä-Erkin tarina

    Tässä on Erkki. Erkki on ahkera suomalainen rakennusmies. Harrastaa vapaa-ajallaan mökkeilyä ja kalastusta. Tai harrasti aikaisemmin. Nykyään Erkki on oikea yhteiskunnan tukiranka. Erkki perusti yrityksen rakennusalalle. Erkki on yksi niistä ihmisistä, jotka tulevat pelastamaan tämän maan. Erkki ja kymmenet tuhannet muut pienyrittäjät tulevat työllistämään seuraavien vuosikymmenten aikana yhä kasvavan joukon suomalaisia. Isot yritykset ”tehostavat toimintojaan”, mutta Erkki se vaan palkkaa lisää…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Tietojenkäsittelyn tradenomi Saga Moisio loi itselleen oman näköisen työn

    Saga Moisio on työskennellyt yrittäjänä alle puoli vuotta, mutta tuona aikana hän on oppinut hallitsemaan kokonaisuuksia ja johtamaan omaa työtään. Sagalla on rohkeutta tarttua asiakkaidensa haasteisiin ja hänen tehtävänään on auttaa heitä hyödyntämään dataa liiketoiminnan päätöksenteossa. Alussa ajattelin, että yrittäjyys liittyy paljolti paperitöihin, joista en pidä ollenkaan, ja mietin, että yrittäjyys ei ole minun juttuni. Sitten tuli vastaan projekti, joka…

    Lue lisää