Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kirsikka Manninen tekee bändikeikkoja kevytyrittäjänä – “omia hermoja säästävä tapa hoitaa keikkalaskutusta!”

viikon-kevytyrittaja-kirsikka-manninen

UKKO.fi haluaa tukea suomalaista viihde- ja elokuva-alaa, ja olimmekin 15.9. vietetyn Jussi-gaalan yhteistyökumppani. Nostamme syyskuun aikana myös esiin erilaisten viihdealan yrittäjien tarinoita!

Helsinkiläinen Kirsikka Manninen työskentelee musiikkialalla. Hänelle kevytyrittäjyys on kätevä, monenlaiseen elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu. 

Kuka olet?

Olen Kirsikka Manninen, 29-vuotias helsinkiläinen nainen, joka laskuttaa laulajan bändikeikkapalkkioita UKKO.fi-palvelun kautta sekä rakastaa lähi-idän ruokaa ja rescue-koiria.

Mitä teet?

Kun lukion ensimmäisellä luokalla hain ja pääsin mukaan lauluyhtyeeseen, laulamisesta tuli pysyvä ja rakas osa elämääni. Otin kaverin mallista oppia ja aloin opiskella laulua Helsingin pop jazz -konservatoriossa. Yksi elämäni viisaimmista päätöksistä.

Myöhemmin pääsin yliopistoon opiskelemaan luokanopettajaksi ja samalla perustimme opiskelijakaverini kanssa suomenkielistä poppia soittavan bändin, VANILLAN, jossa olen toisena laulajana. Olemme olleet kasassa jo seitsemän vuotta.

Lisäksi laulan ja soitan tunnettuja kotimaisia ja kansainvälisiä hittejä bilebändissä nimeltä Poppoo ja laulan taustalauluja rokkia soittavassa lastenyhtyeessä nimeltä RokkaSoppa. VANILLAN kanssa saimme markkinoille esikoisalbumin, joka kantaa nimeä Inkkarilapset.

Bändien kanssa keikkailemme sesonkiluontoisesti. Toisinaan keikkaa on hyvinkin paljon ja on kausia, jolloin varauskalenteri on hiljaisempi.

Työ musiikin parissa ei ole pelkästään laulamista, toisinaan studiota ja keikkailua, vaan myös loputonta treeniä, kalenterisumplimista, markkinointia, viestintää ja yhteydenottoa eri tahojen (keikkajärjestäjä, äänimiehet, kuulijat) välillä.

Kirsikka Manninen ja Vanilla

Kuva: Henri Sinisalmi 2019

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjyys on luonnollinen ja omia hermoja säästävä tapa hoitaa keikkalaskutusta!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Kysymykseen ei ole aivan yksinkertaista vastata, kun kyse on luovasta työstä. Työ kun kulkee tosi paljon mukana missä vain kuljenkaan. Kun avaan oman sometilin tai meilin, ovat bänditilit synkronoituna omaani, joten osaan heti reagoida keikkatilauksiin tai keikkajärjestäjien juokseviin asioihin.

Kuuntelen paljon vapaa-ajalla musiikkia, jolloin ajatus herkästi menee keikkoihin ja musakuvioihin. Bänditreenit ovat työaikaa nekin, koska siellä rakennetaan keikka.

Suuri osa laulajan työstä menee prosessiin, jolla itse produkti (esimerkiksi albumi tai keikkakiertue) saadaan toteutetumaan.

Tavallisesti valmistaudumme keikkaan tehokkaalla etukäteistreenillä treeniksellä. Soittamisen ja laulamisen ohella mietimme myös tulevan keikan teeman, muutaman välispiikin (liikaa ei sovi miettiä, jotta live-taika ei katoa!) sekä vaatetuksen.

Toisinaan keikkapaikat ovat kaukana, jolloin käytettävissä olevien autojen, ajoreitin ja pakkaamisen suunnittelemiseen pitää perehtyä huolella.

Kirsikka Manninen esiintymässä

Kuva: Petri Lunki, Koskelan kyläjuhlat 2019

Keikkapaikalle saavumme hyvissä ajoin, roudaamme soittimet ja äänentoistolaitteet ja käymme sitten läpi lavatekniikkaa ja sound checkiin liittyviä asioita. Välillä toimimme omina äänimiehinämme ja -naisinamme, mutta usein onneksi keikkapaikalla on töissä ääneen erikoistunut teknikko. Tässä välissä onkin aika antaa iso kiitos osaaville ääni- ja valoteknikoille. He ovat korvaamattomia!

Keikkatyössä on oppinut luottamaan yhteistyön voimaan ja arvostamaan eri osaajia, jolloin saadaan hiotuksi timanttinen lopputulos.

Sound checkin jälkeen menemme takahuoneeseen rauhoittamaan mieltä hetkeksi. Samalla ehtii ajatella tulevan keikan mielessään läpi, valmistautua ja nostaa keikkaa edeltävää yhteishenkeä.

Toisinaan matkassa on toki yllätyksiä mukana. Esimerkiksi puolta tuntia ennen keikkaa pitää lähteä juoksemaan rikki menneen mikkipiuhan tilalle uutta tai läppäri-pahainen alkaa tehdä päivitystä juuri väärällä hetkellä!

Tällaisina hetkinä henkisen rauhoittumisen sijaan on juostava sydän pamppaillen kurkussa. Aina asiat ovat kuitenkin saatu järjestymään, keikat aloittamaan ajallaan ja näistä omanlaisistaan selviytymiskokemuksista saatu lisää hyvää fiilistä.

Kaikki työ palkitaan keikkahetkellä yleisön kanssa. Silloin mikään ei voisi olla enää paremmin. Silloin tietää olevansa oikeassa paikassa.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Keikat ovat parasta. Keikkailuun liittyy niin paljon positiivisia tunteita!

Yhteyden tunne keikkakansan kanssa. Yhteistyö keikkajärjestäjien ja ääniteknikoiden ja tietty bändin jäsenten kanssa.

Yksi tärkeä tunne on myös eheytyminen; kun on rakentanut jotain prosessia ja harjoitellut sitä määrän X ja sitten vihdoin kun pääsee tekemään keikan, jolloin keikasta tulee viimein totta – silloin sillä taianomaisella hetkellä sitä tuntee saaneensa jotain oikeaa aikaan tässä maailmassa. Sitä on vaan niin tyytyväinen siihen tulokseen ja ennen kaikkea niihin ihmisiin, jotka sen ovat sen saaneet aikaan.

Kirsikka Manninen esiintymässä

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin kehittyä siinä, että löytäisin eri keinoja saada bändeille näkyvyyttä ja kuuluvuutta sekä olla ehkä ulospäinsuuntautuneempi siten, että alan ihmiset (toiset laulajat, tuottajat, soittajat jne.) tulisivat rohkeammin ehdottelemaan yhteistyökuvioita.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Kevytyrittäjyys on kätevä, monenlaiseen elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu. Se voi toimia väli- tai pitkäaikaisena ratkaisuna ja taipuu moneen

Erityisterveisiä haluan laittaa musiikkialan kevytyrittäjille!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 28.10.2019. Sitä on päivitetty 27.9.2021.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Lue myös

UKKO.fi mukana Jussi-gaalassa ja tukemassa suomalaista viihdealaa!

Elokuvajärjestäjä Iikka Jaakola haaveilee omasta yrityksestä

Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika Lindeman: ”Saan työskennellä ammatissa, josta haaveilin jo lapsena!”

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

    • Yrittäjätarinat Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

      Turkulainen Samuli ”Sako” Koivulahti, 38, ryhtyi päätoimiseksi UKKO Toiminimiyrittäjäksi hieman pakon edessä menetettyään molemmat työpaikkansa. Sen jälkeen asiat ovat kääntyneet päälaelleen. Nyt mies palaisi kokopäiväisiin palkkatöihin ainoastaan, jos olisi aivan pakko. Hämmennys. Se oli yksi Koivulahden päällimmäisiä ajatuksia, kun kaksi palkkatyötä loppuivat äkisti. ”Käytännössä minulta meni molemmat duunipaikat samaan aikaan.” Digimarkkinointitoimistosta käteen jäi kylmä kädenpuristus ja karenssi. Osa-aikaiset pelivalvojan työt…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Tuukka Taponen on kunnianhimoinen karting-kuski, joka hoitaa itse sponsorisopimuksensa

      Vähän aikaa sitten UKKO.fi-toimistolle tuli yllättävä puhelu. Soittaja oli 12-vuotias lohjalainen karting-kuski Tuukka Taponen, joka tiedusteli, olisimmeko halukkaita sponsoriyhteistyöhön. Meistä tämä kuulosti mainiolta, ja kutsuimmekin Tuukan ja hänen äitinsä Satu Taposen vierailulle toimistollemme! Tuukan haastattelun voit kuunnella tämän kirjoituksen lopusta. Tuukka suhtautuu karting-uraansa suurella kunnianhimolla, ja se näkyy. Hänen kymmenvuotinen uransa on pitänyt sisällään runsaasti menestystä: Tuukka on voittanut useita…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Yrittäjän menestys rakentuu luovuudesta - Rakennuskonsultti Kimmon uratarina

      Kimmo Ruokolan ura toimii inspiroivana esimerkkinä pitkäjänteisestä työstä, uniikeista ideoista ja sinnikkäästä yrittäjyydestä. Ruokolan vahvuutena onkin aina ollut omaehtoinen työskentely ja kyky pitää kiinni itselleen tärkeistä arvoista, kuten vapaudesta ja joustavuudesta työelämässä. Yli neljän vuosikymmenen aikana hän on luonut menestyvän yrityksen, jossa hän tarjoaa asiantuntijuuttaan rakennusalan konsulttina eri yhteistyökumppaneiden ja yrittäjäkollegojensa kanssa pääkaupunkiseudulla. Kimmo aloittikin uransa jo 16-vuotiaana rakennusalalla niin…

      Lue lisää