Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kevytyrittäjyys ja muut yrittäjyyden muodot kiinnostavat yli 50-vuotiaita

yrittäjä-töissä-tietokone-kahvi-UKKO.fi_-e1521710990684

Vaikka paljon puhutaan nuorten yrittäjäinnostuksesta ja startup-yrittäjyydestä, voi yrittäjäksi alkaa myös varttuneemmalla iällä. Kevytyrittäjyys ja yrittäjyyden eri muodot kiinnostavat erityisesti yli 50-vuotiaita vankan kokemuksen omaavia ammattilaisia.

UKKO.fi osallistuikin tällä viikolla kahteen eri yli 50-vuotiaille tarkoitettuun tapahtumaan. Uudenmaan TE-toimisto järjesti Helsingin Kampin toimipisteessä Kokemuksella työhön -päivän ja EU-rahoitteinen projekti Keep 50+ puolestaan yrittäjyysaiheisen seminaarin Raisiossa.

Molemmat tapahtumat vetivät paikalle yrittäjyyden eri muodoista kiinnostuneita jo työelämää nähneitä osaajia. On hienoa sekä yksilön että Suomen talouden kannalta, että yli viisikymppiset miettivät oman uransa jatkamista itselle mielekkäällä tavalla. Monelle yli 50-vuotiaalle jokin yrittäjyyden muodoista voikin olla nimenomaan se kaikkein mielekkäin ja omin tapa tehdä töitä. Ja mikä onkaan yrittäessä, kun ideoita ja innovaatioita riittää:

Lukuisten tutkimusten mukaan nimittäin yli 50-vuotiailla on enemmän innovaatiopotentiaalia kuin 25-vuotiailla.

Yrittäjyyden eri muodot houkuttelevat – kevytyrittäjyyttäkin päätoimisesti

Kevytyrittäjyys ei ole vain nuorten ja Y-sukupolven oma juttu, vaan UKKO.fi:n käyttäjistä noin 26 % on yli 50-vuotiaita. Viime vuoden UKKO.fi:n käyttäjäkyselyn mukaan kokeneempien ammattilaisten tavallisimmat toimialat olivat media- ja kulttuuriala noin 20 %, kiinteistöala 17 % sekä opetus ja koulutus 12 %. Laskutuspalvelun kaikkien käyttäjien keskuudessa erityisen suosittuja toimialoja ovat näiden lisäksi rakennus- ja teollisuusala sekä jatkuvasti kasvava hyvinvointiala.

Monelle ajatus yrittäjyydestä syntyy pienestä kipinästä tehdä jotakin itselle todella tärkeää. Tällöin kannatta pohti yrittäjyyden eri muotoja. Sopiva yrittäjyyden muoto voi usein olla kevytyrittäjyys tai sivutoiminen yrittäjyys esimerkiksi toiminimellä. Yrittäjyys tai kevytyrittäjyys otetaan monesti varttuneemmalla iällä päivätyön rinnalle, jotta pystytään toteuttamaan omaa itseä tai vaikka tienaamaan hieman extraa. Toisille pienimuotoinen yritystoiminta on ikään kuin harrastus, jossa pääsee käyttämään luovuttaan ja esimerkiksi tapaamaan uusia ihmisiä.

Kevytyrittäjyys sopii toki myös kokopäiväisen liiketoiminnan pyörittämiseen, mikäli se vain tuntuu hyvältä vaihtoehdolta oman toiminnan tarpeisiin. Monelle se, että voi keskittyä omaan työhön paperitöiden sijaan, on ensiarvoisen tärkeää. UKKO.fi:n yli 50-vuotiaista kevytyrittäjistä noin 22 % toimiikin päätoimisesti kevytyrittäjänä.

Kevytyrittäjiksi ryhtyy myös yhä useammin entisiä yrittäjiä, jotka ovat joko myyneet liiketoimintansa tai supistaneet oman yrityksensä toimintaa vähitellen. Joillekin taas paperitöistä eroon pääseminen on omaa y-tunnusta tärkeämpää, ja siksi kevytyrittäjyys valikoituu lopulta oman toiminnan muodoksi. Aiemmin yrittäjänä toiminut, jos kuka, tietää, kuinka paljon aikaa viranomaisvelvotteiden täyttämiseen ja papereiden pyörittelyyn saa kulumaan!

Kokemuksen hyödyntäminen vai uusi suunta uralle?

Yli viisikymppisten osaamiselle, kokemukselle ja ammattitaidolle on vielä paljon kysyntää työmarkkinoilla. Varttuneempien ihmisten elämäntilanne sekä kokemuksen kautta kertynyt tilannetaju tekevät heistä houkuttelevia toimeksiantajien ja työnantajien näkökulmasta.

Suomessa on kuitenkin verrattain paljon yli 50-vuotiaita, jotka ovat työelämän ulkopuolella syystä tai toisesta. Vaikka vakituisen työsuhteen puuttuminen saattaakin tuntua ikävältä, käyttää moni esimerkiksi ansiosidonnaisen hyödyksi ja suunnittelee omien ideoiden toteuttamista yrittäjänä.

Toisille eteen voi tulla alanvaihto, kun pahimman kiireen laantuessa on aikaa miettiä omia toiveita työn ja elämän suhteen. Samaa työtä ei ole pakko tehdä neljääkymmentä vuotta, vaan vielä 50-vuotiaanakin voi vaihtaa ammatillista suuntaa. Joillekin taas oma ala on löytynyt jo nuorena ja siinä kartutettua kokemusta voikin helposti valjastaa vaikkapa oman konsultointiyrityksen kautta liiketoiminnaksi.

Lue myös

Rakennusmestari Eero Mononen, 72, löysi kevytyrittäjyydestä toimivan ratkaisun – ”hyvän rakentamisen tavoite on yhteinen”

Hankkisinko oman yrityskummin? Sparraavat konkariammattilaiset pitävät pienyrittäjän liikesalaisuudet

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat!

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Aputoiminimi – mihin aputoiminimeä tarvitaan?

    Alkava yrittäjä monesti törmää aputoiminimeen jo yrityksen perustamisvaiheessa. Aputoiminimeä käytetään varsinaisen yrityksen nimen rinnalla erottelemaan eri osia yrityksen liiketoiminnasta. Yleensä se tulee konkreettiseksi vasta silloin, kun yritys on laajentunut. Esimerkiksi Helsingin Kukka -nimisellä kukkakaupalla voi olla aputoiminimenä Turun Kukka, jos sillä on kukkakauppa myös Turussa. Aputoiminimi voi olla myös tarpeellinen, jos yrittäjä toimii hierojana, mutta samalla tarjoaa päätoimen ohella myös…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Jari Jokilampi & Suomen Uusyrityskeskukset ry: Älä enää muhi yritysidean kanssa – apua alkumetreille on tarjolla

    Vuorosana-blogisarjassamme UKKO.fi saa kylään työelämän eri sidosryhmien edustajia. Blogeissa kuulemme vieraidemme ajatuksia muun muassa itsensä työllistämisestä. Kevät on kaiken uuden aikaa. Niinpä se on oiva hetki myös raikkaille yritysideoille ja niiden nostamiselle pöytälaatikosta kirkkaaseen päivänvaloon. Tällä kertaa Vuorosana-blogissa meillä on vieraana Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi, jonka kanssa pohdimme, kuinka edetä tuoreen bisneskonseptin kanssa. Mitä eri väyliä pitkin yritysideaa voi lähteä muodostamaan? Reittejä…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Toiminimi vs kevytyrittäjyys: Kumpi valita?

    Toiminimi vs kevytyrittäjyys – kumpi valita? Kevytyrittäjyys on vaihtoehto perinteiselle yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä toimii yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Kumpi lopulta kannattaa valita: kevytyrittäjyys vai toiminimi? Varmasti moni yrittäjäksi haaveileva miettii vastakkainasettelua kevytyrittäjyys vs. toiminimi. Ei ole suoraa vastausta siihen, onko yrittäjyys vai kevytyrittäjyys parempi vaihtoehto. Jokaisen oma tilanne vaikuttaa siihen mikä vaihtoehto on itselle sopivin. Lue, miten kevytyrittäjyys eroaa…

    Lue lisää