Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Kevytyrittäjästä yrittäjäksi

maija-hurme

Lastenkirjakuvittaja ja graafikko Maija Hurme laskutti työnsä UKKO.fi:n kautta, kunnes hän perusti oman toiminimen maaliskuussa 2014. Haastattelimme Maijaa ja hän kertoi meille omia mietteitään yrittäjyydestä sekä kevytyrittäjyydestä.

Maija on kuvittanut kaksi lastenkirjaa, Peiton alla sekä Lepakkopoika (Schildts & Söderströms 2012 ja 2014). Hän toimii nykyään oman toiminimensä, Maija Hurme Illustrationin kautta. Kuvitusten lisäksi yritys tarjoaa graafista suunnittelua, taideworkshoppeja ja opetusta sekä myy julisteita ja kortteja. Päästetään seuraavaksi Maija itse ääneen ja annetaan hänen kertoa omin sanoin yrittäjätarinansa.

Miksi alun perin valitsit kevytyrittäjyyden?

Olen tehnyt satunnaisesti freelancerina kuvituksia ja graafista suunnittelua päivätyön ohessa lähes koko työurani ajan. Nykyinen käytäntö on passivoiva eikä kannusta freelancekeikkojen tekemiseen luovilla aloilla. Verokortilla toimiminen oli pienimmille asiakkailleni hankalaa ja jouduin välillä selvittelemään verotusasioita jälkikäteen. UKKO.fi oli satunnaisiin keikkatöihin paras vaihtoehto. Tein samaan aikaan päätyönäni uutisgrafiikkaa ja yrityksen perustamiseen liittyvät riskit olivat hyötyyn nähden liian suuret. Esimerkiksi työttömyysturvan menettäminen yritystoiminnan takia oli pelottava ajatus. Tässä asiassa tarvittaisiin muutosta. Olisi järkevää, jos oman yrityksen kautta saadut pienet tulot vain vähentäisivät työttömyyskorvausta, eivätkä kokonaan eväisi sen mahdollisuutta.

Miten UKKO.fi:n tarjoama kevytyrittäjyyden malli sopi sinulle?

Laskuttaminen UKKO.fi:n kautta oli helppoa. Tein työn, kirjoitin laskun ja asiakas maksoi sen. Koska laskutetut summat olivat kohtuullisen pieniä, “keräsin” UKKO.fi:hin useampia laskuja ennen kuin laitoin palkan maksuun. UKKO.fi:ssä näkee myös hyvin selvästi, kuinka pieni osa laskutetusta summasta kaikkien verojen ja lakisääteisten maksujen jälkeen oikeasti tulee palkkana omalle tilille. Tämä oli todellinen “reality check”. Toki myös UKKO.fi perii oman 5 % laskutetusta summasta, mutta toisaalta yrittäjällä on muita kiinteitä kuluja, kuten kirjanpito.

Näytteitä Maijan kuvituksista

Missä vaiheessa idea yrityksen perustamisesta syntyi?

Sain viime vuonna yksivuotisen apurahan ja jäin päivätöistäni virkavapaalle. Apurahakauden loppupuolella huomasin, että olisi järkevämpää perustaa oma yritys. Lähinnä sen vuoksi, että minulla oli enemmän freelancertöitä ja siksi, että UKKO.fi:n kautta ei ole mahdollista vähentää omien hankintojen alvia (poislukien oma verotus). Yhden ison hankinnan alv-summa sai minut tekemään päätöksen perustaa oma toiminimi, eikä jälkeenpäin ole harmittanut yhtään. Löysin hyvän kirjanpitäjän, joka selvitti minulle kaikki mahdolliset oman yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat. Ymmärrettyäni verotus-ja vakuutuskiemurat tunsin, että voin keskittyä työn tekemiseen.

Kevytyrittäjyys sopii mainiosti oman osaamisen ja ajan myymiseen. Omien tuotteiden tai esimerkiksi kuvitusorginaalien myyminen ei kuitenkaan oikein onnistu kevytyrittäjänä. Oman toiminimen avulla pystyin sen sijaan perustamaan kortteja ja julisteita myyvän verkkokaupan.

Miten oma yritystoiminta on lähtenyt käyntiin?

Työn tekeminen ja siitä laskuttaminen on nyt helppoa ja tuntuu ammattimaisemmalta kuin verokortilla tai laskutuspalvelun kautta työskentely. Olen tehnyt toiminimellä nyt yhden lasten tietokirjan (Lasten oma vuosikirja) kuvituksen ja graafisen suunnittelun. Tämä kirja on juuri saapunut painosta. Olen kirjasta todella ylpeä ja iloinen. Tämän lisäksi olen tehnyt muille asiakkaille graafista suunnittelua ja ensi kuussa pidän myös workshoppeja ja opetusta. Oman yrityksen perustamisen jälkeen olen oppinut ajattelemaan avoimesti: Mitä kaikkea kivaa voinkaan tehdä tämän kautta?

Täällä se kaikki taika tapahtuu

Mitä neuvoja antaisit henkilölle, joka miettii oman yrityksen perustamista?

Minusta on toiminimen perustamisen jälkeen tullut varsinainen lähipiirin yritysneuvoja, vaikka itsekin kaipaan kyllä valtavasti lisää tietoa. Osaan antaa vinkkejä luovan alan yrityksen perustamisessa, muilla aloilla taitaa olla vähän erilaiset kuviot.

1. Älä vatvo. Perusasiat kannattaa laittaa kuntoon kerralla, niin homma on helpompaa. Kirjanpitäjä, yel-ja veroasiat pitää vain hoitaa alta pois, eikä jäädä miettimään niitä. Asioiden turha vatvominen on pois työajasta.

2. Näy. Pienellä yrityksellä ei tarvitse olla heti täydellisiä markkinointimateriaaleja. Selkeä nimi ja logo on kuitenkin hyvä olla. Käytä ammattilaista, minua tai jotain sadoista osaavista kollegoistani. Logo on tärkeä osa yrityksesi identiteettiä! Portfoliosivun saa helposti tehtyä ilmaiseksi tumblr.com tai strikingly.com-sivustoilla. Esittele palvelusi ja yhteystietosi selkeästi.

3. Verkostoidu! Löydä ne ihmiset jotka tekevät samoja asioita kuin sinä. Käykää kahvilla ja auttakaa toisianne. Järjestäkää yhteisiä tempauksia tai yhteismarkkinointia. Tämä on parasta konsulttiapua! Verkostoitumisen kautta olen mm. selvittänyt paljonko rojalteja kirjasta saa. Voiko kampaamokäynnin ennen kustantamon syysjuhlia laittaa verotukseen? (Kyllä voi, mutta vasta ensi vuonna kun säännöt edustuskuluista muuttuvat). Kuinka paljon tietyn laajuisesta työstä voi laskuttaa? Tällaisia tietoja on vaikea metsästää netistä, mutta keskustelemalla alan tekijöiden kanssa, nämäkin asiat selviävät nopeasti. Pyri puhumaan kollegoistasi vain hyvää ja auta heitä mahdollisuuksiesi mukaan. He ovat suurin tukesi, vaikka ovatkin kilpailijoitasi. Kollegat voivat suositella sinua sopivaan projektiin, jota eivät itse ehdi hoitamaan. Kuvitusalalla Kuvittajat ry on loistava vertaistuen ja verkostoitumisen paikka.

4. Pidä hyvää huolta asiakkaistasi. Tämä ei tarkoita ilmaisia mainoskyniä tai t-paitoja, vaan sitä, että teet työsi hyvin. Jos lupaat tehdä jotakin, niin tee se, tai enemmän. Eli lupaa hyvää, toteuta fantastista. Jos projektilla on deadline, pidä se, tai toimita jo etuajassa. Jos mokaat, myönnä se, pyydä anteeksi ja pyri korjaamaan asia. Kommunikoi myös aktiivisesti asiakkaiden kanssa. Jos projektin aikataulu on myöhästymässä, esimerkiksi kotona sairastavan lapsen takia, ilmoita siitä hyvissä ajoin ja perustele syyt. Asiakkaat ymmärtävät kyllä, kunhan asioista ilmoittaa rehellisesti ja hyvissä ajoin.

5. Toteuta, älä haaveile. Olen oppinut paljon yhteisrahoituspalvelu Mesenaatin voimanaiselta Pauliina Seppälältä: yritys ei voi olla (vain) thinka tank, vaan sen pitää olla do tank. Jos on idea, se pitää toteuttaa ja katsoa mitä tapahtuu. Olen itse kuitenkin aika hitaasti kääntyvä alus. Puoli vuotta haaveilin julistesarjan tekemisestä ja verkkokaupan perustamisesta. Muut työt kuitenkin menivät edelle. Kun työpöytä sitten oli eräänä päivänä tyhjä, päätin tehdä julisteet, perustaa nettikaupan ja aloittaa erilaisia blogiyhteistyökuvioita. Puolen vuoden hauduttelun jälkeen itse toteutukseen meni kolme päivää. Toisaalta tiesin tässä vaiheessa jo selkeästi mitä halusin.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

UKKO.fi:n koko tiimi toivottaa Maijalle menestystä oman yrityksen pyörittämiseen!

Alla vielä tarkempia tietoja Maijasta:

Yritys: Maija Hurme Illustration

Portfolio: Maija Hurme Illustration maijahurme.tumblr.com

Verkkokauppa: https://holvi.com/shop/maijahurme/

(Alennuskoodilla NOVEMBER2 –15% julisteiden hinnoista)

Kirjat : Sets.fi, Lastenkeskus.fi

Blogi: Maijas sketch book maijassketchbook.blogspot.com

Instagram: maijahurme

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Tuore yrittäjä Jake: “Rohkeutta on heittäytyä uusiin tilanteisiin”

    Kuvat: Jouni Ranta / Hotei Productions Helsinkiläinen Jake Vilmusenaho on entinen kevytyrittäjämme, joka on vastikään siirtynyt toiminimiyrittäjäksi. Tähän tilanteeseen hän on päätynyt seuraten omia intohimojaan seuraamalla omia unelmia ja kulkemalla päättäväisesti kohti omia tavoitteitaan. Jake huomasi jo nuorena haluavansa työskennellä itsenäisesti ja päästä toteuttamaan omia unelmiaan. Koska IT-ala oli kiinnostanut häntä lapsesta asti, hän lähti opiskelemaan datanomiksi. 20 ikävuoden kieppeillä…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuustarkastaja Antero von Bagh

    Antero kuvassa oikealla. Olen 71-vuotias eläkeläinen, takana kokemusta toisen palveluksessa, työtä omalla toiminimellä ja nyt UKKO.fi:n kautta edelleen työn syrjässä kiinni. Mitä teet? Teen vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuustarkastuksia, joita olen tehnyt yli 20 vuotta. Työ edellyttää ISO-9001 ja ISO 14001 serifiointiarvioinnin kokemusta pääarvioijana, voimassa olevaa vaarallisten aineiden turvallisuusneuvonantajapätevyyttä ja kokemusta logistiikkaketjusta. Lopullisen silauksen antaa CEFICin antama SQAS -arvioijakoulutus ja myöntämä…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Kerttu Komulainen päätti valjastaa sisällöntuotannon tietotaitonsa kevytyrittäjänä

    Hei! Olen Kerttu, 29- vuotias kuhmolainen nainen. Olen ammatiltani luonto-ohjaaja. Olen opiskellut myös muotoilua, mutta jätin koulun kesken. Valokuvausta olen harrastanut 7 vuotta, joten pikkuhiljaa uskallan kutsua itseäni myös valokuvaajaksi. Lisäksi olen pitänyt luontoaiheista blogia pari vuotta. Mitä teet? Kevytyrittäjänä teen kaikenlaista sisällöntuotantoa, enimmäkseen pienten yritysten someen ja kotisivuille. Yrittäjän halutessa otan hänen somekanavansa kokonaan hallintaani, jotta yrittäjä itse saa…

    Lue lisää